Czateria... 2021
Beny napisał(a):Co tu taka cisza, wszyscy na zakupach bombelkom zeszyty kupują
Ja tam żelazko wybieram
Ja natomiast funkiel nówkę maszynkę do strzyżenia włosów.
"Stara" po 3 latach siadła – elektronika zaczęła puszczać zasilanie na silnik bez względu na pozycję włącznika.
Pewnie jakiś mikro kondzioł ma zwarcie..
Nowa za 4 dychy popracuje kolejne 3 lata...
Ach ta nowoczesna ekologiczna strategia ... kupić z myślą żeby wyrzucić..
Auto będę zabezpieczał antykorozyjnie.
Zamówiłem już flaszkę Movicar ML – ostatnio na wszystkie drzwi i klapę wystarczyło tę 500ml..
Rudej francy mówimy stanowcze NIE ! !
Kurcze – szukałem Cortanin F .. totalnie niedostępny... Co za czasy..
"Stara" po 3 latach siadła – elektronika zaczęła puszczać zasilanie na silnik bez względu na pozycję włącznika.
Pewnie jakiś mikro kondzioł ma zwarcie..
Nowa za 4 dychy popracuje kolejne 3 lata...

Ach ta nowoczesna ekologiczna strategia ... kupić z myślą żeby wyrzucić..
Auto będę zabezpieczał antykorozyjnie.
Zamówiłem już flaszkę Movicar ML – ostatnio na wszystkie drzwi i klapę wystarczyło tę 500ml..
Rudej francy mówimy stanowcze NIE ! !
Kurcze – szukałem Cortanin F .. totalnie niedostępny... Co za czasy..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
No i od jutra zacznie się wożenie bąbelków, korki, brak miejsca pod przedszkolem i wiecznie w biegu...ostatni rok w przedszkolu młodszej.
Mnie w tym roku jakoś wyjątkowo mocno cieszy powrót małolatów do szkół.
Dali mi do wiwatu całe lato, skutery na przelotach i inne wynalazki, darcie się o 3 pod oknami, rzucanie petardami...
Dali mi do wiwatu całe lato, skutery na przelotach i inne wynalazki, darcie się o 3 pod oknami, rzucanie petardami...

Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):Dali mi do wiwatu całe lato, skutery na przelotach i inne wynalazki, darcie się o 3 pod oknami, rzucanie petardami...
Niestety u nas też. Mieszkam przy głównej ulicy i jak zwykle pięćdziesiątki na przelocie darły mordę. Zimą za to męczą stare BMW na parkingu Kauflandu.
Ja mam blisko plac zabaw, a prosto z okna przelotówkę przez całe osiedle na wioski, więc jak leci jakies 50ccm na przelocie, to je słyszę 4-5 minut.
Ostatni uparciuch codziennie o 1:40 w nocy jeździł
Ostatni uparciuch codziennie o 1:40 w nocy jeździł

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Już nie mówiąc o tych mustangach na przelocie warczących, fajnie to słychać ale nie jak chcesz żeby dzieci poszły szybciej spać. 

Gib napisał(a):Jak to się z wiekiem optyka zmienia
Czy ja wiem, nigdy nie miałem jakiegoś parcia żeby w moim samochodzie był głośny przelot, może dlatego że miałem same diesle

Fajny sportowo brzmiący wydech jest ok, delikatny popcorn czy jakieś ciche strzały też ale, jak coś drze ryja od tak bo przelot to już nie koniecznie.
Ja zawsze zadowolony byłem z cichych wydechów.
Nawet w moto jak raz jechałem cudzym co miał więcej dB to czułem się jakoś dziwnie..
Jak na widelcu tych którym by się to ewentualnie nie podobało.
Chyba nie lubię zwracać na siebie uwagi..
Nawet w moto jak raz jechałem cudzym co miał więcej dB to czułem się jakoś dziwnie..
Jak na widelcu tych którym by się to ewentualnie nie podobało.
Chyba nie lubię zwracać na siebie uwagi..
Gib napisał(a):Jak to się z wiekiem optyka zmienia
Dużo w tym prawdy. Mocno to odczuwam ostatnio

Mimo wszystko nigdy nie byłem fanem bezsensownie głośnych wydechów, zawsze celowałem w coś by brzmiało przyjemnie, a nie głośno. Nawet rozważam lekko przytłumić 626, choć mało nią jeżdżę.
zadra napisał(a):Nawet w moto jak raz jechałem cudzym co miał więcej dB to czułem się jakoś dziwnie..
W moto głośniejszy wydech niż seria to mus, niestety. W obu motocyklach robiłem głośniejszy wydech, ale żadne przeloty. Po prostu jak Cie kierowca nie widzi to chociaż uslyszy. Ale tych na pi..kach 50ccm na przelocie to bym udusił

