Pozdrawiam Krzysiek()
Propozycja skasowania licznika postów
1, 2
Witam. Tak się zastanawiam czy ten licznik postów to jest potrzebny ? Można go usunąć w łatwy sposób i nieprzeszkodziło by to powiększaniu się napisu mazda, a napewno zmieniło by to nastawienie niektórych forumowiczów do postów i tematów na tym FORUM. Pozatym pojawianie się napisu mazda stało by się bardziej zasługą postów wartościowych, a niżeli bezsensownych postów. (nie mówie tutaj o temacie qrna ide spać, to jest zupełnie co innego
).
Pozdrawiam Krzysiek()
Pozdrawiam Krzysiek()
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
- Od: 18 lis 2003, 16:31
- Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet
Jestem podobnego zdania, ewentualnie wprowadzić zaproponowany wcześniej (chyba przez tco) licznik punktów, które użytkownik może zbierać za rzeczowe odpowiedzi i pomoc w temacie. Punkty mogła by przyznawać osoba, która założyła temat.
STAREMU LICZNIKOWI MÓWIĘ STANOWCZO – NIE
!
STAREMU LICZNIKOWI MÓWIĘ STANOWCZO – NIE

- Od: 20 paź 2003, 09:07
- Auto: MX-3

A tak na serio to zgadzam się z przedmówcami

Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
V6 – no more questions...
- Od: 27 maja 2004, 20:02
- Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT
Rowniez jestem za usunieciem licznika postow, wprowadzeniem pomyslu tco_tm oraz zmiana ilosci postow do rang.
Ja również jestem za usunięciem licznika postów. Co do propozycji przyznawania punktów to również mi odpowiada, tylko trzeba by pomyśleć nad procedurą. W ten sposób osoby najbardziej wartościowe mogłyby być w odpowiedni sposób wyróżnione, a zamiast prześcigać się w ilości napisanych postów moglibyśmy zaobserwować prześciganie się w byciu pomocnym dla fanów mazdy.
A co byście powiedzieli na taką procedurę:
-Użytkownik może przyznać każdej osobie zarejestrowanej na forum ocenę od 1-10
-Ocena może być zmieniona w dowolnym momencie
-Użytkownik nie ma obowiązku przyznawania ocen
-Użytkownik może przyznać ocenę dowolnej liczbie użytkowników
-W kolumnie z danymi użytkownika i avatarem pojawia się liczba symbolizująca przeciętną wartość przyznawanych użytkownikowi ocen (zamiast liczby może pojawiać się symbol graficzny)
-Wielkość oceny będzie uzależniona od ilości ocen przyznanych danemu użytkownikowi (tzn.: jeżeli 10 osób przyznało użytkownikowi ocenę to rozmiar jego symbolu oceny będzie mniejszy od rozmiaru symbolu osoby, którą oceniło 120 użytkowików)
A co byście powiedzieli na taką procedurę:
-Użytkownik może przyznać każdej osobie zarejestrowanej na forum ocenę od 1-10
-Ocena może być zmieniona w dowolnym momencie
-Użytkownik nie ma obowiązku przyznawania ocen
-Użytkownik może przyznać ocenę dowolnej liczbie użytkowników
-W kolumnie z danymi użytkownika i avatarem pojawia się liczba symbolizująca przeciętną wartość przyznawanych użytkownikowi ocen (zamiast liczby może pojawiać się symbol graficzny)
-Wielkość oceny będzie uzależniona od ilości ocen przyznanych danemu użytkownikowi (tzn.: jeżeli 10 osób przyznało użytkownikowi ocenę to rozmiar jego symbolu oceny będzie mniejszy od rozmiaru symbolu osoby, którą oceniło 120 użytkowików)
MX-6 – Streets will never be the same...
はやい マツダ〪
はやい マツダ〪
- Od: 12 sty 2004, 13:35
- Auto: MX-6
SANEONE napisał(a):-Użytkownik może przyznać każdej osobie zarejestrowanej na forum ocenę od 1-10
Mysle, ze lepiej gdyby mogl ocene przyznac osobie nie kazdej, tylko takiej ktora odpowiedziala w zalozonym przez uzytkownika temacie
SANEONE napisał(a):-Ocena może być zmieniona w dowolnym momencie
Uwazam, ze przyznawanie ocen za dana odpowiedz powinno byc jednorazowe i bez mozliwosci wycofania oceny.
SANEONE napisał(a):-Użytkownik nie ma obowiązku przyznawania ocen
Tak.
SANEONE napisał(a):-Użytkownik może przyznać ocenę dowolnej liczbie użytkowników
Tak, takze jednej osobie moze przyznac punkty wielokrotnie.
