Beny napisał(a):Ile trzeba na start wyłożyć zeby ściągnąć cos na handel ?
Użyj
https://bid.cars/pl/ wrzuć co cię interesuje i oszacuj koszty. Nie masz konta na IAAI czy Copart wiec i tak potrzbujesz posednika. Koszty u wszystkich jesli tylko sciagasz auto sa zblizone do tych które chce bid.
Musisz szukać tego co chcesz i oszacować maksymalna cenę. Trzymać sie jej podczas licytacji. Jak drogo albo masz wątpliwości odpuszczasz. Im bliżej wschodniego wybrzeża, tym koszty transportu mniej.
Bid, policzy ci mniej więcej wszystko łącznie z Akcyzą, ale aby oszacować akcyzę musisz mieć rzeczoznawcę, zwłaszcza jeśli ciągasz powyżej 2 litrów.
Bid ma historie podobnych licytacji wiec możesz mniej więcej wiedzieć za ile idzie.
Załóż konto, wrzucaj do obserwowanych i będziesz wiedział co i za ile idzie. Wtedy będziesz wiedzial co sie oplaca.
Im więcej zrobisz sam, tym większy margines błędu i budżet na dodatkowe wydatki a zawsze jest cos co wypadnie.
Ja osobiście ide w Fordy, znam je, sa tanie w zakupie i szybkie w sprzedaży, zwłaszcza SUVy.
Mam jeszcze jedna licytacje, myślę o Taurusie 3,5v6. Można wyrwać poniżej 2k USD i jak dobrze pójdzie to 5-8 tys na sztuce jest bardzo realnym tematem.
Ten co mam jest cały do lakieru, ale nie ma blacharza. właściciel "poszedł komuś w szkodę" i potraktowano go śrubokrętem po całym aucie. Wole drugi lakier niz blacharke auta które jest tylko w USA.
Zobaczymy moze w poniedizalek go kupie.