Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez kinki » 14 cze 2011, 23:10

boczek86 napisał(a):frikase z ryzem

co to takiego frikase ??
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6089 (471/185)
Skąd: Poznań
Auto: A4

Postprzez Grzyby » 14 cze 2011, 23:20

Może kilka znalezionych banknotów?
<rotfl>
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 23:09
Posty: 17088 (111/178)
Skąd: KIELCE
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez boczek86 » 14 cze 2011, 23:33

kinki napisał(a):co to takiego frikase ??


smarzony kurczak pokrojony w paski do tego rodzynki i wszystko w bialym sosie slodko kwasnym. a robi sie mniej wiecej tak. rozpuszczasz maslo i dajesz make robisz zasmazke :) do tego lejesz wode po trochu i tak dajesz az bedzie wystarczajaco gesto potem dajesz cukier i wyciskasz cytryne
mozesz dac troche starkowanej skorki z cytryny. potem dajecz tego smazonego kurczaka i rodzynki oczywiscie spazone. nastepnie troche smietany zeby bardziej zabielic :) i trzeba uwazac przy podgrzewaniu bo maka bardzo szybko sie przypala :)

a tu jest nawet w necie przepis http://nordowimol.blox.pl/2010/08/Kaszubskie-Frikasy.html
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 wrz 2010, 12:12
Posty: 2321 (4/1)
Skąd: PUCK
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez kinki » 14 cze 2011, 23:46

rozumiem ze mozna uzyc piersi z kurczaka i z tego co piszesz to ty je podsmazasz a tam daja gotowane :)
zapowiada sie ciekawie choc nie przepadam za rodzynkami. musze jednak sprobowac :) <spoko>
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6089 (471/185)
Skąd: Poznań
Auto: A4

PostTen post został usunięty przez sq2jul 15 cze 2011, 16:56.
Powód: spam

Postprzez Fasola » 15 cze 2011, 20:49

Niestety, zupa szparagowa.... :|
Fasola
 

Postprzez axello » 15 cze 2011, 21:08

Up nie obrazisz sie ? Ale miałem dzisiaj fasolke po bretońsku xD
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 kwi 2011, 23:51
Posty: 288 (2/1)
Skąd: Myszków
Auto: 323f BA z5 96"

Postprzez Fasola » 15 cze 2011, 21:11

The Drifter napisał(a):fasolke po bretońsku xD

No to git, jak tam wiatry ??
Fasola
 

Postprzez axello » 15 cze 2011, 21:13

hehe dobrze, szybciej się rozpedzam do setki <dupa>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 kwi 2011, 23:51
Posty: 288 (2/1)
Skąd: Myszków
Auto: 323f BA z5 96"

Postprzez Ania_TM » 16 cze 2011, 22:12

pierogi z serem dziś były <serduszka>
Ania_TM
 

Postprzez Fasola » 16 cze 2011, 22:14

Naleśniki z kruczkiem i sosem czosnkowym :P
Fasola
 

Postprzez Szalotka » 16 cze 2011, 23:25

Ziemniaki młode z koperkiem, schab zapiekany z szynką i serem, młoda kapusta zasmażana
Szalotka
 

Postprzez gutek_wrb » 18 cze 2011, 13:20

Wątróbka z młodymi ziemniaczkami <oczy> i mizerką
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 mar 2010, 23:52
Posty: 1351 (44/30)
Skąd: WolnaRepublikaBieszczad
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez boczek86 » 18 cze 2011, 13:31

a ja piers z kurczaka faszerowana szpinakiem i ziemniaki nad surowka dziewczyna mysli :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 wrz 2010, 12:12
Posty: 2321 (4/1)
Skąd: PUCK
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez Agerak » 18 cze 2011, 13:33

Rybka w panierce i salatka ala all in one :)
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2009, 17:45
Posty: 242
Skąd: Kutno
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Postprzez Ania_TM » 18 cze 2011, 14:21

obiadokolacja- grillowa o 17 :)
Ania_TM
 

Postprzez JohnnyB » 19 cze 2011, 18:32

A ja dzisiaj zrobiłem sobie makaron z sosem śmietanowym,

pokroiłem 3 duże plastry szynki, dwie cebule, marynowany w oleju czosnek, kapary, marynowane pieczarki.
Wszystko podsmażyłem na patelni na oleju z zalewy czosnkowej.
Ugotowałem makaron, świderki mieszane, zwykłe i szpinakowe.
Ugotowany, odcedzony makaron wrzuciłem na patelnie, dodałem śmietany, podsmażyłem dosłownie chwilkę, dorzuciłem bazyli i gotowe.
Wyszło naprawdę smacznie :–) a najważniejsze, wszystko robi się w 25 minut :–)
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Bartg » 20 cze 2011, 16:21

Dla odmiany troszkę od polskiej kuchni i młodych warzyw dziś Fajita własnej roboty :P
Avatar użytkownika
Moderator
CUP 2011 miejsce 3
 
Od: 23 sty 2008, 22:25
Posty: 7832 (27/126)
Skąd: Łódź
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Szalotka » 20 cze 2011, 16:23

Zupa ogorkowa dzisiaj w menu domowym.
Szalotka
 

Postprzez kinki » 20 cze 2011, 17:09

spaghetti :)
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6089 (471/185)
Skąd: Poznań
Auto: A4

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park