Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Krzemol » 7 paź 2016, 18:06

A ile ja się o Alfie nasłuchałem... Zdecydowana większość kręciła nosem jednogłośnie mówiąc kupuj Volvo, mam nadzieję, że uda mi się go im utrzeć :P
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez JohnnyB » 7 paź 2016, 18:08

Zapłaciłeś połowe tego co za Volvo....spokojnie starczy na lawetę na kilka lat <lol>
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez nemi » 7 paź 2016, 18:30

Kurde, kocur mi spadł ze strychu, tylko kłaki poleciały. Mam nadzieję, że nic mu się będzie – rusza się. Widzę przestał być skory do chodzenia po drabinie...
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Krzemol » 7 paź 2016, 18:39

JohnnyB napisał(a):Zapłaciłeś połowe tego co za Volvo....

A gdzie tam. S60/ S80 są w podobnych cenach :P
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez Neonixos666 » 7 paź 2016, 18:41

nemi napisał(a):Kurde, kocur mi spadł ze strychu, tylko kłaki poleciały

No to zostało 6 żyć <lol>
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez JohnnyB » 7 paź 2016, 18:46

Ma ktoś prawnika od umów partnerskich ? Muszę skonsultować to co dostałem....wygląda to jak kołchoz.....i muszę potwierdzić czy to w ogóle ma sens....
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Dominator » 7 paź 2016, 19:44

Co do stereotypów motoryzacyjnych nie wyssanych z palca. Mazda miała gnić i gnije, Jaguar miał być kapryśny i był. To że niektóre egzemplarze sa spoko, nie oznacza że statystyczna większość też jest taka. Jeden ma farta a inny bawi się z niedociagnieciami producenta.
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez Neonixos666 » 7 paź 2016, 19:51

Dominator napisał(a):Mazda miała gnić i gnije

przynajmniej im zamierzenia dochodzą do celu <lol>
Forumowicz

Postprzez brii » 7 paź 2016, 20:43

Gib napisał(a):Brii Ty masz 3.0 dci z poprawioną miską olejową to się nie liczy, bo ileś tam setek tysięcy aut owej nie miało i tuleje musiały opaść.

W Saabach owszem, ale w Renaultach takich egzemplarzy było mało a fama i tak poszła po bandzie.

Dominator napisał(a):To że niektóre egzemplarze sa spoko, nie oznacza że statystyczna większość też jest taka. Jeden ma farta a inny bawi się z niedociagnieciami producenta.

Opinię można opierać na egzemplarzach których historię dokładnie się zna a nie na "okazjach". Większość stereotypów u nas opiera się na samochodach które już mają jakąś bliżej nieokreśloną przeszłość...

JohnnyB napisał(a):Ma ktoś prawnika od umów partnerskich ? Muszę skonsultować to co dostałem....wygląda to jak kołchoz.....i muszę potwierdzić czy to w ogóle ma sens....

Jeśli sam po przeczytaniu umowy nie jesteś pewien (ktoś ją napisał tak, żeby była niezrozumiała i pozostawiała wątpliwości) to nie warto się w to ładować ;)

nemi napisał(a):jednak kilkadziesiąt komentarzy twierdzi coś odmiennego

Ponoć większość ma zawszę rację :]

loockas napisał(a):No to też jest prawda. Coraz częściej ludzie wolą skorzystać z profilu firmy na FB niż wchodzić na witrynę http://www... Zwłaszcza jeżeli chodzi o nawiązanie szybkiego kontaktu. Utrzymywanie profilu na bieżąco daje bardzo duże efekty.

No to mi się właśnie nie mieści w głowie, ale tak raczej jest wśród młodszych użytkowników sieci. Z tego co widzę to jak jakaś firma ma tylko stronę na facebooku to na poważny kontakt od liczącego się przedsiębiorcy nie ma co liczyć ale przy kontakcie z detalistami to może mieć sens. Dużo roboty z tym jest? Widzę, że niewielkie firmy potrafią wyłożyć za "opiekę" nad kontem 2kzł miesięcznie więc pewnie to nie jest sprawa do ogarnięcia w przerwie na kawę? :)

sq2jul napisał(a):Jak nie szukasz roboty to IMO nie ma sensu. Dodatkowe pytanie (jeżeli jednak szukasz roboty) czy chcesz udostępnić wszystkim na świecie swoje "CV"?

Prowadząc firmę raczej ciągle się szuka roboty ;)
Prywatność bardzo cenię ale już nie raz słyszałem, że ktoś załapał niezłą fuchę właśnie dzięki temu, że był wśród znajomych kogoś tam (bez bezpośredniego polecenia). Najbardziej mnie zastanawia czy na takim LinkedIn ktoś celowo może narobić gnoju jeśli przypadkiem wejdzie się na odcisk konkurencji.

loockas napisał(a):daj mu szansę i spróbuj

LinkedIn to i tak w moim przypadku będzie pewnie szok, jeśli założę tam konto to na FB się pewnie zdobędę najwcześniej za dekadę ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Xenocyd » 7 paź 2016, 20:53

Ja chyba z 5-6 lat mam konto na linked a do ryja mnie nie ciągnie, także Ty możesz nie założyć tam konta przed śmiercią ;)
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez Neonixos666 » 7 paź 2016, 21:40

brii napisał(a):W Saabach owszem, ale w Renaultach takich egzemplarzy było mało a fama i tak poszła po bandzie.

Chyba w Oplach było wiele przypadków opadania i przegrzewania się, po lifie już problem chyba nie występował za to wtryskiwacze denso dały się we znali jak właścicielom Mazd :P
Forumowicz

Postprzez JohnnyB » 7 paź 2016, 21:40

Nic nie stoi na przeszkodzie aby założyć, w razie czego możesz je usunąć.
Ja uważam Linka za całkiem przydatne źródło informacji. Chociażby wiem z kim idę na spotkanie, jakie ma kwalifikację, czym się zajmował i czy faktycznie gdzieś mogliśmy się już spotkać. Łatwiej czasem nawiązać relację, zdecydowanie łatwiej je później utrzymać. Można śledzić zmiany stanowisk czy pracodawców.

Na Linku masz więcej profesjonalistów, więc nie jest to raczej źródło hejtu, jaki mogą na ciebie wylewać tysiące na FB. Do tego ja osobiście dużo bardziej ufam w referencje wystawione na Linku, mogę zweryfikować osoba która te referencję wystawiała.
Oczywiście możesz także prowadzić konto firmowe.

Na razie załóż cywilne konto, znajdź kilka osób które znasz i zobaczysz czy ci to do czegokolwiek potrzebne :).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 7 paź 2016, 23:01

brii napisał(a):No to mi się właśnie nie mieści w głowie, ale tak raczej jest wśród młodszych użytkowników sieci. Z tego co widzę to jak jakaś firma ma tylko stronę na facebooku to na poważny kontakt od liczącego się przedsiębiorcy nie ma co liczyć ale przy kontakcie z detalistami to może mieć sens.?

Przede wszystkim chodzi o kontakt. Ja jestem i tak "starej daty", bo preferuję mail. Ci jeszcze starsi wolą telefony. Ja co mogę załatwiam mailowo, bo po tym zawsze zostaje ślad. No ale młodsi chcą komunikować się przez instant messengery i trzeba im to umożliwić. Widzę po firmowym profilu, że ruch pod tym względem jest spory. Współprowadzę też profil naszego projektu EPIX, który w zasadzie jest stricte skierowany do operatorów, a nie do Kowalskiego, ale i tak ruch na nim jest bardzo duży i sporo ludzi wiedząc jakie mamy podejście do komunikacji (preferujemy maile) odzywa się do nas via FB.

Inna z zalet profilu vs strony www to jej dynamika. Taki profil żyje, jest z reguły częściej uaktualniany i można go łatwo skomentować czy ocenić.

Trzecia sprawa to propagacja. Wystarczy, że jedna osoba "da lajka" i już Twój profil jest widoczny wśród jego znajomych – bardzo możliwe, ze wśród nich znajdziesz swojego klienta.

Początkowo uważałem to za przerost formy nad treścią, ale to naprawdę ma potencjał tylko trzeba go z głową wykorzystać.

brii napisał(a):Dużo roboty z tym jest? Widzę, że niewielkie firmy potrafią wyłożyć za "opiekę" nad kontem 2kzł miesięcznie więc pewnie to nie jest sprawa do ogarnięcia w przerwie na kawę?

Imho jak ktoś ogarnia technicznie FB to jest do opanowania w moment.

JohnnyB napisał(a):Chociażby wiem z kim idę na spotkanie, jakie ma kwalifikację, czym się zajmował i czy faktycznie gdzieś mogliśmy się już spotkać. Łatwiej czasem nawiązać relację, zdecydowanie łatwiej je później utrzymać.

