Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez nemi » 17 mar 2011, 16:28

Siw-y napisał(a):A jak nie to mama zrobi

hahaha

Kiedyś pracowałem z kolesiem, który w chwili naszej rozmowy miał 25 lat. Dojeżdżał milion kilometrów do pracy w Warszawie, tracąc chyba 4 godziny dziennie. Spytałem, czemu nie wynajmie czegoś w stolicy. Odpowiedział, że próbował mieszkać sam, ale stwierdził: "nie potrafiłbym żyć bez mamy". Gość nie mógł ogarnąć samodzielnie tematu parowania skarpet po praniu i egzystencja tego jakby nie było wykształconego człowieka była uzależniona od troskliwej mamusi :D.
Niektórzy to potrafią się urządzić :D. A ja już dwa razy w życiu pralkę musiałem włączyć samodzielnie :|.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Tubi » 17 mar 2011, 16:31

Jak ja pojechałem w delegacje i spałem w służbowym mieszkaniu to odrazu był telefon do nażeczonej jak włączyć to ustrojstwo z z elktrycznymi płytkami co wygląda jak kuchenka :P A na obiad dzisiaj fryty i devolaye :D
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lip 2009, 12:54
Posty: 1468 (10/16)
Skąd: Subkowy
Auto: Był:
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1992
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1994
Mazda Xedos 9 TA 2.5 AT 2000
Mazda 6 GY 2.3 MT 2005 fl
Jest:
Mazda 6 GJ SE 2.0 MT 2012

Postprzez ANNA » 17 mar 2011, 17:39

Widzewianka_TM napisał(a):ja dziś głoduje, nie chce mi się jeść <lol>


Witam w klubie głodujących i resztę też.Jak tak dalej pójdzie z naszą gospodarką,to będzie to standart. <rotfl>
LUDZIE,MYŚLCIE-TO NIE BOLI !!!
Anna
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 lut 2009, 20:41
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda323f ,BJ , 2.0 DiTD

Postprzez Radex » 17 mar 2011, 18:08

czyzburger :P <lol>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Fans » 17 mar 2011, 21:03

była zupka grzybowa
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 lip 2010, 12:16
Posty: 516 (3/2)
Skąd: Białełęka Warszawa
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

Postprzez Siw-y » 17 mar 2011, 21:31

nemi napisał(a):
Siw-y napisał(a):A jak nie to mama zrobi

hahaha

Kiedyś pracowałem z kolesiem, który w chwili naszej rozmowy miał 25 lat. Dojeżdżał milion kilometrów do pracy w Warszawie, tracąc chyba 4 godziny dziennie. Spytałem, czemu nie wynajmie czegoś w stolicy. Odpowiedział, że próbował mieszkać sam, ale stwierdził: "nie potrafiłbym żyć bez mamy". Gość nie mógł ogarnąć samodzielnie tematu parowania skarpet po praniu i egzystencja tego jakby nie było wykształconego człowieka była uzależniona od troskliwej mamusi :D.
Niektórzy to potrafią się urządzić :D. A ja już dwa razy w życiu pralkę musiałem włączyć samodzielnie :|.

Zrobiłem ja :)
Ciasto nie wyrosło i było twarde, ale w smaku wyszła świetna <faja>

Prać umiem, skarpetki także sam kompletuje :P

A ze starymi mieszkam bo taniej <diabełek> choć mieszkanie bardziej traktuje jako hotel :]
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 13:36
Posty: 9625 (2/42)
Skąd: Warszawa
Auto: présidentiel

Postprzez nemi » 18 mar 2011, 08:57

Siw-y napisał(a):A ze starymi mieszkam bo taniej

Też bym tak chętnie robił, ale do 40 starałbym się jednak wyprowadzić <lol>.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Siw-y » 18 mar 2011, 09:51

Do 40 to mi jeszcze trochę brakuje :P
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 13:36
Posty: 9625 (2/42)
Skąd: Warszawa
Auto: présidentiel

Postprzez Ania_TM » 18 mar 2011, 09:51

ja jednak naleśniki z farszem i sosem, mniam <serduszka>

dziś na pewno obiad na szybko,z racji pracy.. :|
Ania_TM
 

Postprzez nemi » 18 mar 2011, 09:59

Siw-y napisał(a):Do 40 to mi jeszcze trochę brakuje :P

Nie mówię o Twoim konkretnym przypadku :P. Mówię o sobie, co bym chętnie zrobił.

--------------
Ja mam w domku pomidoróweczkę.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Myjk » 18 mar 2011, 12:05

Siw-y napisał(a):Ciasto nie wyrosło i było twarde, ale w smaku wyszła świetna

Jak nie wyrosło, to musiało nieźle zionąć drożdżami. Ja nie mogę zdzierżyć tego zapachu i smaku niewyrośniętych drożdży. <zygi> Ale np. mojej żonie to zupełnie nie przeszkadza. BTW Zapodaj przepis jak robisz ciasto na zakalca. ;)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Siw-y » 18 mar 2011, 12:25

Myjk napisał(a):Jak nie wyrosło, to musiało nieźle zionąć drożdżami. Ja nie mogę zdzierżyć tego zapachu i smaku niewyrośniętych drożdży

Po ugnieceniu wyrosło, ale jak potem rozwałkowałem na jakieś 3-5 mm to po upieczeniu została ta sama grubość.
Drożdży nie było czuć.

