Czateria... 2021
Możesz coś napisać o pompie? Moc, producent? Jaki dom? Powierzchnia ocieplenie? Ogólne wrażenia?
Ja mam Rotenso Aquami 12kW split. Miała być 10kW, ale że to był chory dla kupujących pompy rok 2022, to musiałem brac co było dostępne
Generalnie pompę trzeba dobrać do domu. Ja mam przewymiarowaną, ale Rotenso dość fajnie umie modulować więc nie mam problemu z taktowaniem. Mimo wszystko zapłaciłem za moc której prawdopodobnie nie wykorzystam. Dom ma ok 210m2, ale ogrzewane w pełni jest jakieś 160m2. Ja jestem zadowolony. Zdecydowałbym się ponownie. Poprzednia zima wyszła niecałe 3000zł (ogrzewanie, ciepła woda, cały osprzęt kotłowni) licząc od początku listopada do końca kwietnia. Nie mam PV 
loockas napisał(a):Poprzednia zima wyszła niecałe 3000zł
Ło panie ile to by wungla nakupał

My teraz mamy do ogrzania 145 m2, w tym garaż w bryle ok 18 m2. Pompa Atlantic 8kw. Ogólnie to nie mam pojęcia jak to powinno działać itd. Póki co wygrzewam budynek – okres wykończeniowy. Dziennie zużywa ok 20 kw utrzymując w domu jakieś 21 stopni ale jeszcze nie włączaliśmy CWU. Mamy fotowoltaikę ale małą i na nowych zasadach więc nie ma to w sumie wielkiego znaczenia przy działaniu pompy ciepła...
Wydaje się dobrze moc dobrana. 20kWh to też normalne zużycie. Dużo zależy od temp na zewnątrz. U Ciebie jeszcze trzeba wygrzać i wysuszyć budynek więc to też potrwa i pochłonie trochę energii. Tak naprawdę realnie na zużycie można patrzyć dopiero w 2-3 sezonie. W listopadzie zużyłem 531kWh na CO + CWU czyli 17,7kWh średnio dziennie. Grzane było cały miesiąc. W grudniu wyjdzie już ponad 20, bo jest zdecydowanie chłodniej.
Neonixos666 napisał(a):Takie coś mi chodzi po głowiehttps://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... _content=b
Ja się już wyleczyłem z takiego mixu dostawczaka z osobówką.
Za stary jestem, chcę wygody.
Jak auto do roboty, to tylko do roboty.
A prywatnie ma być inne.
Składanie mojego też się ciągnie jak guma z majtek.
Ale liczyłem się z tym. CO prawda – oczywiście – koszty poszły w górę w stosunku do zakładanych ale i tak finalnie powinno być całkiem przyzwoicie.
Zderzak jednak zakładam nowy, błotnik też. Z lampami okazało się że obydwie skorupy są pęknięte i nich się nie podejmuje żeby je kleić, więc zamówiłem z Chin skorupy i mam już nówki sztuki lampy za 1000zł sztuka. Nowe Valeo to tylko 4500

Dzisiaj mieli wymieniać rozrząd i skłądać do kupy całość.
Jest szansa na przyszły tydzień że już założę tablice i wyjadę na drogę.
Grzyby napisał(a):Ja się już wyleczyłem z takiego mixu dostawczaka z osobówką.
No właśnie chce się wyleczyć z udawaniem że osobówka może być dostawczakiem, choć wychodzi mu to nie najgorzej to na dłuższą metę chce mieć jeszcze więcej miejsca z tyłu a jednocześnie nie mieć do utrzymania dwóch samochodów. Na początku chciałem coś świeżego typu właśnie Combo/Proace City ale jak ostatnio zadzwoniłem do gościa który jest pierwszym właścicielem, dbał, zlikwidował wadę fabryczną i tylko on jeździł i nagle silnik okazuje się zatarty przy przebiegu 145tyś. km. to odrzuciło mnie od 1.5 hdi. 2.0 TDI nie jest bez wad ale myślę że jest to bardziej pancerna jednostka i większy wybór.
