pozdrawiam
Co jecie dziś na obiad ?
A dzisiaj maminą zupkę ogórkową, wigilijne pierogi zwinięte ukradkiem z kuchni podczas wizyty u rodzicielki – jak dożyję do wieczora 
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 6 wrz 2010, 08:23
- Posty: 22
- Skąd: Radom/Warszawa
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V
Myjk napisał(a):Znaczy w których knajpach?
Chyba we wszystkich knajpach, w których trudno dogadać się w języku polskim (jeszcze niedawno na Marszałkowskiej były takie budy, że jak pani mówiła "kurczak 5 smaków", to myślałem, że właśnie wszczyna jakąś kłótnię w całkiem obcym języku

Jeśli mam podać konkretną knajpę, to niech będzie pod Trasą Łazienkowską, na Rozbracie
Myjk napisał(a): Jaką konsystencję Ci chodzi, suchy i sypki czy raczej wilgotny i klejący?
Oczywiście suchy i sypki.
Wilgotny i klejący łatwo uzyskać z ryżu w woreczkach... Zresztą ugotowanie wg. przepisu na opakowaniu takiego zwyczajnego ryżu (bez worków) daje podobny rezultat.
Czy oni to jakoś podsmażają?
Myjk napisał(a):W większości sklepów znajdziesz (MarcPol), w Makro też bywa. Tylko się ceny nie przestrasz
Hmmm, cena nie jest jakaś przerażająca, ale wątpię, żeby w knajpach używali takiego właśnie ryżu. Myślę, że kupują po prostu najtańszy (tylko w jakichś ogromnych opakowaniach) i przypuszczam, że tajemnica tkwi w sposobie gotowania.
tak, ten ryż najczęściej jest w większości czasu gotowany na parze – sitko nad garem w którym jest woda z jakąś ilością oleju (dzięki temu ryż się nie klei). – jak latwo się domyślać, ryż luzem – bez torebki.
Info od koleżanki która pracowała w dobrej chińskiej knajpie
Ja najbardziej lubię ryż smażony z curry i innymi przyprawami, ale podobno niezdrowy
A ja wychodzę z pracy pijany, pozdro!!!
pozdrawiam
Info od koleżanki która pracowała w dobrej chińskiej knajpie
Ja najbardziej lubię ryż smażony z curry i innymi przyprawami, ale podobno niezdrowy
A ja wychodzę z pracy pijany, pozdro!!!
pozdrawiam
- Od: 6 wrz 2010, 08:23
- Posty: 22
- Skąd: Radom/Warszawa
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V
urwis napisał(a):tak, ten ryż najczęściej jest w większości czasu gotowany na parze – sitko nad garem w którym jest woda z jakąś ilością oleju (dzięki temu ryż się nie klei). – jak latwo się domyślać, ryż luzem – bez torebki.
Info od koleżanki która pracowała w dobrej chińskiej knajpie
Ja najbardziej lubię ryż smażony z curry i innymi przyprawami, ale podobno niezdrowy
A ja wychodzę z pracy pijany, pozdro!!!
pozdrawiam
Zeby uzyskac taki ryz trz miec raczej specjalne urzadzenie do gotowania ryzu na parze
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
- Od: 9 maja 2009, 17:45
- Posty: 242
- Skąd: Kutno
- Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r
A mi wlasnie w lodowce przegryza sie "slepy sosik" – zupa sledziowa ze smietana podawana na zimno z gotowanymi w calosci ziemniakami
. Jest to zdecydowanie moja najbardziej ulubiona na swiecie potrawa
Co roku przygotowywana na swieta 
Jest w niej cos takiego uzalezniajacego
Masz pelny brzuch ale i tak kolejna miche wsuniesz, pomimo tego ze za pol godziny bedziesz sie zwijac z bolu 
Jest w niej cos takiego uzalezniajacego
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
- Od: 9 maja 2009, 17:45
- Posty: 242
- Skąd: Kutno
- Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r
nemi napisał(a):ale wątpię, żeby w knajpach używali takiego właśnie ryżu.
Gdyż?
nemi napisał(a):Myślę, że kupują po prostu najtańszy (tylko w jakichś ogromnych opakowaniach) i przypuszczam, że tajemnica tkwi w sposobie gotowania.
Może kupują w ogromnych ilościach, dobry jakościowo ryż?
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):Gdyż?
Gdyż sprzedają spory talerz z kurczakiem (ja akurat lubię na ostro
Myjk napisał(a):Może kupują w ogromnych ilościach, dobry jakościowo ryż?
Możliwe, ale trudno mi posądzać właściwie fastfoodowy bar, że są nastawieni na pozyskanie ogromnej liczby klientów przez super jakość. Bardziej zachęcają do przyjścia cenami za sycący obiad, a żeby osiągnąć cenę trzeba na czymś zaoszczędzić.
Myjk napisał(a):Zresztą, spróbuj sam i zobaczysz, że to podobny ryż jak mają w chińskich knajpach.
Spróbuję, jak tyko natknę się na ten ryż.
Ale chyba chłopaki powyżej mają rację – gotowanie na parze może dać taki efekt, przynajmniej w wypadku warzyw się sprawdza. Mam takie urządzonko używane raz na ruski rok, a zapas ryżu na najbliższe kilka miesięcy (dostaję za darmo

Nie, nie – obiad musi byc! Dzisiaj na szybko McD – inaczej padlbym z glodu 
Jeszcze ok 2 h zanim skonczy sie dusic Beef Stroganoff na sylwka 
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
- Od: 9 maja 2009, 17:45
- Posty: 242
- Skąd: Kutno
- Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość