Czateria... 2021
jacobs napisał(a):loockas napisał(a):jacobs napisał(a):Wozisz nadal butelkę?
Wy tak serio?
Zobaczysz w kuprze
Zostało mi ~3kkm do kolejnej wymiany oleju. Póki co stan jaki był taki jest. Nawet jakby trzeba dolać to przecież nie będę tego w trasie robił
Hehe, tak – ja czytałem fora przed zakupem i tyle było wpisów, żeby nie kupować VW, bo to beczkę oleju trzeba mieć w piwnicy i tak dalej. Remont trzeba robić co 30.000 km i ogólnie to wielkie g*wno. I prawdę mówiąc o tym już zapomniałem całkowicie, czasem jeszcze sprawdzam, żeby nie było, ale już przestałem się przejmować.
No dlatego pytałem, czy Wy tak serio z tą bańką oleju. Ok, skłamałbym gdybym napisał że nie sprawdzam. Sprawdzam, bo mimo wszystko auto dostaje czasem w palnik, po to je kupiłem z tym silnikiem
Natomiast we wszystkich "niedociągnięciach" w Cuprze, akurat na silnik i olej nikt nie narzekał. Kilka osób pisało to co nemi, że na początku zdarzały się jakieś małe ubytki, ale pomijalne między wymianami.
Mam już RX8 w której się muszę martwić o olej. Jak to samo zacznie dotyczyć Cupry, to będzie znak że trzeba się pozbyć tego auta
Jednak na razie leje paliwo i cieszę się jazdą 
Mam już RX8 w której się muszę martwić o olej. Jak to samo zacznie dotyczyć Cupry, to będzie znak że trzeba się pozbyć tego auta
Loockas – pytałem bo pamiętam że Nemi nawet dostał pokrowiec. Ja nigdy nie woziłem.
Nemi – jadę do Szwajcarii i Włoch, w ogóle nie zastanawiałem się nad jakimiś strefami… myślałem że arteon jest eko

Nemi – jadę do Szwajcarii i Włoch, w ogóle nie zastanawiałem się nad jakimiś strefami… myślałem że arteon jest eko

If you’re in control, you’re not going fast enough.
Nie wiem, ja teraz googluję przed.
W Niemczech dużo miast wymaga zielonej naklejki, we Francji fioletowej, Barcelona wymaga rejestracji za 7 euro – wysyłasz skan dowodu i w 2 tygodnie odpisują, że jesteś zarejestrowany elektronicznie i możesz.
We Francji nie da się kupić, musisz zamówić tydzień wcześniej w Polsce i też skanować dowód.
Wtopa we Francji mnie już nauczyła sprawdzania zasad. Mieszkanie miałem... 50 metrów od strefy i mogłem przynajmniej podjechać, ale z Nicei już nie pojechałem do Cannes, bo każdy garaż w centrum już w strefie.
Korzystam z nawi Waze. Może nie jest najpiękniejsza, ale jak wyznaczasz trasę, to pyta o winiety i zezwolenia ekologiczne. I np jadąc do Francji możesz dodać Austrię, wtedy Czechy będziesz jechać tylko po darmowych, a na miejsce doprowadzi z pominięciem strefy czystego transportu. A jeśli wyznaczysz cel w strefie, to nawi pyta, czy wiesz co robisz, bo nie powinieneś. Mapy Google mają to gdzieś.
Dopisano 01 sie 2024 16:18:
A tak btw, parę razy próbowałem coś znaleźć w Szwajcarii, ale nigdy nie udało mi się znaleźć czegoś, co dźwignąłbym finansowo. W jaki rejon jedziesz?
W Niemczech dużo miast wymaga zielonej naklejki, we Francji fioletowej, Barcelona wymaga rejestracji za 7 euro – wysyłasz skan dowodu i w 2 tygodnie odpisują, że jesteś zarejestrowany elektronicznie i możesz.
We Francji nie da się kupić, musisz zamówić tydzień wcześniej w Polsce i też skanować dowód.
Wtopa we Francji mnie już nauczyła sprawdzania zasad. Mieszkanie miałem... 50 metrów od strefy i mogłem przynajmniej podjechać, ale z Nicei już nie pojechałem do Cannes, bo każdy garaż w centrum już w strefie.
Korzystam z nawi Waze. Może nie jest najpiękniejsza, ale jak wyznaczasz trasę, to pyta o winiety i zezwolenia ekologiczne. I np jadąc do Francji możesz dodać Austrię, wtedy Czechy będziesz jechać tylko po darmowych, a na miejsce doprowadzi z pominięciem strefy czystego transportu. A jeśli wyznaczysz cel w strefie, to nawi pyta, czy wiesz co robisz, bo nie powinieneś. Mapy Google mają to gdzieś.
Dopisano 01 sie 2024 16:18:
A tak btw, parę razy próbowałem coś znaleźć w Szwajcarii, ale nigdy nie udało mi się znaleźć czegoś, co dźwignąłbym finansowo. W jaki rejon jedziesz?
Koło lucerny, nie było jakoś znacznie drożej niż we Włoszech szczerze mówiąc.
Jak zmieniałeś olej w skrzyni to masz na fakturze filtr do dsg? U mnie brak, zastanawiam się czy nie zmienili czy to w pakiecie z olejem
Jak zmieniałeś olej w skrzyni to masz na fakturze filtr do dsg? U mnie brak, zastanawiam się czy nie zmienili czy to w pakiecie z olejem
Myślę, że gdyby wymienili, to by był na fakturze.
Może jest jakiś nadający się do czyszczenia? Na wszelki wypadek nie będę o tym wcale myślał
Jak szukałem w okolicach Lucerny, to 1500 za dobę za 4 osoby (ja mam córki 9 i 14 lat). "Trochę" zbyt drogo dla mnie. No i w Szwajcarii winieta tylko roczna
Może jest jakiś nadający się do czyszczenia? Na wszelki wypadek nie będę o tym wcale myślał

Jak szukałem w okolicach Lucerny, to 1500 za dobę za 4 osoby (ja mam córki 9 i 14 lat). "Trochę" zbyt drogo dla mnie. No i w Szwajcarii winieta tylko roczna
nemi napisał(a):Myślę, że gdyby wymienili, to by był na fakturze.
Może jest jakiś nadający się do czyszczenia? Na wszelki wypadek nie będę o tym wcale myślał![]()
Raczej nie do czyszczenia. Wpisz w Google olej dsg, zawsze jest z filtrem.
VW nie lubi filtrów wymieniać, powietrza chyba wymieniają co 90k
Ja mam już dzieci 3 i 5 więc też liczę 4 osoby. Potrzebuje 4 pełnych łóżek.Nam wyszło coś koło tej kwoty, może 1200. Winiety nie biorę, będę leciał przez góry, poprzednim razem też tak robiłem.
W zimę lecimy do Australii, Szwajcaria przy tym to nic