Bardzo, chociaz zabraklo kilka glosow. Mam nadzieje ze kolejny bedzie na wiekszej sali z trybunami. Zona nie miala sily sie przeciskać przez tłum i staliśmy na samym koncu. Do tego ona jakas grypa, ja zapalenie ucha…..wiem my juz geriatria
.
Ale zdecydowanie warto, na zywo jest jeszczr wiekszy power.
W kwietniu chyba trasa Nocnego -10 lecie, wiec tez sie wybieramy
Ale zdecydowanie warto, na zywo jest jeszczr wiekszy power.
W kwietniu chyba trasa Nocnego -10 lecie, wiec tez sie wybieramy
..::Born To Rise Hell::..
Nie przepadam za cover bandami, ale oni to inna liga. Kilka wykonań jest nawet ciekawsza od oryginału (np Painkiller). Natomiast rozwalił mnie Krzysiek wykonując Abigail, ale podobno tego jeszcze na koncertach nie grają :) Ja jestem ogromnym fanem Pana Pająka. Dla mnie mistrz polskiej sceny gitarowej.
No na NK już dawno nie byłem. Trzeba się faktycznie wybrac w przyszłym roku.
No na NK już dawno nie byłem. Trzeba się faktycznie wybrac w przyszłym roku.
Jesli chodzi o JP, sorry, do Helfortd'a to im bardzoooooo daleko
. Jedyna kapela IMHO ktora sie moze otarla o ten poziom do Death z ich kowerem Painkillera
.
Ja np. od dawna bylem wielkim fanem Journey, teraz tylko sie usmiecham jak sporo znajomkow wiedza kim oni sa dzieki PMA.
Osobiscie nie uwżam aby jakikolwiek cover PMA byl lepszy od oryginalu, a widac to zwlaszcza kiedy 3-4 wokalistow probuje osiagnac to co zrobil jeden
. Natomiast absolutnie nie moge im odmoiwić profesjonalnego podejscia do tematu i ich walsnej aranzacji. To jest na prawde solidny material i odrobina swieżości.
Dla mnie PMA to pokazanie ile mocy jest w polskich artystach, nawet w tych ktorzy nigdynie byli wiązani z muzyką mocno rockowa, przynajmniej aktualnie, oraz wyciagniecie z zakamarkow przeszlosci naszych świetnych wokalitow i pokazanie mlodym sluchaczom tego co kiedys bylo wielkie.
Ja np. od dawna bylem wielkim fanem Journey, teraz tylko sie usmiecham jak sporo znajomkow wiedza kim oni sa dzieki PMA.
Osobiscie nie uwżam aby jakikolwiek cover PMA byl lepszy od oryginalu, a widac to zwlaszcza kiedy 3-4 wokalistow probuje osiagnac to co zrobil jeden
Dla mnie PMA to pokazanie ile mocy jest w polskich artystach, nawet w tych ktorzy nigdynie byli wiązani z muzyką mocno rockowa, przynajmniej aktualnie, oraz wyciagniecie z zakamarkow przeszlosci naszych świetnych wokalitow i pokazanie mlodym sluchaczom tego co kiedys bylo wielkie.
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):otarla o ten poziom do Death z ich kowerem Painkillera
Otarł? To jest ten jeden przypadek na milion, w którym cover pozamiatał oryginał
Cover to zawsze będzie cover. Nie napisałem że PMA coś robi lepiej, tylko w kilku przypadkach ciekawiej. I to nie jest kwestia wokalu tylko głównie w ich przypadku gitar. Chociaż niektóre eksperymenty jak np Skawińskiego wyszły tak sobie. Mimo wszystko czasem fajnie tchnąć coś nowego w starego kotleta
JohnnyB napisał(a):oraz wyciagniecie z zakamarkow przeszlosci naszych świetnych wokalitow i pokazanie mlodym sluchaczom tego co kiedys bylo wielkie.
Zdecydowanie. Co kawałek to mnie zaskakują "nowi" goście na wokalu o których albo zapomniałem, albo się ich nie spodziewam w takim repertuarze.
