Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez urwis » 23 gru 2010, 14:19

A dzisiaj maminą zupkę ogórkową, wigilijne pierogi zwinięte ukradkiem z kuchni podczas wizyty u rodzicielki – jak dożyję do wieczora :P

pozdrawiam
Madzia 323f BG
http://img4.imageshack.us/img4/1212/1199326653.jpg
Ciemność widzę, widzę ciemność! :)
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 6 wrz 2010, 08:23
Posty: 22
Skąd: Radom/Warszawa
Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V

Postprzez nemi » 23 gru 2010, 14:24

Wiecie może, jak się robi ryż, który podają w chińskich knajpach? Jeszcze nigdy nie udało mi się takiego ryżu uzyskać w domu :|.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Myjk » 23 gru 2010, 14:39

Znaczy w których knajpach? Jaką konsystencję Ci chodzi, suchy i sypki czy raczej wilgotny i klejący? ;)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez nemi » 23 gru 2010, 14:54

Myjk napisał(a):Znaczy w których knajpach?

Chyba we wszystkich knajpach, w których trudno dogadać się w języku polskim (jeszcze niedawno na Marszałkowskiej były takie budy, że jak pani mówiła "kurczak 5 smaków", to myślałem, że właśnie wszczyna jakąś kłótnię w całkiem obcym języku hahaha) jest taki specyficzny ryż...
Jeśli mam podać konkretną knajpę, to niech będzie pod Trasą Łazienkowską, na Rozbracie :P. Może być? ;)

Myjk napisał(a): Jaką konsystencję Ci chodzi, suchy i sypki czy raczej wilgotny i klejący?

Oczywiście suchy i sypki.
Wilgotny i klejący łatwo uzyskać z ryżu w woreczkach... Zresztą ugotowanie wg. przepisu na opakowaniu takiego zwyczajnego ryżu (bez worków) daje podobny rezultat.
Czy oni to jakoś podsmażają?
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Myjk » 23 gru 2010, 14:56

Kupujesz odpowiedni ryż, np. Golden Rise i masz sypki. Tego nie da się w zasadzie rozgotować. Tak samo jak praktycznie nie da się rozgotować makaronu do spaghetti Malmy.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez nemi » 23 gru 2010, 14:58

Myjk napisał(a):Kupujesz odpowiedni ryż, np. Golden Rise i masz sypki

Gdzie to kupić?
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Radex » 23 gru 2010, 16:25

Golonka ugotowana w kapuście ala bigos <serduszka> miodzio <serduszka>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Myjk » 23 gru 2010, 16:44

nemi napisał(a):Gdzie to kupić?

W większości sklepów znajdziesz (MarcPol), w Makro też bywa. Tylko się ceny nie przestrasz ;)

Obrazek

http://www.fresh24.pl/Produkt/MULLERS_M ... lCnUUJKA==
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez JohnnyB » 23 gru 2010, 16:50

Makaron chiński z kurczakiem w knajpie na Marynarskiej :–)
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez nemi » 23 gru 2010, 16:59

Myjk napisał(a):W większości sklepów znajdziesz (MarcPol), w Makro też bywa. Tylko się ceny nie przestrasz ;)

Hmmm, cena nie jest jakaś przerażająca, ale wątpię, żeby w knajpach używali takiego właśnie ryżu. Myślę, że kupują po prostu najtańszy (tylko w jakichś ogromnych opakowaniach) i przypuszczam, że tajemnica tkwi w sposobie gotowania.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez urwis » 23 gru 2010, 17:32

tak, ten ryż najczęściej jest w większości czasu gotowany na parze – sitko nad garem w którym jest woda z jakąś ilością oleju (dzięki temu ryż się nie klei). – jak latwo się domyślać, ryż luzem – bez torebki.
Info od koleżanki która pracowała w dobrej chińskiej knajpie ;)
Ja najbardziej lubię ryż smażony z curry i innymi przyprawami, ale podobno niezdrowy :(
A ja wychodzę z pracy pijany, pozdro!!! :P
pozdrawiam
Madzia 323f BG
http://img4.imageshack.us/img4/1212/1199326653.jpg
Ciemność widzę, widzę ciemność! :)
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 6 wrz 2010, 08:23
Posty: 22
Skąd: Radom/Warszawa
Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V

Postprzez Agerak » 23 gru 2010, 18:37

urwis napisał(a):tak, ten ryż najczęściej jest w większości czasu gotowany na parze – sitko nad garem w którym jest woda z jakąś ilością oleju (dzięki temu ryż się nie klei). – jak latwo się domyślać, ryż luzem – bez torebki.
Info od koleżanki która pracowała w dobrej chińskiej knajpie ;)
Ja najbardziej lubię ryż smażony z curry i innymi przyprawami, ale podobno niezdrowy :(
A ja wychodzę z pracy pijany, pozdro!!! :P
pozdrawiam

Zeby uzyskac taki ryz trz miec raczej specjalne urzadzenie do gotowania ryzu na parze :) Taki wypasiony garnuszek z wiklinki lub elektryczny^^ Wiem bo pracuje w chinskiej firmie i u nas to czasami w kontenerach ryz dowoza a potem wcinaja :) az im sie uszy trzesa :P
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2009, 17:45
Posty: 242
Skąd: Kutno
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Postprzez aLechu » 23 gru 2010, 20:01

Ja dzisiaj tak łamiąc tradycję tego tematu jadłem BIGOS i wczoraj też. :D
szofer fochowozu
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Opolszczyzny
 
Od: 3 sie 2009, 12:39
Posty: 2062 (19/15)
Skąd: Namysłów
Auto: Mazda Premacy
1,8 114KM 1999

Postprzez Agerak » 23 gru 2010, 20:30

A mi wlasnie w lodowce przegryza sie "slepy sosik" – zupa sledziowa ze smietana podawana na zimno z gotowanymi w calosci ziemniakami :P . Jest to zdecydowanie moja najbardziej ulubiona na swiecie potrawa :) Co roku przygotowywana na swieta :)
Jest w niej cos takiego uzalezniajacego :P Masz pelny brzuch ale i tak kolejna miche wsuniesz, pomimo tego ze za pol godziny bedziesz sie zwijac z bolu :P
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2009, 17:45
Posty: 242
Skąd: Kutno
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Postprzez Myjk » 23 gru 2010, 21:24

nemi napisał(a):ale wątpię, żeby w knajpach używali takiego właśnie ryżu.

Gdyż?

nemi napisał(a):Myślę, że kupują po prostu najtańszy (tylko w jakichś ogromnych opakowaniach) i przypuszczam, że tajemnica tkwi w sposobie gotowania.

Może kupują w ogromnych ilościach, dobry jakościowo ryż? :P Golden Rise jest o tyle fajny, że nie trzeba go nawet specjalnie płukać przed gotowaniem i tak zawsze wyjdzie sypki. Inne goszczące w mojej kuchni trzeba było wielokrotnie przelewać wodą i moczyć, pilnować wchłonięcia wody, nie przypalić itd. Zresztą, spróbuj sam i zobaczysz, że to podobny ryż jak mają w chińskich knajpach. ;) Swoją drogą, nie raz jadłem u chińczyków zlepiony ryż i na pierwszy rzut oka było widać, że to zupełnie inna odmiana. To jest klucz -- tak samo jak w przypadku ziemniaków/makaronów gotowanie nie ma większego znaczenia, ważna jest odmiana.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez nemi » 23 gru 2010, 22:00

Myjk napisał(a):Gdyż?

Gdyż sprzedają spory talerz z kurczakiem (ja akurat lubię na ostro :P) za 10,50 zł, a rybę za 10,00 zł. Cena jak i wygląd lokalu każe mi przypuszczać, że nie stosują wykwintnych składników najwyższej jakości...

Myjk napisał(a):Może kupują w ogromnych ilościach, dobry jakościowo ryż?

Możliwe, ale trudno mi posądzać właściwie fastfoodowy bar, że są nastawieni na pozyskanie ogromnej liczby klientów przez super jakość. Bardziej zachęcają do przyjścia cenami za sycący obiad, a żeby osiągnąć cenę trzeba na czymś zaoszczędzić.

Myjk napisał(a):Zresztą, spróbuj sam i zobaczysz, że to podobny ryż jak mają w chińskich knajpach.

Spróbuję, jak tyko natknę się na ten ryż.

Ale chyba chłopaki powyżej mają rację – gotowanie na parze może dać taki efekt, przynajmniej w wypadku warzyw się sprawdza. Mam takie urządzonko używane raz na ruski rok, a zapas ryżu na najbliższe kilka miesięcy (dostaję za darmo <lol>), więc po prostu spróbuję na parze i zobaczymy co z tego wyjdzie :). O efektach powiadomię :D.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez IraZ » 24 gru 2010, 15:48

dziś nic...czekam na karpia po grecku i kluski z makiem :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2010, 22:38
Posty: 910
Skąd: Chełm
Auto: CX-5 KE '16 34K
AWD AT 2.5 192KM

Postprzez Radex » 24 gru 2010, 17:50

ja na obiad też nic :D
za to kolacja świąteczna –> BIGOS ofkorz <serduszka> Karpik, Sałatka i takie tam, do tego śliwowica <rotfl> <spoko> <piwo>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez sq2jul » 24 gru 2010, 18:34

Nie, nie – obiad musi byc! Dzisiaj na szybko McD – inaczej padlbym z glodu :P
Smoki i gołe baby
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 21:15
Posty: 6700 (241/160)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Agerak » 31 gru 2010, 13:16

Jeszcze ok 2 h zanim skonczy sie dusic Beef Stroganoff na sylwka :)
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2009, 17:45
Posty: 242
Skąd: Kutno
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Hyde Park