Czateria...cd
Czyli 20g trzeba strzelić na kawę. Sprawdzę ile w domu mam ustawione, bo bywa, że odpalam podwójną – też lubię moc 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Ja nie wiem ile idzie w gramach ale robiąc lungo z menu Nivony słychać, że młynek mieli dłużej. Tak samo w AEG przytrzymanie przycisku parzenia dłużej również powoduje dłuższą pracę młynka. Tak więc na pewno na tego typu kawę idzie większa dawka ziaren niż na espresso.
Pytanie czy w takiej biurowej Jurze możesz to zablokować i ustalić ile kawy ma mielić? Czy jednak tak jak w domowym ekspresie każdy użytkownik może sobie zrobić dowolną kawe? Bo jeżeli to drugie, to ta dyskusja o oszczędzaniu ziaren jest bez sensu
Pytanie czy w takiej biurowej Jurze możesz to zablokować i ustalić ile kawy ma mielić? Czy jednak tak jak w domowym ekspresie każdy użytkownik może sobie zrobić dowolną kawe? Bo jeżeli to drugie, to ta dyskusja o oszczędzaniu ziaren jest bez sensu
loockas napisał(a):Odpowiednikiem pełnej filiżanki/kubka kawy jest wg włochów Lungo czyli 3x espresso
Klasycznie lungo powstaje przez wydłużenie czasu ekstrakcji espresso – ilosć kawy się nie zmienia, jednak zamiast ~25 sekund ekstrakcja trwa około minuty, to wydobywa więcej kofeiny i posmaków palonych ze zmielonego ziarna dając inne odczucia smakowe niż americano.
Tego automaty nie potrafią za bardzo, bo umówmy się, żaden automat nie robi espresso przepuszczając 25 ml wody przez kawę w 25 sekund.
Oczywiście to tylko jedna strona medalu, bo tak naprawdę to ile kawy trzeba dla porządanego efektu smakowego zależy od kawy – każda mieszanka będzie inna.
Mam takiego kolegę, który po wielu próbach znalazł swój wzorzec – zielony jacobs, jakaś tam określona jego ilość i odpowiednia ilość wody ustawiona w ekspresie – dzięki temu ma swoją kawę dokładnie tak jak lubi i nie chce tego zmieniać.
I po to, żeby on się martwił tylko dosypywaniem kawy i dolewaniem wody w palarniach pracują ludzie podobni do master blenderów w destylarniach – każda partia po paleniu jest różnaa, proporcje trzeba zmieniać, żeby smak na końcu był taki do jakiego przyzwyczaił się konsument.
A, i taka ważna informacja – kopi luwak nie jest już najdroższą kawą na świecie, teraz modniejsza jest kawa którą przetrwaiły słonie. Roczna podaż to około 50 kg, więc cena dużo wyższa od kopi luwak, która przy tym to już prawie komercha bo tyle tego wydalają
loockas napisał(a):Pytanie czy w takiej biurowej Jurze możesz to zablokować i ustalić ile kawy ma mielić? Czy jednak tak jak w domowym ekspresie każdy użytkownik może sobie zrobić dowolną kawe? Bo jeżeli to drugie, to ta dyskusja o oszczędzaniu ziaren jest bez sensu
To ogólnie bez znaczenia, bo jak kawa będzie słaba to będą ich robić więcej – wyjdzie na jedno i nie ma sensu specjalnie ciąć na ziarnach. Kalkuluję czy odbije się to jakoś poważnie na wydatkach w stosunku do rozpuszczalnej – na tą chwilę wydajemy na kawę ~ 450zł/miesiąc...
Imho taniej nie będzie
Pytanie o ile drożej. Tak jak Xen napisał – w momencie jak się pojawia ekspres to ludziom się nagle zachciewa więcej pić kaw 
No właśnie. Masz rację, Lungo to dłuższe parzenie ale automat niweluje te umiejętność dodaniem większej ilości kawy. To widać nawet po kopce fusów. Generalnie jak ktoś jest smakoszem prawdziwego espresso to nie powinien nawet myśleć o automacie. Ja należę do tej grupy która woli jednak mieć łatwiejszą obsługę
Kawa z najgorszego automatu i tam smakuje lepiej niż rozpuszczalnik ze słoika 
Dopisano 02 lis 2017 14:45:
True... Jednak Aroma balance w Nivonie spowodował, że całe moje dotychczasowe eksperymenty mogę sobie wsadzić w pupę i zaczać od nowa
Te samą kawę odkryłem na nowo i to w 4 smakach :/ Jak wypiję to co mam, to kupuję Izzo Gold/Silver. Ta kawa ma niespotykany aromat. Jestem ciekaw co Nivona z tego wyciągnie dodatkowo.
Xenocyd napisał(a):Tego automaty nie potrafią za bardzo, bo umówmy się, żaden automat nie robi espresso przepuszczając 25 ml wody przez kawę w 25 sekund.
No właśnie. Masz rację, Lungo to dłuższe parzenie ale automat niweluje te umiejętność dodaniem większej ilości kawy. To widać nawet po kopce fusów. Generalnie jak ktoś jest smakoszem prawdziwego espresso to nie powinien nawet myśleć o automacie. Ja należę do tej grupy która woli jednak mieć łatwiejszą obsługę
Dopisano 02 lis 2017 14:45:
Xenocyd napisał(a):każda partia po paleniu jest różnaa, proporcje trzeba zmieniać, żeby smak na końcu był taki do jakiego przyzwyczaił się konsument.
True... Jednak Aroma balance w Nivonie spowodował, że całe moje dotychczasowe eksperymenty mogę sobie wsadzić w pupę i zaczać od nowa
loockas napisał(a):Pytanie o ile drożej
No właśnie – bo jeśli 600 to jeszcze strawię jeśli bliżej 1kzł to sorry, ale będę dalej jechał aeropresem a reszta będzie pić rozpuszczalnik
Ja kiedyś się na własnej skóze przekonałem, że któraś Meseta po dodaniu mleka robi się dla mnie niepijalna, jakaś wypasiona mieszanka z ziarnami jamaica blue mountain kosztująca chyba 150 czy 170 zł też nie urywała.
Wychwalana przez wszystkich LaBrasiliana Marfisa mnie rozczarowała – po tym całym hypie spodziewałem się, że mi kapcie spadną a to po prostu kawa
Ale wiadomo, co człowiek to opinia i do póki się nie spróbuje to z całą pewnością powiedzieć nic nie można.
Wychwalana przez wszystkich LaBrasiliana Marfisa mnie rozczarowała – po tym całym hypie spodziewałem się, że mi kapcie spadną a to po prostu kawa
Ale wiadomo, co człowiek to opinia i do póki się nie spróbuje to z całą pewnością powiedzieć nic nie można.
Xenocyd napisał(a):kiedyś się na własnej skóze przekonałem, że któraś Meseta po dodaniu mleka robi się dla mnie niepijalna
Miałem to samo

Ja tam raz na jakiś czas też pije kawę... 3w1
Chyba to się nazywa napój kawowy nawet z zabielaczem
Uwielbiam naziemną, na równoległej ulicy robią dach i jak używają piły spalinowej to mam zakłócenia w odbiorze. Co takie urządzenie tak daleko ma do mojej anteny?

Chyba to się nazywa napój kawowy nawet z zabielaczem

Uwielbiam naziemną, na równoległej ulicy robią dach i jak używają piły spalinowej to mam zakłócenia w odbiorze. Co takie urządzenie tak daleko ma do mojej anteny?
u nas jest automat Bravilor Bonamat Esprecious, ale nie wiem który dokładnie model,
mamy dwie szt na ~300-350 osób
z tego co słyszałem to jedna awaria jest na ~1,5-2 miesiąca ale w całym budynku – czyli na ok 4-5 automatów) także chodzą non stop i jakościowo wyrabiają, proces czyszczenia jest uruchamiany chyba co 2-3 dni
natomiast kawa ... nie mam pojęcia jaka jest, da się pić, nawet nie jest zła
mamy dwie szt na ~300-350 osób
z tego co słyszałem to jedna awaria jest na ~1,5-2 miesiąca ale w całym budynku – czyli na ok 4-5 automatów) także chodzą non stop i jakościowo wyrabiają, proces czyszczenia jest uruchamiany chyba co 2-3 dni
natomiast kawa ... nie mam pojęcia jaka jest, da się pić, nawet nie jest zła

Xenocyd napisał(a):Wychwalana przez wszystkich LaBrasiliana Marfisa mnie rozczarowała – po tym całym hypie spodziewałem się, że mi kapcie spadną a to po prostu kawa
No też mnie rozczarowała. Taka zwyczajna kawa jakich pełno w sporo niższej cenie.
W temacie kawy, średni ze mnie smakosz, ot lubie lekko kwaskowatą. Przeważnie pijam z mlekiem, więc jeden kij co tam mi naleje. Ostatnio mam okazję pić Columbijską, znajoma przywozi, tak mniej komercyjna, całkiem przyzwoita.
..::Born To Rise Hell::..