SANEONE napisał(a):-W kolumnie z danymi użytkownika i avatarem pojawia się liczba symbolizująca przeciętną wartość przyznawanych użytkownikowi ocen (zamiast liczby może pojawiać się symbol graficzny)
Mysle ze to nie powinna byc srednia, tylko raczej suma wyrazona liczba i ranga. W ten sposob nie wprowadzilibysmy negatywnego punktowania – 1 punkt ciagle oznaczalby podziekowanie za odpowiedz.
SANEONE napisał(a):-Wielkość oceny będzie uzależniona od ilości ocen przyznanych danemu użytkownikowi (tzn.: jeżeli 10 osób przyznało użytkownikowi ocenę to rozmiar jego symbolu oceny będzie mniejszy od rozmiaru symbolu osoby, którą oceniło 120 użytkowików)
Jesli zrezygnujemy z wartosci sredniej, to ta zasada nie bedzie potrzebna.
Dodatkowo zastanawia mnie, czy nie powinna byc wylaczona mozliwosc przyznawania pktow na takich forach jak HP. Administratorzy i moderatorzy powinni miec wglad do punktacji i mozliwosc wprowadzania korekt.
the right man in the wrong place...
tco_tm napisał(a):SANEONE napisał(a):-Użytkownik może przyznać każdej osobie zarejestrowanej na forum ocenę od 1-10
Mysle, ze lepiej gdyby mogl ocene przyznac osobie nie kazdej, tylko takiej ktora odpowiedziala w zalozonym przez uzytkownika temacie
To uniemożliwi przydzielanie punktów osobom, które np.: pomogły użytkownikowi w ramach MazdaSpeed Assistance lub w inny sposób poza forum. No chyba, że po każdej takiej interwencji użytkownik będzie musiał zakładać wątek w stylu:
"tco_tm odezwij się w tym poscie to będę Ci mógł przyznać punkt".
Jak dla mnie bez sensu.
tco_tm napisał(a):SANEONE napisał(a):-W kolumnie z danymi użytkownika i avatarem pojawia się liczba symbolizująca przeciętną wartość przyznawanych użytkownikowi ocen (zamiast liczby może pojawiać się symbol graficzny)
Mysle ze to nie powinna byc srednia, ...
Ja również nie mówiłem, że to ma być średnia. Miałem na myśli wartość przeciętną(medianę). Tu uniemożliwi znaczne zaniżanie oceny osobom, które mają 20 ocen o wartości 10 oraz jedną ocenę o wartości 1, gdyż ich oceną nadal będzie 10.
MX-6 – Streets will never be the same...
はやい マツダ〪
はやい マツダ〪
- Od: 12 sty 2004, 13:35
- Auto: MX-6
To uniemożliwi przydzielanie punktów osobom, które np.: pomogły użytkownikowi w ramach MazdaSpeed Assistance lub w inny sposób poza forum.
Nigdy nie da sie zaspokoic wszystkich potrzeb...
EDIT: Ale na takie przypadki mozna przewidziec panel moderatora/admina, z ktorego bedzie mozna przyznawac (lub odejmowac) pkty w specjalnych okolicznosciach.
Ja również nie mówiłem, że to ma być średnia. Miałem na myśli wartość przeciętną(medianę). Tu uniemożliwi znaczne zaniżanie oceny osobom, które mają 20 ocen o wartości 10 oraz jedną ocenę o wartości 1, gdyż ich oceną nadal będzie 10.
Ale to wlasnie oznacza mozliwosc przyznawania punktow o znaczeniu negatywnym! Przy skali 1-10 automatycznie mozna przyjac ze 10 oznacza celujaco, 5 dostatecznie, a 1 nagannie. Doprowadzi to (przy odpowiednim zawirowaniu czaso-przestrzeni) do sytuacji, w ktorej utworzy sie lista p.t. "tych osob nie lubimy". Dlatego jestem zdania, ze lepszy jest system gromadzenia kredytow, czasem w wiekszej, czasem w mniejszej ilosci. Poza tym bardzo czesto sa sytuacje, kiedy odpowiedz pomaga tylko czesciowo, ale moze miec duze znaczenie. Ile punktow nalezy wtedy przyznac, biorac pod uwage, ze rada nie byla wyczerpujaca? Gdzies pomiedzy 5 i 10? Czy moze blizej 1... ktore przeciez oznaczaloby "nagane"? Zalozmy, ze istnieje osoba, ktora ma srednia 10.0. Pada krytyczne pytanie. Osoba ta moze udzielic tylko czesciowej odpowiedzi, lub nie jest pewna prawdy. Jesli akurat bedzie to fanatyk wlasnej sredniej, to przeciez nigdy nie zdecyduje sie podjac takiego ryzyka, udzielajac czesciowej odpowiedzi.
