Atom, węgiel, CO2, środowisko – kierunki rozwoju polskiej energetyki

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez prezes83 » 14 mar 2012, 14:33

Z racji tego iż coraz więcej się dzieje w tematach atomu i CO2 chciałbym się dowiedzieć jakie macie zdanie na temat źródeł energii, na jakie rozwiązania powinniśmy się decydować oraz czy jesteście za czy przeciw budowie elektrowni jądrowej w Polsce.
http://www.poomoc.pl

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 16:07
Auto: Służbowe
Było:
Saab 9-5 SportKombi ARC 2.3t
626 GE FP

Postprzez Grzyby » 14 mar 2012, 23:54

prezes83 napisał(a):czy jesteście za czy przeciw budowie elektrowni jądrowej w Polsce.

ZA :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez prezes83 » 15 mar 2012, 10:34

Grzyby napisał(a):ZA

A gdyby miała stanąć w Twojej okolicy ? ;)

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Było:
626 GE FP

Postprzez Xenocyd » 15 mar 2012, 10:57

prezes83 napisał(a):A gdyby miała stanąć w Twojej okolicy ?

jakbym mial na tyle duza dzialke w posiadaniu, to bym ja udostepnil zeby mi tam postawili reaktor i dali prad za darmo w zamian :)
imho szansa, ze zgine wychodzac z domu rano jest wieksza, niz to, ze zabije mnie elektrownia atomowa...
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez prezes83 » 15 mar 2012, 11:03

Xenocyd napisał(a): szansa, ze zgine wychodzac z domu rano jest wieksza, niz to, ze zabije mnie elektrownia atomowa...

No ja się zgadzam, tym bardziej się dziwię, że wszyscy są niby doinformowani ale jednak przeciwni.

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Było:
626 GE FP

Postprzez Xenocyd » 15 mar 2012, 11:12

Ale to nie potrzeba elektrowni atomowej zeby ludzie byli przeciwni :)
Na moim poprzednim osiedlu sympatyczna pani otworzyla mala pizzerie – polowa mieszkancow zaczela pisac pisma do rady miejskiej, zeby jej nie dawac koncesji na sprzedaz alko, bo beda burdy i ekscesy.
Ludzie wprost glosili opinie, ze przeciwko pizzeri z piwem nic nie maja, o ile nie jest na ich osiedlu – jednym slowem Polska :/
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez cbr » 15 mar 2012, 12:30

Ja też jestem ZA, jednak Polska mentalność nie pozwoli przez najbliższych parę lat na to. Jak widać po Japonii i tsunami to są tak zabezpieczone, że w Polskim klimacie szlak ich nie weźmie.
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez prezes83 » 15 mar 2012, 16:29

cbr napisał(a):Jak widać po Japonii i tsunami to są tak zabezpieczone, że w Polskim klimacie szlak ich nie weźmie.

Elektrownia ta powstała 40 lat temu. Teraz zabezpieczenia są na dużo wyższym poziomie.

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Było:
626 GE FP

Postprzez Suloo » 15 mar 2012, 20:41

Xenocyd napisał(a):Ludzie wprost glosili opinie, ze przeciwko pizzeri z piwem nic nie maja, o ile nie jest na ich osiedlu – jednym slowem Polska :/

i wlasnie tak samo jest ze wszystkim u nas. niedawno przy okazji malej obwodnicy niedaleko mnie byly jazdy ktoredy ma isc. wszyscy chcieli obwodnice ale nikt jej nie chcial kolo siebie <glupek2> . a co do mieszkania w okolicy elektrowni atomowej to nie mialbym nic przeciwko, przynajmniej grunt tanszy :)
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
Forumowicz

Od: 2 mar 2009, 00:53
Auto: bylo MX3

Postprzez Grzyby » 16 mar 2012, 10:15

prezes83 napisał(a):A gdyby miała stanąć w Twojej okolicy ?

Raczej nikt rozsądny nie budowałby jej w okolicy większych miast.
A jeśli nawet, to nie miałbym nic przeciwko.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez prezes83 » 16 mar 2012, 10:20

Grzyby napisał(a):Raczej nikt rozsądny nie budowałby jej w okolicy większych miast.

No tak, zapomniałem, że Ty miastowy :P :P

Jeżeli o Polskę chodzi to najlepszym wyjściem jest budowa nad morzem.

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Było:
626 GE FP

Postprzez dirtracer » 17 mar 2012, 19:57

a ja jestem przeciw, mamy tyle pokładów węgla kamiennego i brunatnego że nie potrzeba nam atomu, a pakt klimatyczny jedna wielka bzdura, która ma na celu wyciągnięcie z Polski kasy, no bo my nie mamy doświadczenia w budowie siłowni jądrowych (czyli UE bedzie musiał je budować) jak i nie mamy zasobów (czyli trzeba bedzie kupować uran czy coś innego), no i nie mamy specjalnych miejsc do składowania odpadów radio (czyli znowu trzeba bedzie płacić). Czyli za wszystko trzeba bedzie płacić, a zakładając nasze czyli polskie realia to prąd z tej elekrowni z odpowiednimi opłatami i podatkami pewnie bedzie o 1 grosz tańszy niż jest teraz. Największe państwa świata takie jak USA Rosja Chiny nie podpisały tego badziewia klimatycznego bo to by im znacznie ograniczy rozwój gospodarczy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 cze 2011, 19:48
Auto: Mazda 6 GJ 2014
2.0 165KM

Postprzez Mateusz L » 18 mar 2012, 23:37

Jak najbardziej za. Inna kwestia, że pakiet klimatyczny to bzdura, a ekoterrorystów wysłałbym na Serengeti- by byli bliżej natury, zjednoczeni z lwami- i popieram także elektrownie węglowe. Uważam, że nie ma pewniejszego i tańszego źródła energii jak paliwa stałe, których na dodatek Polska ma ogromne pokłady. Żałuję, że EJ Żarnowiec nie wypaliła- Finowie do dziś pewnie mają bekę, że kupili nówka- reaktor w cenie złomu, bo media ludziom nagadały, że to taki jak w Czarnobylu. Nie chciałbym schodzić na politykę, ale rząd zrobił dobrą robotę (jak szczerze nienawidzę PO, PiSu, Ruchu Paliprzygłupa, SLD, PSL i całej tej socjal-bandy lewaków) i przypodobał mi się 2. raz po zapowiedzi deregulacji zawodów (dlaczego tylko tylu?), blokując pakiet klimatyczny. Jeśli ue jednak to przepchnie, to jestem za referendum o wystąpieniu z tej kretyńskiej instytucji.
Podsumowując- środowisko nie ma nic do tego, wpływ człowieka jest mniej niż marginalny, a kilka osób chce zarobić dużo kasy na naiwności innych- nie pierwszy raz. Szczepionki H5N1 już zutylizowano?
Forumowicz

Od: 25 gru 2007, 14:29
Auto: Lexus

Postprzez prezes83 » 19 mar 2012, 11:22

dirtracer napisał(a):mamy tyle pokładów węgla kamiennego i brunatnego że nie potrzeba nam atomu

Właśnie to akurat jest minus z tym węglem. Jesteśmy uzależnieni od "widzi mi się i humoru" górników. Ile razy górnik zastrajkuje dostaje to czego chce, nie wspominając już o wielomiliardowych dotacjach dla kopalń kilka lat temu.
Elektrownia jądrowa jest niezbędna dla rozwoju oraz dla uniezależnienia się od jednego rodzaju paliwa.
dirtracer napisał(a):no i nie mamy specjalnych miejsc do składowania odpadów radio

Jeżeli dobrze pamiętam radioaktywne odpady już przyjmowaliśmy od innych państw i nie wiem czy dalej ten proceder nie ma miejsca.
dirtracer napisał(a):czyli znowu trzeba bedzie płacić

Jeżeli nie będziemy mieć atomu, będziemy musieli płacić za emisję CO2 lub jeszcze gorsze rozwiązanie – kupować prąd od państw sąsiednich.
Mateusz L napisał(a):Jeśli ue jednak to przepchnie, to jestem za referendum o wystąpieniu z tej kretyńskiej instytucji.

