Jaki filtr oleju
Strona 1 z 1
Sprawa wyglada tak ze po zakupie wszystko bylo ok do czasu zmiany stadardowo po kupnie olejów i innych tam . Problem pojawił sie po zmianie oleju i flitru . Samochod jak w opisie temat z przebiegiem 60 tys . Zaleliśmy jak w moim nissanie syntetyk mobil1 5w50 i kupiliśmy jakiś filtr oleju ( japoński ) – problem jest taki ze na zimnym silniku po nocy jak z rana zapala sie samochod lamka od oleju potrafi sie swiecic 20 sekund a co najgorsze podczas jazdy sie zapala ale wtedy wystarczy właczyć i wyłaczyć silnik i jest ok . Moje pytanie nie jest co moze być przyczyną tego ale jaki seryjnie mazda zaleca olej do tego silnika z tego rocznika i tej mocy bo nie moglem znalesc oraz czy mazdy sa uczulone na filtry oleju tzn na roznych producentów i moze jakiś jest szczegolnie polecany ?
- Od: 22 cze 2004, 15:59
- Auto: Nissan Primera 2.0 GT SR20DEH
a ja bym wymienił na początek czujnik oleju
koszt ok 10 zł i 10 minut roboty
miałem podobnie, pomogło
jeśli chodzi o filtr to zakładam różne: mann, sędziszów ogólnie zamienniki i nic złego się nie dzieje
koszt ok 10 zł i 10 minut roboty
miałem podobnie, pomogło
jeśli chodzi o filtr to zakładam różne: mann, sędziszów ogólnie zamienniki i nic złego się nie dzieje
Sprawdź czy nowy filtr jest identyczny ze starym filtrem. Ostatnio gdy mój tata zmieniał olej i filtr w 626 GW 2.0 wystąpił podobny problem. Sprzedawca w sklepie pomylił się i dał mu filtr od 626 ale GE 2.5 V6. Wszystko niby pasowało ale wystąpiły – nazwijmy to – anomalie podobne do tych, które opisujesz. Poprostu bolec na który się nakręca filtr blokował przepływ oleju, czego następstwem była paląca się czerwona kontrolka od oleju. A na pierwszy rzut oka filtry były identyczne ...
Oczywiście przyczyny mogą być inne, ale proponowałbym porównianie filtra nowego ze starym, wykluczając w ten sposób pomyłkę sprzedawcy co może się zdarzyć przy zakupie części.
Oczywiście przyczyny mogą być inne, ale proponowałbym porównianie filtra nowego ze starym, wykluczając w ten sposób pomyłkę sprzedawcy co może się zdarzyć przy zakupie części.
MAXX napisał(a):winowajcą był filtr oleju – jak ręką odjął
to gicior
Kolego , dzwoniłes , pytałes mnie o ten problem – mowiłem przez telefon ze w FS po 97roku są dwa rodzaje filtra oleju ( z zaworem i bez ) z zamiennikami tak własnie jest.....MAXX napisał(a):winowajcą był filtr oleju – jak ręką odjął
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Kolego , dzwoniłes , pytałes mnie o ten problem – mowiłem przez telefon ze w FS po 97roku są dwa rodzaje filtra oleju ( z zaworem i bez ) z zamiennikami tak własnie jest.....
akurat nie ja bo to auta szwagra i chba dzwonił ojciec ale nie ważne
ogolnie mozna liczyc na Jakse i forum
dzieki
- Od: 22 cze 2004, 15:59
- Auto: Nissan Primera 2.0 GT SR20DEH
Tak wiem , najpierw rozmawiałem z Twoim ojcem pozniej z włascicielem auta , najwazniejsze ze po wymianie filtra madzia znowu szalejeMAXX napisał(a):akurat nie ja

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jednak wina filtra, dobrze że problem rozwiązany
POZDRO
Tam gdzie w kazdej benzynowej mazdzie ( od przodu – za silnikiem )Borysss napisał(a):koledzy, a gdzie szukać tego filtra w BJ '99 z silniekim 1.8 16V?
Myslę ze nie ..... ale mozesz wpełzac pod auto .....Borysss napisał(a):da się wymienic olej bez kanału w tym silniczku
Borysss napisał(a):da się wymienic olej bez kanału w tym silniczku?
Da sie bez wiekszych problemow,tylko trzeba miec dobry lewarek(nie ten fabryczny).Zawsze wymieniam olej w ten sposob(20 min pracy).
- Od: 7 cze 2008, 16:59
- Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45
Jaksa napisał(a):Tam gdzie w kazdej benzynowej mazdzie ( od przodu – za silnikiem )
dzięki, od góry już go wymacałem, ale za mało miejsca, żeby go wykręcić
keczu napisał(a):Da sie bez wiekszych problemow,tylko trzeba miec dobry lewarek(nie ten fabryczny).Zawsze wymieniam olej w ten sposob(20 min pracy).
własnie tak myślę, mam lewar hydrauliczny do 3t, do tego autko na kobyłkach postawie i myśle, że dam radę. oby z filtrem tylko łatwo poszło...
Strona 1 z 1