Pod tym względem często wolę FB. Na linkedzie ludzie budują swoje CV, a na FB przeważnie ujawniają jacy są naprawdę, jakie mają poglądy i jak traktują ludzi. Zdecydowana większość ludzi ma profile w pełni publiczne więc już po kilku przeczytanych postach i obejrzeniu kilku zdjęć możesz wywnioskować z kim będziesz miał przyjemność. Ludzie chyba sobie sprawy nie zdają, że przeglądanie profili społecznościowych to bardzo częsta praktyka wśród pracodawców, hrów czy właśnie partnerów w biznesie. Generalnie linked i fb świetnie się uzupełniają :)
Ostatnio edytowano 7 paź 2016, 23:04 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Gib » 7 paź 2016, 23:03

a co ma CV do poglądów?
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez loockas » 7 paź 2016, 23:10

Gib napisał(a):a co ma CV do poglądów?

Nic, bo do CV możesz napisać wszystko :) Ale jak szukasz pracownika to wg mnie istotne jest to, że na swoim profilu wypisuje HWDP i inteligencją nie grzeszy, albo dziwne hasła "narodowościowe" (autentyk) lub kolejny przykład widzisz, że Twój przyszły pracownik udostępnia z dumą zdjęcia jak opiernicza się w poprzedniej pracy (kolejny autentyk).
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Xenocyd » 7 paź 2016, 23:15

U nas jedna laska na okresie próbnym pracowała kiedyś z domu i wrzucila fotkę w bikini przed lustrem z opisem, że tak ciężko pracuje.
Później się dziwiła, że jej umowy nie przedłużyli.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez jacobs » 7 paź 2016, 23:30

loockas napisał(a): albo dziwne hasła "narodowościowe"

co to za dyskryminacja na punkcie poglądów?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez loockas » 7 paź 2016, 23:34

jacobs napisał(a):co to za dyskryminacja na punkcie poglądów?

Żadna dyskryminacja, cudzysłów nie bez znaczenia :) Chciałbyś mieć w swojej pracy w której szukasz kogoś do kontaktu z klientem gościa który na swoim profilu ma teksty "je.bać żydów" ? :) Miej sobie poglądy jakie chcesz, nawet takie. Ale czy każdy musi o tym wiedzieć? :) Nie interesują mnie poglądy, ale interesuje mnie inteligencja której po takich postach i uzewnętrznianiu się w ten sposób nie widzę.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez jacobs » 7 paź 2016, 23:41

W sumie nie robi mi różnicy, gdyby dla tych klientów był miły.

Ale fakt, pisanie takich rzeczy publicznie jest trochę głupie.

Dopisano 7 paź 2016, o 23:43:

Przesiadam się w pracy na mac'a... macie może jakieś linki w stylu tips&tricks jak sobie sprawnie na nim radzić w pracy? tzn. jakieś skróty klawiszowe, gesty itp?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez loockas » 7 paź 2016, 23:44

jacobs napisał(a):Ale fakt, pisanie takich rzeczy publicznie jest trochę głupie.

Trochę inny przykład. Moja żona pracuje w przedszkolu. Wielokrotnie jest "zapraszana do znajomych" przez matki dzieci którymi się zajmuje. Jak myślisz po co? :) Zdecydowanie musi uważać na to co tam ma. Już nie raz ją podpuszczałem, żeby wrzucała na swój profil obrazki z Happy Tree Friends :P

Dopisano 07 paź 2016 23:49:

jacobs napisał(a):Przesiadam się w pracy na mac'a... macie może jakieś linki w stylu tips&tricks jak sobie sprawnie na nim radzić w pracy? tzn. jakieś skróty klawiszowe, gesty itp?

Znajdziesz w necie :) Chyba najwiecej na myapple. Co do skrótów klawiszowych, to jest tego od zawalenia, a każdą dodatkową aplikacją tylko Ci ich przybędzie. Opisywanie ich nie ma sensu bo w pewnym momencie i tak ustawisz je sobie po swojemu.

Jak nigdy nie miałeś OSX to w pierwszy dzień będziesz się zastanawiał co ty w ogóle tutaj robisz, po tygodniu będziesz chciał wywalić maca za okno, a po miesiącu i powrocie do Windowsa będziesz zamawiał maca do domu, bo odkryjesz że pewne rozwiązania są naprawdę świetne.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra