Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 13:36

Norreca napisał(a):bo w Polsce nie szybko zobaczysz takie auta w duzych ilosciach....

To oczywiste, do nas trafią dopiero używki w dwóch falach – po 5 i po 10 latach.

Norreca napisał(a):koszty produkcji mniejsze

Ale jak to? Przecież wszędzie trąbią, że większe?

Norreca napisał(a):takich zapalencow jak Ty

Do zapaleńca to mi jednak daleko – kupię EV jeśli będzie spełniał moje wymagania i zmieści się w budżecie będąc konkurencyjnym do innych rozwiązań.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 25 wrz 2017, 13:46

Tylko benzyna do samochodów i węgiel do pieców!
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 13:50

A gaz do kuchenek!

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 25 wrz 2017, 13:54

Ale takim RX8 EV to bym nie pogardził. Przydałaby się w końcu ta zapowiadana co chwilę rewolucja w bateriach.
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez loockas » 25 wrz 2017, 13:55

Kuchenki też na węgiel... dystrybucja gazu kosztuje. Nie opłaca się mieć tylko kuchenki na gaz :P

btw. Patrząc na ceny ekogroszku z ubiegłego tygodnia, to wychodzi na to że przechodząc z ogrzewaniem na gaz jeszcze zaoszczędzę – prawie 1kzł / tona.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 13:55

Tylko prąd!
Postawić elektrownie jądrowe w Polsce!
I całe pola z farmami słonecznymi!
I wiatraków od zajebania!
I darmowe słupki do ładowania przy każdym miejscu parkingowym :D
Jejku jaka cisza by była w godzinach szczytu jakby wszyscy choćby hybrydami jeździli ,a już nie wspomnę o typowych EV.
Ostatnio edytowano 25 wrz 2017, 13:57 przez Marcin, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 13:57

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):koszty produkcji mniejsze

Ale jak to? Przecież wszędzie trąbią, że większe?

No to chyba oczywiste ze tak mowia... ale prawda jest inna ;) trzeba kase dostac na wspmaganie biznesu... nowe linie montazowe etc.... modernizacja jest droga,
no i jak produkujesz 10000 aut rocznie to wiadomo ze to kosztuje mase... ale przy ilosciach juz takich serynych jak zakladaja zapytania 270k etc to juz jest zupelnie inaczej.

najwieksze koszty produckji ma hybryda.

Dopisano 25 wrz 2017, 13:59:

loockas napisał(a):Kuchenki też na węgiel... dystrybucja gazu kosztuje. Nie opłaca się mieć tylko kuchenki na gaz :P

btw. Patrząc na ceny ekogroszku z ubiegłego tygodnia, to wychodzi na to że przechodząc z ogrzewaniem na gaz jeszcze zaoszczędzę – prawie 1kzł / tona.

w DE to wszedzie na prad a ogrzewanie olejowe ;)
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 14:08

Norreca napisał(a):No to chyba oczywiste ze tak mowia... ale prawda jest inna trzeba kase dostac na wspmaganie biznesu... nowe linie montazowe etc.... modernizacja jest droga,
no i jak produkujesz 10000 aut rocznie to wiadomo ze to kosztuje mase... ale przy ilosciach juz takich serynych jak zakladaja zapytania 270k etc to juz jest zupelnie inaczej.

Jak ja podobne rzeczy kwartał temu pisałem to miałeś mnie za szarlatana – miło widzieć, że rewolucja (przynajmniej poglądowa) dokonała się tak szybko hahaha

Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 14:14

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):No to chyba oczywiste ze tak mowia... ale prawda jest inna trzeba kase dostac na wspmaganie biznesu... nowe linie montazowe etc.... modernizacja jest droga,

Jak ja podobne rzeczy kwartał temu pisałem to miałeś mnie za szarlatana – miło widzieć, że rewolucja (przynajmniej poglądowa) dokonała się tak szybko hahaha

nadal mam... a pisales iz u nas bedzie rewolucja w autach... jest to nadal niemozliwe ze nawet 10% rynku beda miale elektryki w 2025 :)
co do produkcji i projektow nie klucil bym sie :) bo wiem ze na 2020 jest pare fajnych projektow jak nowe Q6 do ktorego cos tam robimy ;) ale zanim bedzie to mialo jakies znaczenie na rynku......... to minie duzo czasu.... jak dla mnie nie realne do zrobienia.... nie wyobrazam sobie miejsca parkingowego z ladowaniem dla kazdego :P bo kazdy by musial miec jedno przynajmniej :)
to jest nie realne nadal.

Dopisano 25 wrz 2017, 14:17:

taka ciekawostka...
od 2014 w programach XC90, s90 d90 v90 ale glownie w XC90 jest wersja hybrydowa zaledwie zaczyna sie cenowo od 120k€. zaplanowana produkcja roczna na swiecie 1500 sztuk ;)
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 14:22

Norreca napisał(a):nie wyobrazam sobie miejsca parkingowego z ladowaniem dla kazdego bo kazdy by musial miec jedno przynajmniej to jest nie realne nadal.

Przecież cały czas nie ładujesz.
Proszę bardzo, pierwszy z brzegu nowy Nissan Leaf (2017):
Zasięg na jednym ładowaniu: około 378 km (NEDC), około 241 km (oczekiwany wynik EPA), około 400 km (JC08)
Czas ładowania 0-100%: około 16 h ładowarką pokładową o mocy 3 kW, około 8 h ładowarką pokładową o mocy 6 kW
Czas szybkiego ładowania 0-80%: około 40 minut zewnętrzną ładowarką CHAdeMO

Stosunek zasięgu do czasu ładowania od razu pokazuje ,że nie wisisz na słupku po powrocie z marketu, czy nawet pracy.
Całkiem niezłe wyniki zanim trafi za 5-7 lat do Polski jako używka ,prawda? :*
Forumowicz

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 14:28

Norreca napisał(a):nadal mam... a pisales iz u nas bedzie rewolucja w autach

Chopie – nigdzie nie pisałem, że będzie ich pełno na ulicach? Pisałem, że ruszy sprzedaż i będzie skok w ilości o kilka rzędów wielkośći – EV nie będą zjawiskiem jak Veyron w Ustrzykach Dolnych, ale jak nowe BMW w Łodzi. Z kilkuset sztuk zrobi się kilkaset tysięcy. Dobrze wiadomo, że wymiana taboru zajmie z dwie dekady.

Norreca napisał(a):nie wyobrazam sobie miejsca parkingowego z ladowaniem dla kazdego

Słabą masz wyobraźnię bo ludzie w Skandynawii sobie tego nawet nie wyobrażali – już je mają.
Z resztą latarni ulicznych jest u nas od groma, to kwestia chciejstwa. Oczywiście wiem, że Ty chcesz po bandzie wszędzie szybkie ładowanie, ale w nocy kompletnie wystarczające jest 16A na jednej fazie.
Ostatnio edytowano 25 wrz 2017, 14:29 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 14:28

szczerze... mega kiepskie... zero praktycznosci... chyba ze jako auto drugie lub trzecie do domu na zakupy...
ja sobie nie wyobrazam zrobic takim autem w rok 50 000 km. wszystkie podroze slozbowe to bedzie udreka.

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):nadal mam... a pisales iz u nas bedzie rewolucja w autach

Chopie – nigdzie nie pisałem, że będzie ich pełno na ulicach, ale że ruszy sprzedaż i będzie skok w ilości o kilka rzędów wielkośći – EV nie będą zjawiskiem jak Veyron w Ustrzykach Dolnych, ale jak nowe BMW w Łodzi. Z kilkuset sztuk zrobi się kilkaset tysięcy. Dobrze wiadomo, że wymiana taboru zajmie z dwie dekady.

Chce zobaczyc te kilkaset tysiecy w Polsce, oczywiscie ze pisales.. ze bedzie rewolucja... a jak to rewolucja jak jeden na 250-400 aut bedzie elektrykiem

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):nie wyobrazam sobie miejsca parkingowego z ladowaniem dla kazdego

Słabą masz wyobraźnię bo ludzie w Skandynawii sobie tego nawet nie wyobrażali – już je mają.
Z resztą latarni ulicznych jest u nas od groma, to kwestia chciejstwa. Oczywiście wiem, że Ty chcesz po bandzie wszędzie szybkie ładowanie, ale w nocy kompletnie wystarczające jest 16A na jednej fazie.

nie rozumiesz chyba problemu... pokazanie skandynawi jako przykladu jest troszke przeginaniem... jak mozna porownywac kraje z tak stabilna mentalnoscia ze zadne zmiany polityczne nie narusza trzonu panstwa... do Polski gdzie jest rewolucja co wybory... przeczytaj ostatni raport jak Norwegia doszla do Biliona dolarow oszczednosci rzadowych z inwestycji...

i a propo skandynawi to siejesz propagande.... w fabryce Volvo Torslanda, miejsc parkingowych jest na okolo 60% pracownikow z tego okolo 10% dla elektrykow...
Ostatnio edytowano 25 wrz 2017, 14:42 przez Norreca, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 14:29

Przykro mi, że musisz służbowo jeździć 24h na dobę i nie masz kiedy spać <głaszcze>

Norreca napisał(a):chyba ze jako auto drugie lub trzecie do domu na zakupy...

Czyli jest perspektywa na zawojowanie przynajmniej 66% rynku (i spełnić 95% oczekiwań) – kompletnie bez sensu się za to brać :P

Kiedyś ludzie mówili, że nie da się żyć z telefonami które trzeba ładować codziennie albo co drugi dzień i że to się nie przyjmie skoro miało się telefony działające tydzień, dwa albo i więcej. Jak widać "pojemność baku" w telefonie nie okazała się być dużym problemem ;)
Ostatnio edytowano 25 wrz 2017, 14:32 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 14:31

Proszę jak pieknie :)
Załączniki
leaf-range-charging-carwings-system_jpg_ximg_l_8_m_smart.jpg
Forumowicz

Postprzez loockas » 25 wrz 2017, 14:48

Jak psy na smyczy przed marketem. A fe...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 14:50

A na stacji benzynowej jak zbokole lejące sobie cos w pupę. A fe..
<lol>
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 25 wrz 2017, 14:55

Tak btw Marcin, gdyby nie rejestracja to bym nigdy nie uwierzył i nie wpadł na to, że to Twój Prius. Nawet fajnie to w bieli wygląda.
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 14:55

brii napisał(a):Przykro mi, że musisz służbowo jeździć 24h na dobę i nie masz kiedy spać <głaszcze>

Norreca napisał(a):chyba ze jako auto drugie lub trzecie do domu na zakupy...

Czyli jest perspektywa na zawojowanie przynajmniej 66% rynku (i spełnić 95% oczekiwań) – kompletnie bez sensu się za to brać :P

Kiedyś ludzie mówili, że nie da się żyć z telefonami które trzeba ładować codziennie albo co drugi dzień i że to się nie przyjmie skoro miało się telefony działające tydzień, dwa albo i więcej. Jak widać "pojemność baku" w telefonie nie okazała się być dużym problemem ;)

a kto powiedzial ze jedna osoba ma robic 50000km po to sa auta sluzbowe ze sie jedzie na spotkanie i bierze sobie kto potrzebuje... a auto robi w roku duzo kilometrow....

Teraz juz do BMW w Monachium jest okolo 4h pociagiem z Frankfortu wygodnie ale drogo.... 100€. w jedna strone.
teraz jedz na spotkanie 400km... spotkanie 3-4h i wracac do domu... oh trzeba naladowac auto... to postoimy sobie z 5h na autostradzie dodtakowo... a mozna jechac tak okolo 120 km/h wiec droga sie robi jeszcze dluzsza...

ale taki telefon zastepuje caly komputer jaki masz w domu bo tak teraz jest w zdecydowanej wiekszosci uzytkownikow owych telefonow... jest jeden komp o ktorego nikt sie juz nie bije :)

skad masz liczby ze samochody te spelnialy by 66% rynku ? i spelnialy 95% oczekiwan.... smieszne.
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 15:00

Norreca napisał(a):skad masz liczby ze samochody te spelnialy by 66% rynku ? i spelnialy 95% oczekiwan.... smieszne.

Drugi albo trzeci samochód w domu? To ~66%. Zasięg dzienny potrzebny 95% europejczyków to mniej niż 100km.

Norreca napisał(a):i a propo skandynawi to siejesz propagande.... w fabryce Volvo Torslanda, miejsc parkingowych jest na okolo 60% pracownikow z tego okolo 10% dla elektrykow...

To ty siejesz propagandę ale w drugą stronę – w Finlandii na 5mln mieszkańców jest ponad 1mln miejsc parkingowych z ładowaniem, to że jeden parking w Szwecji na 10% nie oznacza, że wszędzie jest tak samo ;)

Norreca napisał(a):teraz jedz na spotkanie 400km... spotkanie 3-4h i wracac do domu... oh trzeba naladowac auto... to postoimy sobie z 5h na autostradzie dodtakowo...

Jaki Ty jesteś niereformowalny beton – przy autostradach są/będą stacje szybkiego ładowania 20 minut i lecisz kolejne 300km.

Norreca napisał(a):Chce zobaczyc te kilkaset tysiecy w Polsce, oczywiscie ze pisales.. ze bedzie rewolucja... a jak to rewolucja jak jeden na 250-400 aut bedzie elektrykiem

Widzisz – tu sobie coś po prostu sam wyinterpretowałeś – w PL pojawią się elektryki w dużej ilości w jakąś dekadę po tym jak zadomowią się na zachodzie. Dla mnie świat w którym się obracam to nie tylko PL, ja widzę pozytywny trend w tym temacie na świecie i to mnie cieszy. Inna sprawa, że też inaczej patrzysz na rewolucję – dla mnie to, że będzie można bez kombinowania kupić solidny pojazd z alternatywnym napędem (robiony przez producentów którzy mają pojęcie o motoryzacji) będzie rewolucją. To, że na drogach będą stanowiły kilka procent też będzie rewolucją patrząc na to, że do tej pory były/są traktowane jak zabawki. Nie od razu Kraków zbudowano, ale ewidentnie widać, że budowę rozpoczęto. Z resztą nie wiem po co się napinasz – nie chcesz nie kupisz i nie będziesz jeździł, tak jak dzisiaj możesz jeździć koniem jeśli nie chcesz spalinówki.

Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 15:09

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):skad masz liczby ze samochody te spelnialy by 66% rynku ? i spelnialy 95% oczekiwan.... smieszne.

Drugi albo trzeci samochód w domu? To ~66%. Zasięg dzienny potrzebny 95% europejczyków to mniej niż 100km.

czyli ludzie przestana byc wzrokowcami i beda kupowac auta tylko dlatego ze przejedzie nim 100km dziennie... pokaz mi 66% ludzi co kupia jako drugie auto elektryka tak drogiego jak ich pierwsze auto... 2/3 rodzin co ma dwa auta... ja nie wiem w jakiej bajce Ty sie krecisz ;) lub co za leki nadal masz od lekarza na ta noge ;)

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):i a propo skandynawi to siejesz propagande.... w fabryce Volvo Torslanda, miejsc parkingowych jest na okolo 60% pracownikow z tego okolo 10% dla elektrykow...

To ty siejesz propagandę ale w drugą stronę – w Finlandii na 5mln mieszkańców jest ponad 1mln miejsc parkingowych z ładowaniem, to że jeden parking w Szwecji na 10% nie oznacza, że wszędzie jest tak samo ;)

czyli Finlandia to juz cala skandynawia... wiec wszedzie jest jak w Finlandii...

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):Chce zobaczyc te kilkaset tysiecy w Polsce, oczywiscie ze pisales.. ze bedzie rewolucja... a jak to rewolucja jak jeden na 250-400 aut bedzie elektrykiem

Widzisz – tu sobie coś po prostu sam wyinterpretowałeś – w PL pojawią się elektryki w dużej ilości w jakąś dekadę po tym jak zadomowią się na zachodzie. Dla mnie świat w którym się obracam to nie tylko PL, ja widzę pozytywny trend w tym temacie na świecie i to mnie cieszy. Inna sprawa, że też inaczej patrzysz na rewolucję – dla mnie to, że będzie można bez kombinowania kupić solidny pojazd z alternatywnym napędem (robiony przez producentów którzy mają pojęcie o motoryzacji) będzie rewolucją. To, że na drogach będą stanowiły kilka procent też będzie rewolucją patrząc na to, że do tej pory były/są traktowane jak zabawki. Nie od razu Kraków zbudowano, ale ewidentnie widać, że budowę rozpoczęto. Z resztą nie wiem po co się napinasz – nie chcesz nie kupisz i nie będziesz jeździł, tak jak dzisiaj możesz jeździć koniem jeśli nie chcesz spalinówki.

nie ma napinania, jest inne zdanie niz Twoje :) rewolucja to cos co zmienia bieg rzeczy.... a jakies tam pare procent nie jest rewolucja.... definicja jest raczej stala...
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3