Chyba zabiłem czaterię tym pytaniem, nieważne
Czateria...cd
jacobs napisał(a):Tak żeby starczył na mały dwupiętrowy dom, da radę?
Imho lepiej wstawić dwa słabsze po jednym na piętrze niż jeden "mocny"
Polecam 2x
https://routerboard.com/RBwAP2nD
lub
https://routerboard.com/RBwAPG-5HacT2HnD
W razie potrzeby rozszerzysz sobie o kolejne urządzenia (np w ogrodzie). Oczywiście po odpowiednim skonfigurowaniu wszystkie urządzenia będą widoczne jako "jedna" sieć.
Jutro wyjazd o 5 rano, Lubelszczyzno przybywam 
Mirotik już robi nawet takie maluchy ? eh.....dawn nie zagladałem w ich ofertę.
Oczywiscie zawsze zostaje TP LInk .... i też sugerowałbym dwa
Dopisano 11 sie 2016 22:05:
A ja jutro sie dowiem czy przeszedłem kolejny etap rekrutacji.....kurde europejskie koprpo to rekrutacja ma 5 etapów.......
Oczywiscie zawsze zostaje TP LInk .... i też sugerowałbym dwa
Dopisano 11 sie 2016 22:05:
A ja jutro sie dowiem czy przeszedłem kolejny etap rekrutacji.....kurde europejskie koprpo to rekrutacja ma 5 etapów.......
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):Oczywiscie zawsze zostaje TP LInk .... i też sugerowałbym dwa
tplink zawsze ok
loockas napisał(a):JohnnyB napisał(a):Oczywiscie zawsze zostaje TP LInk .... i też sugerowałbym dwa
tplink zawsze okRobią też fajne rozwiązania z kontrolerem (imho tylko takie coś bym brał do domu), ale cenowo wychodzi to drożej od MT, a nawet drożej od Ubnt Unifi który wg mnie wymiata w tym segmencie rozwiązań.
Dlaczego z kontolerem ? Kumam jeśli ktoś zamierza biegać między pietrami prowadząć rozmowę, ale dla standardowych potrzeb ?
Do tego przy średnio 3 antenach w TPLInku zasięg odbierzesz wszędzie a zawsze ręcznie możesz się przełączyć na AP mocniejszy.
No właśnie chodzi o to, żeby się samo przełączało
w MT kontroler masz za free, instalowany na dowolnym z pudełek (moze być na jednym z AP). Koszt AP porównywalny z tplinkami (najtanszy MT kosztuje 80zł). Imho szkoda nie korzystać 
loockas napisał(a):No właśnie chodzi o to, żeby się samo przełączałow MT kontroler masz za free, instalowany na dowolnym z pudełek (moze być na jednym z AP). Koszt AP porównywalny z tplinkami (najtanszy MT kosztuje 80zł). Imho szkoda nie korzystać
Fakt 80 PLN to żadna kasa.
Ostatniego RB jakiego klikałem to była RB450
Minus taki ze Tp Link właczsz i działa, RB musisz miac jakieś podstawy......chyba ze teraz mają jakiegoś wizarda....
Jest wizard, ale nadal wymaga wiedzy... :/ Oczywiście nie jest to kontroler w ich wykonaniu który może konkurować z Ericsonem czy Cisco za kilkanaście tysi, ale do zastosowań domowych jest super i co najważniejsze "pseudo" roaming działa bardzo fajnie.
Portfolio się mega rozbudowało, warto zajrzeć. https://routerboard.com/
Portfolio się mega rozbudowało, warto zajrzeć. https://routerboard.com/
Mam na tapecie powrót to Mikrotika, kolega jest licencjonowanym instruktorem, więc powinno póść sprawnie
. Jak wrócę do Presales'u to będę miał mało czasu do odrestaurowania wiedzy.
Chce rzucić handel i wrócić do inżynierki
. Jak mi tylko ten integrator pozwoli....bo inaczej badziewie zrobię...
Chce rzucić handel i wrócić do inżynierki
JohnnyB napisał(a):Mam na tapecie powrót to Mikrotika, kolega jest licencjonowanym instruktorem, więc powinno póść sprawnie
Ja używam tego systemu z 11-12 lat. Zacząłem robić ścieżkę w zeszłym roku i mam już pierwszy papier. Jednak coś się chętni nie chcą zebrać na kolejny poziom. Niestety tutaj nie ma tak jak Cisco, że można sobie podejść samodzielnie do egzaminów, trzeba przejść pełny kurs, który mi naprawdę nie jest potrzebny
Dopisano 11 sie 2016 23:39:
aLechu napisał(a):Loockas niestety nie szosówka tylko podrasowany treking
Jak oglądałem Twoje czasy, to byłem przekonany, że to szosa
Jeśli będziesz jechał przez Częstochowę to mam 44 – możesz podebrać 
Przy okazji pytanie – jest jakaś niedroga karta WiFi 5GHz na USB na Atherosie albo czymś innym co jest wspierane przez hostapd?
Przy okazji pytanie – jest jakaś niedroga karta WiFi 5GHz na USB na Atherosie albo czymś innym co jest wspierane przez hostapd?
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.