Czateria...cd
Używałem już trochę i ten etap wywalenia raczej mam już za sobą. Muszę teraz poczytać tylko jak się sprawnie w tym systemie poruszać, bo nigdy nie używałem na tyle, żeby zostać 'pro' użytkownikiem mac'a.
Cały czas zastanawia mnie też, jak sobie będzie radził mac pro z zewnętrznymi monitorami. Po pierwsze nigdy nie używałem osx'a z więcej niż jednym ekranem i nie wiem zupełnie jak on wtedy działa, a po drugie... teraz mam dość wygodne rozwiązanie ze stacją dokującą do laptopa, dzięki czmu monitory + mysz i klawiaturę podłączam jednym ruchem. Do mac'ów takich rzeczy chyba nie ma.
Cały czas zastanawia mnie też, jak sobie będzie radził mac pro z zewnętrznymi monitorami. Po pierwsze nigdy nie używałem osx'a z więcej niż jednym ekranem i nie wiem zupełnie jak on wtedy działa, a po drugie... teraz mam dość wygodne rozwiązanie ze stacją dokującą do laptopa, dzięki czmu monitory + mysz i klawiaturę podłączam jednym ruchem. Do mac'ów takich rzeczy chyba nie ma.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
W pracy mam dwa monitory pod macmini, w domu do macbooka podpinam dodatkowy monitor. Szef do maca pro podpina 3 monitory. Żadnych problemów.
Masz maca pro czy macbooka pro?
Są docki do macbooków "obcych" firm, ale zwykle tak skonstruowane, że nie da się korzystać z matrycy laptopa. Póki co nie widzę potrzeby szukania, bo podpinam dwa kable (thunderbolt i usb) i mam "stacjonarkę".
Masz maca pro czy macbooka pro?
jacobs napisał(a):Do mac'ów takich rzeczy chyba nie ma.
Są docki do macbooków "obcych" firm, ale zwykle tak skonstruowane, że nie da się korzystać z matrycy laptopa. Póki co nie widzę potrzeby szukania, bo podpinam dwa kable (thunderbolt i usb) i mam "stacjonarkę".
macbook pro
Jak to? Chyba każdy monitor musi być pod osobny thunderbolt podłączony, czyli już dwa kable. Do tego minimum jedno usb na myszkę i klawiaturę, więc minimum trzy kable
loockas napisał(a):Póki co nie widzę potrzeby szukania, bo podpinam dwa kable (thunderbolt i usb) i mam "stacjonarkę".
Jak to? Chyba każdy monitor musi być pod osobny thunderbolt podłączony, czyli już dwa kable. Do tego minimum jedno usb na myszkę i klawiaturę, więc minimum trzy kable
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Do macbooka mam w domu jeden monitor
mysz magic mouse na bt. Klawiatura na usb jest w hubie i to jest ten drugi kabel. Zasilania używam raz na dwa czasem trzy dni.
W pracy mam maca mini czyli stacjonarny komputer.
W pracy mam maca mini czyli stacjonarny komputer.
loockas napisał(a):Pod tym względem często wolę FB. Na linkedzie ludzie budują swoje CV, a na FB przeważnie ujawniają jacy są naprawdę, jakie mają poglądy i jak traktują ludzi. Zdecydowana większość ludzi ma profile w pełni publiczne więc już po kilku przeczytanych postach i obejrzeniu kilku zdjęć możesz wywnioskować z kim będziesz miał przyjemność. Ludzie chyba sobie sprawy nie zdają, że przeglądanie profili społecznościowych to bardzo częsta praktyka wśród pracodawców, hrów czy właśnie partnerów w biznesie. Generalnie linked i fb świetnie się uzupełniają
To oczywiście zależy kogo szukasz i z kim współpracujesz. W moim fachu teraz raczej rozmawiam z właścicielami firm, czy ludźmi na stanowiskach kierowniczych. Spora większość z nich nie ma profili FB. Sam chyba, najwyższy czas, muszę zamknąć swój....
..::Born To Rise Hell::..
nemi napisał(a): Chyba żadna marka nie zbiera tyle hejtu, a ludzie jednak czasem to kupują.
Poczytaj opinie o Dacii

Jak się przymierzałem do kupna przejrzałem net i stwierdziłem że jest niemozliwe żeby tyle ich równocześnie było na chodzie że je widac na drogach, a właścicielom ktos zrobił pranie mózgu że kupują.
A potem było kilka rozmów w zaprzyjaźnionych firmach które miały Dokkery jak tylko pojawiły się w salonach i zaczęły sukcesywnie kupować kolejne. No i obraz marki/modelu zmienił się diametralnie. Co po 2 latach potwierdzam.
Nie ma aktualnie w tym segmencie auta, które dawałoby tak dużo za tak niewiele, przy kompletnej bezawaryjności (nie wiem jak w kwestii diesli 1.5 czy doładowanych benzyn 1.2tce). Za 36kzł netto dostałem auto przyzwoicie wyposażone (klima, elektryka, czujniki cofania, LPG, radio z BT i MP3, składany i wyjmowany fotel pasażera z możliwością zwiększenia o metr przestrzeni bagażowej), odsuwane boczne – przeszklone – drzwi + jakieś tam drobniejsze [tiiit]) z trzyletnią gwarancją do 100kkm – nie załapałem się niestety na gwarancję rozszerzoną do 5 lat i 160kkm).
W przeciwieństwie do wersji jakie są u loockasa, mój jest megawygodny (inna ścianka działowa).
Może i 2 lata to mało ale z opinii firm które na Dokkerach mają już zaczęte 300tys. km wynika że zakup był trafiony. Można mieć sporo zastrzeżeń do serwisu ale samo auto jest ok.
Dla odmiany – szóstką z tym "najgorszym silnikiem świata" zrobiłem ponad 250kkm i praktycznie nic. No ale zgnić to faktycznie jej się udało

Grzyby napisał(a):Dla odmiany – szóstką z tym "najgorszym silnikiem świata" zrobiłem ponad 250kkm i praktycznie nic.
My póki co 85k. Kompletnie bezawaryjnie. A u nas jeszcze ten cholerny zły brzydki DPF siedzi.
Ciekawe jak Fiat Tipo będzie odbierany za te kilka lat, bo oferta na tego 1.6 jest całkiem sensowana. Komi do tego wyglada jeszcze na całkiem przyjemne auto.
JohnnyB napisał(a):W moim fachu teraz raczej rozmawiam z właścicielami firm, czy ludźmi na stanowiskach kierowniczych.
Ja w większości przypadków też. Na konferencjach jestem w mniejszości jeżeli chodzi o pracowników. Akurat to w jakim portalu ma ktoś profil nie ma większego znaczenia. Nie wiem po co masz zamykać profil na FB jeżeli prowadzisz go z głową
Dopisano 08 paź 2016 11:32:
Grzyby napisał(a):Poczytaj opinie o Dacii
Nie wiem co piszą, ale podpisuje się pod wszystkim negatywnym co dotyczy Logana
Na temat Logana opinii nie szukałem 
Pytanie jak będzie się starzał. Większość Fiatów niestety starzeje się bardzo brzydko. Nieliczne wyjątki wytrzymują próbę czasu stylistycznie.
Ale nie przewiduję żeby był odbierany inaczej niż aktualne modele. Najprawdopodobniej będzie tańszy niż reszta z podobnego rocznika z podobnym wyposażeniem.
JohnnyB napisał(a):Ciekawe jak Fiat Tipo będzie odbierany za te kilka lat
Pytanie jak będzie się starzał. Większość Fiatów niestety starzeje się bardzo brzydko. Nieliczne wyjątki wytrzymują próbę czasu stylistycznie.
