Czateria... 2021

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 17:15

To zupełnie niepoważnie:
loockas napisał(a):To tym bardziej raz do roku nie widzę w tym problemu

patrząc na licznik raz do roku wsiadam, przejeżdżam 20.000 km i wracam, muszę oszczędzać czas <lol>
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 17:16

Jak się nie ma problemów, to trzeba je sobie czasem stworzyć :P

Wiem, bo czasami sam tak robię ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 28 sie 2023, 17:34

loockas napisał(a):Ale to było Reno wiec się psuło, to nim tak daleko nie jeździłeś :P

<lol>
Maks to Monachium i nie starczyło zasięgu na powrót do domu wiec bez sensu :P

nemi napisał(a):A jeszcze jedno: jeżdżę rzadko. Bardzo rzadko. Powiedzmy raz na 2 tygodnie – dużo się elektryk rozładowuje od samego stania?

W ciągu dwóch tygodni nic nie zauważysz – więcej paliwa odparuje przez odpowietrzniki ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez motomike6 » 28 sie 2023, 21:05

Ja trochę poświeciłem czasu przed zakupem i chyba jak większość tutaj zasięg był tym czego chyba każdy się obawia. Mogę trochę porównać to do samochodów małżonki które przeważnie maja małe zbiorniki i trzeba często tankować, tak średnio raz w tyg gdzie np Audi czy Citroena czasami wystarczyło zalać raz w miesiącu i był spokój ale tez nie jeździłem nimi na co dzień, bo albo miałem służbowe albo ostatni rok więcej jeździłem komunikacją miejską czy rowerem.
Ale wracając do tematu tak jak brii pisał w Częstochowie nie ma żadnego problemu bo słupków pełno.
Obawiałem się trochę nad morzem ale też było ok, żadnych niespodzianek.
nemi co do twojego pytania i tak jak pisał brii wysoka temp i stanie w korku to nie problem tutaj wpływ na zużycie ma tak naprawdę prędkość przejazdu a dojazd do ładowarki na kilku procentach to tez standard :)
Tesla robi to swietnie i jak w PL przybędzie kilka nowych stacji to powinno być dużo lepiej. Lepiej pod tym względem że posiadając EV tej marki podjeżdżasz, podpinasz i nic nie trzeba robić. Żadnego odpalania stanowiska, autoryzacji kart itd. Druga sprawa ze sposób ładowania elektryka w trasie to tez inny stan umysłu. ICE tankujesz pod korek tutaj ładujesz czasami do 40 max 50% i lecisz dalej. Nasze postoje w trasie momentami wyglądały tak ze jeszcze dobrze nie skorzystałeś z toalety i zakupu np kawy a już dostałeś info z app ze samochód jest już naładowany wystarczająco by kontynuować jazdę a bateria nawet nie naładowana się powyżej 50%.
Ceny BEV są dalej wysokie ale patrząc na wyposażenie i porównując do ICE ta różnica powoli zaciera się a będzie myślę lepiej. Przykładem może być np nowe Volvo EX30 które mialem okazje oglądać na żywo i które można kupić w całkiem przyzwoitej cenie imho.
Po miesiącu użytkowania, 4kkm i wyjeździe „wakacyjnym” Tesla spełnia nasze oczekiwania jeżeli chodzi o zasięg, to w jaki sposób komputer przelicza i podaje nam info, czy kwestie cargo i miejsce dla dzieciaków. Nie jest to napewno klasa premium ale w cenie dostajemy naprawdę dużo, 5 podgrzewanych siedzeń, pełną elektryką wliczając kierownicę z pamięcią ustawień lusterek bocznych pod każdego użytkownika, podwójne szyby,
3 strefowa klima, panorama itd. gdzie przeważnie dużo z tych opcji jedynie za dopłatą w innych markach.
To takie moje 2 grosze.
Forumowicz

Od: 15 maja 2012, 15:34
Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 21:54

Tesla na pewno przekonuje do siebie tymi superchargerami. Zawsze to dodatkowe miejsca ładowania gdzie ładują się tylko Tesle...

Leasingi idą w dobrą stronę z oprocentowaniem, ale to jeszcze nie to co pamiętam ze swojego pierwszego leasingu. Poza tym dzisiaj musiałbym całość leasingować, a to wywala mi ratę w kosmos. Może za rok, przy max wpłacie własnej będzie to sensowniejsze :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 28 sie 2023, 22:09

W Europie Tesla musi używać europejskiej wtyczki i na niektórych rynkach udostępnia swoje ładowarki wszystkim. W PL też przez moment to robiła i w przyszłości pewnie będzie robić ale na tą chwilę ich sieć ładowarek to duuuzy plus dla nich i extra motywacja do rozważenia ich pojazdu.

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 22:17

Nie no, byłem już blisko klikania na stronie. Zwłaszcza jak mi pokazałeś te oferty "od ręki" w dobrych cenach :) Ale wylałem sobie kubeł wody na łeb. Muszę dom skończyć i przede wszystkim rozwiązać problem PV. Nie chce sobie teraz dokładać jeszcze problemu ładowania, już mnie wystarczająco rachunek za prąd denerwuje :P Nawet jeżeli benzyna wychodzi drożej, to jej nie widzę na rachunku :P

Trochę pomarudzę, ale tak mnie wzięło na rozkminy. Jak sobie wymyśliliśmy budowę i dopięliśmy formalności, to ceny materiałów poszły w górę. Jak wziąłem kredyt na to, to stopy poszły w górę. Jak po wielu problemach z gazem, zdecydowałem się go olać na rzecz pompy ciepła, to prąd poszedł w górę... W między czasie spróbowałem zabawy z kryptowalutami to też wszyscy wiemy co się stało :P Coś czuję że jak "kupię" elektryka to będzie jeszcze gorzej z tym prądem :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 28 sie 2023, 22:24

No ogólnie gruba kumulacja... Przyznaję, że gdybym płacił w całości za prąd który zużywam to bym nie był szczęśliwy ale instalacje zakładałem zanim to było modne i już się zwróciły więc inaczej to odczuwam ;)
Jeśli idzie o czas to chyba w tym przypadku warto czekać jesli można, szczególnie jeśli benefity w postaci parkowania czy buspassów są dla Ciebie bez znaczenia. U mnie te ostatnie drobne sprawy już robią grubą robotę.

Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 22:31

Ja chciałem montować panele na blaszaku który był na budowie byle mi tylko dali licznik przed zmianami przepisów, ale nie udało się :P Teraz to naprawdę nie ma za wiele sensu bez dobrego dofinansowania z magazynem energii. A już na pewno nic mi nie da montaż tego teraz na jesień aby cokolwiek zyskać przed nadchodzącą zimą :) No cóż, zobaczymy. Pompa w ubiegłym roku dosć miło zaskoczyła, a wciąż się jeszcze uczyłem to ustawiać. W tym roku mam większą wiedzą i taryfę G13. Generalnie gdyby nie podwyżka cen, to grzanie PC byłoby bardzo opłacalne nawet bez PV. No ale cóż, kto to mógł wiedzieć... Dzisiaj wziąłbym chyba gaz. Ale co będzie za rok, dwa? Ostatnie lata pokazały że ciężko przewidzieć coś dalej niż na kilka miesięcy do przodu...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 28 sie 2023, 22:35

nemi napisał(a):Kurde, ponad 250k za 4x4 chcą. Srogo. Przejrzałem na szybko marki, które mi przyszły do głowy i chyba nikt nie oferuje już takich samochodów (pomijam Superba) – trzeba iść do BMW albo Mercedesa, ale czy tam będzie taniej, to wątpię. Na pewno dadzą mniej samochodu.

bratu wyszło za 540i xdrive ok. 300k, 333KM) ;) ale nie każdy ma fetysz pierdzenia jako pierwszy fotel i płacenia za tą przyjemność 100k pln ;). A po miesiącu jest tak napierdziane, że i tak bez różnicy ;)
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 22:37

