Czateria...cd
Chłopaki – pomieszaliście kupę rzeczy i pojęć... Abstrahując od wyjaśniania tego całego śmietnika w jednym zdaniu:
Musisz mu wystawić paragon a potem do tego paragonu fakturę (paragon podpinasz pod kopię faktury którą zostawiasz u siebie).
Sprzedaż na rzecz osób fizycznych zawsze musi "przejść" przez kasę fiskalną, a faktura musi być wystawiona na życzenie klienta – odmawiając można narazić się na sankcje (zakładam, że sprzedaż odbywa się teraz).
Musisz mu wystawić paragon a potem do tego paragonu fakturę (paragon podpinasz pod kopię faktury którą zostawiasz u siebie).
Sprzedaż na rzecz osób fizycznych zawsze musi "przejść" przez kasę fiskalną, a faktura musi być wystawiona na życzenie klienta – odmawiając można narazić się na sankcje (zakładam, że sprzedaż odbywa się teraz).
Ostatnio edytowano 24 kwi 2017, 15:43 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
No ale weź – wklepujesz sobie dane takiego delikwenta i po NIPie ci go wywala że nie ma działalności.
A do takiej faktury na os. fizyczną nie powinieneś czasem dołączyć paragonu?
Pytanie czy ja mam obowiązek tak zrobić
edit.
No właśnie, brii.
Najpierw paragon (obowiązkowo). I jak chce to MUSZĘ mu tą fakturę wystawić, tak?
Neonixos666 napisał(a):Ogólnie da się wystawić fakturę na osobę fizyczną ale po co mu ona? Paragon też jest dowodem zakupu.
A do takiej faktury na os. fizyczną nie powinieneś czasem dołączyć paragonu?
szadol1 napisał(a):Zalezy jak sie rozliczasz, klient zawsze ma prawo żądać faktury zamiast paragonu.
Pytanie czy ja mam obowiązek tak zrobić
edit.
No właśnie, brii.
Najpierw paragon (obowiązkowo). I jak chce to MUSZĘ mu tą fakturę wystawić, tak?
Tak jak napisałem przecież :p poza kwestią czy musi być paragon czy nie ( już z 4 lata nie pracuję przy tym dla tego nie mówiłem na pewno ) co do wystawienia faktury jest to obowiązek sprzedawcy o ile klient sobie życzy i nie ma opcji. Przy osobie fizycznej nie potrzebny jest NIP
Wysłane z mojego LG-D955 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D955 przy użyciu Tapatalka
... Nie każdy może jeździć Mazdą, niech jeździ Golfem jak każdy ...
"Z autem jest jak seksem: po co jechać na ręcznym jak można dać w pi...ę." :D
"Z autem jest jak seksem: po co jechać na ręcznym jak można dać w pi...ę." :D
Grzyby napisał(a):I jak chce to MUSZĘ mu tą fakturę wystawić, tak?
Art 106b ustawy o VAT – musisz.
brii napisał(a):Art 106b ustawy o VAT – musisz.
ok
szadol1 napisał(a):Przy osobie fizycznej nie potrzebny jest NIP
potwierdzasz?
W sumie nie miałem jeszcze takiej sytuacji i wolę dopytać
Nie jest potrzebny NIP – można podać PESEL, ale też nie jest to konieczne.
Ode mnie tak FV biorą ludzie, którzy wszystkie papiery zbierają, a twierdzą że paragon się wytrze 

Ja wystawiam FV na usługę hotelową. Bardzo często klienci chcą faktury imienne – szczególnie zagraniczni.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Mi nie tylko się nie chce takich detailingów robić. Ja nawet się nie doczekałem aż się zdjęcia załadują. Obejrzałem tylko wersję brudną, a potem mi się nie chciało skrollować. Raz w roku się zmuszę do nałożenia wosku. Ale staram się w miarę regularnie odkurzać z grubsza.
To się TSi najeździłem......
Dziś wreszcie go odpaliłem......łańcuch rzęzi masakrycznie, diesel przy tym aucie to cichy był, rozrząd na wolnych słychać było do czasu jak auto osiągnęło 90 stopni, do tego obroty falowały od 550 do 1100.....aż budą telepało....jak nic, koniec łańcucha.....pewnie także i motoru....wstawiłem do warsztatu od razu.
Najśmieszniejsze jest to że auto tak wyło już od roku i nikt z nim nic nie robił, po podobno ten typ tak ma i musi się rozgrzać......
No nic, możliwe że dostane auto z nowym silnikiem......
Dziś wreszcie go odpaliłem......łańcuch rzęzi masakrycznie, diesel przy tym aucie to cichy był, rozrząd na wolnych słychać było do czasu jak auto osiągnęło 90 stopni, do tego obroty falowały od 550 do 1100.....aż budą telepało....jak nic, koniec łańcucha.....pewnie także i motoru....wstawiłem do warsztatu od razu.
Najśmieszniejsze jest to że auto tak wyło już od roku i nikt z nim nic nie robił, po podobno ten typ tak ma i musi się rozgrzać......
No nic, możliwe że dostane auto z nowym silnikiem......
..::Born To Rise Hell::..
Błehehe, a wystarczy natychmiast napinacz wymienić i luz
. Dobrze, że u mnie już tego nie ma.
A tak swoją drogą nie umiem jednej rzeczy zrozumieć – ludzkość potrafiła zrobić silnik z łańcuchem kilka dekad temu i rozwiązanie było bezawaryjnie. A jak się zabrali za to w XXI wieku, to napinacz nie chce działać.
A tak swoją drogą nie umiem jednej rzeczy zrozumieć – ludzkość potrafiła zrobić silnik z łańcuchem kilka dekad temu i rozwiązanie było bezawaryjnie. A jak się zabrali za to w XXI wieku, to napinacz nie chce działać.
Nemi firmy które kiedyś kładły rozrządy łańcuchowe za dyzo nie zarabiały na serwisie. Teraz koncerny nie przytulają gotówki za sprzedaż aut tylko za części i serwis. Łańcuchy rozrzadu celowo robione sa na wzór Figaro do komuni....i dzisiaj zmieniasz łańcuch tak jak pasek to juz normalne...jeżeli się nie zerwie wcześniej...
Ostatnio edytowano 24 kwi 2017, 20:11 przez Fasola, łącznie edytowano 1 raz
A Justyne i jej toledo widziałeśKrzemol1994 napisał(a):Żeby mi sie chciało takie detajlingi robić...

Ja tam dwa dni przy korekcie mogę posiedzieć ale ona przegina
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Kurde na olx jest ograniczenie w dziale części motoryzacyjne max 5 ogłoszeń
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
nemi napisał(a):Błehehe, a wystarczy natychmiast napinacz wymienić i luz. Dobrze, że u mnie już tego nie ma.
Luz jest.....i to całkiem spory...eh....a auto zawiozłem do serwisu, który opiekuje się autemi firmy i specjalizuje się w grupie VAG......ręce opadają.....przeglądy robić, olej wymieniać ale kurde w TSi z przebiegiem 205 tyś km, napinacza nie sprawdzać i tylko mówić że te silniki po prostu maja taką wadę....
No nic, jak się nie dbało to teraz będą musieli rozbić skarbonkę, bo obstawiam że tanio nie będzie...
..::Born To Rise Hell::..