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):W moto głośniejszy wydech niż seria to mus
Mam inne zdanie.
Oczywiście, chcesz wymuszać jakieś zachowanie (lukę między autami) to wstawiasz głośny wydech, ale w innych przypadkach co z tego, że masz głośny i Cię usłyszą ale nie ogarniają gdzie jesteś.. ?
Najpierw muszą Cię zobaczyć a nie usłyszeć.
Ale z moim zdaniem 85% motocyklistów się nie zgodzi.
Problem z głośnym wydechem w moto jest taki, że w samochodzie z przodu słychać go dopiero jak cię mija. Nawet najgłośniejszy wydech hałasujący z tyłu ciężko z tła wyłapać bo pompuje dźwięk za siebie. Moje doświadczenia są takie, że głośnym wydechem tylko wkur... ludzi. W momencie właśnie jak ich mijasz nagły wzrost głośności potrafi dobrze wystraszyć. Latałem na cbr 600 co wypluwało 116dB w połowie obrotomierza, potem przesiadłem na gixa który był jeszcze głośniejszy. Do tego stopnia, że w drodze powrotnej z zakupu – jakieś 15km – łeb rozbolał od hałasu. Od razu założyłem seryjny wydech, który dostałem z motocyklem i nie zauważyłem bym nagle stał się bardziej niewidzialny. Imho dużo ważniejsze by dbać o to by się pokazywać na pasie w takim miejscu w którym kierowca z przodu zobaczy Cię zarówno w wstecznym jak i lewym lusterku.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Panowie motocykliści, co sądzicie o motorze pokroju Vulcan S jako pierwszym moto ?
Pewnie bede miał okazje pośmigać jakmiś 125 zanim kupie coś swojego, ale taki podstawowy cruser mi najbardziej by pasował. Jazda w koło komina w sezonie plus dojazdy do pracy.
Pewnie bede miał okazje pośmigać jakmiś 125 zanim kupie coś swojego, ale taki podstawowy cruser mi najbardziej by pasował. Jazda w koło komina w sezonie plus dojazdy do pracy.
..::Born To Rise Hell::..
Chyba nic nie stoi na przeszkodzie – chyba że Twoje "walory fizyczne" tzn, jeśli jesteś mikrej postury albo zbyt duży(długi) to może być coś nie teges..
Vulkan ma siedzisko na wysokości 705mm ..
Najlepiej umówić się na jazdę testową u dilera i sobie zdecydować.
Kupno motocykla jest bardzo osobistym wyborem..
Panowie samochodziści.
Czy vredestein nadal robi tak dobre opony jak 20lat temu?
Kuszą mnie zimówki, snowtrac5 lub wintrac w rozmiarach 205/55r16, ewentualnie jakaś alternatywa dla nich.
Ktoś wogóle jeździ jeszcze na zimówkach, czy już wszyscy na wielosezonach
Vulkan ma siedzisko na wysokości 705mm ..
Najlepiej umówić się na jazdę testową u dilera i sobie zdecydować.
Kupno motocykla jest bardzo osobistym wyborem..
Panowie samochodziści.
Czy vredestein nadal robi tak dobre opony jak 20lat temu?
Kuszą mnie zimówki, snowtrac5 lub wintrac w rozmiarach 205/55r16, ewentualnie jakaś alternatywa dla nich.
Ktoś wogóle jeździ jeszcze na zimówkach, czy już wszyscy na wielosezonach

Ja będę jeździł na zimówkach. Doszedłem do wniosku że 280KM przy całorocznych byłoby trochę bez sensu. Jako że byłem zadowolony z całorocznych Kleberów to również na tą firmę będę stawiał w przypadku zimówek, na śniegu potrafią klepać droższe premium (Krisalp HP3), Conti czy inne Michały w moim rozmiarze (225/45R17, mam drugi komplet felg) to już grubo ponad 2tys, wychodzi to poza moją strefę komfortu
.
Urlopuję się

Urlopuję się
https://www.facebook.com/share/p/5z8v1KHeoEnffPz3/
Generalnie Cinsoft mówi że raczej dałby wydajniejszy intercooler, założył downpipe i lał 98 ale póki co jeżdżę obserwuję i chyba nie będę modził. Widziałem też inny egzemplarz z bardzo podobnymi parametrami na seryjnych gratach.
Generalnie Cinsoft mówi że raczej dałby wydajniejszy intercooler, założył downpipe i lał 98 ale póki co jeżdżę obserwuję i chyba nie będę modził. Widziałem też inny egzemplarz z bardzo podobnymi parametrami na seryjnych gratach.