A to już inna kwestia i nowy wątek do założenia ;P

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Było:
626 GE FP

Postprzez Justyśka » 22 mar 2012, 14:22

Polskę nie stać na budowanie elektrowni jądrowej, chyba, że odbędzie się to kosztem społeczeństwa, jak wszystko do tej pory. Sama budowa to jest koszt nieziemski, nie licząc już utrzymania. Poza tym nie ma kompetentnych osób do tego, żeby się tym zajęli. Jak zwykle, rząd zabiera się za coś, co w jego rękach jest mało realistyczne i co nie potrafi zrobić dobrze, niby musi udawać, że coś robi, żeby zamydlić ludziom oczy, a tak naprawdę nigdy się nie zrówna z innymi krajami, więc pomysł jest może ok, ale nie dojdzie do skutku.
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Forumowicz

Od: 10 paź 2011, 11:17
Auto: Mazda3

Postprzez ravo » 22 mar 2012, 18:31

Justyśka napisał(a):a tak naprawdę nigdy się nie zrówna z innymi krajami,

więc kopmy dalej swój węgielek :) i mówmy że jesteśmy Europą B albo nawet C
Specjalistów mamy, koszty ? zawsze są społeczeństwa

Działajmy, rozwijajmy się
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez loockas » 22 mar 2012, 18:47

ravo napisał(a):więc kopmy dalej swój węgielek

ten "swój węgielek" eksportujemy do całej europy. Nasi sąsiedzi stukają się w głowę jak zamykamy kopalnie biegnąc do nas szybciutko je odkupić :) Mam wrażenie, że nie znasz skali wydobycia węgla w tym kraju :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez ravo » 22 mar 2012, 18:51

Znam bardzo dobrze ;) i wiem, że jedna elektrownia jądrowa to nic i kopalnie które przynoszą zyski powinny być utrzymywane bo to oczywiste. Chciałem tylko tym stwierdzeniem powiedzieć, że węgiel jest archaiczną formą zdobywania energii w dodatku droższą
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez loockas » 22 mar 2012, 19:02

A no jest droższą. Tylko, że kopalnie i elektrownie cieplne to my już mamy. A jądrowe? Hmmm ciekawe który kraj nas kupi i komu znowu napchamy kieszenie. Z resztą jeszcze kilka lat i kopalnie pewnie też pójdą w obce ręce. Ja oczywiście jestem za rozwojem, ale też za wykorzystywaniem zasobów które mamy obecnie. W tym kraju najpierw się coś robi, później myśli. Pozamykają czy posprzedają kopalnie, a później będziemy węgiel kupować od pepików :P

Najbardziej rozbrajają mnie te ekoświry. Na tą ostatnią akcję na kominie, to bym osobiście wezwał snajperów i kazał ich wystrzelać. Masakra. Pierwsze co powinni z nimi zrobić po zejściu z tego komina, to pozamykać. A oni jeszcze wywiadów udzielają. Banda szantażystów... ładną kasę muszą bić na tej szopce :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez tadziomaru1 » 22 mar 2012, 21:09

Justyśka napisał(a):Polskę nie stać na budowanie elektrowni jądrowej

Niestety, jest troszkę inaczej, Polski nie stać na NIE budowanie elektrowni jądrowej. Wszyscy którzy mają takowe elektrownie mają prąd za grosze. Najbardziej znane są mi przykłady z Francji, za prąd są tam rachunki śmiesznie małe. Niemcy też mają tanio. Już dawno powinniśmy mieć taką elektrownię, niestety przez tragiczy bałagan i bezmyślność stracilismy kiedyś taką szansę.
Powracajac do elektrowni w Fukushimie, ona wytrzymała tsunami bez problemu, natomiast zalane zostały awaryjne agregaty, które powinny sie włączyć i zasilić chłodzenie reaktorów. To się nie stało i tylko dlatego doszło do awarii. Niestety nasi przyjaciele z Japonii nie wpadli na pomysł aby zamontować te agregaty na podwyższeniu, tylko tyle by wystarczyło i nic by się nie stało. Kurde, bardzo szkoda.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM