Na jaki samochód zamienilibyście swoją Mazdę?
Zmienić bym może nie zmienił, ale obok mogło by coś stanąć ciekawego np RX-7 FC, RX-3 SP
a coś innego jak Mazda to Galant 2.5 4x4 w Kombi co by było na zime

a coś innego jak Mazda to Galant 2.5 4x4 w Kombi co by było na zime
Była: Magdalena 626 GD 2.0i 90KM sedan Jest: Madzia 626 GW 2.0 FS 115KM 99r, Audi A6 3.0 Quattro Avant 02r
Bez Mazdy nie ma jazdy
Każde Porsche od Mazdy gorsze
Bez Mazdy nie ma jazdy
Każde Porsche od Mazdy gorsze
Od 1992 roku(pierwszy raz widziałem w katalogu) choruję na 1 auto które teraz mógłbym pewnie sobie załatwić ale....
To Mazda Eunos Cosmo.
To Mazda Eunos Cosmo.
-
prestoneq
Ktoregos dnia troche mi sie nudzilo wiec podjechalem do Cytryniarzy na jazde testowa DS4 w wersji So Chich 1.6 112KM czyli diesel. Wersja wszystko majaca.
Pierwsze wrazenia:
– czemu drzwi tylne nie maja mozliwosci opuszczania szyb?
– czemu tak ciezko wsiasc nawet tak niskiej osobie jak ja?
– kurcze tam nawet niewygodnie sie zapina pasy w foteliku dziecka
– kierownica w mazdzie jest milsza w dotyku i trudniej ja zarysowac.
+ wyglad zewnetrzny i wewnetrzny
+ chyba lepiej dzialaja dodatki z pakietu bezpieczenstwa typu ESP
+fajne te fotele
-Niewentylowana skora? Kto to wymyslil? W modelu DS5 podobnie!
Niestety nikt nie potrafil mi odpowiedziec czy to ECO skora? Jeden pan myslal, ze jestem z Greenpeace i glosno potwierdzil ten oczywisty fakt, kiedy skomentowalem, ze mam zle doswiadczenie jesli chodzi o wycierajace sie kanapy z ecoskory to pojawily sie pierwsze glosy ze to jednak zdecydowanie jest naturalna, ale nie wiadomo z jakiego zwierzaka
Prezentowany model byl z 2012r wyceniony na 87,9k a na wersje 2013 trzeba czekac do marca. Kiedy powiedzialem, ze jestem gotow jednak zdecydowac sie na wersje 2012 zamiast czekac na inny kolor 2013 pod warunkiem, ze jeszcze raz uzyja kalkulator to uslyszalem 84,5k. Po informacij, ze zakup za gotowke tzn przelew, uslyszalem, ze dorzuca montaż alarmu, ktory normalnie oferuja za 1500zl. Dopiero przy wyjsciu Pan sie wygadal, ze trudno ubezpieczyc auto powyzej 60k bez autoalarmu i zwykle proponuja to klientom tuz przed odbiorem auta. Czyli myslisz, ze juz ustaliles ostateczna cene a tu pan informuje Cie, ze musisz dorzucic 1.5k bo inaczej bedzie problem z AC a jak zrobisz to poza ASO to podwaza gwarancje z powodu ingerencji w elektryke. Oczywiscie wg mnie to sciema, bo musza wykazac, ze to z tej wlasnie przyczyny cos innego uleglo uszkodzeniu, ale zapewne wiekszosc ludzi daje sie naciagnac i dokladaja jeszcze 1.5k
Podobno maja zlecone wyprzedawanie aut, ktore stoja u nich 6mc i wtedy mozna je "duzo" taniej kupic. Jak ogladalem auto i powiedzialem ze strasznie ciasno na tyle to pan zaczal chwalić DS5 informujac mnie, ze w bdb cenie bedzie we wrzesniu (bo przyjdzie do nich w marcu kolejne DEMO a to juz jest zaklepane dla kogos) Wiec jesli nie kupie do tego czasu auta to moge sie zapytac czy maja na stanie jeszcze ten model DEMO.
