Idzie zima – co i jak najlepiej zabezpieczyć?
Ja bym radził sprawdzić stan akumulatorów w naszych pojazdach
, by nie był zaskoczenia z rana po większym mrozie

Obecna- Mazda 626 GW 2.0i 16v FS-HP 136KM
Ex.nr.2. – Mazda 626 GE 2.0i 16v FS-DOHC 115KM
Ex.nr.1. – Mazda 626 GD Coupe 2.0i 16v FE-DOHC 148 KM
Ex.nr.2. – Mazda 626 GE 2.0i 16v FS-DOHC 115KM
Ex.nr.1. – Mazda 626 GD Coupe 2.0i 16v FE-DOHC 148 KM
Viceroy napisał(a):no i ma ktos jeszcze jakies sugestie ?
z biezacej eksploatacji ,uszczelki, dobrze jest je zabezpieczyc jakims preparatem do uszczelek , to nie pozwoli na przymarzanie drzwi, (ja stosuje jakis silicon w sztyfcie)
proponuje jeszcze zaopatrzyc sie w odmrazacz do szyb, wystarczy usunac luzny snieg ,szron, popsikac i po kilku chwilach cieszyc sie czysta szyba,szybami bez skrobania.
co do mycia auta , to zawsze sie czaje jak jest choc troszke cieplej, to szybko umyc, wrocic szybko do garazu ,nawoskowac samemu jak da rada ,
- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
No właśnie pytanie o mycie auta? wiadomo biały kolor wygląda paskudnie jak sie zabrudzi szczególnie w zimie jest to niewdzięczne zajęcie-mycie. Pytanko jest takie czy jest wskazane mycie samochodu podczas lekkiego mrozka, chodzi o to czy jak zaczne myć ciepłą wodą i spłukam również ciepłą to jak sie zachowa lakier i czy to dla niego zdrowe? oczywiście po umyciu to dokładne wycieranie do sucha ręcznikami itp. Autko myje tylko sam jeszcze nie korzystałem z myjek-znajomi mieli różne przygody i lekko sie stracham, a samemu to nejlepiej sie dba o wszystko.
Co do mycia przy ujemnych temperaturach to słyszałem o przypadkach gdzie np. hamulce poprzymarzały
więc zawsze po myciu 'wypożyczam' garaż u rodziców chociaż na 2-3 godziny żeby mi auto obeschło. przy okazji smaruję uszczelki wazeliną, w 323F BG jest to dość ważne bo uszczelki mają tendencję do przymarzania. Oczywiście stan akumulatorów jest bardzo ważny. Przy myciu warto dokładnie wypłukać całe dziadostwo z nadkoli, jeśli macie mozliwość to również z okolic progów itd..
voytecku napisał(a):Ja na szczescie i w dzien, i w nocy trzymam millenie w ogrzewanym garazu
Niedobre postepowanie. Gdy jest snieg na drogi sypia sol. W garazu masz cieplo, wjezdzasz samochodemm, na ktorym znajduje sie sol i zachodzi zla reakcja soli z karoseria. Ogolnie w trakcie zimy gdy sa sypane wszelkiego rodzaju srodki na droge, nie powinno sie trzymac samochodu w cieplym garazu (chyba, że przed kazdorazowym wjechaniem zmyje sie to z karoserii).
Jezeli chodzi o mycie samochodu podczas zimy. Gdy jest sol warto myc czesciej. Nawet raz w tygodniu mozna. Nie chodzi o ladny wyglad ale o utrzymywanie "higieny" na karoserii. Przewaznie ludzie myją częściej samochody w lato, zeby ladniej wygladal a w zime rzadziej a powinno się robic to naodwrot. Najlepiej pojechac na reczna myjnie, gdzie osusza samochod po umyciu. Warto co jakis czas nasmarowac uszczelki. Drzwii nie przymarzna i uszczelki utrzymamy dluzej w dobrym stanie.
Ogolnie w zime trzeba dbac o samochod. Sa gorsze warunki, jest zimno czasami bardzo zimno.
Kilka slow ode mnie, choc temat rzeka
Zapraszam do lektury!
=> http://autofoto.pl/blogs/globy/archive/ ... icach.aspx
=> http://autofoto.pl/blogs/globy/archive/ ... icach.aspx
Jeszcze jedno...Bardzo słaby punkt naszych Mazd.
Jeśli na jesieni zaczął się "mały" problem z zaciskiem hamulca ręcznego – jeśli nic z tym zawczasu nie zrobimy, to po zimie często mamy zacisk do wymiany. Trzeba sprawdzać uszczelki zacisku i stan łożyska igiełkowego, bo w tym elemencie (części) firma naprawdę się nie popisała...![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jeśli na jesieni zaczął się "mały" problem z zaciskiem hamulca ręcznego – jeśli nic z tym zawczasu nie zrobimy, to po zimie często mamy zacisk do wymiany. Trzeba sprawdzać uszczelki zacisku i stan łożyska igiełkowego, bo w tym elemencie (części) firma naprawdę się nie popisała...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Podłączam sie pod pytanie Cantore.
Jakie preparaty polecacie bo są sprawdzone i atrakcyjne cenowo zarazem.
Mam centralny z kluczyka więc zamek musze jakoś zabezpieczyć przed zimą i uszczeleczki oczywiiście też.
Jakie preparaty polecacie bo są sprawdzone i atrakcyjne cenowo zarazem.
Mam centralny z kluczyka więc zamek musze jakoś zabezpieczyć przed zimą i uszczeleczki oczywiiście też.
- Od: 25 lut 2008, 23:10
- Auto: MAZDA 6 GH 2008 2.0 AT
Wazelina jest dobra bo jest całkowicie obojętna – ale trzeba używać jej bardzo mało – bo się świństwa będą przyklejały. I stosować tę zwykłą a nie smakową itp. Na szczęście pracuje w aptece to mam jej kilka kilo :–).
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Może niekoniecznie wstrzelam się w temat, ale zapraszam do lektury poradnika "Auto przed zimą" na Moto.pl (i sugestii) => http://moto.pl/MotoPL/1,88571,7276802,P ... _zime.html 
Ja tam zainwestowalem w preparat do zamkow GERWAZY z firmy K2.zanim to kupilem zamki nie chodzily idealnie ale dalem po jednym strzale w kazdy zameczek. zamki sie troche oczyscily nasmarowaly i chodza jak zloto. a co do uszcelek przy bezramkowych szybach to po co inwestowac w jakies tam silikony itp. zwykly krem nivea i po klopocie;] a co do zamkow to rozwalaja mnie ludzie ktorzy odmrazacz do zamkow trzymaja w schowku w samochodzie
masakra to tak malo miejsca zajmuje ja zawsze w kieszeni w kurtce nosze. ;]

