Znikające posty
Witam Sz.P.
Mam taką sprawę drobną – podeprę ją przykładem z wczoraj, choć zdarzyło mi się to już kilka razy, ale nie bardzo chciało mi się wtedy to wyjaśniać. Poprzednie takie przypadki dotyczyły forum 3/323/mx-3.
Wczoraj wieczorem napisałem odpowiedź w temacie na forum Porady. Myślę, że moja odpowiedź miała związek z tematem, ale nawet jeżeli ktoś uzna że nie, to nie zmienia sedna sprawy.
Otóż tej odpowiedzi dziś rano już tam nie było. Przez noc – wyparowała.
Zdarzyło mi się funkcjonować już na kilku forach dyskusyjnych, nawet zdarzyło mi się kilka moderować, i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, żebym miał usunąć czyjąś wiadomość, nawet zupełnie niezwiązaną z tematem, bez wysyłania standardowej notatki o przyczynach usunięcia na pw. Jest to dla mnie nie do pojęcia – to przejaw braku szacunku wobec innych użytkowników forum, oraz dowód na to, jak opacznie można pojmować funkcję moderowania forum – jako prawo do podejmowania arbitralnych i zależnych jedynie od własnego widzimisię decyzji o zawartości tego forum. Jestem takim podejściem mocno zaskoczony; myślę, że kultura moderowania nie na tym polega.
Bardzo chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie – kto w taki sposób "zarządza" zawartością tego forum? Pytałem na pw moderatora tego forum, Walusia, lecz odpowiedział, że to nie jego działanie. Domyślam się, że kogoś o wyższych uprawnieniach – administratora, koordynatora? Nie znam technicznych szczegółów działania tego forum dyskusyjnego, ale domyślam się, że inni moderatorzy nie mieliby uprawnień do ingerencji w zawartość forum, którego nie moderują.
Chciałbym, powtórzę, uzyskać odpowiedź na powyższe pytanie, popartą jakąś zrozumiałą dla mnie argumentacją – na jakiej podstawie takie rzeczy się dzieją.
W obecnej sytuacji, przyznam, czuję się oszukany funkcjonowaniem tego forum. Wygląda na to bowiem, że nie tylko nie mogę mieć pewności co do tego, czy moje wiadomości, które wysyłam na forum, będą na nim widoczne, ale także jestem traktowany bez żadnego szacunku, jako osoba, której prawo do wypowiedzi na forum może być w każdej chwili odebrane bez wyjaśnienia.
Czekam na odpowiedź osoby, która w opisany sposób ingeruje w zawartość forum.
z pozdrowieniami,
dw.
Mam taką sprawę drobną – podeprę ją przykładem z wczoraj, choć zdarzyło mi się to już kilka razy, ale nie bardzo chciało mi się wtedy to wyjaśniać. Poprzednie takie przypadki dotyczyły forum 3/323/mx-3.
Wczoraj wieczorem napisałem odpowiedź w temacie na forum Porady. Myślę, że moja odpowiedź miała związek z tematem, ale nawet jeżeli ktoś uzna że nie, to nie zmienia sedna sprawy.
Otóż tej odpowiedzi dziś rano już tam nie było. Przez noc – wyparowała.
Zdarzyło mi się funkcjonować już na kilku forach dyskusyjnych, nawet zdarzyło mi się kilka moderować, i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, żebym miał usunąć czyjąś wiadomość, nawet zupełnie niezwiązaną z tematem, bez wysyłania standardowej notatki o przyczynach usunięcia na pw. Jest to dla mnie nie do pojęcia – to przejaw braku szacunku wobec innych użytkowników forum, oraz dowód na to, jak opacznie można pojmować funkcję moderowania forum – jako prawo do podejmowania arbitralnych i zależnych jedynie od własnego widzimisię decyzji o zawartości tego forum. Jestem takim podejściem mocno zaskoczony; myślę, że kultura moderowania nie na tym polega.
Bardzo chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie – kto w taki sposób "zarządza" zawartością tego forum? Pytałem na pw moderatora tego forum, Walusia, lecz odpowiedział, że to nie jego działanie. Domyślam się, że kogoś o wyższych uprawnieniach – administratora, koordynatora? Nie znam technicznych szczegółów działania tego forum dyskusyjnego, ale domyślam się, że inni moderatorzy nie mieliby uprawnień do ingerencji w zawartość forum, którego nie moderują.
Chciałbym, powtórzę, uzyskać odpowiedź na powyższe pytanie, popartą jakąś zrozumiałą dla mnie argumentacją – na jakiej podstawie takie rzeczy się dzieją.
W obecnej sytuacji, przyznam, czuję się oszukany funkcjonowaniem tego forum. Wygląda na to bowiem, że nie tylko nie mogę mieć pewności co do tego, czy moje wiadomości, które wysyłam na forum, będą na nim widoczne, ale także jestem traktowany bez żadnego szacunku, jako osoba, której prawo do wypowiedzi na forum może być w każdej chwili odebrane bez wyjaśnienia.
Czekam na odpowiedź osoby, która w opisany sposób ingeruje w zawartość forum.
z pozdrowieniami,
dw.
Zazwyczaj zgadzam się z sobą w 60%.
- Od: 5 maja 2005, 16:48
mhm jestem zaszokowany poniewaz nei zrobilem ani ja tego ani globy ani walus, watpie aby to zrobil takze tco wiec nie wiem co sie stalo bardzo chcialbym to wyjasnic aby nie bylo wiecej takich tematow na forum, nie zrozum mnei zle ale jestes pewien ze po napisaniu go sie wyswietlil ?
Owszem, było dość późno, ale o ile tylko jestem sobie wstanie przypomnieć – widziałem wątek i swoją odpowiedź w wątku. Pamietam, że widziałem mojego avatarka – a on nie pojawia się na podglądzie wiadomości, tylko dopiero na forum.
OK, zostawmy temat. Pamiętam takie "zniki" z forum 3/323/mx-3 i tam byłem na 100% pewien, że zamieściłem posta. Tu – zasiałes we mnie niepewnośc.
Ważne jest, że twierdzisz, że żadna uprawniona osoba tego nie usunęła. Wierzę Ci. Mamy więc mój błąd, lub tajemniczy błąd skryptu.
Co mogę powiedzieć – pozostaje we mnie jednak wzmożona czujnośc co do tego, co dzieje się z moimi postami...
Póki co bardzo dziękuję za wykluczenie czyjejś ingerencji w tę sprawę i pozdrawiam.
OK, zostawmy temat. Pamiętam takie "zniki" z forum 3/323/mx-3 i tam byłem na 100% pewien, że zamieściłem posta. Tu – zasiałes we mnie niepewnośc.
Ważne jest, że twierdzisz, że żadna uprawniona osoba tego nie usunęła. Wierzę Ci. Mamy więc mój błąd, lub tajemniczy błąd skryptu.
Co mogę powiedzieć – pozostaje we mnie jednak wzmożona czujnośc co do tego, co dzieje się z moimi postami...
Póki co bardzo dziękuję za wykluczenie czyjejś ingerencji w tę sprawę i pozdrawiam.
donwito napisał(a):Póki co bardzo dziękuję za wykluczenie czyjejś ingerencji w tę sprawę i pozdrawiam.
ja tez pozdrawiam i dziekuje za takie podejscie do sprawy
donwito napisał(a): Pamiętam takie "zniki" z forum 3/323/mx-3 i tam byłem na 100% pewien, że zamieściłem posta
mhm ze swojej strony chcialbym aby sie to zmienilo, jak juz mowilem czekam na wybor nowego admina.
Jak tylko cos zauwazysz to zglos to
Fakt wczoraj zaglądałem do tego wątka wieczorem, przed snem
ale była tam tylko zapytanie i ja się dopisałem jako pierwszy. Nic więcej tam nie było, Postu donwito jeszcze nie było lub już nie było. Więc wykluczam absolutnie swój błąd przez nawet omyłkowe usunięcie postu
Tyle z mojej strony
Choć co do znikania postów przyznam rację donwito bo znikanie postów również mi się zdażyło kilka razy i również o tym pisałem, ale zawsze w wątku w którym post się znajdował, więc pewnie dlatego było to ignorowane. Być może faktycznie coś dziwnego dzieje się z forum lub na forum. Nie będe wnikał, bo to były pojedyncze przypadki, ale warto by było sprawę sprawdzić
Tyle z mojej strony
Choć co do znikania postów przyznam rację donwito bo znikanie postów również mi się zdażyło kilka razy i również o tym pisałem, ale zawsze w wątku w którym post się znajdował, więc pewnie dlatego było to ignorowane. Być może faktycznie coś dziwnego dzieje się z forum lub na forum. Nie będe wnikał, bo to były pojedyncze przypadki, ale warto by było sprawę sprawdzić
Waluś napisał(a):Fakt wczoraj zaglądałem do tego wątka wieczorem, przed snem język ale była tam tylko zapytanie i ja się dopisałem jako pierwszy.