Żeby ktoś mógł kupić używkę, to najpierw ktoś musi kupić nówkę :)

brii napisał(a):Jeśli idzie o czas to chyba w tym przypadku warto czekać jesli można

Myślę że warto poczekać jak ktoś nie ma ciśnienia bo doszło to trochę głupiej sytuacji na rynku. Dobrze doposażone i w miarę mocne kompakty (np Proceed GT – mam ofertę) kosztuje ~160k. Tesla po rabacie i zniżce rządowej wychodzi za ~180k. O segmencie D w ICE juz dzisiaj pisaliście. Cokolwiek sensownego to min 200k. Masakra.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 28 sie 2023, 22:56

loockas napisał(a):Dzisiaj wziąłbym chyba gaz. Ale co będzie za rok, dwa? Ostatnie lata pokazały że ciężko przewidzieć coś dalej niż na kilka miesięcy do przodu...

Prąd jest na tą chwilę jedynym medium, które da się wytwarzać samemu i magazynować (co tanie jeszcze nie jest), z premedytacją nie wziąłem gazu bo coś czuję, że energetyka będzie skręcać w stronę prądu a odwracać się od paliw kopalnych (których lokalnie nie mamy albo ich wydobycie jest bardzo drogie – węgiel). To przejściowo spowoduje spadek cen paliw kopalnych ale cena to nie wszystko – są jeszcze koszty, które ponosimy jako społeczeństwo a na rachunku za paliwo/gaz ich nie widać. Może jestem naiwny ale też to wliczyłem do mojego rachunku – jeśli mogę mniej syfu emitować to będę go mniej emitował.
Co do samochodu BEV – można go traktować jako swego rodzaju magazyn energii i jeśli pojawią się u nas dynamiczne taryfy to ładowanie samochodu w odpowiedniej porze może dawać ciekawe efekty ;)

loockas napisał(a):(np Proceed GT – mam ofertę) kosztuje ~160k

Na tle tego co jest na rynku ta oferta wydaje się brzmieć sensownie, problem tylko w tym, że obiektywnie sensowna nie jest – tyle kasy za kompakta (nawet mocnego) to jednak sporo... Pamiętam ile trzeba było jeszcze niedawno dać za Megane RS, które jednak z takiego Ceeda robi papkę ;)

Forumowicz

Postprzez motomike6 » 28 sie 2023, 23:15

Taki switch wiadomo trzeba dobrze rozważyć ale napewno nic na siłę tym bardziej jak obecny samochód spełnia oczekiwania. Myślę ze trochę nowych modeli pojawi się wkrótce na rynku. KIA EV5 może być ciekawa propozycją, pewnie trochę CN wejdzie na rynek Europejski wiec ceny tez myślę będą spadać.
Ja nie żałuje ale wiadomo czas pokaże w dłuższej perspektywie czasu.
Też myślę żeby kopciucha zamienić na PC ale najpierw chce założyć panele ale też raczej po nowym roku bo chyba będzie ciężko jeszcze w tym.
Forumowicz

Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH

Postprzez brii » 28 sie 2023, 23:20

W 2026 dużo się powinno zmienić – lokalni producenci mają wtedy uzyskać dostęp do ogniw w lepszych cenach a i chińska konkurencja może zaostrzy walkę.

Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 23:26

brii napisał(a):Prąd jest na tą chwilę jedynym medium, które da się wytwarzać samemu i magazynować (co tanie jeszcze nie jest)

Tym się też kierowałem, nawet jeżeli będe musiał na efekty poczekać to liczę że będzie warto.