- Od: 2 gru 2009, 21:26
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 16v 98'
Globy napisał(a):Może niekoniecznie wstrzelam się w temat, ale zapraszam do lektury poradnika "Auto przed zimą" na Moto.pl (i sugestii) => http://moto.pl/MotoPL/1,88571,7276802,P ... _zime.html
Globy zapomniałeś wspomnieć o lince holowniczej w ekwipunku (według mnie dużo ważniejsza od saperki czy piasku). Zabezpieczanie podwozia również trochę skromnie mógłbyś podać jakieś polecane preparaty i czy trzeba zrywać poprzednie zabezpieczenie czy tylko oczyścić i dołożyć nowe w miejsca gdzie już brakuje.
- Od: 19 gru 2008, 21:24
- Auto: Mazda 323C Z5
Yaroozo napisał(a):dobra inwestycja na zime
jest takze kupno takiego bamberskiego daszka, skrecane aluminiowe rurki z plastikowym naciaganym materialem (...) autko bedzie stalo pod dachem.
... dopóki wiatr nie powieje mocniej

A co sądzicie o pokrowcach na cały samochód? To musi być dopiero obciach przed blokiem,
w dodatku gdzie to kupić?
r--x
Xedos 9 | 2.5L | automat | 1994 | Łódź
Xedos 9 | 2.5L | automat | 1994 | Łódź
- Od: 6 sie 2004, 22:10
- Auto: Xedos 9; 2.5 V6
Jesli mialby to jakos pomóc mojemu zamarzającemu akumulatorowi (ktory po 2 dniach przerwy nie odpala) to olewam taki obciach i kupuje nawet 2 sztuki zeby były 2 warstwy 
- Od: 8 gru 2010, 13:50
- Auto: MAZDA 6 DIESEL, 136PS, 2004r
r--x napisał(a):A co sądzicie o pokrowcach na cały samochód? To musi być dopiero obciach przed blokiem,
Dlaczego obciach? Ja uważam, że to świetne wyjście. Sam miałem kupić na tę zimę ale ostatecznie przestałem jeździć autem, więc się nie zdecydowałem. Ale zima trwa, więc możliwe że jeszcze kupię taki.
Jakiś tam podpis Leszka :P