Alkoholowy kącik MazdaSpeed
Fred.X napisał(a):Carrefour
Tu się zgodzę – Carrefour rzeczywiście dysponuje niezłymi zasobami różnych marek – być może zbyt pobieżnie przeglądam półki
brencik napisał(a):To jedne z najbardziej popularnych piw przeciez.
Wystarczy sie rozejrzec.
Nie przesadzaj – popularny to jest Żywiec.
Dziś miałem okazję wypić Leżajsk Pełne – powiecie nic specjalnego, ale złe nie było – choć podniecać też nie ma się czym...
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
tomi911 napisał(a):Kurde ja nie wiem gdzie Wy takie marki wygrzebujecie ?!
Bo piwa nie kupuje się w sklepie spożywczym za rogiem. Tak jak cześci samochodowe kupujesz w skepie motoryzacyjnym, leki w aptece, tak szeroki wybór piwa znajdziesz w sklepach specjalistycznych. Tam nie będzie 10, 20 czy 50 różnych piw – ilość pójdzie w setki.
Ja w piątek popełniłem błąd i wpuściłem w sklepie z piwem małżonkę za ladę, żeby sobie poładowała do koszyka i ucierpiał na tym portfel
Weekend kulturalnie zakończyłem szklaneczką Glenfarclas 10 i już w tym miesiącu nie wydaję pieniądziorów na alko, będę spożywał zapasy z piwnicy.
Xenocyd napisał(a):tomi911 napisał(a):Kurde ja nie wiem gdzie Wy takie marki wygrzebujecie ?!Bo piwa nie kupuje się w sklepie spożywczym za rogiem. Tak jak cześci samochodowe kupujesz w skepie motoryzacyjnym, leki w aptece, tak szeroki wybór piwa znajdziesz w sklepach specjalistycznych. Tam nie będzie 10, 20 czy 50 różnych piw – ilość pójdzie w setki.
Toż ja nie mówię, że latam "do spożywczego za rogiem"
A "specjalistyczne" w tej branży to co
Xenocyd napisał(a):Ja w piątek popełniłem błąd i wpuściłem w sklepie z piwem małżonkę za ladę, żeby sobie poładowała do koszyka i ucierpiał na tym portfel
Z moją niestety jest dokładnie na odwrót – jak sięgnę po coś nietypowego z półki to zaraz leci koment: "Po co to bierzesz? Pewnie będzie niedobre. I czemu takie drogie – przecież to tylko piwo" O_o
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
tomi911 napisał(a):A "specjalistyczne" w tej branży to co![]()
![]()
no sklep z piwem po prostu
W Krakowie na przykład:
Strefa Piwa przy ul. Krowoderskiej 37.
"Piwa i wody regionalne" przy ul. Łużyckiej 25
W takich sklepach pracują ludzie, którzy wiedzą trochę o piwie, są w stanie powiedzieć co to, jak smakuje, doradzić coś na podstawie tego co pijesz i co lubisz jak im podasz przykłady. No ale nie dziwota, bo jak za niektóre butelki trzeba zapłacić 60-80 zł to albo musisz wiedzieć co to, albo ktoś musi Ci umieć wytłumaczyć czego się spodziewać za taką kasę. Bardzo często też sami zajmują się warzeniem piwa w domu, w wymienionych punktach w Krakowie działają depozyty piwne dla piwowarów z regionu.
No to piękny wykład mi zrobiłeś – dzięki
Ja nie jestem jakimś pasjonatem – lubię piwo, różne rodzaje i gatunki, ale nie mam piwowarskich ciągot, nie jestem też aż takim fanem, aby płacić kilkadziesiąt PLN za butelkę tego trunku (jestem w 100% pewien, że nigdy nie kupiłem droższego piwa niż 10 PLN/500ml – oczywiście nie licząc lanego byle czego w burżujskich knajpach na weekendowych imprezach czy w restauracjach, ale to inna rozmowa).
