Czateria... 2021
No ja czekam na Optimę 1.6 T-GDi. Do czerwca chyba będę zmuszony coś zamówić i jak dla mnie jest to jeden z rozważanych modeli.
Nie wiem czy są w Wawie, jeszcze nie dzowniłem, muszę ogarnąć to wtedy kiedy będzie mogła także moja małżonka, bo to ona bedzie tym jeździć przezważnie. Ja tylko weekendy i dłuższe trasy.
Nie wiem czy są w Wawie, jeszcze nie dzowniłem, muszę ogarnąć to wtedy kiedy będzie mogła także moja małżonka, bo to ona bedzie tym jeździć przezważnie. Ja tylko weekendy i dłuższe trasy.
..::Born To Rise Hell::..
nie rozumiem zachwytu ta marka
jakos mnie nie moze przekonac do siebie kompletnie... niektore rzeczy sa fajne ale inne zarazem tak kiczowate ze juz mnie odpycha....
te 2h Cie przekonalo
nemi napisał(a):Ale ostateczne kupiłem sobie odkurzacz bezprzewodowy (kozacki! Jak żyłem wcześniej bez tego?) .
te 2h Cie przekonalo
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
loockas napisał(a):nemi napisał(a):optimę
I to jest Twój pomysł na fun car?
No pewnie, że nie. Brakuje mi dużego auta w trasy i Optima (gdybym kupował dziś, na pewno mi się jeszcze zmieni) zastąpi Golfa, a Golf zastąpi BMW. Dopiero po Golfie może coś dla funu bym kupił.
Optima kombi za 106.000 (tak około) oferuje 180 kucy, 7 biegowy automat, navi, kamerę cofania, lakier metalic, dwustrefową klimę. Dla mnie wystarczy i za tą cenę ofertę uznaję za bardzo uczciwą. Praktycznie tyle kosztuje najsłabszy kompakt pewnej rdzawej marki.
Tak czy inaczej – czekam do końca gwarancji – nie będę tylko na samochody zapierniczał do roboty

nie rozumiem zachwytu ta markajakos mnie nie moze przekonac do siebie kompletnie... niektore rzeczy sa fajne ale inne zarazem tak kiczowate ze juz mnie odpycha....
Bo kompletnie nie ma czym się zachwycać. I ja nie po to kupuję dupowóz, żeby się zachwycać, tylko ma spełniać swoje zadanie [u mnie np. jazda długodystansowa]. To jest tylko i wyłącznie kwestia tego, że w segmencie D za tę moc, wyposażenie i automat trzeba wyskoczyć nawet kilkadziesiąt tysiaków więcej (nie chce mi się sprawdzać, ale coś mi świta, że SuperB około 140k zł by kosztował). Niestety nie stać mnie, żeby połączyć duże, wygodne kombi z jakością, osiągami i wzbudzające zachwyt – po prostu za te ostatnie elementy trzeba bardzo dużo zapłacić (ciekawe ile kosztuje np. Audi RS6
EDIT: Teraz SuperB ma 1.5 TSI tylko – 150 KM, potem już 2.0 dużo mocniejszy.
nemi napisał(a):Optima kombi za 106.000 (tak około) oferuje 180 kucy, 7 biegowy automat, navi, kamerę cofania, lakier metalic, dwustrefową klimę. Dla mnie wystarczy i za tą cenę ofertę uznaję za bardzo uczciwą. Praktycznie tyle kosztuje najsłabszy kompakt pewnej rdzawej marki.
Weź GT
To samo jest trochę z Proceedem GT na którego poluję, niby 204 (lub 201 po ostatnich zmienach?) a czas do setki pewnie będzie 7,7-7,8s. Już lepiej ale nadal bez szału.
Dopisano 2 sty 2019, o 17:31:
nemi napisał(a):Teraz SuperB ma 1.5 TSI tylko – 150 KM
Spojrzałem w dane, nadal jest szybszy od Optimy.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Dobrze że mnie nie stać na nowy samochód bo jeszcze problem bym miał jaki kupić 

Ja już powoli pogodziłem się z tym że nie zobaczę auta z silnikiem większym jak 1.6......więc chyba nie ma co kombinować i kupić dupowóz, a nie na siłe szukać fun caru gdzie w przypadku aktualnej oferty aut dla ludu takowy nie występuję. Stąd pragmatyzm w wyborze auta u mnie wskazany.
Może za dwa lata pozwolę sobie na coś 2 miejscowego z ściąganym dachem
.
Może za dwa lata pozwolę sobie na coś 2 miejscowego z ściąganym dachem
..::Born To Rise Hell::..
Myślę ze nowa 508 jest tez warta uwagi 
- Od: 15 maja 2012, 15:34
- Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH
nemi napisał(a):Optima kombi za 106.000 (tak około) oferuje 180 kucy, 7 biegowy automat, navi, kamerę cofania, lakier metalic, dwustrefową klimę.
Po rabacie chyba? Z tego co widzę to navi wymaga dopłaty, aktywny tempomat też i wychodzi już +10k do wersji L.
Osiągi imho wystarczające do roli jaką takie auto ma pełnić. Nie wiem jaki sens się tu podniecać dla 1s w jedną czy drugą.
JohnnyB napisał(a):Ja już powoli pogodziłem się z tym że nie zobaczę auta z silnikiem większym jak 1.6....
Prawie 50.000 km już zrobiłem bez żadnych kompleksów lewym pasem 1.2 kombiakiem

loockas napisał(a): Z tego co widzę to navi wymaga dopłaty, aktywny tempomat też i wychodzi już +10k do wersji L.
M
Podstawowe wyposażenie
Kia Navi System kamera cofania z dynamicznymi liniami klimatyzacja automatyczna 2-strefowa felgi aluminiowe 16”
Może navi system to nie to samo co nawigacja, nie wiem
1.6 180 KM kosztuje 103k. Dodać lakier i czujniki parkowania i wyjdzie coś koło tego, co napisałem. Przed rabatem.
loockas napisał(a):Osiągi imho wystarczające do roli jaką takie auto ma pełnić. Nie wiem jaki sens się tu podniecać dla 1s w jedną czy drugą.
ej no przyspieszając 60 razy dziennie do 100km/h oszczędzasz minutę w stosunku do frajera, który jest wolniejszy.
nemi napisał(a):M
Podstawowe wyposażenie
Kia Navi System kamera cofania z dynamicznymi liniami klimatyzacja automatyczna 2-strefowa felgi aluminiowe 16”
Nie rozumiem ich pakietów... do droższej L trzeba sobie dołożyć nawigację za +4k