Czateria... 2021

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez nemi » 17 cze 2021, 08:01

Może głupie pytanie: gdy się zaparkuje i ustawi na P, to trzeba zaciągnąć ręczny?
Pod domem mam taki leciusieńki spadek – jak kołami trafię między kostki, to się nie zacznie staczać na luzie, a jak na kostce, to może. W manualu nie zaciągałem ręcznego, a tu nie wiem co jest "zdrowsze" dla skrzyni.
1.3T Obrazek
2.0T Obrazek
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7470 (98/259)
Skąd: Warszawa

Postprzez brii » 17 cze 2021, 08:06

Skrzyni to nie robi różnicy (bo P technicznie dla skrzyni = N), na P działa dodatkowa mechaniczna blokada i to ona jest wtedy obciążona. Spec od skrzyń mówił mi, żeby zawsze najpierw "zawiesić" samochód na ręcznym a dopiero potem kiedy już stoi na ręcznym zapinać P. Jak stoi się na dużej pochyłości to zdarza się, że trudno jest wyrzucić P kiedy na blokadzie jest duże obciążenie. Pewna seria skrzyń 7G-Tronic z Mercedesa miała blokady który potrafiły po 10 latach i częstym staniu na pochyłości po prostu pęknąć (co kończyło się całkowitą blokadą)... Niemniej w 98% przypadków ludzie przez całe życie samochodu zostawiają tylko na P i żyją. Warto zajrzeć do instrukcji – u mnie piszą, żeby koniecznie używać ręcznego.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8832 (91/228)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez nemi » 17 cze 2021, 08:10

Ok, spoko – to będę robił to w tej kolejności. Chociaż pod domem przy takim mikrospadku chyba sobie daruję, a jak jest pochyłość, to i tak zawsze zaciągałem.

brii napisał(a):Warto zajrzeć do instrukcji – u mnie piszą, żeby koniecznie używać ręcznego.

Przewertowałem te milion stron, ale nie rzuciło mi się w oczy...
Ostatnio edytowano 17 cze 2021, 08:11 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
1.3T Obrazek
2.0T Obrazek
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7470 (98/259)
Skąd: Warszawa

Postprzez loockas » 17 cze 2021, 08:11

Zwykle zostawiam tylko na P jeżeli jest równo. Na pochyłach staram się robic tak jak brii pisze, czyli najpierw odciążyć auto hamulcem postojowym.

brii napisał(a):Niestety Mazdowa skrzynia MT poza tym, że ma fajnie pracujący lewarek to niestety nie jest to jakaś nadzwyczajnie dobra konstrukcja...


Ja juz to pisałem tutaj i na forum MX-5. Wg mnie to co jest w MX-5 a miałem w Foce, to są dwa różne światy. Z przewagą dla Forda ofc :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 10331 (294/541)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno
M365

Postprzez Gib » 17 cze 2021, 08:20

Rover też tak w pełni niezależnym brytyjskim producentem nie był, 1994-2000 należało do BMW a potem 5 lat agonii.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 sie 2007, 17:09
Posty: 8921 (137/177)
Skąd: Warszawa
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez Dominator » 17 cze 2021, 10:09

Ja z kolei mam taki nawyk że zawsze zaciągam ręczny po zaparkowaniu. Niezależne czy manual czy automat.
...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 sty 2011, 22:36
Posty: 4881 (65/65)
Skąd: Bielsko-Biała/KR/KTA
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez TheMonster » 17 cze 2021, 11:31

W nowej generacji Mazdy jest tak, ze po zgaszeniu silnika, zawsze zaciąga ręczny (chyba, że w zanim zgaszę, to będę trzymał przycisk ręcznego).. ja w zasadzie to zawsze w każdym aucie daję ręczny :x
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem

_____________________________________________________________
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003
Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT
Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"
Tomasz W.
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Pomorza
 
Od: 22 lis 2015, 14:59
Posty: 1440 (225/214)
Skąd: Bydgoszcz / Gdynia
Auto: Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT

Postprzez nemi » 17 cze 2021, 11:49

U mnie jest zgodnie z życzeniem – może być automatycznie, może nie być.
1.3T Obrazek
2.0T Obrazek
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7470 (98/259)
Skąd: Warszawa

Postprzez Neonixos666 » 17 cze 2021, 17:23

Eh jak ja uwielbiam szukać części po całym internecie, tysiące zapytań, wertowania stron, allegro, OLX... ale zwykle udaje się wygrzebać coś zdatnego.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 9158 (48/201)
Skąd: Szczytno
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Krzemol » 17 cze 2021, 17:38

Kup sobie Alfe jak to lubisz i znajdź chłodnice do 166 3.2 albo mocowania tylnych amortyzatorów też do 166 <rotfl> . Wczoraj na grupie ładne mocowania poszły w trzy minuty hahaha
Suzuki Swift MK4 GLX 1.0 53KM '99r (05.2012 – 05.2014)
Suzuki Swift MK4 GLX 1.3 68KM '99r (05.2014 – 09.2016)
Alfa Romeo 166 Q2 3.2 V6 240KM '04r (09.2016 – 11.2020)
Mitsubishi Colt CJ0 1.3 75KM '00r (01.2018 – 08.2018)
Mazda5 CR 2.0 143KM '06r (05.2018)
Mazda MX-5 NB 1.6 110KM '00r (09.2020)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 mar 2010, 22:11
Posty: 1543 (223/66)
Skąd: Ruda Śląska
Auto: Mazda5 CR 2.0 143KM '06r
Mazda MX-5 NB 1.6 110KM '00r