Poza tym bez prądu (z jakiekolwiek formy wytwarzania) ciężko żyć. Generalnie sam proces podpinania mediów był bardzo upierdliwy, a gaz był chyba najgorszy. Cieszę się że tego nie dokończyłem i ograniczyłem media do dwóch niezbędnych – prąd i woda. No dobra do trzech, jeszcze światłowód :P

Wkręciłem się ostatnio w te taryfy na prąd (wiadomo z powodów cen) i teraz moje miesiące zabaw z HA przynoszą efekty :) Nie dość, że mam fajny monitoring, to jeszcze udało się tak kilka rzeczy poprzestawiać by max wycisnąć taryfę nocną (np grzanie CWU mając wiedzę jak szybko spada temperatura w zbiorniku).

Miesięczne zużycie dla G13 jest niekompletne, bo pomiar robiłem od momentu przełączenia taryfy czyli ok 2 tygodni temu. Jestem zadowolony, bo mówi się że korzyści są w przypadku gdy min 60% zużycia jest w taryfie nocnej (pozaszczytowej, popołudniowa = najdroższa). Zobaczymy jak będzie zimą.

Kotłownia to miejsca z którego zasilam CO, CWU i klimatyzację, stąd wysokie zużycie w tym miesiącu :)

Zrzut ekranu 2023-08-28 o 23.24.53.png

brii napisał(a):Pamiętam ile trzeba było jeszcze niedawno dać za Megane RS, które jednak z takiego Ceeda robi papkę

Ja też pamiętam, ok 140-145k za Megane R.S Trophy i i30N Performance w 2018r... :) A teraz Megane ze spacjalnym lakierem za jedyne... 220k :D
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Beny » 29 sie 2023, 07:11

Kolega kupił działkę 2lata temu, zlozyl papiery o podlaczenie woda, prąd, gaz.
Wodociągi od ręki łącznie z przekonaniem pod droga zrobiły podłączenie. Gaz w zeszłym tygodniu bo za miesiąc się wprowadza.
Pradu dalej nie ma <glupek2> tauron co chwila od 2 lat ma problem z papierami, bo czegoś brakuje, bo coś źle itp normalnie komedia.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez motomike6 » 29 sie 2023, 07:22

Taki rzeczy na ładowarkach Tesli :D Prund za free w ciagu dnia

Obrazek
Forumowicz

Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH

Postprzez zadra » 29 sie 2023, 07:30

loockas napisał(a):chciałem montować panele na blaszaku który był na budowie byle mi tylko dali licznik przed zmianami przepisów, ale nie udało się

Te ostatnie zmiany były raczej strzałem w kolano dla nowych użytkowników PV.
Nie szukałem statystyk żeby porównać, ale spodziewam się, że liczba uruchomionych instalacji w 2022/2023 roku jest znacznie niższa niż w latach wcześniejszych dlatego (jeśli ktoś chce zwiększonego udziału prywatnych PV ) to przepisy powinny się niedługo zmienić na korzyść, ale rownie dobrze nic się zmieniać nie musi..
W końcu od dłuższego czasu idzie przekaz, że UE jest blee i jeszcze kilka lat a podzielimy los Anglików..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez loockas » 29 sie 2023, 08:12

Beny napisał(a):Gaz w zeszłym tygodniu bo za miesiąc się wprowadza.
Pradu dalej nie ma

Ja bym na gaz jeszcze prawdopodobnie czekał, miałem mieć "do dwóch lat". Na prąd czekałem równo rok od wysłania wniosku... Straszne to jest, robią co chcą bo wiedzą że nie masz wyjścia więc poczekasz...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 29 sie 2023, 09:46

loockas napisał(a):Kotłownia to miejsca z którego zasilam CO, CWU i klimatyzację, stąd wysokie zużycie w tym miesiącu

Elegancko, u Ciebie nawet mały magazyn bez PV spowodowałby, że korzystałbyś tylko z taryfy nocnej.
Szkoda tylko, że w tym momencie różnica w cenie na nocnej nie jest jeszcze taka jak rok temu...

motomike6 napisał(a):Taki rzeczy na ładowarkach Tesli Prund za free w ciagu dnia

I właśnie o tym mowa w temacie taryf dynamicznych ;)

Forumowicz