Wnętrzem fotelika da się manewrować i zniwelować to pochylenie. Mam nadzieję, że wystarczy.
Czateria... 2021
My się obeszliśmy bez bazy, ale na tym etapie za dużo podróżowania to nie było. W zasadzie to tylko lekarz, do dziadków, do sklepu, etc. Tak nam się pofarciło, że jedna i druga córka na pierwsze wakacje już siedziały więc jechały w normalnych fotelikach.
Co do odcisków na tapicerce, to od "kołyski" nie powinno się nic stać. Dopiero od fotelików przypiętych pasami/isofixem "na stałe". Dlatego warto je odpinać jak nie są potrzebne, co robiłem tylko na początku
Potem olałem. W sumie to w żadnym aucie mi nie uszkodziło tapicerki, trzeba było tylko trochę czasu by odciśnięte miejsca wróciły do pierwotnego kształtu.
Co do odcisków na tapicerce, to od "kołyski" nie powinno się nic stać. Dopiero od fotelików przypiętych pasami/isofixem "na stałe". Dlatego warto je odpinać jak nie są potrzebne, co robiłem tylko na początku
W sumie też się zastanawiałem czy nie zostaną ślady na skórze ale po roku nic nie było widać. Baza siedzi na stałe. Ale też muszę taką matę zamówić bo ostatnio musiałem sprzątać wymioty z alcantary
Szymon, daj link do tej maty jak jest z Internetu i polecasz
A co do bazy, to nie wyobrażałbym sobie życia bez niej. W zimę bym chyba zwariował wyciągając cały fotelik przypięty pasami lub dziecko z niego.
Szymon, daj link do tej maty jak jest z Internetu i polecasz
A co do bazy, to nie wyobrażałbym sobie życia bez niej. W zimę bym chyba zwariował wyciągając cały fotelik przypięty pasami lub dziecko z niego.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Ja wjeżdżałem go garażu wiec mnie to generalnie waliło czy zima, czy lato
Poza tym z doświadczenia wiem, że fotelik fotelikowi nie równy i czas oraz sposób zapięcia może być skrajnie różny. A mam trochę tych fotelików, bo z racji tego że wozimy dzieci różnymi autami i nie chce się przekładać, to się trochę nazbierało 
Nie wiem jeszcze czy polecam
ale to to:
https://allegro.pl/oferta/bardzo-mocna- ... 7309521185
Ta moja tapicerka jednak ma już kilka lat i woziła już fotelik właśnie na tamtym miejscu.

Ta moja tapicerka jednak ma już kilka lat i woziła już fotelik właśnie na tamtym miejscu.
U mnie są zawsze w aucie, jeden fotelik to maxi cosi tobi a drugi Joie traver
Dopisano 12 maja 2020 22:06:
jakie macie maty zabezpieczające przednie fotele przed butami dzieci?
Dopisano 12 maja 2020 22:06:
jakie macie maty zabezpieczające przednie fotele przed butami dzieci?
loockas napisał(a):Ja myślałem aby folią owijać jednak dzieci zamiast zabezpieczać auto
przezroczysty strecz czy czarny ?

Najlepiej byłoby nie wozić wcale i byłby spokój.
A mata serio się sprawdza – mam czarną tapicerkę, czarne foteliki, więc nie rzuca się to w oczy, a rozduszona guma do żucia przykleiła się do maty, a nie do tapicerki. Między fotelikami mam organizer na kredki, chusteczki i tego typu podręczne rzeczy, więc mało ją widać. I chroni dodatkowo przed kocimi kłakami, jak jedziemy wszyscy
.
Ale przy jednym foteliku czy jasnej tapicerce wyglądałoby to kretyńsko
A mata serio się sprawdza – mam czarną tapicerkę, czarne foteliki, więc nie rzuca się to w oczy, a rozduszona guma do żucia przykleiła się do maty, a nie do tapicerki. Między fotelikami mam organizer na kredki, chusteczki i tego typu podręczne rzeczy, więc mało ją widać. I chroni dodatkowo przed kocimi kłakami, jak jedziemy wszyscy
Ale przy jednym foteliku czy jasnej tapicerce wyglądałoby to kretyńsko
Ja mam na przedni fotel założona osłonę jakaś przezroczysta na gumkach za parę złotych na allegro od groma tego. Tanie i bardzo dobrze się sprawdza. We wszystkich autach które posiadam/posiadałem były odgniecione ślady na zagłówku od fotelika i oparciu kanapy (przy montażu tyłem do kierunku jazdy foteliki besafe izi coś tam). Obecnie założyłem testowo i dość ordynarnie karimatę pod fotelik. Myślę że gruby koc też da radę bo jak szukałem samochodu to sprzedawca miał takowy w lagunie 3 i kanapa była w ładnym stanie.
My od początku przodem (poza tym fotelikiem-nosidełkiem). Ale my dużo z dziećmi nie jeździliśmy jak były bardzo małe. Dopiero od jakiś 2 lat się to zmieniło. Poza tym mnie to średnio przekonuje. Jeżeli odwracasz dziecko, to rzekomy problem zderzeń czołowych przekłada się na zderzenia od tyłu. Bocznych zderzeń nie rozwiązuje wcale. Nie wiem jak to statystycznie wygląda. Mimo wszystko loteria.
Idź po prostu do dobrego sklepu. Nie ma co polecać, bo każdy ma inne auto i inne preferencje. Ja byłem w Smyku takim większym, to mi bardzo dobrze doradzono. Jest opcja przymierzenia fotelika do auta, co może zaważyć na zakupie.
jacobs napisał(a):A polecacie jakieś foteliki dla dziecka 1rok+?
Idź po prostu do dobrego sklepu. Nie ma co polecać, bo każdy ma inne auto i inne preferencje. Ja byłem w Smyku takim większym, to mi bardzo dobrze doradzono. Jest opcja przymierzenia fotelika do auta, co może zaważyć na zakupie.
Średnio ufam ludziom w sklepach, bo często są to losowi ludzie którzy bardzo dużo rotują i nie maja dobrej wiedzy albo po prostu maja marże większa na niektóre produkty i je proponują.
Dziś właśnie byłem w jednym sklepie i polecono mi jakiś model za 2k, spojrzałem w testy ADAC i w sumie podobnie wypada jak model innej firmy za 75% ceny.
Dziś właśnie byłem w jednym sklepie i polecono mi jakiś model za 2k, spojrzałem w testy ADAC i w sumie podobnie wypada jak model innej firmy za 75% ceny.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Ja nikomu nie ufam, co nie zmienia faktu że nie da się znać na wszystkim
Koleś polecił mi Romera, poczytałem, przypasowałem do auta. Wszystko było ok, to kupiłem. Dzieci żyją. Ale Tobie może się ten fotelik nie podobać, nie pasować Ci do auta, lub nie pasować do Twojego dziecka (co też się zdarza) wiec takie polecanie jest trochę bez sensu
Po prostu poszukaj dobrego sklepu.
W sumie to potem każdy następny fotelik kupowałem przez internet i za każdym razem pasował, ale starałem się już trzymać Romera.
W sumie to potem każdy następny fotelik kupowałem przez internet i za każdym razem pasował, ale starałem się już trzymać Romera.