Czateria... 2021
Ja wszystko rozumiem, trzeba nad tym czuwać, jednak chyba przepisy są zbyt rygorystyczne w wielu przypadkach.
Najbardziej mnie ta konstrukcja dachu rozwala.
O ile rozumiem że w Chorwacji świetnie wygląda zabudowa z czerwonymi dachami o tyle u nas jest łaciato domy są budowane w różnych stylach i [tiiit] komu do tego czy ja chcę dach płaski, dwuspadowy, czy wieżyczki jak w zamku jeśli nie buduje w jakiejś zabytkowej części miejscowości gdzie łapę trzyma konserwator zabytków.
Najbardziej mnie ta konstrukcja dachu rozwala.
O ile rozumiem że w Chorwacji świetnie wygląda zabudowa z czerwonymi dachami o tyle u nas jest łaciato domy są budowane w różnych stylach i [tiiit] komu do tego czy ja chcę dach płaski, dwuspadowy, czy wieżyczki jak w zamku jeśli nie buduje w jakiejś zabytkowej części miejscowości gdzie łapę trzyma konserwator zabytków.
Mnie bawi to, że sam mieszkając kilkaset metrów od lotniska (49BL w PrGd) mam dom rodzinny z piwnica, wysoki parter i 2 piętra + poddasze, ale jak by ktoś kupił działkę obok to by już takiego postawić nie mógł.
Z drugiej strony po osiedlu widzę, że kiedyś się budowało w górę, działka 500m2 i kondygnacji ile się uda. A teraz raczej działka 1000m2 to absolutne minimum...
Z drugiej strony po osiedlu widzę, że kiedyś się budowało w górę, działka 500m2 i kondygnacji ile się uda. A teraz raczej działka 1000m2 to absolutne minimum...
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):A teraz raczej działka 1000m2 to absolutne minimum...
U nas mniejszej już nie da się wydzielić jak 1000m2. Sam chciałem kupić taką max 800, bo po co mi więcej. Jednak przy mojej zabudowie (długi budynek, ale wąski i odsunięty od ulicy) to akurat fajnie się to wypełniło.
Chwile nie zaglądałem a tu takie zmiany 
loockas gratki, szybko zleciało
JohnnyB ty tez widzę nie próżnujesz
U nas w zeszłym tyg tez temat remontów, nowa kuchnia wjechała i szafa w zabudowie u dzieciaków w pooju, mieli się wyrobić w 3-4 dni, zeszło im 6 ale jesteśmy zadowoleni, chłopaki zrobili świetną robotę.
Stara kuchnie udało się sprzedać, resztę gratów wywiozłem w sobotę na recykling, myślałem ze jazda z przyczepka to bułka z masłem ale manewrowanie na wstecznym to już całkiem inny level
Teraz rekuperacja i FV na tapecie, później może o pompie ciepła pomyślimy.
Z jednej strony przydałaby się nam dodatkowa sypialnia, z drugiej strony najstarsza za 5 lat na studia i pewnie za granice. Zakup działki to min 600-700k żeby to miało właśnie z 800-900m2, zakup domu to w tym momencie jakieś 1.2-1.5M€. Kupi się coś taniej ale przeważnie do generalki i wyjdzie na to samo.
loockas gratki, szybko zleciało
JohnnyB ty tez widzę nie próżnujesz
U nas w zeszłym tyg tez temat remontów, nowa kuchnia wjechała i szafa w zabudowie u dzieciaków w pooju, mieli się wyrobić w 3-4 dni, zeszło im 6 ale jesteśmy zadowoleni, chłopaki zrobili świetną robotę.
Stara kuchnie udało się sprzedać, resztę gratów wywiozłem w sobotę na recykling, myślałem ze jazda z przyczepka to bułka z masłem ale manewrowanie na wstecznym to już całkiem inny level
Teraz rekuperacja i FV na tapecie, później może o pompie ciepła pomyślimy.
Z jednej strony przydałaby się nam dodatkowa sypialnia, z drugiej strony najstarsza za 5 lat na studia i pewnie za granice. Zakup działki to min 600-700k żeby to miało właśnie z 800-900m2, zakup domu to w tym momencie jakieś 1.2-1.5M€. Kupi się coś taniej ale przeważnie do generalki i wyjdzie na to samo.
- Od: 15 maja 2012, 15:34
- Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH
Wow, to dopiero budzet trzeba miec…..
Ja wlasnienogarniam umowe zaliczkowa. Notariusz do miesiaca, licze ze do maja bede mial juz mieszkanie i bede mogl zaczac delikatnie je pudrowac. Jakis wiekszy remont dopiero od pazdziernika, jak cokolwiek odloze. Grunt ze od 1 czerwca na swoim
. Jak dobrze pojdzie od 1 kwietnia koniec z frankami
. Wiec zadowolony. 41 urodziny zapowiadaja sie bez dlugo…..no moze z jednym leasingiem…..za wypozyczenia auta placa 800 Euro miesiecznie, za podelko. Chyba jednak cos kupie, jesli beda mi tyle dokladac do wynagrodzenia.
Ja wlasnienogarniam umowe zaliczkowa. Notariusz do miesiaca, licze ze do maja bede mial juz mieszkanie i bede mogl zaczac delikatnie je pudrowac. Jakis wiekszy remont dopiero od pazdziernika, jak cokolwiek odloze. Grunt ze od 1 czerwca na swoim
..::Born To Rise Hell::..
nemi napisał(a):motomike6 napisał(a):Zakup działki to min 600-700k żeby to miało właśnie z 800-900m2, zakup domu to w tym momencie jakieś 1.2-1.5M€
Lol, przez calutkie życie nie jestem w stanie tyle zarobić
Co Ty gadasz, posłuchaj ludzi z internetu, to tylko kwestia uświadomienia sobie że jest to możliwe i wyjście ze strefy komfortu a możesz zrobić co tylko chcesz

Dopisano 28 lut 2023 17:02:
Ja szukam garażu za bokiem, znalazłem gościa który chce zmienić garaż i będzie sprzedawał ale problemem jest cena 33 tyś wstępnie
Wiesz jak ja sie wczoraj zdziwilem nak wyjrzalem za okno ?
Sypalo!!!!!
Nie ogarneli tutaj konstrukcji okien…..rano w pokoju mam moze 13 stopni. Jest konkret. Nawet w domu nie spalem w dresach
.
Nie ogarneli tutaj konstrukcji okien…..rano w pokoju mam moze 13 stopni. Jest konkret. Nawet w domu nie spalem w dresach
..::Born To Rise Hell::..
To chyba przez to zimno UK ma problem z warzywami?
Neonixos666 napisał(a):To chyba przez to zimno UK ma problem z warzywami?
Uff..
Zyjesz..
Myślałem, że PV Cię przywaliło
Co to za wyskok był ? jakie przemyślenia?
Miałem zadzwonić – pogadać, poopowiadać, ale jakoś zeszło..

Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
zadra napisał(a):Neonixos666 napisał(a):To chyba przez to zimno UK ma problem z warzywami?
Uff..
Zyjesz..
Myślałem, że PV Cię przywaliło![]()
Co to za wyskok był ? jakie przemyślenia?
Miałem zadzwonić – pogadać, poopowiadać, ale jakoś zeszło..
Ogólnie pomysł jest zmniejszyć rachunki za prąd w sezonie letnim w sklepie gdy odpalone są dwie zamrażarki, dwie lodówki, lada chłodnicza, dwie lodówki z piwem i klimatyzacja zakładając PV dlatego chce wiedzieć jak najwięcej o PV zanim zgłoszę się do jakiejś firmy abym nie został przekręcony na czymś.
Taki dach mam do wykorzystania.
Sprzedałem nieszczęsnego Opla. Czuję się jak Zgredek, który dostał skarpetę 

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):Sprzedałem nieszczęsnego Opla. Czuję się jak Zgredek, który dostał skarpetę
Czemu sprzedałeś?
Neonixos666 napisał(a):Taki dach mam do wykorzystania.
Jakie masz tam roczne zapotrzebowanie na energie elektryczną?
Jaka cena dzisiaj za kWh?
Jaka orientacja budynku?
Obecnie może być słabo z opłacalnością bo widziałem oferty, które miały okres zwrotu z dotacją ponad 10 lat.
Jak nie dostaniesz oferty, która zwróci się poniżej 8 lat, to osobiście czekałbym na jakieś informacje o puszczeniu kasy na KPO. To powinno uwolnić nowe dotacje.
Inaczej to tylko zamrażasz sobie hajsy.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Bimbak napisał(a):Jakie masz tam roczne zapotrzebowanie na energie elektryczną?
Jaka cena dzisiaj za kWh?
Jaka orientacja budynku?
Roczne zapotrzebowanie w sensie suma rocznego zużycia prądu przez wszystko w sklepie? Pewnie z 5000
Cenę za kWh muszę zobaczyć na fakturze.
Orientacja budynku południowo wschodnia lub WSW bez żadnych przeszkód.
Zimą to jeszcze nie jest źle działa tylko jedna zamrażarka, nie chłodzimy piwa a klima też odpada, gorzej jest latem gdzie wiadomo że zużycie jest ogromne jak wszystko odpali się na raz.
Neonixos666 napisał(a):Czemu sprzedałeś?
Za dużo nerwów mi napsuł. Ostatnie 2 miesiące jeździł z mocą ok 50 koni. Musiałem jeździć E39, bo na Oplu nie można było polegać. Wpakowałem kilka tysięcy w parę miesięcy i nie mogłem już na niego patrzeć. Już bym mu nie zaufał na trasę. Finalnie problem rozwiązałem i sprzedałem chociaż z czystym sumieniem...
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium