Montaż świateł do jazdy dziennej
Prostym sposobem jest podpięcie świateł do jazdy dziennej np. pod zapalniczkę.. zapalą się po przekręceniu kluczyka.. Ale rozumiem że chodzi o to by nie świeciły podczas rozruchu- z drugiej strony- są do jazdy dziennej i nie czerpią dużo prądu- stąd- nie będą obciążać za bardzo rozruchu.
Mazda sprzedana...
- Od: 4 mar 2008, 11:06
- Auto: Mitsubishi Eclipse GS
Teraz tylko uważaj na policje...
Mazda sprzedana...
ja swoje światła będę montował na zwyczajny włącznik, bez przekaźników i czuje że napewno żadna policja się nie doczepi 
...:: Pal gumę nie sprzęgło ::...
moja ..BG F.. >>http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59893&highlight=maniek5511
moja ..BG F.. >>http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59893&highlight=maniek5511
- Od: 8 wrz 2008, 22:52
- Auto: mazda 323f 1.6 16V
maniek5511 napisał(a):czuje że napewno żadna policja się nie doczepi
To źle czujesz...
k3b napisał(a):a dlaczego?
Dlatego, że w Polsce dozwolone jest używanie jedynie świateł mijania podczas jazdy w dzień. I żadne homologacje, rozporządzenia nie poradzą- w taryfikatorze jest to ujęte jako wykroczenie- jazda na światłach niezgodnych z przepisami-100zł do 16.00 – od 16.00 – 300zł bodajże..
Mazda sprzedana...
chwilka to po co montujemy światła do jazdy dziennej jak mówisz że nie można???
przecież dużo osób na forum na RL i kłopotów z tego nie mają
przecież dużo osób na forum na RL i kłopotów z tego nie mają
...:: Pal gumę nie sprzęgło ::...
- Od: 8 wrz 2008, 22:52
- Auto: mazda 323f 1.6 16V
Montujemy żeby oszczędzić na prądzie i byśmy byli widoczni. Światła te spełniają zadanie ale nasze państwo jeszcze do tego nie dorosło.. RL- to znak jak najbardziej niezbędny- w UE- w Polsc nic nie daje..
Mazda sprzedana...
Nie masz racji
W skrócie: kodeks mówi, że jeździmy na światłach przez cały czas, a od świtu do zmierzchu na św. mijania lub na św. dziennych. Oznaczanych jako RL właśnie.
Mam takie firmy polskiej WESEM i 2x miałem kontrolę i podczas jednej z nich policaj aż się położył, aby odczytać ten znaczek RL, po czym rzekł, że wszystko w porządku i dalej – "no, wie pan różne rzeczy ludzie montują jako dzienne, najczęściej halogeny p/mgłowe, ale widziałem też zrobione ze św. cofania"

W skrócie: kodeks mówi, że jeździmy na światłach przez cały czas, a od świtu do zmierzchu na św. mijania lub na św. dziennych. Oznaczanych jako RL właśnie.
Mam takie firmy polskiej WESEM i 2x miałem kontrolę i podczas jednej z nich policaj aż się położył, aby odczytać ten znaczek RL, po czym rzekł, że wszystko w porządku i dalej – "no, wie pan różne rzeczy ludzie montują jako dzienne, najczęściej halogeny p/mgłowe, ale widziałem też zrobione ze św. cofania"
szybciej nie taniej: 666 066 580
Zgadzam się z kolegą ivo mam zamontowane światła z homologacją RL co prawda ledy jednak zarówno w Niemczch jak i u nas żaden z policjantów nie miał zastrzeżeń. Chyba że koledzy trafiają na "kleksy" ze szkólek co by nie mówić o naszych pogromcach a zwłaszcza o odmianie w białych czapeczkach nie mogę powiedzieć by nie wiedzieli co to są światła do jazdy dziennej.Jak do tej pory nie miałem z nimi kłopotów mimo że mam światła zamontowane niezbyt szczęśliwie jednak zgodnie z przepisami.
coolgostek chyba jednak nasze państwo dorosło
zgodnie z art. 51 ust. 1. Ustawy PoRD "Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza." Niemniej jednak, ust. 2 tego samego artykułu mówi "W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania,
kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej."
Niemniej, nic takiego nie widzę o samym RL
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... l3oddzial5
zgodnie z art. 51 ust. 1. Ustawy PoRD "Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza." Niemniej jednak, ust. 2 tego samego artykułu mówi "W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania,
kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej."
Niemniej, nic takiego nie widzę o samym RL
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... l3oddzial5
Ostatnio edytowano 24 cze 2009, 08:58 przez Dry, łącznie edytowano 1 raz
ODP. Nie wiem kiedy była nowelizacja--- dostałem mandat na jesieni 2008 – mimo homologacji,RL itd.. (Piękna, słoneczna pogoda godz.14)
PS. Mimo to dalej na niech jeżdżę/
PS. Mimo to dalej na niech jeżdżę/
Mazda sprzedana...
Witam, zastanawiam się aby swoją GE wyposażyć w światła LED do jazdy dziennej , pełno tego na allegro ale chcę się poradzić , czy ktoś już to z was założył to cudo do swojej GE które najlepiej pasują do naszych GE , w jakim miejscu je zamontować ja myślałem aby wykorzystać miejsce na halogeny w przednim zderzaku .
Obecna- Mazda 626 GW 2.0i 16v FS-HP 136KM
Ex.nr.2. – Mazda 626 GE 2.0i 16v FS-DOHC 115KM
Ex.nr.1. – Mazda 626 GD Coupe 2.0i 16v FE-DOHC 148 KM
Piotruś napisał(a):Nie wieśniacz proszę Mazdy.
O gustach się nie dyskutuje
Fakt, w starszych autach światła diodowe wyglądają trochę nienaturalnie. Za to montaż dziennych to jak najbardziej dobry pomysł – mogą być przecież żarówkowe, bo liczenie udziału tych kilku watów w spalaniu wydaje się śmieszne... Przede wszystkim zwróć uwagę czy mają homologację oraz oznaczenie "RL" na kloszu. Większość diodowych światełek z Allegro nie ma nic wspólnego ze światłami do jazdy dziennej a ich montaż naraża nas na mandat.
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Moja ma xenony i postojówki led więc dzienne ledy by były na miejscu . Tak mi się wydaje