Postprzez Neonixos666 » 17 cze 2021, 19:34

Tłok i parę gratów udało się znaleźć w oryginale, do drugiej piły zostało poszukać cylinder i tłok i składanko będzie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 9158 (48/201)
Skąd: Szczytno
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez loockas » 17 cze 2021, 23:29

nemi napisał(a):U mnie jest zgodnie z życzeniem – może być automatycznie, może nie być.


Jak masz automatyczny hamulec to bym się nawet nie zastanawiał i go po prostu używał. W Scenicu mam na stałe włączoną opcję zaciągania po zgaszeniu silnika i nie ma z tym żadnego problemu nawet w zimie. W Ioniqu mimo naszpikowania go nowinkami wręcz niespotykanymi w kompaktach jak na te lata produkcji, to hamulec postojowy zrobili nożny jak w starszych mercedesach <glupek2> Po lifcie dopiero wpadli na pomysł, żeby to zamienić na guzik :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 10331 (294/541)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno
M365

Postprzez nemi » 18 cze 2021, 07:08

Dobiłem do 150 km przebiegu i już zaliczyłem 2 hamowania awaryjne :|. Motocyklista i dziki.

Widzę szansę, że to auto może nie palić dużo w trasie – nawet mniej niż oczekiwałem, ale w mieście będzie gorzej niż myślałem. Wczoraj na S8 na tempomacie przy 120 km/h chwilowe miałem 5,5 litra głównie, ale zacząłem ze średnim 20 litrów z wyjazdu do sklepu, więc średnia od uruchomienia nie była imponująca i tak.
A tempomat nie zna przepisów w PL <lol>, nie wyprzedzi prawą stroną, nawet jeśli są 3 pasy ruchu, a ja jadę skranym prawym i ktoś się wlecze na środkowym.
1.3T Obrazek
2.0T Obrazek
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7470 (98/259)
Skąd: Warszawa

Postprzez Dominator » 18 cze 2021, 07:20

Nie ma możliwości uruchomiania zwykłego tempomatu bez innych bajerów z tym zwalnianiem itd?
...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 sty 2011, 22:36
Posty: 4881 (65/65)
Skąd: Bielsko-Biała/KR/KTA
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez brii » 18 cze 2021, 07:27

loockas napisał(a):hamulec postojowy zrobili nożny jak w starszych mercedesach

Panie co Pan? Nawet w Mercedesach z 2010 roku ten nożny ręczny to była inna liga niż to co masz w Ioniqu – w niemieckim samochodzie to jest pancerne rozwiązanie i trzeba było wręcz czołgisty, żeby go porządnie zaciągnąć ;) No i zajęte miejsce w kokpicie przez cięgno, bo w sedesach spuszcza się ręką a zaciąga nogą ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8832 (91/228)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez nemi » 18 cze 2021, 07:54

Dominator napisał(a):Nie ma możliwości uruchomiania zwykłego tempomatu bez innych bajerów z tym zwalnianiem itd?

yyyy, nie wiem jeszcze <rotfl>
Ale chyba tak.
1.3T Obrazek
2.0T Obrazek
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7470 (98/259)
Skąd: Warszawa

Postprzez Szymon » 18 cze 2021, 08:07

loockas napisał(a):hamulec postojowy zrobili nożny jak w starszych mercedesach


Albo nowszych Lexusach :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2008, 23:01
Posty: 6440 (323/146)
Skąd: Tarnowskie Dziury
Auto: '13 Lexus IS250 III
'01 Mazda MX-5 NB FL

Postprzez brii » 18 cze 2021, 08:10

nemi napisał(a):yyyy, nie wiem jeszcze
Ale chyba tak.

U mnie przytrzymanie przycisku włączającego tempomat przez 3 sekundy wyłącza wszelkie niańki. Ewentualne ustawienie tempomatu na ponad 180km/h też wyłącza niańki – spróbuj ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8832 (91/228)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez marek » 18 cze 2021, 08:49

nemi napisał(a):yyyy, nie wiem jeszcze


RTFM :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lis 2003, 01:08
Posty: 2402 (0/11)
Skąd: nad Bałtykiem
Auto: FR+NC+Django+Rail

Postprzez TheMonster » 18 cze 2021, 08:52

W Maździe zrobili prosto... są obok siebie trzy przyciski: LIM (co ciekawe, jak się włączy go i nie ustawi nic to będzie zwalniać zgodnie ze znakami), tempomat z trzymaniem pasa (a właściwie to z odbijaniem jak się dojedzie do linii xD) oraz tempomat zwykły :P
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem

_____________________________________________________________
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003
Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT
Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"
Tomasz W.
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Pomorza
 
Od: 22 lis 2015, 14:59
Posty: 1440 (225/214)
Skąd: Bydgoszcz / Gdynia
Auto: Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: zadra i 6 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park