Czateria...cd
Dzięki, dolar od tamtego czasu sporo staniał, więc pewnie teraz jest naprawdę nieźle z ceną 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
4kW musisz pewnie mieć, czyli 24 netto + instalacja.
Ceny standardowe chyba.
Zestawy jakie ja mogłem kiedyś kupić, to oscylowały w cenie około 18 tyś PLN netto.
Ceny standardowe chyba.
Zestawy jakie ja mogłem kiedyś kupić, to oscylowały w cenie około 18 tyś PLN netto.
..::Born To Rise Hell::..
Przy 4kW wychodziło 22 (kurs dolara z grudnia 2016). Instalacja jest do wykonania samodzielnie. Ze wszystkich zestawów ten jest chyba najprostszy jaki widziałem. Cena sumarycznie nie jest jakoś super niska, ale atutem jest koszt poszczególnych elementów. Na razie obserwuję rynek, bo rozwiązań ciekawych przybywa.
Jesli masz uprawnienia do pracy na wysokości
.
Nadal okres zwrotu przy braku możliwości sensownej odsprzedaży jest bardzo nisko opłacalny.
Jak pamietam informację o kwotach gwarantoeanych odkupu, jakie planowane były, to opłacało się dorzucić przynajmnije 1kV extra, bo różnica dość szybko się zwracała.
Eh.....pare lat temu, planowałem własny biznes zwiazany z fotowoltaniką, no ale dupa zbita z tego wyszła.
Moze to i dobrze
.
Elektrownie wiatrowe z pionowymi wiatrakami 3kW można ponizej 10kPLN ogarnąć.......
Nadal okres zwrotu przy braku możliwości sensownej odsprzedaży jest bardzo nisko opłacalny.
Jak pamietam informację o kwotach gwarantoeanych odkupu, jakie planowane były, to opłacało się dorzucić przynajmnije 1kV extra, bo różnica dość szybko się zwracała.
Eh.....pare lat temu, planowałem własny biznes zwiazany z fotowoltaniką, no ale dupa zbita z tego wyszła.
Moze to i dobrze
Elektrownie wiatrowe z pionowymi wiatrakami 3kW można ponizej 10kPLN ogarnąć.......
JohnnyB napisał(a):Elektrownie wiatrowe z pionowymi wiatrakami 3kW można ponizej 10kPLN ogarnąć.......
Problem w tym, że przewidywalność produkcji energii mniejsza niż PV i jest mało miejsc gdzie się to da zamontować.
Trusted computing – Yes or No?
JohnnyB napisał(a):Jesli masz uprawnienia do pracy na wysokości
Wymagane są do odbioru? Z resztą kiedyś miałem, odnowienie to nie problem. Ewentualnie mam kogo poprosić o asystę
JohnnyB napisał(a):Nadal okres zwrotu przy braku możliwości sensownej odsprzedaży jest bardzo nisko opłacalny.
Nie no, robienie tego z własnej kasy to masakra. Można jednak się starać o dotacje z zielonych, w niektórych gminach bywały całkiem sensowne.
To bardzo mocno zależy od gminy, bo to w sumie gmina cię dofinansowuje. Można było dostać do 40% jak pamietam. Czy nadal coś takiego jest, cięzko powedzieć, co gmina to inny obyczaj....
To może Pani premier się też zgodzi 

Daj mnie też.loockas napisał(a):Nie jest zintegrowany i to jest fajne, bo każdy klocek kupujesz osobno. Panel kosztuje ok 200 dolców, a inwerter 90...Na maila ci zaraz forwardne cennik, tak są poszczególne elementy wyliczone.
loockas napisał(a):i skończyło się prezesowanie...
Bimbak, wyprowadziliśmy w 3 dni ten klub na prostą. Niech tego nie zmarnują znowu.
Ja jestem przyzwyczajony do tego, że mój potencjał i wysiłek są marnotrawione, także co najwyżej mogą mnie pozytywnie zaskoczyć. Chociaż nie ma co ukrywać, że lepiej nie będzie już ... przynajmniej na razie, bez nas.
A jak będzie taka konieczność to najwyżej wrócimy, wskażemy winnych i ich rozliczymy.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Grzyby napisał(a):Dojdziemy do prawdy a winni skończą w więzieniu!
...gdzie jest krzyż, gdzie jest krzyż....

loockas napisał(a):Ja bym mu jeszcze zrobił test na obecność narkotyków
Daj mu spokój, wystarczy że jeździ Mazdą