Pierwsze wrazenia:
– czemu drzwi tylne nie maja mozliwosci opuszczania szyb?
– czemu tak ciezko wsiasc nawet tak niskiej osobie jak ja?
– kurcze tam nawet niewygodnie sie zapina pasy w foteliku dziecka
– kierownica w mazdzie jest milsza w dotyku i trudniej ja zarysowac.
+ wyglad zewnetrzny i wewnetrzny
+ chyba lepiej dzialaja dodatki z pakietu bezpieczenstwa typu ESP
+fajne te fotele
-Niewentylowana skora? Kto to wymyslil? W modelu DS5 podobnie!
Niestety nikt nie potrafil mi odpowiedziec czy to ECO skora? Jeden pan myslal, ze jestem z Greenpeace i glosno potwierdzil ten oczywisty fakt, kiedy skomentowalem, ze mam zle doswiadczenie jesli chodzi o wycierajace sie kanapy z ecoskory to pojawily sie pierwsze glosy ze to jednak zdecydowanie jest naturalna, ale nie wiadomo z jakiego zwierzaka
Prezentowany model byl z 2012r wyceniony na 87,9k a na wersje 2013 trzeba czekac do marca. Kiedy powiedzialem, ze jestem gotow jednak zdecydowac sie na wersje 2012 zamiast czekac na inny kolor 2013 pod warunkiem, ze jeszcze raz uzyja kalkulator to uslyszalem 84,5k. Po informacij, ze zakup za gotowke tzn przelew, uslyszalem, ze dorzuca montaż alarmu, ktory normalnie oferuja za 1500zl. Dopiero przy wyjsciu Pan sie wygadal, ze trudno ubezpieczyc auto powyzej 60k bez autoalarmu i zwykle proponuja to klientom tuz przed odbiorem auta. Czyli myslisz, ze juz ustaliles ostateczna cene a tu pan informuje Cie, ze musisz dorzucic 1.5k bo inaczej bedzie problem z AC a jak zrobisz to poza ASO to podwaza gwarancje z powodu ingerencji w elektryke. Oczywiscie wg mnie to sciema, bo musza wykazac, ze to z tej wlasnie przyczyny cos innego uleglo uszkodzeniu, ale zapewne wiekszosc ludzi daje sie naciagnac i dokladaja jeszcze 1.5k
Podobno maja zlecone wyprzedawanie aut, ktore stoja u nich 6mc i wtedy mozna je "duzo" taniej kupic. Jak ogladalem auto i powiedzialem ze strasznie ciasno na tyle to pan zaczal chwalić DS5 informujac mnie, ze w bdb cenie bedzie we wrzesniu (bo przyjdzie do nich w marcu kolejne DEMO a to juz jest zaklepane dla kogos) Wiec jesli nie kupie do tego czasu auta to moge sie zapytac czy maja na stanie jeszcze ten model DEMO.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Nie kupuj żadnego citroena!!
Niczego francuskiego, ani niczego na F 
Z doświadczenia polecam: Toyota, Mazda, BMW, Merc i teraz raczej bym nic innego nie kupował. Lepiej kupić coś ze słabszym wyposażeniem za wyższą cenę niż się potem męczyć. Mam Citroena i już chyba miałem wszystkie możliwe typowe usterki w tym aucie jakie są bo na forum Citroena co kto zada jakieś pytanie to ja pisze "u mnie też tak było"
Jeżeli byłaby super okazja to może i bym kupił citroena ale dokładnie takiego samego jak teraz mam bo znam objawy usterek i jak je naprawiać.

Z doświadczenia polecam: Toyota, Mazda, BMW, Merc i teraz raczej bym nic innego nie kupował. Lepiej kupić coś ze słabszym wyposażeniem za wyższą cenę niż się potem męczyć. Mam Citroena i już chyba miałem wszystkie możliwe typowe usterki w tym aucie jakie są bo na forum Citroena co kto zada jakieś pytanie to ja pisze "u mnie też tak było"

"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Ze wszystkimi na F to bym nie przesadzał ale francuzy to faktycznie jest spore zło motoryzacyjne 
Mamy Peugeota 207cc, 2007 rok, mały przebieg, serwis tylko w ASO, i co chwile jakieś problemy, to padają jakieś bezpieczniki, to pompka spryskiwaczy, to rozrząd do wymiany i wiele innych
Mamy Peugeota 207cc, 2007 rok, mały przebieg, serwis tylko w ASO, i co chwile jakieś problemy, to padają jakieś bezpieczniki, to pompka spryskiwaczy, to rozrząd do wymiany i wiele innych
prestoneq napisał(a):Od 1992 roku(pierwszy raz widziałem w katalogu) choruję na 1 auto które teraz mógłbym pewnie sobie załatwić ale....
To Mazda Eunos Cosmo.
przyznam, że sam chętnie zaparkowałbym to auto w garażu, szczególnie w wersji z silnikiem 20B.
Ja niestety miałem okazję przejechać się tylko wersją z silnikiem 13B
a w temacie – nie mam mazdy, więc nie mam co zamieniać
edit: a co do francuzów – u ojca w firmie jeździ berlingo 1,6HDI – ma przejechane 100tys. i należało tylko wymienić olej, dokręcić jedną śrubę i wymienić łącznik stabilizatora
Jedynym autem na F jakie bym kupił to Ford, ale tylko i wyłącznie Mustanga 
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
oj chyba bym sie musial mocno zastanowic czy chce BMW na dluzszy czas. Nowe diesle troche im Szwankują. Zaczynam sie przygladac innym markom z Azji ktorych nie wymienionu np. Hyundai i30/ix35/i40i oraz Kia Cee'd/Sportagekamilspider napisał(a):BMW
Niestety nie czuje sie dobrze w M3 BL . Nie mam jak wygodnie podeprzeć sobie lewy lokiec
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
widmo82 napisał(a):oj chyba bym sie musial mocno zastanowic czy chce BMW na dluzszy czas. Nowe diesle troche im Szwankują. Zaczynam sie przygladac innym markom z Azji ktorych nie wymienionu np. Hyundai i30/ix35/i40i oraz Kia Cee'd/Sportagekamilspider napisał(a):BMW
Niestety nie czuje sie dobrze w M3 BL . Nie mam jak wygodnie podeprzeć sobie lewy lokiec
Wiele problemów z dieslami spowodowane jest przez to, że ludzie kupują diesla bo takie oszczędne silniki i w ogóle super miód malina... ale jak jeżdżą dieslem po 3-5, a nawet tylko 10 km w jedną stronę to robią mu krzywdę i sobie też
Mój wujo kupił nową c klasę diesla i przez 3 lata zrobił 250kkm i przez ten czas dosłownie nic się nie popsuło czy nie zawiodło, wymiana tylko płynów i części eksploatacyjnych. Jak będzie miał 6 lat to się licznik cofnie z 500-600kkm do 200 i pójdzie jak świeża bułeczka

"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
Na co zamieniłbym ?
Mazda 3 MPS
BMW 3 E90
SUBARU IMPREZA STI/WRX GD
MITSUBISHI LANCER EVO IX
Na pewno benzynka i to z Turbo bo bez nie warto głowy zawracać chyba że spora pojemność...

Mazda 3 MPS
BMW 3 E90
SUBARU IMPREZA STI/WRX GD
MITSUBISHI LANCER EVO IX
Na pewno benzynka i to z Turbo bo bez nie warto głowy zawracać chyba że spora pojemność...
Ostatnio edytowano 28 sty 2013, 01:20 przez 911mc, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 30 sty 2011, 01:03
- Auto: Scion Tc 2.4 VVTI :)
Toyota Supra MK IV TT... choćby za 40 lat, ale odłożę w końcu siano w skarpecie na nią 
...nawet w niedziele i święta siedzę nad samochodami... ale cóż, kocham to :) Naprawić Ci auto? :)

- Od: 27 lis 2008, 12:18
- Auto: viewtopic.php?f=312&t=117669