Chodzi tutaj o jednoosobową działalność, a wybór leasing czy wynajem?
Ogólnie zastanawiam się nad takimi dwoma opcjami.
Nie wiem czy lepiej wynajmować i mieć obsługę auta w racie i mniejsze ryzyko awarii czy kosztów eksploatacji czy też leasingować , by potem wykupić i ewentualnie sprzedać. Boję się , ze w wynajmie będę płacił w nieskończoność i ewentualnie miał problemy z oddaniem auta i dodatkowe opłaty, a leasing to dodatkowe koszty, serwisy w aso, utrata wartości, drogie ubezpieczenie, wykup i ewentualna sprzedaż i uiszczenie vatu i dochodowego-
Boję się, że poza chęcią posiadania dużo dopłacę do interesu i na koniec jeśli sprzedam auto wyjdę więcej na minus niż bym je wynajmował przez lata....
Może ktoś to ładnie policzył i może doradzić?
Leasing czy najem długoterminowy na firmę
Strona 1 z 1
Ja w wynajmie mam już 3 z obsługą serwisową auto w kierunku niskich rat a potem większego wykupu.
180 zł co mc to nic jak ci nagle przyjdzie wymienić klocki z tarczą po roku
180 zł co mc to nic jak ci nagle przyjdzie wymienić klocki z tarczą po roku

Trochę sie pozmieniało po wejściu nowego ładu. Odpowiedź jeśli lubisz zmieniać auta to wynajem, a jak chcesz zatrzymać to leasing , nie ma większej wartości na pytanie co bardzie się opłaca. Musisz sam sobie przekalkulować co będzie bardziej opłacalne, bo zależy od sytuacji. Sam obecnie mam najem w Master1, fajne nowe auto, Płacę 1950 zl BRUTTO, w cenie pełne ubezpieczenie, serwis, naprawy eksploatacyjne (klocki, tarcze, zawieszenie, klima itp.) po mojej stronie jest tylko paliwo i plyn do spryskiwaczy. Nic mnie nie interesuje.
- Od: 24 cze 2022, 11:27
Tak, liczyłem sobie. Co z tego, ze bierzesz leasing skoro auto i tak traci na wartości. Mysle że dla mnie oferta jest mega opłacalna, gdyż jestem pewny ze przez 3 lata mniej wiecej tyle straci na wartosci to auto. Także z mojej perspektywy bardzo oplacalna opcja. Nie wszędzie najem sie oplaca. Trzeba szukac. Firm jest wiele, zwracaj uwagę na to w jakim stanie są auta, jakei wyceny Ci zaoferują. Nie ma co brać pierwszej lepszej. U mnie master1 miał najlepszą ofertę.
- Od: 24 cze 2022, 11:27
Obecnie lasing jest mniej opłacalny niż jeszcze kilka lat temu. Patrząc na założenia Nowego Ładu to wykup za 1% na osobę prywatna, odczekanie pół roku i sprzedaż spowoduje zapłatę vatu od wartości auta + dochodowy, wiec naprawdę poważne kwoty.
Wynajmuję obecnie trzeci samochód w firmie. Czekam na czwarty dlatego uważam że jakieś doświadczenie posiadam. Dla mnie jest to rozwiazanie wygodniejsze i bardziej opłacalne, podobnie jak osoba powyżej polecam master1/masterlease (to jedna firma).
Wynajmuję obecnie trzeci samochód w firmie. Czekam na czwarty dlatego uważam że jakieś doświadczenie posiadam. Dla mnie jest to rozwiazanie wygodniejsze i bardziej opłacalne, podobnie jak osoba powyżej polecam master1/masterlease (to jedna firma).
- Od: 19 paź 2019, 10:24
- Auto: Mazda 323F II 1996 r pb+lpg 1996
Strona 1 z 1