Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez nemi » 18 cze 2017, 20:51

My mamy przede wszystkim kłopot z młodszą. Myśleliśmy, że starsza chodzi jak nakręcona, a nie wiedzieliśmy, że można to zwielokrotnić...
Nie chodzimy do knajp (dziś pierwszy raz podjęliśmy ryzyko), bo się wyrywa i nie może usiedzieć... I nie możemy się za bardzo dogadać – w jej wieku starsza rozmawiała o sytuacji na Bliskim Wschodzie pełnymi zdaniami, a ta praktyczne niemiec. Ona się denerwuje, że jej nie rozumiemy i odwrotnie.

Cóż, jutro pakowanie, podróż z przystankiem, chwila w domu i do roboty :P. W poniedziałki pracuję z domu, ale pewnie będę chciał pojechać do biura ;)
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Neonixos666 » 18 cze 2017, 21:08

loockas napisał(a): Dodatkowo ma niecałe 3 lata i przechodzi teraz swój okres buntu, więc czasami jest kolorowo

Coś o tym wiem, moja ma schematy i jak coś wychodzi poza to co robi co dzień to jest wielki krzyk. No jak to można księżniczce plan dnia tak psuć <lol>
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Gib » 18 cze 2017, 21:09

loockas napisał(a):
Gib napisał(a):Chyba jestem lepszym testerem instalek niż Ty, i tyle.

Najlepszym. Na tym zakończmy :)

Nie, dajmy na to ja jestem na 8888 miejscu a Ty na 11999, do 1 każdy z nas ma spory kawałek. Odnoszę wrażenie że próbujesz mi wmówić że jestem Januszem który na wszystkim chce oszczędzić i godzi się na największe druty żeby było jak najtaniej, bo przecież jakość MUSI kosztować. Nie zawsze jest tak że za piękną cenę dostajemy najwyższą jakość. Część ludzi próbuje to wykorzystać windując ceny towarów i usług zawyżając swoje marże, jak np. legginsy nike za 500zł.
BTW. Rozumiem że mając 1.6 TDI pojechałbyś do serwisu VAG i wymienił chłodnicę EGR za 2,5 klocka tylko dla tego że procedura VAG to przewiduje a sama chłodnica to straszny gównolit. Bo przecież wywalenie tego w [tiiit] jest takie polskie, nie dość że trujemy więcej to jeszcze nie dajemy zarobić korpo.
Każdy ma swoją opinię na temat dobrze wydanych pieniędzy, ja uważam że nienajgorzej trafiłem pół godziny od domu za znośne pieniądze, jadę na drugą poprawkę softu, a instalka wyrabia wydajnościowo mimo że to auto jest zmodyfikowane. Pewnie robiąc w Tczewie spałbym spokojniej tylko wcale nie jest takie pewne czy też już nie byłbym na dwóch poprawkach, o jeżdżeniu kilkaset km na rutynowe kontrole gwarancyjne nie wspominam.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez loockas » 18 cze 2017, 21:17

nemi napisał(a):My mamy przede wszystkim kłopot z młodszą. Myśleliśmy, że starsza chodzi jak nakręcona, a nie wiedzieliśmy, że można to zwielokrotnić...

To nam się trafiło odwrotnie. Podziwiałem rodzinę Ravo na ostatnim zlocie w Rykach, ma takie spokojne dzieci które na lotnisku sobie siedziały pod namiotem. U mnie by to nie przeszło. Potem urodziła mi się druga córka i to jest właśnie takie dziecko. Możesz w dowolne miejsce odstawić, dać zabawkę i siedzi cicho. Ze starszą już mnie pielęgniarka w szpitalu po urodzeniu ostrzegała, że będziemy mieli wesoło, bo podczas ważenia uciekła im z wagi :)

nemi napisał(a):Nie chodzimy do knajp (dziś pierwszy raz podjęliśmy ryzyko),

Dlatego ponownie wybrałem się tutaj, bo wszystko mam obcykane gdzie można zjeść wybrane danie z pakowaniem czy dowozem :P

To są jednak pierdoły. Patrząc na niektórych ludzi cieszę się, że nie muszę się zmagać z chorobami dzieci. Jeżeli moim największym zmartwieniem ma być to czy dziecko chce jeść obiad, albo czy chce sobie pokrzyczeć, to mogę przy takich problemach pozostać :)

Dopisano 18 cze 2017 21:23:

Gib napisał(a):BTW. Rozumiem że mając 1.6 TDI pojechałbyś do serwisu VAG i wymienił chłodnicę EGR za 2,5 klocka tylko dla tego że procedura VAG to przewiduje a sama chłodnica to straszny gównolit. Bo przecież wywalenie tego w [tiiit] jest takie polskie, nie dość że trujemy więcej to jeszcze nie dajemy zarobić korpo.

Trafiłeś. Jeżeli kupiłbym 1.6 TDI z tą świadomością, że są problemy z EGR, to bym go w razie awarii wymienił. Może niekoniecznie w ASO, może na używkę, zamiennik. Ale na pewno bym tego nie usunął. Z tą samą świadomością kupiłem 2.0 dCI z FAP, zrobiłem chipa i wbrew "polskim" zwyczajom zostawiłem FAPa podczas tej procedury tam gdzie jego fabryczne miejsce.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Gib » 18 cze 2017, 22:23

Nawet jeśli EGR daje +0,5% do ratowania gekonów a DPF +50%? Nikogo nie namawiam na świadome zatruwanie środowiska, natomiast EGR to jest jakaś mega ściema, nie wiem kto w to wierzy, przecież przez ten system przechodzi wyłącznie kilka % spalin. DPF obsługuje całość. A tymczasem $ się w korpo zgadza. BTW mój ojciec kupił 1.6 tdi jak tylko wyszło, nie miał opinii internautów co do awaryjności osprzętu, miał być cichszy i mniej palić i tak było. Cichszy był w pytkę, palił 0,5l/100 km od analogicznego 1.9 TDI PD więc na papierze się wszystko zgadzało a to że po 50 tys normalnej jazdy padł tak niekoniecznie potrzebny acz drogi gadżet to już jest scenariusz VAG na zarabianie, w innych skodach i VW gdzie PH trzepią lepsze przebiegi padało to szybciej i wymieniali na gwarancji. Tylko w obecnej sytuacji rynku te auta trafią do zwykłych zjadaczy chleba i myślicie że oni polecą do serwisu wymienić EGR, wypiedrolą to wzipdu. IMO to są zdrowe mechanizmy rynkowe reagujące na pazerność koncernów. Nie mylić z DPF. Tak samo jak ja nie zagazowałem saaba za dwa dwieście, ale też nie szukałem na rynku najdroższej oferty z nadzieją że wszystko będzie dobrze. To mówiłem ja Jarząbek Wacław trener drugiej klasy.
PS. nie ma chłodnic EGR używek bo się wszyskie wysrały najsampierw.
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 18 cze 2017, 22:37

Pomijając to że EGR działa tylko przy określonych warunkach a nie zawsze to jest chyba najczęstszym powodem wywalania błędów :P .
Forumowicz

Postprzez PeKa » 18 cze 2017, 22:49

Był jakiś czas temu zarzucony temat ilości przejechanych km na jednym zbiorniku LPG. U mnie chyba dramatu nie ma :P Na jednym tankowaniu 520km zasięgu. Plus/minus 50% ekspresówka 120-140km/h, 35% poza zabudowanym, 15% zabudowany.
Forumowicz

Od: 13 kwi 2014, 00:23
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez Krzemol » 18 cze 2017, 22:58

Musiałbym chyba 90kmh cały czas na tempomacie jechać + wyssać zbiornik do zera :P. Jakbym przy obecnym ustawieniu pływaka zszedł do mojego rekordu (11L – udało mi się tylko dwa razy) zrobiłbym 470km. W warunkach takich jak Twoje myślę miałbym okolice 380-400km :)
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez loockas » 18 cze 2017, 23:03

Gib napisał(a):Tylko w obecnej sytuacji rynku te auta trafią do zwykłych zjadaczy chleba i myślicie że oni polecą do serwisu wymienić EGR, wypiedrolą to wzipdu.

Na rynku jest kilkaset(?) propozycji pod różnymi markami i modelami. Nikt im nie każe kupować VW z pierniczącym się EGR. Mogą tak jak mój teść nie udawać bogacza w ałdi, tylko kupić sobie nową Kie 1.4 za 40k i mieć gdzieś, że sąsiad za te kasę kupił A6.

Krótki temat. Nie chcesz EGR, DPF, Xenonów, klimy... to sobie kup auto które tego nie ma.

Znowu mi się przypomniał ten tekst o BMW, że aż zacytuję puentę :)

„Wie pan co… ja to nie wiem jak to jest. Znajomy mnie kiedyś przewiózł swoim E60 i się zakochałem. Takie było cudowne, płynęło po drodze, cichutkie, jakbym statkiem kosmicznym płynął. A to moje to jakieś felerne jest chyba. Dymi na czarno, szarpie z dołu, głośne jest, opony wyją, coś się tłucze, turkocze, wibruje, no i na dziurach dobija… w ogóle już teraz przyjemności nie czuję. A jeszcze żebym ja, proszę pana, je zaniedbywał. A ja stale wszystko serwisowałem i wymieniałem na czas. Kiepskie te BMW robią, powiem panu. Myślałem, że to lepsze będzie.”
Zamiast kurtyny, na scenę spada tona cebuli, przygniatając pana Sławka i jego BMW.

http://7er.pl/showthread.php/38200-Hist ... e-BMW-quot
Ostatnio edytowano 18 cze 2017, 23:05 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez PeKa » 18 cze 2017, 23:03

Pytanie jeszcze jaka butla?
Forumowicz

Od: 13 kwi 2014, 00:23
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez Bartek1986 » 18 cze 2017, 23:06

Ja w trasie robię 500.
Gib czy instalacja droga czy tania to powinna być zrobiona tak, że wiesz o niej tylko ze względu na:
– przełącznik
– inny pistolet do tankowania
– odgłos zaworu przy przełączaniu
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez Krzemol » 18 cze 2017, 23:08

PeKa napisał(a):Pytanie jeszcze jaka butla?

