Ktoś sobie mxa zrobił
Czateria 2025
Ja mam gaz, stary dom ale porobiłem ocieplenie oka izolacje dachu i nie narzeka. Szwagier wywalił nowoczesna stodole wielkie okna po 7m długie i też poszedł w gaz. Rachunki z tysiaka nie schodzą ale metrów dużo.
Ktoś sobie mxa zrobił
Ktoś sobie mxa zrobił
-
Przemek...

- Od: 8 wrz 2006, 15:22
- Auto: Mazda 6 gl 2,5 pb At
Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Pomodzony że mało co seryjnego jednak na żółtych blachach. Pojeździł by przez chwilę;) gaz to takie w sumie sprawdzone źródło i jeszcze stabilne. Z kolei Panele FV to jakaś magia i nawet nie wiem gdzie szukać informacji aktualnych żeby wiedzieć co z czym się je 
Dominator napisał(a):Panowie co byście doradzili jako ogrzewanie do domu jednorodzinnego? Chodzi mi o nowy budynek projektowany.
PC w nowym budynku, nawet bez paneli PV wychodzi w eksploatacji taniej lub porównywalnie z gazem (imho powinno wyjść taniej). Wróć sobie kilka stron wczesniej to wrzucałem moje rachunki za PC. Nie mam i póki co nie planuje PV. Przy nowym domu nie brałbym gazu zupełnie dzisiaj pod uwagę. Jeden kłopot mniej (projekt, instalacja, itd).
Powiedzcie co tak pompuje cenę PV przecież to przy budowie domu powinno być groszowa sprawa i standard a ceny tych instalacji są kosmiczne w porównaniu do ich korzyści. Dla firm to chyba krzyczą x2 jeszcze. 
popularność i promocja na wszelkie sposoby.
Dla mnie PV to aktualnie dość grząski temat bo nie wiadomo w jakim kierunku w Polsce pójdzie prawo i czy za chwile "moje PV" nie zostanie przejęte przez najbliższą energetykę a przecież już mogą wpływać na wydajność zainstalowanych PV tak regulując poziom napięcia, żeby falownik nie mógł wtloczyć produkowanego prądu do sieci..
Dla mnie PV to aktualnie dość grząski temat bo nie wiadomo w jakim kierunku w Polsce pójdzie prawo i czy za chwile "moje PV" nie zostanie przejęte przez najbliższą energetykę a przecież już mogą wpływać na wydajność zainstalowanych PV tak regulując poziom napięcia, żeby falownik nie mógł wtloczyć produkowanego prądu do sieci..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
Co do systemu ogrzewania i budowy domu mamy taki temat gdzieś w czeluściach forum 
Ja osobiście jak bym miał dostęp do gazu to gaz, ale tak jak mówi Loockas PC na nowym budynku z podłogówką też dobry wybór.
Osobiście dzisiaj zapakowałem na busa fotowoltaikę 9 paneli 590W, magazyn 16kwh, inteligentny falownik Deye, całość 14 450 zł, robota znajomego i stelaż myślę że ze wszystkim zmieszczę się w 20 tys
Rachunki miesięczne ok 500 zł (samochód plugin ładowany co tydzień), zakupiłem dodatkowo klimę 5kw do grzania i chłodzenia plus grzałka w bojler do wody.
Ogrzewanie gazowe wiec przy braku słońca zimą leci woda na gaz i C.O.
Będę się starał jak najwięcej w dzień zużywać, a magazyn bez problemu mi pociągnie 24h nie ładując samochodu
Teoretycznie jak mi internety wyliczyły to autokonsumpcja 80% i zwrot inwestycji 4 lata.
Ale oczywiście zobaczymy co będzie się działo za rok, bo na chwilę obecną nie ma co planować na dalej niż pół roku
Ja osobiście jak bym miał dostęp do gazu to gaz, ale tak jak mówi Loockas PC na nowym budynku z podłogówką też dobry wybór.
Osobiście dzisiaj zapakowałem na busa fotowoltaikę 9 paneli 590W, magazyn 16kwh, inteligentny falownik Deye, całość 14 450 zł, robota znajomego i stelaż myślę że ze wszystkim zmieszczę się w 20 tys
Rachunki miesięczne ok 500 zł (samochód plugin ładowany co tydzień), zakupiłem dodatkowo klimę 5kw do grzania i chłodzenia plus grzałka w bojler do wody.
Ogrzewanie gazowe wiec przy braku słońca zimą leci woda na gaz i C.O.
Będę się starał jak najwięcej w dzień zużywać, a magazyn bez problemu mi pociągnie 24h nie ładując samochodu
Teoretycznie jak mi internety wyliczyły to autokonsumpcja 80% i zwrot inwestycji 4 lata.
Ale oczywiście zobaczymy co będzie się działo za rok, bo na chwilę obecną nie ma co planować na dalej niż pół roku
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała

- Od: 20 lut 2008, 20:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Szyna napisał(a):zapakowałem na busa fotowoltaikę 9 paneli 590W, magazyn 16kwh, inteligentny falownik Deye,
robisz offgrind ?
zgłosisz do energetyki?
Mam kumpla co sobie założył bez zgłoszenia (magazyn z akumulatorów ołowiowych od ciężarówek) i jak ma słońce,– to korzysta a jak chmurkę to standardowo z energetyki..
ostatnio słabiej zaczęła mi działać klima.
Chłodzi, ale nie tak jak powinna.
zastanawiam się, czy dobić sobie "uzupełniaczem" za 90zeta, czy jechać do specjalistów od klimy pod kombajna.
Korzystaliście z uzupełniaczy?
Ostatnio edytowano 17 lip 2026, 21:38 przez zadra, łącznie edytowano 1 raz
Krzemol napisał(a):Jakoś średnio mam zaufanie do tych wynalazków i chyba wolałbym jechać do majstra.
W jakimś starym sztruclu na chwilkę ok ale w normalnym aucie to nie kombinowałbym.
Neonixos666 napisał(a):Krzemol napisał(a):Jakoś średnio mam zaufanie do tych wynalazków i chyba wolałbym jechać do majstra.
W jakimś starym sztruclu na chwilkę ok ale w normalnym aucie to nie kombinowałbym.
Ja mam normalne auto, ale przecież to już stary "sztrucel" bo ma dwudziestkę na karku
Muszę w takim razie poszukać jakiś godny warsztat w okolicy..
Te uzupełniacze bazują chyba na propan-butanie, ale nie ma możliwości przetoczenia połowy pojemnika, bo w 90% mają alu-plombę przebijalną, więc albo wszystko, albo jakąś ilość ale reszta w eter..
jeśli kima działa ale słabo to można ratować, niestety jak już przestała działać to to nie pomoże.