nie nie, to ja się tam dopisałem jako pierwszy
ech, zawsze jam mi się uda być gdzies pierwszym, to ch*j bombki strzela i i tak nic z tego nie ma

dobra, EOT
no to twojegopostu tam już nie było 
Ja co prawda nie zauważyłem znikających postów, ale....
Kilka razy zdarzyło mi się, że zauważyłem w jakimś temacie że pojawiły się odpowiedzi których wcześniej nie było.
Tzn. wkakiwały nie na końcu (co byłoby normalne) ale pomiędzy odpowiedzi już istniejące od paru godzin.
Ciekawostka. Ja pamiętam kilka takich sytuacji w tematach które akurat śledziłem, nie wiem jaka jest skala tego zjawiska?
Kilka razy zdarzyło mi się, że zauważyłem w jakimś temacie że pojawiły się odpowiedzi których wcześniej nie było.
Tzn. wkakiwały nie na końcu (co byłoby normalne) ale pomiędzy odpowiedzi już istniejące od paru godzin.
Ciekawostka. Ja pamiętam kilka takich sytuacji w tematach które akurat śledziłem, nie wiem jaka jest skala tego zjawiska?
Grzyby napisał(a):Tzn. wkakiwały nie na końcu (co byłoby normalne) ale pomiędzy odpowiedzi już istniejące od paru godzin.
ktos dokleil temat do juz istniejacego i dlatego wyskakiwaly w srodku. Jak juz zostalo napisane w dziale projekty i organizacja klubu, od tej pory admini nie beda sie mieszac w robote moderatorow(chodzi o moderowanie nie o pomysl na ogolny wyglad forum). A jesli chodzi o to, ze ktos dokleil to poprostu pewnie jakis mod uznal, ze ten temat bedzie pasowal do tego i to zrobil.
Nie ravuś. Nie chodzi mi o doklejane tematy.
Chodzi mi o specyficzne tematy do których odpowiedzi nie mogły znaleźć się gdzie indziej.
I są to przypadki nie kilku odpowiedzi jak ma to miejsce przy łączeniu tematów, a o jedną odpowiedź której np. wczoraj nie było, a dzisiaj wskoczyła przed 4,5 odpowiedzi które wczoraj były
Chodzi mi o specyficzne tematy do których odpowiedzi nie mogły znaleźć się gdzie indziej.
I są to przypadki nie kilku odpowiedzi jak ma to miejsce przy łączeniu tematów, a o jedną odpowiedź której np. wczoraj nie było, a dzisiaj wskoczyła przed 4,5 odpowiedzi które wczoraj były
Potwierdzam to o czym pisze Grzyby i donwito – kilka razy w ciągu roku coś takiego widziałem (dosłownie kilka, ale jednak)... Myślałem, że ktoś po prostu usuwa niektóre posty, ale nie trafiały one do śmietnika ani nie dostawałem info dlaczego zostały usunięte 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Ja czasem wyrzucam posty poza kosz, ale to są wyłącznie posty podwójne, lub posty moderatorów z innych działów którzy podrzucają temat typu " Przenosze" "doklej tu i tu..."
I tyle nic pozatym
I tyle nic pozatym
brii – ale ja nie piszę o znikających tematach a o pojawiających się nie wiadomo skąd
Dla jasności – też nie raz widziałem odpowiedzi na posty pisane po moich nawet i z dzień a wskakujęce przed moje jakimś dziwnym cudem
Trusted computing – Yes or No?
brii napisał(a):Dla jasności – też nie raz widziałem odpowiedzi na posty pisane po moich nawet i z dzień a wskakujęce przed moje jakimś dziwnym cudem
No właśnie o tym pisałem, dziwy jakieś

emmarek napisał(a):Forum pełne cudów.
Moje wypowedzi też przepadły.
Miłej zabawy w kasowanie.
witam
prosze powiedziec w jakim dziale i temacie i co w nich bylo, trzeba wyjasniac takie sprawy.
dział 6/626/MX6/XEDOS 6
temat~`śmierdzi olej przy wysokich obrotach w KL
wypowiedź dotyczaca przesadzania z obrotami oraz jeszcze coś ale nie pamiętam
została moja wypowiedź wyrwana z kontekstu
dla tego zmieniłem ją.
jesli ktoś uważa że coś jest nie tak daną odpowiedzą to spodziewałbym się uwagi dotyczacej tej wypowiedzi przed lub po skasowaniu
a nie kasuje ktoś wypowiedzi (nie tylko moje ) nie odpowiadajace pewnemu nieformalnemu klubowi kolesi
chyba więcej wspólnego ze smrodem oleju ma przekraczanie dopuszczalnych obrotów silnia niż dyskusje na temat uturbiania.
temat~`śmierdzi olej przy wysokich obrotach w KL
wypowiedź dotyczaca przesadzania z obrotami oraz jeszcze coś ale nie pamiętam
została moja wypowiedź wyrwana z kontekstu
dla tego zmieniłem ją.
jesli ktoś uważa że coś jest nie tak daną odpowiedzą to spodziewałbym się uwagi dotyczacej tej wypowiedzi przed lub po skasowaniu
a nie kasuje ktoś wypowiedzi (nie tylko moje ) nie odpowiadajace pewnemu nieformalnemu klubowi kolesi
chyba więcej wspólnego ze smrodem oleju ma przekraczanie dopuszczalnych obrotów silnia niż dyskusje na temat uturbiania.
emmarek napisał(a):dział 6/626/MX6/XEDOS 6
To akurat do mnie, ja się przyznaję do skasowania pewnych odpowiedzi.
Nie obraź się emmarek ale było tam kilka wypowiedzi zupełnie nic nie wnoszących do tematu.
Nie sądzisz chyba że wypowiedzi typu "a po co tak żyłować silnik" czy "w KLu wystarczy kręcić do 6 tys. bo powyżej to bez sensu" wnoszą jakieś konkrety do problemów ze spalaniem oleju?
Dobra, widzę że muszę jednak wszystko co jest do skasowania przenosić najpierw do kosza.
Chociaż jak tak kiedyś robiłem to zrobił się straszny krzyk po co to robię? że lepiej od razu wywalać.
jeszcze małe sprostowanie
pkt. 3 regulaminu cyt. "Wypowiedzi nic nie wnoszące do tematu będą kasowane"
Chyba nie sądzisz, że przy takiej ilości produkowanych postów ktokolwiek miałby czas na extra maile na pw do autorów postów nic nie wnoszących.
I tak moderowanie 6/626... zajmuje bardzo dużo czasu. A oprócz tego mam jeszcze normalną pracę.
Ale jak napisałem wcześniej – od teraz usuwanie tylko poprzez kosz.
A i jeszcze jedno – nie należe do żadnego "nieformalnego klubu kolesi" i prosiłbym cię o nie obrażanie innych.
emmarek napisał(a):jesli ktoś uważa że coś jest nie tak daną odpowiedzą to spodziewałbym się uwagi dotyczacej tej wypowiedzi przed lub po skasowaniu
pkt. 3 regulaminu cyt. "Wypowiedzi nic nie wnoszące do tematu będą kasowane"
Chyba nie sądzisz, że przy takiej ilości produkowanych postów ktokolwiek miałby czas na extra maile na pw do autorów postów nic nie wnoszących.
I tak moderowanie 6/626... zajmuje bardzo dużo czasu. A oprócz tego mam jeszcze normalną pracę.
Ale jak napisałem wcześniej – od teraz usuwanie tylko poprzez kosz.
A i jeszcze jedno – nie należe do żadnego "nieformalnego klubu kolesi" i prosiłbym cię o nie obrażanie innych.