Czateria... 2021
Się dorobili, domy pokupowali, to teraz docieplać, wietrzyć i grzać w piecach 
Kurła pewnie ukradli, bo skąd mieliby mieć?!
Edit:
A od uczciwej pracy to garba się idzie dorobić w tym kraju kurła psia mać!
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Edit:
A od uczciwej pracy to garba się idzie dorobić w tym kraju kurła psia mać!
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
hmm Hyundai idzie w ogniwa paliwowe. twierdzą że w drodze do pojazdów autonomicznych wzrost zapotrzepowania na energię wyprzedzi tempo rozwoju baterii, stąd ta decyzja.
Dla porównania:
Ioniq ma akumulatory zdolne zmagazynować 30 kWh energii.
Nexo – następca Tuscona – (6 kg wodoru) 108 kWh.
Dla porównania:
Ioniq ma akumulatory zdolne zmagazynować 30 kWh energii.
Nexo – następca Tuscona – (6 kg wodoru) 108 kWh.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Ja mam problem nawiewania powietrza do domu i generalnie nie bardzo wiem jak to rozwiązać.
Kratki są w mieszkaniu 3 i zawsze, przynajmniej z jednej (najczęściej z 2) mam nawiew tego gęstego kieleckiego powietrza do domu. Trzecia niby robi za wyciąg.
Nawiewniki te co mam są tak ujowe że muszę je wymienić (zaślepiłem je jakiś czas temu bo w zimie przy -5 zwyczajnie zarastały lodem i tylko ceikło po szybach) . Też myślę na higrosterowanymi. No i pytanie co z tym ciągiem wstecznym z wentylacji?
Są kratki które tylko w jedną stronę puszczają – to jest rozwiązanie? Uj wie.
Nie ma za bardzo kogo się poradzić.
Problemy świata rozwiniętego... Ja jak na razie tkwię w 3 świecie i zbytnio się tym nie przejmuję.
Kratki są w mieszkaniu 3 i zawsze, przynajmniej z jednej (najczęściej z 2) mam nawiew tego gęstego kieleckiego powietrza do domu. Trzecia niby robi za wyciąg.
Nawiewniki te co mam są tak ujowe że muszę je wymienić (zaślepiłem je jakiś czas temu bo w zimie przy -5 zwyczajnie zarastały lodem i tylko ceikło po szybach) . Też myślę na higrosterowanymi. No i pytanie co z tym ciągiem wstecznym z wentylacji?
Są kratki które tylko w jedną stronę puszczają – to jest rozwiązanie? Uj wie.
Nie ma za bardzo kogo się poradzić.
Bimbak napisał(a):hmm Hyundai idzie w ogniwa paliwowe
Problemy świata rozwiniętego... Ja jak na razie tkwię w 3 świecie i zbytnio się tym nie przejmuję.
To raczej nie kwestia w którym świecie tkwisz tylko roli jaką przyjmujesz. Wychodząc z pozycji konsumenta energii wydaje się to mało interesujące, ale problemy magazynowania energii dotyczą wszystkich, tylko za konsumenta zwyczajnie martwi się tym jego dostawca.
Pozdrawiam, Tomek
Bimbak napisał(a):za konsumenta zwyczajnie martwi się tym jego dostawca.
I po co mam się tym w takim razie martwić?
Pierwsze primo – kompletnie się na tym nie znam. Podobnie jak na np. obróbce skrawaniem więc żadnej z tych technologii nie analizuję
Drugie primo – jak ktoś coś mądrego wymyśli, to w jakiejś – pewnie dłuższej niż krótszej – perspektywie czasu się z tym zetknę. I pewnie będę zadowolony
Ale jak nie każe Ci martwić się tym. Zwracam tylko uwagę, że nie każdy patrzy na te problemy wyłącznie z punktu widzenia konsumenta. Poza tym to jest chyba dużo prostsze jak obróbka skrawaniem 
Pozdrawiam, Tomek
Ja myłem rok temu przy minus 12 w Lubinie. Koleś z obsługi nie robił problemu ale po każdym myciu towrzyła się warstwa lodu pod autem (auto o dziwo nie zamarzało) którą musiał przed wjazdem następnego auta topić. Wcześniej nie pozwalał wjechać na stanowisko.
Pozdrawiam, Tomek
Do -20 działały zwykle.
Normalne myjnie mają podłogówkę zamontowaną.
Ktoś przerabiał temat oczyszczaczy powietrza?
Potrzebuję coś do 65m2
Normalne myjnie mają podłogówkę zamontowaną.
Ktoś przerabiał temat oczyszczaczy powietrza?
Potrzebuję coś do 65m2
Myłem przy -18C ale trzeba dobrze wytrzeć samochód bo potem robi się skorupa i wszystko trzeszczy.
Filtr HEPA H13 + filtr węglowy z metra + rura + cichy wentylator kanały + trochę srebrnej taśmy i masz oczyszczacz za 10% ceny o świetnej skuteczności. Można nawet filtr węglowy odpuścić ale jak go masz to pochłania też inne rzeczy niż pył zawieszony.
Grzyby napisał(a):Ktoś przerabiał temat oczyszczaczy powietrza?
Potrzebuję coś do 65m2
Filtr HEPA H13 + filtr węglowy z metra + rura + cichy wentylator kanały + trochę srebrnej taśmy i masz oczyszczacz za 10% ceny o świetnej skuteczności. Można nawet filtr węglowy odpuścić ale jak go masz to pochłania też inne rzeczy niż pył zawieszony.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Od dawna użytkujemy w biurze Vente LW45 i LW25. Działa na prostej, ale skutecznej zasadzie, drogie jak pies, ale poza regularną wymianą wody i czyszczeniem nie wymaga żadnej uwagi. Nasz LW45 ma już 21 lat. Wiem że działa bo poza wskazaniami na urządzeniu do pomiaru wiglotności w pomieszczeniach zawsze robi się po załączeniu go odczuwalnie chłodniej a część załogi z alergiami odczuwa ulgę.
Pozdrawiam, Tomek
Taka roznica temperatur pomiędzy goraca woda, piana a lodowata blacha może uszkodzić lakier?
Kolejna zaleta wentylacji mechanicznej – ma filtry i można zarzucić naprawdę konkretne 
Ponoć wodne oczyszczacze szału nie robią jeśli idzie o PM10 a z PM2.5 nie dają rady...
Ponoć wodne oczyszczacze szału nie robią jeśli idzie o PM10 a z PM2.5 nie dają rady...
brii napisał(a):Ponoć wodne oczyszczacze szału nie robią jeśli idzie o PM10 a z PM2.5 nie dają rady...
Możliwe, ale jak ktoś ma czujnik smogu to niech podeśle mi to przetestuję
Dla nas kluczowe było podniesienie komfortu pracy w biurze.
Pozdrawiam, Tomek
brii napisał(a):Filtr HEPA H13 + filtr węglowy z metra + rura + cichy wentylator kanały + trochę srebrnej taśmy i masz oczyszczacz za 10% ceny o świetnej skuteczności.
Mieszkanie w bloku?
Gdzieś pod łóżko można wrzucić i będzie działać a straszyć nie będzie 
Bimbak napisał(a):Możliwe, ale jak ktoś ma czujnik smogu to niech podeśle mi to przetestuję
We internetach muwio, ze w kategorii sprzentu nie za milijon cebulionów, z przeznaczeniem dla zwyklego somsiada ten daje rade –> http://airmote.lifeplanet.pl/
Ostatnio edytowano 27 lut 2018, 13:47 przez sq2jul, łącznie edytowano 1 raz