Niech się bawią. Chętnie bym to już widział w formie płyty, bo materiału się trochę nazbierało.
Neonixos666 napisał(a): jednocześnie nie mieć do utrzymania dwóch samochodów
No ja trochę zmniejszyłem ból sprzedając Pandę. Ale szybko nadrobiłem i kupiliśmy 508

I teraz mam takie combo – ubezpieczenie kampera, Dacii, Doblo, 508 i Trafica dzielą 2 miesiące.
Masakra przy ostatnich podwyżkach OC.
Na szczęście Doblo czeka na swoją kolej u blacharza (nowy próg) i myślę że w styczniu będzie do sprzedania, a Trafic najprawdopodobniej po 1.02.25 (jak wejdzie w życie nowelizacja składki zdrowotnej od środków trwałych) też zmieni właściciela. Szkoda żeby stał u mnie – w tym roku zrobił 2kkm, w poprzednim 7kkm. A mając przebieg 110kkm można jeszcze wziąć za niego całkiem fajną kasę.
Najśmieszniejsze jest, że mając auta o pojemnościach od 1,6 do 2,5, najniższe OC płacę właśnie za to z największym silnikiem

Grzyby napisał(a):Trafic najprawdopodobniej po 1.02.25 (jak wejdzie w życie nowelizacja składki zdrowotnej od środków trwałych) też zmieni właściciela
Tak samo u nas Ducato, będzie na sprzedaż jak tylko ogarną składkę zdrowotną. Patrzyłem na ogłoszenia Caddy u zachodnich sąsiadów i jakieś różnicy nie zobaczyłem w cenach od tych z naszego rynku.
Auto z naszego rynku ma zaletę niepodważalną przy sprzedaży. Jest z salonu PL.
To jest cały czas w cenie.
Ciężko kroić wałki w autach krajowych. A jakikolwiek import daje już szerokie pole manewru...
Ciężko kroić wałki w autach krajowych. A jakikolwiek import daje już szerokie pole manewru...
Grzyby napisał(a):Auto z naszego rynku ma zaletę niepodważalną przy sprzedaży. Jest z salonu PL.
Też na to patrzę szczególnie że można podejrzeć przebiegi od nowości i widać fajnie jak auto robiło rok w rok po 50 tyś i nagle robi 5 tyś w rok sprzedaży. Magiczne przebiegi aut sprowadzanych czyli 195 tyś. nadal królują. Oczywiście są firmy które odkupują po leasingowe z salonów i sprzedają ale można też znaleźć oferty prywatne zarówno aut krajowych jak i sprowadzanych we własnym zakresie.
Grzyby napisał(a):Najśmieszniejsze jest, że mając auta o pojemnościach od 1,6 do 2,5, najniższe OC płacę właśnie za to z największym silnikiem
Kiedyś za Colta 1.3 płaciłem więcej jak za 166 3.2
,,if you want to do something right do it yourself"
Zamówiona lodówka z RTV Euro AGD przyjechała, panowie wnieśli ją ładnie na 2 piętro ale pokonało ich wniesienie jej do mieszkania. Przyjechałem z pracy zdjąłem drzwi wciągnąłem ją do mieszkania ustawiłem potem zadzwoniłem do teścia żeby pomógł mi drzwi założyć bo ciężkie. Może nie jest to w ich kompetencji żeby drzwi zdejmować ale szkoda że teścia nie było na miejscu to by im je zdjął... No ale na szczęście ogarnięte, lodówka w mieszkaniu.
Zamówiona lodówka z RTV Euro AGD przyjechała, panowie wnieśli ją ładnie na 2 piętro ale pokonało ich wniesienie jej do mieszkania. Przyjechałem z pracy zdjąłem drzwi wciągnąłem ją do mieszkania ustawiłem potem zadzwoniłem do teścia żeby pomógł mi drzwi założyć bo ciężkie. Może nie jest to w ich kompetencji żeby drzwi zdejmować ale szkoda że teścia nie było na miejscu to by im je zdjął... No ale na szczęście ogarnięte, lodówka w mieszkaniu.