Czateria...cd
Zgadzam sie loockas. Choc warto obejrzec niektore produkty osobiscie i porownac jakosc montazu, materialow. Elektronika i osprzet czesto jest skladana w tych samych fabrykach z tych samych materialow dla roznych producentow sprzetu rtv agd.
Jak kupowałem pralkę Polar (od góry ładowana) to miała identyczny bęben i sterowanie co whirlpool a była sporo tańsza.
Kurde w sąsiedniej klatce mojego bloku w nocy brat zabił brata
Kurde w sąsiedniej klatce mojego bloku w nocy brat zabił brata
Dominator napisał(a):Choc warto obejrzec niektore produkty osobiscie i porownac jakosc montazu, materialow.
Jasne. Pod tym względem sprzęt bardzo się różni. Mnie się zawsze design Boscha/Siemensa podobał. Taki ciosany, germański
loockas napisał(a):zażyczyła sobie czarną lodówkę
Podobno w czarnej szybciej mleko kwaśnieje

loockas napisał(a):Cieszę się, ze nie przeplacilem za bardziej markowy sprzet.
Ja w sumie też, chociaż z pewnymi wyjątkami.
Zmywarkę mamy Indesit – 14 lat (kupiona przypadkiem za 1100zł o parametrach całkiem ok nawet w porównaniu z aktualnie dostępnymi – np. wody zużywa 11l na mycie). Działa bez najmniejszych zastrzeżeń.
Lodówka – Trzecia. Pierwszy był Whirlpool używany przez nas przez 3 lata. Do dziś używa go teściowa. Teraz lodówka ma już 16 lat. Druga to dwuagregatowy Whirlpool – padł niecały rok po zakończeniu 7 letniej gwarancji (typowe w tym sprzęcie odklejenie układu chłodzącego od tylnej ścianki lodówki – nienaprawialne). Teraz jest LG. Ostatni rok 5 letniej gwarancji. Działa bez zastrzeżeń. W grę wchodziło tylko LG lub Samsung (wymiary) oraz Liebherr – który jednak z racji ceny finalnie odpadł.
Piekarnik – Whirlpool (nie było wielkiego wyboru bo chcieliśmy biały kolor i nienagrzewającą się szybę piekarnika z racji dzieci – fantastyczne rozwiązanie). Bezproblemowo działa już 10 lat....
Płyta gazowa Ariston. Kupiona z powodu koloru (kremowy/biel antyczna)
Wyciąg 90cm (podpięty pod komin). Też Ariston. Też z powodu koloru pod płytę. Działa.
Chociaż piekarnik bym wymienił na taki który się sam czyści. Wtedy były duuużo droższe. A płytę na 90cm
Duża (31l) mikrofalówka Moulinex (podwójna – można grzać dwa talerze na raz z racji 2 półek – jedną można wyjąć). Kupiona przypadkiem w Krakowie w Tesco. Przeceniona była chyba 6 raz – pierwotnie kosztowała 1400zł. Kupiliśmy ją (nie miała pudełka i miała odklejony panel z napisami (przykleiłem na kropelce i trzyma się do dzisiaj) – to był powód przecen) za 300zł. A w prezencie do niej była golarka 3 głowicowa Philipsa o wartości 350zł

I ostatni wyjątek. Pralka Candy kupiona za worek pieniędzy (jakieś 2,5kzł) 10 lat temu. Totalnie niepotrzebny wydatek z pińcetką programów (używa się max. 3 od wielkiego święta). Cena taka bo musiała mieć nie więcej niż 45cm głębokości + bezsensowne dodatki.
Szwankuje od kilku lat i w sumie nikt nie wie co jej dolega. Potrafi z niej wyciekać woda (raz na 20-30 prań zdarza się wyciek) – serwis rozkłada ręce. Kilkanaście cykli prania w serwisie i brak wycieku. Dwa dni po przywiezieniu do domu – wyciek. Serwis na miejscu – uj wie ocb. Diagnoza/porada – używać aż padnie całkiem

