Czateria... 2021
Bylo jeszcze cos takiego jak Fiat 850 z pochodnymi, Seatem 850 i Zastava 850
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
nemi napisał(a):Duży masz przebieg? Jak się to auto sprawuje? Miałeś jakieś przygody na gwarancji i po?
Aktualnie pyknęło 110kkm, więc chyba mogę coś miarodajnego napisać.
Auto jak może kojarzycie kupiłem od dealera z przebiegiem 430km (testowe).
Wersja była niezła (klima, elektryczne szyby, el. i podgrzewane lusterka, radio z USB i BT z obsługą telefonu, podłokietnik, klima, czujniki cofania, składany fotel pasażera i "kratkowa", częściowo "składana" przegroda kabiny (dająca dużo więcej miejsca w kabinie w stosunku do przegrody stałej – wyszło jak u loockasa kupili Dokkery z przegrodą stałą), fotel kierowcy regulowany również na wysokość, ładowność podwyższona do 750kg, LPG, boczne drzwi przesuwne z szybą. Z racji auta "używanego" dostałem spory rabat. Zapłaciłem coś koło 10-12kzł mniej "za używkę" z półroczną rejestracją. Generalnie niezły interes.
Auto jak auto. Przyjmując do wiadomości jakość plastików i główne przeznaczenie tego auta jest ok. Nawet bardzo ok.
Najbardziej żałowałem że nie mogłem dokupić (za 600zł) gwarancji na 5 lat/160kkm z racji tego że auto zostało potraktowane jako "używka". Więc została mi gwarancja standardowa – 3 lata/100kkm
Jak na razie okazało się że tej gwarancji nie potrzebuję tfutfu
Silnik demonem mocy nie jest. Całe 83KM ale skrzynia jest tak zestopniowana że przy 50-60 spokojnie podróżujemy na 5 biegu. Niestety, z tego samego powodu auto kompletnie nie nadaje sie w trasy. Max. prędkość podróżna to 90-100km/h bo jest zwyczajnie głośno. Nie wiem jak inne wersje ale chyba te mocniejsze mają inne przełożenia. Założenia generalnie wszystkie to auto spełnia – jako mały dostawczak do miasta (choć w sumie nie taki mały bo ma 3.3m3 kubatury ładunkowej) sprawdza się wyśmienicie.
Kwestia usterek.
Jedyną usterką na gwarancji było .... uszkodzenie stacyjki. W efekcie wymieniono stacyjkę, zamki i kluczyki. Bez gwarancji mogłoby zaboleć.
I ... to wszystko. Bo pomijam chwilowe problemy z LPG, które wynikały raczej z niewiedzy ASO niż rzeczywiście coś szwankowało.
Auto jeździ na 5W30, wymiany co 10-13kkm. Ubytków zero, olej przy wymianach czysty i przezroczysty. Koszt śmieszny, bo za 5l Championa (wchodzi 3,5l), filtr oleju i powietrza płacę 110zł (w piątek znowu kupiłem zestaw i dzisiaj wpada tam standardowo płukanka przed wymianą).
Świece na LPG wytrzymują max. 60kkm, przy 45kkm pasuje je obejrzeć.
Rozrząd wymienia się co 60-70kkm (jest kolizyjny). Nauczony japończykami i klockiem zacząłem się rozrządem interesować przy przebiegu 98kkm i ..... błyskawicznie go wymieniłem (już zaczął się pasek strzępić ale na szczęście nie strzelił)
Klocki hamulcowe wytrzymuję ok. 50-55kkm. Tarcze max. 110kkm. Mam właśnie na aucie – dzisiaj wymieniam – zestaw klocków i tarcz. Komplet na przód to 190zł (tarcze + klocki).
W zawieszeniu wszystko jest cały czas oryginalne, nic sie nie rozłazi, nic nie stuka. Ale na przeglądzie w czerwcu będę chciał dokładnie przejrzeć zawiechę, tak profilaktycznie.
Z usterek po gwarancji (pół roku po) uszkodził sie przełącznik zespolony przy kierownicy – nie było świateł mijania. Zwyczajnie się nie włączały. I lekki szok – w ASO to 800zł za dźwigienkę od kierunków z włącznikiem świateł i trąbidłem. Na szczęście sprawę uratowała używka za 120zł (jakieś 40kkm już działa).
Klima raz wymagała uzupełnienia czynnika.
Generalnie ja jestem z tego auta bardzo zadowolony, jest wygodne (ta wersja), leję paliwo i jeżdżę. Nic się nie dzieje.
Średnie spalanie na LPG 70% krótkie trasy, reszta miasto wychodzi około (lato/zima) 9-10,5l LPG.
Krzemol napisał(a):marek napisał(a):Audi 50
Pierwsza fura mojego taty. Przesiadł się na Malucha potem
Wolał bym chyba te audi niż malucha.
Teraz takie audi 50 wzbudzało by spore zainteresowanie na drodze.
zanim kupiłem zasiegalem opinii zaprzyjaźnionej firmy w której wtedy mieli z 5 Dokkerów. Każdy z nich miał minimum 5 kierowców. I nie działo się z tymi autami nic. A miały wszystkie grubo powyżej 100kkm....nemi napisał(a):To całkiem nieźle
Spodziewałem się, że jednak trochę kłopotów będzie sprawiać.
No u nas się też dobrze trzymają te auta. Problemy mechaniczne były chyba tylko z Loganem pierwszej generacji. Mieliśmy 2szt i w każdym te same usterki. Skrzynie to chyba po 2x w każdym wymieniliśmy. Jakościowo też widać progres w porównaniu z pierwszymi modelami. Jako auta użytkowe spoko, jako osobówki wciąż jestem na nie. Może nowy Duster jest lepszy od poprzednika i kiedyś zmienię zdanie...
Grzyby napisał(a):Z usterek po gwarancji (pół roku po) uszkodził sie przełącznik zespolony przy kierownicy – nie było świateł mijania. Zwyczajnie się nie włączały. I lekki szok – w ASO to 800zł za dźwigienkę od kierunków z włącznikiem świateł i trąbidłem. Na szczęście sprawę uratowała używka za 120zł (jakieś 40kkm już działa).
Rodzice mieli poprzednią generację Clio i też ten przełącznik po gwarancji padł... coś za bardzo przekombinowane widać to ustrojstwo
Ta Arona to z zewnątrz wygląda jakoś... brat przymierzał się do wymiany Leona, i po przejechaniu się Aroną stwierdził, że to głupi pomysł
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
Arona to chyba niższa klasa niż Leon, wydaje mi sie ze odpowiednikiem Leona jeśli chodzi o SUV
Jest ateca.
Jest ateca.
Bogacze;) nie mam gdzie zaczerpnąć informacji odnośnie leasingu/abonamentu aut używanych, (chyba że ktoś przerabiał temat to proszę o info) dlatego też zacząłem przeglądać oferty tańszych aut pokroju laguna3
silnik wolnossące 2.0 początek produkcji. Sporo osób tutaj posiada/posiadało Reno, jak na forach opisują te auta, elektronika świruje? Czujniki wariują? Szukam czegoś na ok 2 lata, czegoś co w miarę pewnie zawiezie mnie na wakacje i z nich wróci o własnych siłach;)

Dominator napisał(a):Szukam czegoś na ok 2 lata, czegoś co w miarę pewnie zawiezie mnie na wakacje i z nich wróci o własnych siłach;)
Wysokie wymagania postawione