Takze inne rozwiazania, gdzie np. kazdy uzytkownik moze z wlasnej puli przyznawac innym osobom pukty, niezaleznie od sytuacji na forum nie sa moim zdaniem dobre. Punktami moga obdarowywac sie osoby, ktore nawzajem sobie sprzyjaja itd. W ten sposob "status" uzytkownika jest bardziej zalezny od jego charakteru i prospolecznosci, a nie od faktycznych wartosci. Taki system w przypadku HP i podobnie ogolnych sytucji nie bylby zly, natomiast zupelnie nie sprawdzi sie w przykladowym "warsztacie".
Trzeba podjac decyzje, czy chcemy stworzyc ranking towarzystki (do ktorego funkcjonuja w sieci modyfikacje/skrypty), czy ranking doradcow.
Zreszta analizowalem juz roznego rodzaju mod'y i stwierdzam, ze jest z tym powazny problem. Nie ma w sumie zadnego sensownego na nasze potrzeby rozwiazania i wszystko wskazuje na to, ze trzeba je stworzyc samemu.
Pozdrawiam.
ja pier... ludzie opamiętajcie się, piszesz na forum bo chcesz i już, po co sobie komplikowac życie, forum ma być proste i czytelne, piszesz czytasz i już, po cholerę jeszcze wystawianie komuś opinii że pomógł mi w tym temacie na 25-50 czy 99%, nie tędy droga, szkoda czasu, zamiast pisać komantarzyki i wystawiać punktacje może lepiej iść na rower czy piankę, zarobic dodatkowe kilka stów, czy powyrywać szczeniary z przystanków autobusowych
- Od: 21 paź 2003, 21:49
jestem w 100% z carrlosem, dla mnie nie wazne jest czy mam caly, pol, czy moze 1/3 napisu mazda, i nie staram nabijac sobie postow, odwiedzam forum, dltageo ze lubie, pisze nowe tematy jak potrzebuje pomocy, odpowiadam, jak wiem ze moge pomoc... i o to chodzi, a nie o jakies punkty, czy jakies tam liczniki postow. dla mnie wogole moze nie byc zadnych licznikow, wazne jest to ze ludzie chca sobie pomagac czy podyskutowac....
B.E.N.D.E.R.:
Biomechanical Electronic Neohuman Designed for Exploration and Repair
Biomechanical Electronic Neohuman Designed for Exploration and Repair
- Od: 29 mar 2004, 16:53
- Auto: EC K8 '93 (czarna strzala :)
ja pier... ludzie opamiętajcie się, piszesz na forum bo chcesz i już, po co sobie komplikowac życie, forum ma być proste i czytelne, piszesz czytasz i już
A ja twierdze, ze ten problem/zagadnienie jest jak kazde inne. Dla jednych istotne, dla innych blahe. Mysle, ze wprowadzenie, czy nawet samo rozwazanie wprowadzenia punktacji nie przeszkadza w zarobieniu kolejnej stowki, czy wypiciu browara (objecuje, ze jesli bede musial to programowac, to tylko przy piwku, hehe)
Pozdrawiam.
CARLOSS MA RACJĘ, NIE MA CO KOMPLIKOWAĆ SOBIE ZYCIA, CO DO LICZNIKA MOŻNA USUNĄC, PUNKTY SĄ OK ALE POMYŚLCIE JAKI BĘDZIE BAŁAGAN Z ICH PRZYZNAWANIEM
ŚWIECĄC WŁASNYM PRZYKŁADEM POPRWAWIASZ BILANS ENERGETYCZNY KRAJU!!!!!!!!!
"nie ma takiego miasta LONDYN , jest Lądek , Lądek Zdrój..." hehehehe
???????????FAJNY MAM AVATAR, NIE
????????????
"nie ma takiego miasta LONDYN , jest Lądek , Lądek Zdrój..." hehehehe
- Od: 19 sty 2004, 16:52
- Auto: FORD FOCUS 1.8 16V KOMBI
POMYŚLCIE JAKI BĘDZIE BAŁAGAN Z ICH PRZYZNAWANIEM
OK. Mysle, mysle i nic.
Sprawa wyglada tak, ze jest watek zalozony przez Ciebie. Pojawiaja sie pod pytaniem odpowiedzi. Jesli uznasz, ze ktoras z nich byla Ci pomocna, itd, to rozwijasz przy niej malutka liste z numerkami od 0 do 10 i przyznajesz wybrana przez Ciebie liczbe punktow. W ten sposob osoby zaangazowane w zycie forum i Klubu zbieraja punkty, gdzie przekroczenie kolejnych progow owocuje np. pojawieniem sie dodatkowej ikonki obok napisu "mazda" lub podobnie. Osoba, ktora wchodzi z zewnatrz moze spodziewac sie, ze odpowiedz udzielona przez tak wyrozniona osobe, z duzym prawdopodobienstwem jest wlasciwa. Nic wiecej.
Pozdrawiam.
1, 2