Myjk napisał(a):Zapodaj przepis jak robisz ciasto na zakalca.

http://www.wielkiezarcie.com/recipe32986.html
Trochę mnie zdziwiło, że każą drożdże dawać bezpośrednio do mąki, ale jak przepis to przepis.

Z pół godziny gniotłem bo się w ogóle skleić nie dało, w końcu dodałem jeszcze trochę wody to jakoś łatwiej poszło.

Potem godzinę do wyrośnięcia a potem wałek i jazda :)

edit:
Może to przez mąkę bo nie miałem Szymanowskiej 480 to wziąłem jakąś tortową 450, no i zamiast oliwy z oliwek dałem olej.
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 13:36
Posty: 9625 (2/42)
Skąd: Warszawa
Auto: présidentiel

Postprzez Myjk » 18 mar 2011, 12:47

Siw-y napisał(a):Trochę mnie zdziwiło, że każą drożdże dawać bezpośrednio do mąki, ale jak przepis to przepis.

Masakręcja. <lol>

Siw-y napisał(a):Może to przez mąkę bo nie miałem Szymanowskiej 480 to wziąłem jakąś tortową 450

Z pewnością nie, 450 jest lepsza od 480 (lżejsza). W zasadzie do pizzy powinno się używać najbliżej zerówki, ale nie sposób taką mąkę dostać u nas. Chociaż w Italii szukałem ostatnio w sklepach i też nie było. W ogóle te ich markety to porażka jakich mało.

Siw-y napisał(a):no i zamiast oliwy z oliwek dałem olej.

Nie ma znaczenia. Ale te drożdże prosto w mąkę to jakieś barbarzyństwo. :P
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Siw-y » 18 mar 2011, 12:56

Myjk napisał(a):Spróbuj następnym razem tak, zapodaję ilościowo na 3 blachy (40-50cm):

[...]
pół kostki drożdży
[..]

Znaczy 50 g? bo w paczce jest 100g :)

Myjk napisał(a):Pod żadnym pozorem nie gnieść do twardego batona

<oczy> I to chyba był decydujący ruch <glupek2>
Gniotłem pół godziny bo się połączyć nie chciało <zawstydzony>

Dziś to już pewnie mi się nie będzie chciało ale w przyszłym tygodniu spróbuję :D
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 13:36
Posty: 9625 (2/42)
Skąd: Warszawa
Auto: présidentiel

Postprzez Myjk » 18 mar 2011, 13:03

Siw-y napisał(a):Znaczy 50 g? bo w paczce jest 100g

Tak, możesz dodać więcej jak lubisz turbo-mega puszyste. ;)

Siw-y napisał(a):Gniotłem pół godziny bo się połączyć nie chciało

Czyli za dużo mąki. Dlatego zawsze należy dodawać mąkę do płynu, a nie na odwrót. ;)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez gutek_wrb » 19 mar 2011, 16:14

U mnie dzisiaj bigosik :D swojski od Mamci <serduszka> ja tylko dorzuciłem ziemniaczki i <piwo> ;P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 mar 2010, 23:52
Posty: 1353 (44/30)
Skąd: WolnaRepublikaBieszczad
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie
QX-80 też

Postprzez ANNA » 19 mar 2011, 17:25

Dzisiaj:laptop,myszka i podkładka,bo przy pełni nic mi się nie chce. :D
LUDZIE,MYŚLCIE-TO NIE BOLI !!!
Anna
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 lut 2009, 20:41
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda323f ,BJ , 2.0 DiTD

Postprzez JohnnyB » 19 mar 2011, 21:31

ryż z kurakiem :–)

podsmażyłem piersi kurczaka, paprykę zieloną i czerwoną, cebulkę, dorzuciłem trochę oliwek czarnych i zielonych, marynowane cebulki i marynowany czosnek, kapary. Potem zalałem pomidorami z puszki i dorzuciłem odrobinę koncentratu. Podgotowałem trochę, doprawiłem na ostro tabasco. Do tego ryż jaśminowy. To co zostało po obiedzie zjadłem na kolację :–)
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,
Mustang GT 5.0 421 '15 – in progress.

Postprzez ANNA » 20 mar 2011, 11:49

JohnnyB napisał(a):ryż z kurakiem :–)


Kurak z ryżem+surówka.
LUDZIE,MYŚLCIE-TO NIE BOLI !!!
Anna
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 lut 2009, 20:41
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda323f ,BJ , 2.0 DiTD

Postprzez Radex » 20 mar 2011, 12:16

kurak gotowany w zalewie warzywnej z makaronem czyli tzw. rosół :P :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park