Pralka jest w zasadzie niewyważalna/nie do wypoziomowania – praktycznie po każdym praniu trzeba ją wstawiać na miejsce bo się przemieszcza, ma problemy z funkcją wyważenia prania przed wirowaniem. Ogólnie pierze ok, wiruje lux ale zadowolony nie jestem wcale. No i jest francowato głośna przy wirowaniu. Gwiżdże jak cholera.
Co do wyboru sprzętu. Serwis twierdzi żeby z pralek unikać BEKO i Whirlpoola (mają łożyska zatopione w bębnie = niewymienialne). I generalnie wybierać modele z jak najmniejszą ilością elektroniki (bardzo często pada sterowanie wyświetlaczy i same wyświetlacze niezależnie od firmy).
Lodówki w sumie obojętnie ale patrzeć na kraj produkcji – nie brać tych z Chin (a zdarzają się firmy które np. wszystkie lodówki mają z Europy a np. 2 modele są z Chin). Produkcja EU jest najbezpieczniejsza.
P.s. polecam ogarnąć sprzęt powystawowy (często ściągany z niemiec).
Znajomi tak kupili AGD z wyższej półki po cenie budżetowych modeli. Z gwarancją producenta
Znajomi tak kupili AGD z wyższej półki po cenie budżetowych modeli. Z gwarancją producenta
Xenocyd napisał(a):Z wiertlem jakieś 160 cm ma zestaw
Kiedyś, dawno, dawno temu (albo jeszcze dawniej) robiłem instalacje telefoniczne w domach. Tzn. z puszki zostawionej na budynku przewiercałem się do wnętrza i montowałem tam gniazdo telefoniczne.
Zwykle było to proste jak zapałka. Kilka arzy trafiło się wyzwanie – największym było przewiercenie ponad dwumetrowej ściany z kamienia (najdłuższe wiertło miało 1.3m długości. Za drugim razem się udało
Ale i tak najgorsze były domy drewniane. Wierciło się i lało wodę do dziury żeby się nie zapaliła chałupa

Mam taki zestaw i zdarza mi się nim podziałać 
Ostatnio jednak musiałem dokupić wiertło 60cm bo nie byłem w stanie zmieścić się na szerokość w korytarzu z wiertłem 1m i młotem udarowym
Wyzwaniem to jest próba przewiercenia się przez żelbet o grubości 70cm zwykłą wiertarką udarową
Po kiego grzyba robią zwykłe wiertła do betonu o takiej długości to ja nie wiem
Nie mam pojęcia gdzie znaleźć instalatora który ma trochę doświadczenia z klimatyzatorami z pompami ciepła o wysokim COP... Każdy chce to sprzedać ale nikt jeszcze nie montował i nie wie jak się sprawuje
Ostatnio jednak musiałem dokupić wiertło 60cm bo nie byłem w stanie zmieścić się na szerokość w korytarzu z wiertłem 1m i młotem udarowym
Wyzwaniem to jest próba przewiercenia się przez żelbet o grubości 70cm zwykłą wiertarką udarową

Po kiego grzyba robią zwykłe wiertła do betonu o takiej długości to ja nie wiem
Nie mam pojęcia gdzie znaleźć instalatora który ma trochę doświadczenia z klimatyzatorami z pompami ciepła o wysokim COP... Każdy chce to sprzedać ale nikt jeszcze nie montował i nie wie jak się sprawuje
Ostatnio edytowano 16 mar 2016, 13:34 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
loockas napisał(a):brii napisał(a):Wyzwaniem to jest próba przewiercenia się przez żelbet o grubości 70cm zwykłą wiertarką udarową
Raz mi się udało i to za pomocą wiertarki firmy Topex
Ale mrowienie w łapach pewnie po 3 dniach Ci minęło a w głowie przestało dzwonić po tygodniu
Grzyby napisał(a):Pralka Candy ...................Potrafi z niej wyciekać woda (raz na 20-30 prań zdarza się wyciek) – serwis rozkłada ręce. Kilkanaście cykli prania w serwisie i brak wycieku. Dwa dni po przywiezieniu do domu – wyciek. Serwis na miejscu – uj wie ocb. Diagnoza/porada – używać aż padnie całkiem![]()
Mam pralkę Candy, ładowaną od góry i mam dokładnie ten sam problem, raz na jakieś 20 prań potrafi sie zeszczać, tak mniej więcej jakieś 2-3 litry wody z niej wycieka od spodu. 3 razy obracałem do góry nogami i nie mogę namierzyć śladów wody, zacieków, korozji.....Używać będziemy aż zdechnie. Ma jakieś 12 lat.
..::Born To Rise Hell::..
Dzisiaj zaszalałem – na myjni bezdotykowej umyłem samochód za 10zł