Czateria... 2021
Ja z kolei zakupiłem francuza, znowu trza pakiet startowy robić, rozrządy srądy itd. chyba że zrobię jak z jazzem żony i pakiet startowy po 3 latach dopiero
to że wcześniej pół auta wymieniłem się nie liczy 

Dominator napisał(a):Ja z kolei zakupiłem francuza, znowu trza pakiet startowy robić, rozrządy srądy itd. chyba że zrobię jak z jazzem żony i pakiet startowy po 3 latach dopieroto że wcześniej pół auta wymieniłem się nie liczy
Co kupiłeś i dlaczego dopiero teraz doceniłeś francuską motoryzacje

Przecież ojej jego korzonki miałem już peugeota 308 t7 który poza skrzynia biegów i fotelami przednimi był zajefajny. Nawet brata i szwagra zaraziłem i jeżdżą Francuzami. U mnie padło na picasso 2 gen. Mam nadzieję że zagości dłużej niż Auris2 ( nie żeby Auris był zły sam w sobie).
Aaale i tak nie pozbywam się rudziejacego accorda którym jeżdżę ja.
Aaale i tak nie pozbywam się rudziejacego accorda którym jeżdżę ja.
Mi co raz bardziej płyn spierdziela i muszę się tym zająć chyba szybciej niż myślałem bo 21 stycznia zalałem do max zbiorniczek a dziś jest minimum 
Dominator napisał(a):Może idzie wlać jakiś płyn UV do tego i zbadać gdzie spierdziela. Nie znam się tylko strzelam.
Taki mam plan, mam przypuszczenia którędy spierdziela ale trzeba trochę rozebrać więc warrto najpierw dobrze sprawdzić zanim roboczogodziny zaczną cykać
Dominator napisał(a):Nawet brata i szwagra zaraziłem i jeżdżą Francuzami.
A Ciebie kto zaraził?
Graty. Model który mi się zawsze podobał i cały czas gdzieś mi tam chodzi po głowie jako tymczasowa opcja za Scenica
Też patrzyłem na C4 grand picasso ale chyba było poza moim budżetem jak kupowałem Renatę.
Gratki Domi, potwierdzam, fajne praktyczne auto, u nas sprawdziło się świetnie. Tam jedynie wadą fabryczną jest ten centralny wyświetlacz który może paść w modelach przed FL ale była na to akcja serwisowa ale zawsze można poratować się allegro bo w ASO jest słono. Sąsiadka jeździ już 5 rok tym THP i nic się tam u niej nie dzieje.
Kiedyś też byłem sceptycznie nastawiony do francuzów ale ostatnie 8 lat zmieniło moje podejście
Już dwa razy jeździłem V klasa i nie mogę przełknąć tego wygłuszenia które jest kiepskie w tym aucie i to nie tylko moja opinia.
Porównując bezpośrednio do klocka wygląda że można zrobić to lepiej w tego typie nadwozia
Kiedyś też byłem sceptycznie nastawiony do francuzów ale ostatnie 8 lat zmieniło moje podejście
Już dwa razy jeździłem V klasa i nie mogę przełknąć tego wygłuszenia które jest kiepskie w tym aucie i to nie tylko moja opinia.
Porównując bezpośrednio do klocka wygląda że można zrobić to lepiej w tego typie nadwozia
- Od: 15 maja 2012, 15:34
- Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH
loockas napisał(a):A Ciebie kto zaraził?Bo wcześniej to od Ciebie słychać było tylko Japan Uber Alles
![]()
Muszę przyznać, że jak był na forum boom na laguny, to po jakims czasie zacząłem wyciągać wnioski, że może nie taki diabeł straszny..
U mnie padło na chyba rozsądny motor 1.6hdi. 1.6 thp były nawet tańsze i dobrze wyposażone ale ogólnie może być problematyczny. Z kolei 1.2 puretech nie miały wyposażenia które było głównym wyznacznikiem w poszukiwaniach. Z kolei 2.0hdi jest bardzo mało.. najśmieszniejsze jest to że w zakładanym budżecie kupiłem przedlifta a mogłem mieć w tych samych pieniądzach polifta i to z klasycznym automatem ale bez asystenta parkowania (który notabene nie wiem czy należycie działa bo nie było okazji sprawdzic). A tak jest przedlift i manual bo priorytety ustalała żona. Wersja krótka.
Pewnie ze nie taki diabeł straszny. Może nie są to auta idealne, ale stosunek ceny do jakości jest świetny. Imho mit bezawaryjności Japończyków się dawno zdezaktualizował. Na dodatek zwykle wyraźnie odstają cena i wyposażeniem.
Dobry wybór, ten 1.6 daje rade, trochę europy tym zjechaliśmy, przy pełnym załadunku brakuje mu trochę mocy szczególnie na wzniesieniach i przy prędkościach autostradowych ale da się nim sprawnie poruszać. No i spalanie, u nas średnia 6.08L z ponad 100kkm.
- Od: 15 maja 2012, 15:34
- Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH
Dominator napisał(a):loockas napisał(a):A Ciebie kto zaraził?Bo wcześniej to od Ciebie słychać było tylko Japan Uber Alles
![]()
Muszę przyznać, że jak był na forum boom na laguny, to po jakims czasie zacząłem wyciągać wnioski, że może nie taki diabeł straszny..
U mnie padło na chyba rozsądny motor 1.6hdi. 1.6 thp były nawet tańsze i dobrze wyposażone ale ogólnie może być problematyczny. Z kolei 1.2 puretech nie miały wyposażenia które było głównym wyznacznikiem w poszukiwaniach. Z kolei 2.0hdi jest bardzo mało.. najśmieszniejsze jest to że w zakładanym budżecie kupiłem przedlifta a mogłem mieć w tych samych pieniądzach polifta i to z klasycznym automatem ale bez asystenta parkowania (który notabene nie wiem czy należycie działa bo nie było okazji sprawdzic). A tak jest przedlift i manual bo priorytety ustalała żona. Wersja krótka.
Gratulacje!
Dominator napisał(a):U mnie padło na chyba rozsądny motor 1.6hdi
Diesel forever!!!

moim zdaniem wybór bardzo dobry, 2.0 było by lepsze ale tak jak w przypadków Scenica z 2.0 DCI to rzadkość.
Teść ma lagunę 2008 rok diesel, ponad 400 tysięcy km i chyba tylko turbinę wymieniał przez 11 lat
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
Dominator napisał(a):Ja z kolei zakupiłem francuza, znowu trza pakiet startowy robić, rozrządy srądy itd. chyba że zrobię jak z jazzem żony i pakiet startowy po 3 latach dopieroto że wcześniej pół auta wymieniłem się nie liczy
Świat się kończy, ogień w piekle zamarza....

Gratulacje z przemyślanego wyboru.
moim zdaniem, to po prostu jakość się wyrównała i auta dawniej przodujące jakością i trwałością, które sprawiały mniej technicznych problemów teraz są na poziomie francuzów, które jakość trzymają na dość równym poziomie tak jak kiedyś a może nawet się poprawiły..
Tak jak opel z rdzewieniem poszedł w dobrą stronę, tak wiele innych marek przestało myśleć o poprawie jakości idąc w ilość, oraz inwestując w politykę szybkiej zmiany aut na nowe np. poprzez promocję lizingów
Ostatnio edytowano 6 lut 2022, 20:24 przez zadra, łącznie edytowano 1 raz
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Też wolę benzyny, tym bardziej z turbo ale jak się nie ma co się lubi to wiemy jak jest. Podobnie było z accordem. Ale że diesel jest fe, ble i co wie jeszcze to za parę dobrych lat będziemy jeździć autobusami..lub elektrykami ze śmiesznym zasięgiem.
Nie no ja nie mam nic do diesla. Po prostu to nie rozwiązanie na moje użytkowanie auta. Nad czym trochę ubolewam bo diesel znacznie by zwiększył możliwości wyboru kolejnego auta
A w praktyce jeszcze bardziej go utrudnił 
Pokaz fotki jakieś lepiej

Pokaz fotki jakieś lepiej