50-52L wchodzi.
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez Gib » 18 cze 2017, 23:21

Bartek1986 napisał(a):Ja w trasie robię 500.
Gib czy instalacja droga czy tania to powinna być zrobiona tak, że wiesz o niej tylko ze względu na:
– przełącznik
– inny pistolet do tankowania
– odgłos zaworu przy przełączaniu

a o istnieniu automatycznej skrzyni w volvo s80 v8 dowiadujesz się gdy masz debet kilkanaście tys pln na koncie? Różne się rzeczy zdarzają. Ja nie narzekałem na to że mi parownik płata figle tylko na to czy jego figle wyżyją się na turbie (które i tak to wymiany chyba pójdzie)
Forumowicz

Postprzez Bartek1986 » 19 cze 2017, 00:04

Gib napisał(a):a o istnieniu automatycznej skrzyni w volvo s80 v8 dowiadujesz się gdy masz debet kilkanaście tys pln na koncie?

Ty serio? <lol>
Obrazek
Forumowicz

Impreza GF8 GT
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez radzi89 » 19 cze 2017, 00:06

Gib niepotrzebnie czujesz się atakowany :) Toż przecież prowadzimy luźną rozmowę i akurat padł temat gazu. Nikt się nie żali ani nie mówi Ci jak masz żyć. Wyluzuj ;)

Jedynie nawiąże co do ceny i jakości. Moim zdaniem jest to nierozłączne – jakość musi się cenić. Śmieszą mnie klienci, którym nie pasuje cena za apartament bo u konkurencji mają taniej, a w hostelu to już w ogóle. Tylko apartament konkurencji jest 30% mniejszy, nie dają ręczników, ekspresów, kosmetyków, a pokoje wykończone są najtańszym kosztem i wyposażone w ikei za pomocą najtańszych serii. Oczywiście jest granica związku ceny z jakością i później już jest to naciąganie albo płacenie za markę, renomę i cały splendor w oczach znajomych i przechodniów.
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Bartek1986 » 19 cze 2017, 00:09

Jeśli chodzi o wpływ na turbo no to wiadomo, że ma zły wpływ bo niby jaki ma mieć.
Pewnie jak zrobisz tak tysiąc razy to przejedziesz na turbinie 50kkm mniej niż jak nie zrobisz tak wcale :P

Że jest automat domyśliłem się po braku pedału sprzęgła :D

Dopisano 19 cze 2017 0:10:

Przecież masz instalacje na gwarancji. Ja bym następnego dnia był u gazownika.
Obrazek
Forumowicz

Impreza GF8 GT
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez Neonixos666 » 19 cze 2017, 00:23

radzi89 napisał(a):Jedynie nawiąże co do ceny i jakości. Moim zdaniem jest to nierozłączne – jakość musi się cenić.

Najważniejsze są proporcje ceny do jakości, jeśli za tą samą jakość płaci się więcej to coś jest nie tak, tak samo jak za tą samą cenę dostajemy niższą jakość to też nie jest dobre. Jeśli masz dwie identyczne rzeczy na allegro jedna o wyższej cenie a druga niższej to wybierasz tą wyższą cenę bo spodziewasz się wyższej jakości od identycznej rzeczy? Raczej tak nie zrobisz dlatego jakość dla każdej rzeczy/usługi musi być indywidualnie określona przez charakterystykę ich cech a potem wyceniona.
Forumowicz

Postprzez radzi89 » 19 cze 2017, 00:27

Jeszcze oprócz samego przedmiotu do wyceny trzeba wrzucić jakość obsługi, serwisu, obslugi posprzedażowej.
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez sq2jul » 19 cze 2017, 01:10

U nas jeszcze długo będzie panować zasada CCC :)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 19 cze 2017, 01:23

Neonixos666 napisał(a):Jeśli masz dwie identyczne rzeczy na allegro jedna o wyższej cenie a druga niższej to wybierasz tą wyższą cenę bo spodziewasz się wyższej jakości od identycznej rzeczy?

Sprawdzam trzecia i czwartą ofertę, a potem cenę sklepową. Jeżeli ta pierwsza oferta z najniższą ceną odbiega od reszty, to trzeba się zastanowić czy to np. nie jest podróbka :)

Wiadomo, że jakość nie zawsze idzie w parze z wysoką cenę, ale zdecydowanie częściej zdarza się drożej=dobrze niż tanio=dobrze. Poza tym to co radzi89 napisał (support) jest bardzo istotne w przypadku niektórych produktów czy usług, ale wielu ludzi ma na to wywalone :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra