Czateria... 2021
Ja dzisiaj mały jubileusz z francuzem. Na trasę jest spoko, prawie pincet dziś pyklo w trasie i tam samochód czuje się dobrze. Miałem okazję pojeździć różnymi drogami i o ile te główne są remontowane o tyle sporo dróg w pl jest marnej jakości. A tego który nakazał montaż metalowych barierek oddzielających pasy ruchu (trasa czestochowa-piotrkow) przywiązał bym do tej barierki na czas remontu.
Megane IV przez ostantnie 2 tygodnie od tego incydentu, że odmawiał przyspieszenia do prędkości wyższej niż 30 km/h był w Toruniu i na Mazurach, łącznie pewnie zrobiliśmy z 1200-1300 km i się nie powtórzyło drugi raz – brzydkie zegary pokazują kolejne kilometry, obroty można "zamówić" stopą każde przewidziane przez producenta, prędkość też. Dziwne.
Jedynie wczoraj zauważyłem, że na zimnym silniku przy dużej wilgotności (noc praktycznie przy jeziorze) nie szedł gładko. Wtedy też było wilgotno – padało dużo deszczu. A to pewnie znaczy, że problem jest natury elektrycznej – pewnie jakieś cewki niedomagają.
Jedynie wczoraj zauważyłem, że na zimnym silniku przy dużej wilgotności (noc praktycznie przy jeziorze) nie szedł gładko. Wtedy też było wilgotno – padało dużo deszczu. A to pewnie znaczy, że problem jest natury elektrycznej – pewnie jakieś cewki niedomagają.
W służbowym ioniqu coś raz na X razy szyba kierowcy przy zamykaniu z "auto" się zaczyna otwierać. W przyszłym tygodniu jedzie na przegląd to mają do tego zajrzec, ale czuję że właśnie odpowiedź będzie "jeździć, obserwować" bo znając życie, to się to podczas przeglądu nie wydarzy 
Właśnie dlatego tak nie jeżdżę z każdą pierdołą. Właściwie wszystko mi się naprawiło do tej pory samoistnie w tym samochodzie, a jak pojechałem z VW do ASO ze stukaniem, to też praktycznie ustało podczas jazdy do serwisu.
Aktualnie pogoda jest super, sucho, nic się nie dzieje, więc w najlepszym wypadku podłączą do legendarnego komputera, powiedzą, że jest OK lub że skasowali błędy i żebym sobie jeździł dalej. Szkoda na to czasu. Dopiero jak auto pojedzie tam na lawecie, to coś mogą zrobić zamiast poudawać.
Aktualnie pogoda jest super, sucho, nic się nie dzieje, więc w najlepszym wypadku podłączą do legendarnego komputera, powiedzą, że jest OK lub że skasowali błędy i żebym sobie jeździł dalej. Szkoda na to czasu. Dopiero jak auto pojedzie tam na lawecie, to coś mogą zrobić zamiast poudawać.
najlepiej formata zrobić. 
nemi napisał(a):Najchętniej bym zawirusował. Na 160 kucy
Ale pewnie inna turbina i wtryski są...
Możliwe ale myślę że przy tym co masz to spokojnie do zrobienia jest 130 KM i trochę Nm z dołu a to już fajnie by jechało.
Ale Nemi ma już 130 kucy w tym Reno
.
Więc średni to byłby update
.
Ja jeszcze nie kupiłem opon i nie bardzo mam kiedy ogarnać temat.....z nowy wypad do Rumunii :/.
Więc średni to byłby update
Ja jeszcze nie kupiłem opon i nie bardzo mam kiedy ogarnać temat.....z nowy wypad do Rumunii :/.
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):Ale Nemi ma już 130 kucy w tym Reno .
Więc średni to byłby update .
pomyliłem z golfem

teraz patrzę że mój motor w wersji biturbo 160 można elektronicznie zmodzić na 185 KM i ponad 450 Nm a to przecież małe 1.6
JohnnyB napisał(a):Z tymi Niutami to chyba z deka ktoś przesadził.
i to max jest w okolicy 2400 więc coś szybko.
https://www.v-tuning.pl/pojazd/renault/ ... -km-118-kw
Dziś rozpoczęliśmy z Ojcem modzenie pulsara, po wstępnym rozebraniu plan jest na 2JZ ale to się jeszcze zobaczy

Ja mam chyba 115 KM w Megane.
Mam teraz ponad 11k przebiegu, silnik się dotarł i muszę przyznać uczciwie, że szarpie budę bardzo dobrze. W takim zakresie "normalnej jazdy" bardzo żwawo przyspiesza, lepiej się zbiera niż VW. Tylko bardzo szybko puchnie – VW rozwija moc liniowo, a Renault gwałtowniej, ale krótko.
Mam teraz ponad 11k przebiegu, silnik się dotarł i muszę przyznać uczciwie, że szarpie budę bardzo dobrze. W takim zakresie "normalnej jazdy" bardzo żwawo przyspiesza, lepiej się zbiera niż VW. Tylko bardzo szybko puchnie – VW rozwija moc liniowo, a Renault gwałtowniej, ale krótko.