Czateria... 2021
Warto sprawdzić OWU.
Nie mam pewności, ale ubezpieczenie szyb to tylko usługa ubezpieczalni, stąd w ramach tej ubezpieczalni nie lecą ci zniżki z AC, ale jeśli postanowisz zmienić, to i tak w UFG będzie info że naprawiałeś auto z AC i możesz mieć zwyżkę.
Miałem tak z "ubezpieczeniem małej szkody". W ramach tej usługi miałem możliwość naprawy małej szkody bez utraty zniżek z AC.
Chciałem skorzystać, zrezygnowałem w trakcie wyceny szkody. Nie ważne, pojawiła mi się zwyżka w innych towarzystwach.
Nie mam pewności, ale ubezpieczenie szyb to tylko usługa ubezpieczalni, stąd w ramach tej ubezpieczalni nie lecą ci zniżki z AC, ale jeśli postanowisz zmienić, to i tak w UFG będzie info że naprawiałeś auto z AC i możesz mieć zwyżkę.
Miałem tak z "ubezpieczeniem małej szkody". W ramach tej usługi miałem możliwość naprawy małej szkody bez utraty zniżek z AC.
Chciałem skorzystać, zrezygnowałem w trakcie wyceny szkody. Nie ważne, pojawiła mi się zwyżka w innych towarzystwach.
..::Born To Rise Hell::..
Dominator napisał(a):nemi napisał(a):Szyba jest zgłaszana i lecą zniżki.
Jeżeli z AC to tak. Jeżeli ubezpieczysz osobno to nie.
Ubezpieczenie szyb chroni przed utratą zniżek tylko w firmie, gdzie jest to ubezpieczenie, wszystkie inne widzą to jako szkodę z AC.
W zależności od samochodu i szyby może się okazać, że lepiej to naprawić z własnej kieszeni, szczególnie jak jest się posiadaczem 2, 3 samochodów. Mi Aurisa (AC) i Mazdę (OC) "wypominali" przez kilka lat i miałem zwyżki, za co globalnie zapłaciłem więcej niż nie jedna szyba jest warta.
No i kolejna kwestia – jeśli przytrafi się najpierw kamyk w szybę (za niedużą kwotę), a potem coś poważniejszego, co naprawdę trzeba naprawić z ubezpieczenia, to już "głęboka" utrata zniżek przez następne lata jest bolesna.
Po prostu nie zawsze się opłaca likwidować szkodę niestety, gdy jest mała, bo potem trzeba oddać z nawiązką – nikogo nie interesuje, czy była to szkoda na 300 zł czy na 80.000 zł.
Miałem kiedyś ubezpieczenie z ochroną zniżek i zrobiłem szkodę (OC i AC jednocześnie). Przy odnawianiu okazało się, że towarzystwo to przestało oferować pełne AC, więc tą ochronę mogłem sobie wsadzić wiadomo gdzie... ogółem to dopiero jak ubezpieczałem auto w tym roku to po raz pierwszy jedno towarzystwo nie patrzyło już na tamten rok i wyszło mi całkiem znośnie... dlatego ja się już na żadne ochrony zniżek nie skuszę nigdy :/
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
Ja tam nic dodatkowo nie ubezpieczam, biorę gołe OC i niech się dzieje co chce, biorę na klatę i tyle. Jak zacznie dalej pękać to się naprawi, może nawet podniosę komfort i dołożę do atermicznej bo żona nalega. Dziś przyszedł cały zespół termostatu, ciekanie uszczelka ale wymienię wszystko za jedną robotę żeby dwa razy nie robić.

loockas napisał(a):Z drugiej strony historia nemiego i aurisa mówi, że czasami warto mieć to AC...
Ja podejrzewam że to nie był przypadek

Myślę że jak by ktoś dobrze poszukał to on gdzieś tam w lesie stoi ale komu by się chciało szukać... 
Najgorszy scam to wciskanie 'ubezpieczenia zniżek'. Potem ja niegdyś jako agent użerałem się z klientami, bo 'on miał szkodę, ale przecież ma ubezpieczenie zniżek'. Tak, które działa jak zostaniesz w tej firmie której jesteś, a szkoda w UFG i tak będzie wpisana. Poza tym nie raz kontynuacja w tym TU z ochrona zniżek wychodziła drożej niż zmiana TU 
Jeśli naprawiasz szybę w ramach szkody z AC, to oczywistym jest, że masz szkodę z AC.
Jeśli masz dodatkowo ubezpieczone szyby np. OC + szyby albo OC, AC + Szyby jako osobne tzw. ryzyko to nie powinno mieć to wpływu na zniżki...teoretycznie. I o to się rozchodzi o czym pisałem – podobno już szyby miały być niezależnie wpisywane w bazę jako szkoda. Jak jest aktualnie – nie wiem, nie mam już dojścia do informacji z 1 ręki.
Niestety przy sprzedaży ubezpieczenia wszystko pięknie wygląda, a finalnie wychodzi zazwyczaj jednakowo – na niekorzyść klienta. Z drugiej strony znam klientów kombinatorów i też się trochę TU nie dziwię
Jeśli naprawiasz szybę w ramach szkody z AC, to oczywistym jest, że masz szkodę z AC.
Jeśli masz dodatkowo ubezpieczone szyby np. OC + szyby albo OC, AC + Szyby jako osobne tzw. ryzyko to nie powinno mieć to wpływu na zniżki...teoretycznie. I o to się rozchodzi o czym pisałem – podobno już szyby miały być niezależnie wpisywane w bazę jako szkoda. Jak jest aktualnie – nie wiem, nie mam już dojścia do informacji z 1 ręki.
Niestety przy sprzedaży ubezpieczenia wszystko pięknie wygląda, a finalnie wychodzi zazwyczaj jednakowo – na niekorzyść klienta. Z drugiej strony znam klientów kombinatorów i też się trochę TU nie dziwię
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):Z drugiej strony znam klientów kombinatorów i też się trochę TU nie dziwię
tylko, że każde TU jest kombinatorem, a nie każdy klient
kiedyś było proste – tabelki z wartościami aut/pojemnościami, tabelki zwyżek/zniżek i nawet po szkodzie można było samemu ocenić o ile wzrośnie składka i czy warto naprawiać z własnego uzezpieczenia.
Dziś jak ktoś ma drogie auto i dużo zniżek po szkodzie potrafi mieć 10-krotny wzrost składki w obecnym TU i takie same kosmiczne składki jakby chciał w tym TU ubezpieczyć inne drogie auto.
Słuchajcie, czy wszystkie płyty indukcyjne rozpoznają wielkość naczynia? Tzn czy jak podstawie mały garnek na dużym polu to będzie grzało tylko pod nim?
To jest wszystko fajnie jak podpisujesz umowę i płacisz składki a jak do czegoś dojdzie to sorry ale nie wypłacimy bo nie ma podstaw.
mam electroluxa i mały garnek na dużym grzeje, ale czy tylko pod nim czy czy całe to nie sprawdzałem.Grzyby napisał(a):Słuchajcie, czy wszystkie płyty indukcyjne rozpoznają wielkość naczynia? Tzn czy jak podstawie mały garnek na dużym polu to będzie grzało tylko pod nim?
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Eh trochę się rozniosło że walczę z piłami, znajomi przynoszą do serwisowania, sąsiad dał do poskładania w kartonie Huśkę 257xp i jeszcze dwie zakupione na handel czekają do ogarnięcia do jednej dziś zamówiłem części. Na oku kolejne, gdybym jeszcze z czasem lepiej stał to by było dobrze.
Grzyby napisał(a):Tzn czy jak podstawie mały garnek na dużym polu to będzie grzało tylko pod nim?
teoretycznie wynika to z samej zasady działania indukcji (skutek uboczny wykorzystywany marketingowo