Ale nie przewiduję żeby był odbierany inaczej niż aktualne modele. Najprawdopodobniej będzie tańszy niż reszta z podobnego rocznika z podobnym wyposażeniem.
Tipo nie jest brzydki jeździłbym
Jak wiedziałeś na co zwrócić uwagę żeby nie doszło do awarii to nic złego nie mogło się stać. Wymiana podkładek i czyszczenie smoka, dobra oliwa i paliwo. Sam silnik to to samo co DiTD.
Grzyby napisał(a):Dla odmiany – szóstką z tym "najgorszym silnikiem świata" zrobiłem ponad 250kkm i praktycznie nic
Jak wiedziałeś na co zwrócić uwagę żeby nie doszło do awarii to nic złego nie mogło się stać. Wymiana podkładek i czyszczenie smoka, dobra oliwa i paliwo. Sam silnik to to samo co DiTD.
Ale rdza nadal chyba kocha mazdy, albo ktoś robi na tym po prostu biznes. Przeglądam np profil Jaksy na FB i widzę fotorelacje z zabezpieczenia podwozia w 3 BL... I zastanawiam się czy te auta też gniją, czy może właściciel jest przewrażliwiony i np lubi sex w podwójnej gumie?
Krzemol1994 napisał(a):Grzyby napisał(a):Dla odmiany – szóstką z tym "najgorszym silnikiem świata" zrobiłem ponad 250kkm i praktycznie nic.
My póki co 85k. Kompletnie bezawaryjnie. A u nas jeszcze ten cholerny zły brzydki DPF siedzi.
A podkładki i czyszczenie smoka robiliście? Ludzie jeździli i nie wiedzieli że mają to zrobić żeby jeździć bezawaryjnie i się robił kłopot i dlatego silnik zły. W 2.5 TDI V6 wycierają się wałki, może nie każdy dba o olej w odpowiedniej specyfikacji i ilości, ale przecież kierowcy są rozrzuceni po markach/autach i nie każdy o to dba a wałki lecą tylko w 2.5 V6 TDI
Stała pod ścianą prężąc kakao
Gib napisał(a):Krzemol1994 napisał(a):Grzyby napisał(a):Dla odmiany – szóstką z tym "najgorszym silnikiem świata" zrobiłem ponad 250kkm i praktycznie nic.
A podkładki i czyszczenie smoka robiliście? Ludzie jeździli i nie wiedzieli że mają to zrobić żeby jeździć bezawaryjnie i się robił kłopot i dlatego silnik zły. W 2.5 TDI V6 wycierają się wałki, może nie każdy dba o olej w odpowiedniej specyfikacji i ilości, ale przecież kierowcy są rozrzuceni po markach/autach i nie każdy o to dba a wałki lecą tylko w 2.5 V6 TDI
Zrobilem 100k km (obecnie auto ma 220k km), smok byl sprawdzany profilaktycznie ale teraz klade na to laske. Jak nie bedzie dymic i 'cykac' po odkrecenia korka wlewu oleju na pracujacym silniku to nie zamierzam sie tym przejmowac.
Mimo wszystko zdjęcie miski olejowej raz na 5-6 wymian oliwy wypadałoby zrobić, zwłaszcza że korki spustowe są z boku. W 1.6HDi jest to nawet obowiązkowe, smok jest na tyle nisko że z czasem zasysa "muł" z dna miski.
Brii, auto zaparkowane bezpiecznie ? Kierunkowskazy zabezpieczone
?
Brii, auto zaparkowane bezpiecznie ? Kierunkowskazy zabezpieczone
Jezeli zacznie 'cykac' i dymic z pod korka wlewu oleju tzn, ze jest tam sens zagladac w przeciwnym wypadku nie ma sensu sie klopotac. Oba te objawy mowia o przepuszczaniu podlkadek pod wtryskami, wtedy zaczyna sie problem z nagarem, ktrory zbiera sie na smoku. Jezeli to zjawisko nie wystepuje wowczas nie uswiadczysz nagaru na smoku.