Nowa funkcja forum? – łączenie kolejnych postów tego samego autora

Uwagi na temat działania forum i strony klubowej. Zajrzyj, jeśli masz problemy z działaniem i obsługą.

Postprzez nemi » 15 lis 2005, 21:14

Witam,
forum portalu www.dobreprogramy.pl również jest "Powered by phpBB ©" i w ciągu ostatnich kilku dni została wprowadzona nowa funkcja, która łączy posty tego samego autora jeśli nikt nie odpowie na poprzedni. Nie wiem czy formułuje jasno myśli, więc napiszę przykład.
Tak jest teraz (np. 3 posty):
Zdzicho: bla bla bla
nemi: phi phi phi
nemi: eh eh eh

a tak jest na forum dobrych programów (2 posty):
Zdzicho: bla bla bla
nemi: phi phi phi (dodano 15.11.2005, 11:48) eh eh eh

Moim skromnym zdaniem byłoby to fajne, bo ludzie często dopisują nowe posty zamiast edytować (np. jakiś koleś w dziale 626 napisał ostatnio sześć postów jeden pod drugim, a każdy po jednym zdaniu :|).

Tamto forum posiada jeszcze dodatkową funkcję: jeśli ktoś wyśle dwa razy ten sam tekst, to zapisany będzie tylko jeden raz (u nas często zauważam teksty "Sorki, dwa razy mi się wysłało – niech mod to skasuje", zresztą kilkakrotnie i mi się to przydarzyło, kiedy forum chodziło wolno...).

Pozdrawiam serdecznie,
nemi
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Puhcio » 15 lis 2005, 21:41

2 X NIE ; 1 X TAK :)

NIE – w dziale ogłoszenia. Ludzie często dopisują nowy post, aby "dźwignać" w kolejności swój temat. W ten sposób nie mogliby tego robić, zakładająz tysiące nowych tematów co zaśmieca forum/

NIE – ze względów esetyczno-praktycznych mi się to nie podoba (ale to tylko moje prytatne zdanie).

TAK –
nemi napisał(a):udzie często dopisują nowe posty zamiast edytować (np. jakiś koleś w dziale 626 napisał ostatnio sześć postów jeden pod drugim, a każdy po jednym zdaniu :|

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Crimer » 15 lis 2005, 21:45

Jak dla mnie to bardzo dobry pomysł Nemi :)

Puhcio napisał(a):NIE – w dziale ogłoszenia. Ludzie często dopisują nowy post, aby "dźwignać" w kolejności swój temat. W ten sposób nie mogliby tego robić, zakładająz tysiące nowych tematów co zaśmieca forum/

ja np sie denerwuje jak widze takie posty i zaraz je kasuje, a tak nie miałbym jużproblemu.

Co do mnie to jestem na TAK

No ale może niech admin forum sie wypowie ;)
Obrazek
Mazda Xedos 9 – jeszcze zawita...
Forumowicz

Od: 23 kwi 2004, 19:43
Auto: Mazda 3

Postprzez nemi » 15 lis 2005, 21:46

Puhcio napisał(a):NIE – w dziale ogłoszenia. Ludzie często dopisują nowy post, aby "dźwignać" w kolejności swój temat. W ten sposób nie mogliby tego robić, zakładająz tysiące nowych tematów co zaśmieca forum/

pewnie da się zmienić wtedy datę wysłania na świeższą...
Wysłany: 15 Lis 2005 | 20:41

Puhcio napisał(a):NIE – ze względów esetyczno-praktycznych mi się to nie podoba

ze względów estetycznych – może
praktycznych ?? Moim zdaniem to jest niepraktyczne, kiedy niepotrzebnie nabija się posty, a forum (i tak przeciążone) troszkę się rozrasta.

Crimer napisał(a):Jak dla mnie to bardzo dobry pomysł Nemi

hehe – nie jest mój :)
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 15 lis 2005, 21:52

Crimer napisał(a):ja np sie denerwuje jak widze takie posty i zaraz je kasuje, a tak nie miałbym jużproblemu.

hehe :) Mamy inny punt widzenia <lol> Jak to się mówi – ja tu tylko sprzatam hihi

nemi napisał(a):pewnie da się zmienić wtedy datę wysłania na świeższą...

Może ...

nemi napisał(a):e względów estetycznych – może

<ok>

nemi napisał(a):Moim zdaniem to jest niepraktyczne, kiedy niepotrzebnie nabija się posty, a forum (i tak przeciążone) troszkę się rozrasta.

No tak – masz rację.

nemi napisał(a):hehe – nie jest mój

Ten skrypt działa na forum clio i mnie nie przypadł do gustu, ale

Crimer napisał(a):niech admin forum sie wypowie
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez P0L4K » 15 lis 2005, 22:06

dzial ogloszenia to inna sprawa,a ogolnie jestem za(moglbym zmienic podpis <lol> )
Główno-dowodzący LOŻY VIP'ów
Forumowicz

Od: 25 sie 2004, 12:23
Auto: Passat B7

Postprzez bajer0 » 15 lis 2005, 23:03

ja tez jestem ZA.

a co do ogloszen: generalnie jakby byly n.p. tylko 2,3 strony w dziale sprzedam – wiecej osob przegladaloby wszystkie strony w poszukiwaniu czesci, jaka chca kupic i nie trzeba by odswierzac swojej oferty ;)
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez P0L4K » 15 lis 2005, 23:04

mam jedynie nadzieje, ze temat nie umrze jak np "wyroznienie opcji szukaj"
Forumowicz

Postprzez nemi » 15 lis 2005, 23:08

P0L4K napisał(a):mam jedynie nadzieje, ze temat nie umrze jak np "wyroznienie opcji szukaj"

opcja szukaj została wyróżniona – jest teraz boldem

A co do śmierci – wcale się nie zdziwię, bo jeśli coś się robi społecznie (funkcja admina), to trudno na to poświęcać tyle czasu, żeby było wszystko co nam się zamarzy...

bajer0 napisał(a):a co do ogloszen: generalnie jakby byly n.p. tylko 2,3 strony w dziale sprzedam – wiecej osob przegladaloby wszystkie strony w poszukiwaniu czesci, jaka chca kupic i nie trzeba by odswierzac swojej oferty

to już zgłaszałem, żeby ogłoszenia starsze niż 30 dni były automatycznie kasowane, bo po co nam 2000 nieaktualnych ogłoszeń... Jak ktoś w ciągu 30 dni nie sprzeda, to po prostu napisze nowe ogłoszenie i już, a każdy przeglądający będzie wiedział, że jest aktualne. W dodatku odchudziłoby się forum... TCO_TM już ten pomysł czytał i nie spotkał się z aprobatą (tzn. pomysł się nie spotkał z aprobatą, a nie TCO_TM :)).
Forumowicz

Postprzez P0L4K » 15 lis 2005, 23:13

nemi napisał(a):opcja szukaj została wyróżniona – jest teraz boldem

no to chyba nie we wszystkich skinach

Obrazek
Ostatnio edytowano 15 lis 2005, 23:15 przez P0L4K, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 15 lis 2005, 23:14

nemi napisał(a):to już zgłaszałem, żeby ogłoszenia starsze niż 30 dni były automatycznie kasowane, bo po co nam 2000 nieaktualnych ogłoszeń... Jak ktoś w ciągu 30 dni nie sprzeda, to po prostu napisze nowe ogłoszenie i już, a każdy przeglądający będzie wiedział, że jest aktualne. W dodatku odchudziłoby się forum... TCO_TM już ten pomysł czytał i nie spotkał się z aprobatą (tzn. pomysł się nie spotkał z aprobatą, a nie TCO_TM ).

oooo widzisz... madrze gadasz, dokladnie to samo chcialem zaproponowac, tylko termin 14 dni ;)

przeciez jak komus zalezy na sprzedaniu/kupieniu po tych dwoch tygodniach znowu da ogloszenie.... Ja mysle, ze to naprawde dobry pomysl i wladze powinny sie nim na powaznie zainteresowac (sprostowanie: oba pomysly i ten z pierwszego postu i samoczyszczenie giełdy)
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez Waluś » 15 lis 2005, 23:31

nemi napisał(a):opcja szukaj została wyróżniona – jest teraz boldem

że jak ??

P0L4K napisał(a):no to chyba nie we wszystkich skinach
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez nemi » 15 lis 2005, 23:36

rzeczywiście – w skinie standardowym (którego używają pewnie wszyscy nowi :P) jest pogrubiona, a w pozostałych nie :P
Forumowicz

Postprzez Paweł » 15 lis 2005, 23:49

P0L4K napisał(a):no to chyba nie we wszystkich skinach

Docelowo zostanie jeden skin i dwie, moze trzy wersje kolorystyczne. W tej chwili nie mam juz sily grzebac w subSilver i Black. Chodzi o to, ze kazdy skin jest zupelnie inny.

nemi napisał(a):forum portalu www.dobreprogramy.pl również jest "Powered by phpBB ©" i w ciągu ostatnich kilku dni została wprowadzona nowa funkcja

Ta funkcja jest rowniez na forum corolli i z glebokiego doswiadczenia moge poinformac, ze jest po prostu do bani. Oczywiscie ulatwia prace moderatorom, laczac kilkukrotne wypowiedzi niezorganizowanych forumowiczow, ale praktycznie uniemozliwia "podbijanie" tematow, o czym napisal Puchcio. Co wiecej, nie chodzi tu nawet o ogloszenia, a na przyklad o historie problemow (warsztat), w ktorych po jakims czasie pojawiaja sie nowe dowody lub rozwiazania. Bez pomocy drugiej osoby, praktycznie nie ma mozliwosci przywrocenia takiego watku do zycia. Pomysl jest do rozpatrzenia pod warunkiem aktualizacji daty takiego automatycznie "edytowanego" postu. Tak, czy siak, dopiero w kolejnej odslonie forum.

nemi napisał(a):to już zgłaszałem, żeby ogłoszenia starsze niż 30 dni były automatycznie kasowane, bo po co nam 2000 nieaktualnych ogłoszeń... Jak ktoś w ciągu 30 dni nie sprzeda, to po prostu napisze nowe ogłoszenie

Temat rowniez dyskusjny. Mysle, ze lepszym rozwiazaniem byloby automatyczne zamykanie takich watkow, ale to chyba mod na prosbe moderatora. Kasowanie (automatyczne oproznianie) jest mozliwe od zaraz, ale nie wiem, czy to jest dobry pomysl... Stare ogloszenia sa zawsze jakims archiwum wiedzy o sprzedajacych, etc. Usuniecie tych kilku postow nie wplynie znaczaco na ograniczenie wielkosci bazy – a juz na pewno na szybkosc dzialania serwera.

Pozdrawiam.

P.S. Wybaczcie, ze przedstawiam jedynie moje watpliwosci, zamiast prezentowac zachwyt nad nowymi pomyslami. Oczywiscie nie oznacza to, ze moje zdanie jest jedynie negatywne. Kazdy pomysl na moda i etc. jest mile widziany, tym bardziej ze od podstaw opracowuje kod forum (bez Ciuchciowo-Kwadrixowych nalecialosci).
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez P0L4K » 15 lis 2005, 23:59

czyli nie ma mozliwossci wprowadzenia takiego mod'a dla wybranych dzialow??
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 16 lis 2005, 00:03

moze ankietka?

na poczatek proponuje ankietke dotyczaca samych ogloszen. W ten sposob odejdzie nam jeden problem, dlaczego to nie mozna by wprowadzic laczenia postow...

tco_tm napisał(a):Stare ogloszenia sa zawsze jakims archiwum wiedzy o sprzedajacych, etc.

hmm a teraz swiadczy o czyms?

zazwyczaj konczy sie tak: "ok, biore skontaktuje sie z toba telefonicznie, lub PW" raczej nie widzialem, aby ktos po dokonaniu zakupu chwalil sprzedajacego, a wszelkei niescislosci i tak zawsze laduja w innym temacie na forum (tak jak bylo to z kwadrixem itp). Moim zdaniem to zaden argument... troche to tak wyglada jak zbieranie paragonow ze stacji paliw. Niby sie zbiera, co by sobie kiedys podliczyc spalanie, koszta itp ale 99% z nas je szybko gubi, lub wyrzuca <lol>
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez Paweł » 16 lis 2005, 00:19

P0L4K napisał(a):czyli nie ma mozliwossci wprowadzenia takiego mod'a dla wybranych dzialow?

Jakiego moda?

bajer0 napisał(a):zazwyczaj konczy sie tak: "ok, biore skontaktuje sie z toba telefonicznie, lub PW" raczej nie widzialem, aby ktos po dokonaniu zakupu chwalil sprzedajacego, a wszelkei niescislosci i tak zawsze laduja w innym temacie na forum (tak jak bylo to z kwadrixem itp). Moim zdaniem to zaden argument... troche to tak wyglada jak zbieranie paragonow ze stacji paliw. Niby sie zbiera, co by sobie kiedys podliczyc spalanie, koszta itp ale 99% z nas je szybko gubi, lub wyrzuca

Na forum ogolnie nie prowadzimy polityki usuwania starych watkow, dlatego nie ma powodow, dla ktorych w dziale ogloszen ma byc inaczej. Zamykanie watkow jest wystarczajacym rozwiazaniem.
Ostatnio edytowano 16 lis 2005, 00:21 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez bajer0 » 16 lis 2005, 00:26

tco_tm napisał(a):Na forum ogolnie nie prowadzimy polityki usuwania starych watkow,

no racja. Ale o ile jest sens nie usuwania tematow z dzialu technicznego/ ogolnego gdzie czesto mozna powrocic do danego tematu, o tyle akurat w dziale kupie i sprzedam wydaje mi sie, ze takie czyszczenie na pewno nie zaszkodzi. Skoro tematy i tak sa zamykane, to i tak nikt ich nie odswierzy/nie ponowi.

Mimo wszystko jestem za ankieta w tej sprawie.
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez P0L4K » 16 lis 2005, 00:29

tco_tm napisał(a):P0L4K napisał:
czyli nie ma mozliwossci wprowadzenia takiego mod'a dla wybranych dzialow?

Jakiego moda?

nie chodzilo mi o moderatora,tylko o (hmmm nie wiem jak to nazwac) unowoczesnienie forum
Forumowicz

Postprzez Paweł » 16 lis 2005, 00:39

P0L4K napisał(a):nie chodzilo mi o moderatora,tylko o (hmmm nie wiem jak to nazwac) unowoczesnienie forum

No tak. Mod = MODyfikacja.

Łączenie watkow, jesli bedzie z aktualizacja daty, to pojawi sie w przyszlej edycji forum. Jestem za.

Kasowanie watkow w ogloszeniach? Przeciw. Zreszta to bedzie wynikalo z ustalen z moderatorem tego dzialu.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17