Piwo jednak piję i lubię dobre – nie mam może jakiegoś wyrafinowanego gustu czy smaku, czasem chętnie wypiję coś ciemnego, czasem pszenicznego, zdarzy się porter, ale zwykle spożywam jasne lagery. Natomiast moim ulubionym piwem z powszechnie dostępnych jest od lat niezmiennie Pilsener Urquell – nie wiem co jest w nim takiego, ale po prostu mi smakuje (choć wydaje mi się, że jak wszystko prawie – kiedyś był lepszy
)
Piwo jednak piję i lubię dobre – nie mam może jakiegoś wyrafinowanego gustu czy smaku, czasem chętnie wypiję coś ciemnego, czasem pszenicznego, zdarzy się porter, ale zwykle spożywam jasne lagery. Natomiast moim ulubionym piwem z powszechnie dostępnych jest od lat niezmiennie Pilsener Urquell – nie wiem co jest w nim takiego, ale po prostu mi smakuje (choć wydaje mi się, że jak wszystko prawie – kiedyś był lepszy
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
tomi911 napisał(a):Pilsener Urquell – nie wiem co jest w nim takiego, ale po prostu mi smakuje (choć wydaje mi się, że jak wszystko prawie – kiedyś był lepszy)
Jako jeden z niewielu w tej kategorii cenowej trzyma jeszcze ramy stylu. Pils powinien mieć jakąś goryczkę, której w naszych koncerniakach nie ma niestety. Urquell mniej więcej trzyma jej poziom.
Jak spotkasz w sklepie to spróbuj może Pinta Pierwsza Pomoc – niezgorszy pils, również bijący żywce i inne tyskie poziomem goryczki. Niestety kosztuje dwa razy tyle co one.
Xenocyd napisał(a):tomi911 napisał(a):Pilsener Urquell – nie wiem co jest w nim takiego, ale po prostu mi smakuje (choć wydaje mi się, że jak wszystko prawie – kiedyś był lepszy)
Jako jeden z niewielu w tej kategorii cenowej trzyma jeszcze ramy stylu. Pils powinien mieć jakąś goryczkę, której w naszych koncerniakach nie ma niestety. Urquell mniej więcej trzyma jej poziom.
Jak spotkasz w sklepie to spróbuj może Pinta Pierwsza Pomoc – niezgorszy pils, również bijący żywce i inne tyskie poziomem goryczki. Niestety kosztuje dwa razy tyle co one.
Chętnie spróbuję – a cena? Cóż – Urquell też kosztuje obecnie ponad 5 PLN/500ml więc nie ma w tym nic dziwnego
A goryczka – święte słowa! Wg mojej oceny gdzieś w rodzimej produkcji zupełnie zatracono jej poczucie – najlepszym chyba przykładem jest Żywiec, który jeszcze bodaj kilka lat temu miał to coś, a teraz...
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Xenocyd napisał(a):tomi911 napisał(a):a cena?
jakieś 5-6 zł
Zdaniem pana z KP rodzime piwa mają coraz niższą goryczkę, bo.... takie są wymagania konsumentów
Taaa... Kompania i wszystko jasne – pewnie z tego samego powodu wszystkie ich piwa różnią się tylko butelką O_o
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
brencik napisał(a):W Kerfurze to akurat z piwa bryndza. Juz w Tesko czy Oszołomie maja wiekszy wybór. NIe wspomnę o Piotrze i Pawle czy Leklerku. Tam mozna robic zakupy.
W Krk jest odwrotnie – w Tesco czy Realu nie ma w czym wybieram, Auchan coś tam ma, ale Carrefour Plaza lub Carrefour Czyżyny mają naprawdę solidne zasoby – co prawda sporo spoza PL, ale jest
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
A ja dziś... orange juice 
[apropo meczu Real – Schalke, dobrze, że zaczęli strzelać]
[apropo meczu Real – Schalke, dobrze, że zaczęli strzelać]
Hatchback 1.6 MZR 105 KM