Pytanie o monitoring

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez loockas » 10 lis 2015, 22:30

Obecnie tylko monitoring IP ma sens w stosunku ceny do jakości. Ja osobiście polecam kamery Novus. Są drogie, ale bardzo dobre jakościowo. Rejestrator w przypadku novusa można kupić standalone lub wykorzystać/zbudować w oparciu o PC co daje nieco większe możliwości (np raid).

Znajomi chwalą też BCSy i Hikvision.

Tak jak kolega pisał – rozdzielczość i dobry doświetlacz. W przypadku niektórych kamer i specyficznego montażu trzeba też zwracać uwagę na to czy obiektyw jest zmiennoogniskowy i pozwoli na skadrowanie w pełni obiektu, który chcemy obserwować.

Przykład działania doświetlacza z mojego Novusa. To najtańszy i najprostszy model 3MP (cena w promocji ok 490zł)

https://www.dropbox.com/s/ydu7jtgu89ilo ... 5.png?dl=0
https://www.dropbox.com/s/pgp25ajw9enx6 ... 3.png?dl=0
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9968 (303/589)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno

Postprzez brii » 11 lis 2015, 16:18

loockas napisał(a):lub wykorzystać/zbudować w oparciu o PC co daje nieco większe możliwości (np raid).

Jakiś konkretny soft polecisz? Mam jedną instalację na BCSie i fakt, działa niezawodnie ale jest to tak toporne w obsłudze, że nikt nie chce nawet zaglądać do tego co się nagrało jeśli nie zostanie przymuszony ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8718 (108/226)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez Neonixos666 » 11 lis 2015, 20:26

chyba koledze nie chodzi o nagrywanie tylko to o się dzieje w czasie rzeczywistym. Ja od jakiegoś czasu chciałbym zbudować monitoring (może za dużo powiedziane bardziej podgląd) sklepu oddalonego od domu o jakieś 100m w oparciu o sieć Wifi z jedną góra dwoma kamerami aby mieć w domu podgląd czy nie potrzebna jest pomoc (atak dzieci z koloni) ale nie mogę zdecydować się jakiego sprzętu użyć. :P
Pamiętaj o przeszłości, miej plan na przyszłość, ale żyj dniem dzisiejszym, bo wczoraj już nie ma, a jutro może nigdy nie nadejść...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 7603 (21/125)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum

Postprzez loockas » 11 lis 2015, 20:44

Kolega pytał o monitoring parkingu. Nie bardzo rozumiem idei takiego monitoringu bez nagrywania. Najczęściej coś się dzieje właśnie jak nikt nie ogląda :) Dla mnie rejestracja materiału to podstawa. W zastosowaniu o którym piszesz owszem, można to odpuścić, ale mając sklep wolałbym jednak nagrywać materiał, choćby z jednego dnia.

brii napisał(a):Jakiś konkretny soft polecisz?


Znam trzy sprawdzone.

1. Novus NMS, ale on jest darmowy tylko dla kamer novusa. Działa rewelacyjnie, aplikacja jest bardzo dopracowana. Obce kamery obsługuje, ale to już kosztuje. Niestety najmniejsza licencja jest chyba na 16 kamer i w promocji jest to jakieś 900zł... Na tym mam najwięcej wdrożeń.

2. Blueiris – całkiem sensownie działa i nie kosztuje wiele (chyba 60$). Działa z większością kamer.

3. Xeoma, ale tutaj nie znam zasad licencjonowania. Trzeba doczytać. Z tym, że xeoma to taki kombajn i jedyny znany mi soft mający serwer pod linuxem i multiplatformowego klienta.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9968 (303/589)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno

Postprzez marcinpomoc » 5 gru 2015, 21:42

Wiesz o tym że użycie kamer poniżej 1 tyś zł za sztukę też nie ma sensu bo obraz będzie beznadziejny ? Oczywiście jedyne rozsądne rozwiązanie to kamery ip podłączone do komputera lub rejestratora. Dobre darmowe softy do rejestrowania są pod linuxa.
Początkujący
 
Od: 5 gru 2015, 21:31
Posty: 0
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda RX8

Postprzez loockas » 5 gru 2015, 22:39

Na potrzeby domowe/osiedlowe spokojnie kamera 3MP wystarczy, a taka kosztuje już znacznie mniej niż 1kzł. Oczywiście mówimy o kamerach bez PTZ, bo sensowna szybkoobrotówka kosztuje od 4kzł. Ale takie kamery stosuje się raczej w monitoringu miejskim.

Mam takich instalacji pod opieką kilka i do tej pory nagrania w pełni wystarczały do rozpoznania obiektu/osoby podczas przeróżnych incydentów. Wiele zależy od montażu i odległości od monitorowanych obiektów.

Przykład dobrej kamery poniżej 1kzł:

http://www.novuscctv.com/pl/products/38 ... 051H_IR-1P

https://www.youtube.com/watch?v=qpAKv_fIDXE

A tutaj za połowę tej kwoty:

http://www.novuscctv.com/pl/products/39 ... 011H_IR-1P

I obraz z niej wygląda tak:

https://www.youtube.com/watch?v=TgqW9nzSaeo
https://www.youtube.com/watch?v=srNl-Mx9lko

Jej wada to obiektyw stałoogniskowy, ale za te cenę można to wybaczyć.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9968 (303/589)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno

Postprzez brii » 8 paź 2017, 19:04

loockas napisał(a):3. Xeoma, ale tutaj nie znam zasad licencjonowania. Trzeba doczytać. Z tym, że xeoma to taki kombajn i jedyny znany mi soft mający serwer pod linuxem i multiplatformowego klienta.

Trochę poużywałem – ten soft jest świetny a zasady licencjonowania bardzo przyjazne i ceny dobre.
Działa z ogromną ilością kamer – nie trafiłem na coś co nie chciało działać a było tego pełno, od webcamów przez słabe i dobre kamery typowo do monitoringu, po różne chińskie wynalazki.
Licencja free pozwala pracować z ośmioma kamerami i na każdy kanał rzucić po 3 "moduły", nie pozwala na zdalny podgląd i archiwizuje materiał z pięciu dni. Lite już na to wszystko pozwala a koszt to ~8USD/kanał.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8718 (108/226)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez Przybyłek » 28 gru 2017, 21:56

znajoma do monitoringu pokoju używa kamerki Mikavi YE2. Nie jest to takie profesjonalne rozwiązanie jak Wy proponujecie ale u niej się sprawdza. Dogląda co robi jej pies jak jej w domu nie ma. A dodatkowo jakby ktoś wszedł to również dostrzeże.
Początkujący
 
Od: 25 kwi 2017, 13:01
Posty: 3
Auto: Mazda 6

Postprzez Denis12 » 19 mar 2018, 17:14

Tak naprawdę wszystko zależy od zapotrzebowania. Dla "normalnego" użytkownikaa domowego najwygodniejsza byłaby kamera IP, ale niestety, jest ona zdecydowanie mniej zbaezpieczona – ergo wszystko ma swoje plusy i minusy
Początkujący
 
Od: 19 mar 2018, 17:12
Posty: 0
Auto: volvo

Postprzez cob_ra » 22 kwi 2018, 14:12

Ja u siebie zrobiłem monitoring po ip. Jedna główna 4mp, ale bede przekładał ją na tył domu i na front pojdzie coś lepszego, a reszta kamer bedzie 3-4mp. Wybrałem sprzet dahua.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 gru 2006, 15:18
Posty: 683 (1/4)
Skąd: skierniewice
Auto: Honda Accord VI 1,8 136KM 00"
Lovato smart,
wtryski KP
reduktor RGJ-3

Postprzez Agnieszka233 » 23 kwi 2018, 14:26

Myślę, że kamera ip najprostsza z podczerwienią będzie git <czarodziej>
Początkujący
 
Od: 23 kwi 2018, 14:24
Posty: 0

Postprzez janusz102 » 29 cze 2018, 03:03

kamery najprostsze ip to nie wszystko jest masa parametrów istotnych ,zanim zabierzemy się do monitoringu, parametr pierwszy – obszar widoczności ,drugi parametr – warunki oświetleniowe bardzo istotny parametr – ważniejszy od Mp , tam gdzie ciemno nie zakładamy 4-5Mp to błąd poważny , tylko kamery star light z inteligentnym IR najlepiej , kolega pisze o marce Dahua to lider od dawna w zakresie CCTV – wybór ok , rynek dla Dahuy zrobił w Polsce BCS teraz ta marka jest bez wsparcia ale kamerki były dobre i nadal są sprzedawane ale ich softy mają wiele do życzenia.
Początkujący
 
Od: 8 lut 2013, 22:11
Posty: 5
Auto: mazda BJ 323F 1999
mazda BJ 323F 1998

Postprzez loockas » 29 cze 2018, 07:51

janusz102 napisał(a):ale ich softy mają wiele do życzenia


Jako sieciowiec powiem, że rejestratory BCS to jedno z największych źródeł ddos i botnetów jakie spotkałem w urządzeniach IoT. Wystarczy je na chwilę wystawić na publicznym IP, by włączyły się w botnet i zaczęły dosować (najczęściej telnetem).

W temacie rejestratorów. Ostatnio pozbyłem się softowego Novusa na rzecz Synology. Wprawdzie musiałem dokupić licencje na dodatkowe kamery, ale jeszcze nie spotkałem się z tak dopracowanym oprogramowaniem do rejestracji kamer.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9968 (303/589)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno

Postprzez janusz102 » 30 cze 2018, 21:57

Witam
Synology sorry , nic specjalnego ,co do BCS to telnet się wyłącza zawsze ,i wiele innych usług i jest po sprawie ,niestety połowa pseudo instalatorów po zakupie nie zmienia nawet haseł ,nie zmienia portów itd na efekty długo nie czekamy , jak chcemy oprogramowanie perfekcyjne to proszę sprawdzić firmę AXiS jej produkty i oprogramowania ,a powiesz SYNOLIGY to zabawka , tylko koszt ostatnio instalowanych kamer 5MPx -owych 1szt 7.500zł.i to jest średnia półka mało kto zakłada takie kamery ,i dlatego BCS z racji ceny był lubiany i oprogramowanie Smart Pss , będące najbardziej intuicyjnym oprogramowaniem szybko się przyjęło ,następną bolączką to aktualizacje ,nowy sprzęt powinno się sprawdzać przed instalacją jaką wersje softu posiada ,zazwyczaj już przestarzałą więc należy od-razu ściągnąć najnowszą uchronimy się na jakiś czas przed atakami ,następna sprawa zazwyczaj używamy routerów TP-linków które są dziurawe jak sito i potem zdziwienie ze nam się włamano ,ale cena TP-linka robi swoje .
Początkujący
 
Od: 8 lut 2013, 22:11
Posty: 5
Auto: mazda BJ 323F 1999
mazda BJ 323F 1998

Postprzez loockas » 1 lip 2018, 23:21

janusz102 napisał(a):Synology sorry , nic specjalnego


Ma wszystko i więcej niż potrzebuję. Poza tym działa jako dodatek do urządzenia, które zakupiłem pierwotnie w innym celu. W efekcie mogłem pozbyć się starego rejestratora i odzyskać trochę miejsca w szafie :)

janusz102 napisał(a):co do BCS to telnet się wyłącza zawsze ,i wiele innych usług i jest po sprawie ,niestety połowa pseudo instalatorów po zakupie nie zmienia nawet haseł ,nie zmienia portów itd na efekty długo nie czekamy


Ja dostarczam dostęp do internetu, nie konfiguruje tego sprzętu (niestety, co oszczędziło by mi kłopotów). Co nie zmienia faktu, że soft jest dziurawy jak sito. Telnet to nie jest ich jedyna bolączka, bo soft ma po prostu backdoory, a producent najwyraźniej na to leje (lub robi to świadomie).

janusz102 napisał(a):następna sprawa zazwyczaj używamy routerów TP-linków które są dziurawe jak sito i potem zdziwienie ze nam się włamano ,ale cena TP-linka robi swoje .


Z routerami jest dokładnie tak samo jak z rejestratorami, trzeba je aktualizować. Akurat tplink oferuje dość długie wsparcie dla swoich produktów. Chociaż są zdecydowanie lepsze routery w podobnej cenie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9968 (303/589)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno

PostTen post został usunięty przez chmielu_KL 27 lip 2018, 13:53.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park