Kalendarz klubowy – dyskusja

Zapisy, wydarzenia, akcje społeczne i konkursy, czyli społeczność MazdaSpeed w akcji.

Postprzez Radex » 11 lis 2011, 12:45

Osobiście proszę wszystkich o głosowanie tylko na te fotki które na prawdę Wam się podobają, bo to ma być kalendarz dla Nas wszystkich który będzie zdobił nasze ściany.
Także na bok proszę odrzucić kolesiostwo którego wpływ można było zobaczyć podczas konkursów – taka prawda.

Proszę również tego kto będzie projektował kalendarz o uczynienie go bardziej praktycznym tak aby każdy mógł z niego korzystać tj: duże czytelne daty, wstawienie nazw dni i uszeregowanie tych dni w tygodnie żeby wygodnie się korzystało.
Kalendarz to nie same fotki i "minimalizm datowy" bo z takiego kalendarza bardzo niewygodnie się korzysta co chyba może potwierdzić większość osób. Efektem tego było że nawet za darmo nie chciałem tego kalendarza bo po prostu był bardzo niewygodny w użytkowaniu.

Dodatkowo proszę bardzo o zrobienie kalendarza z grubszych arkuszów, bo ten poprzedni był stanowczo zbyt giętki.

Zaraz dokonam wyboru 12 fotek, liczę że w tym roku kalendarz będzie tip-top :)
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Paweł » 11 lis 2011, 13:38

kinki napisał(a):ten poprzedni wogole nie spelnia roli kalendarza. nie jest wogole czytelny.

Radex napisał(a):Kalendarz to nie same fotki i "minimalizm datowy" bo z takiego kalendarza bardzo niewygodnie się korzysta co chyba może potwierdzić większość osób.

Kalendarz klubowy ze zdjęciami naszych samochodów ma przede wszystkim ozdobną formę obrazu – plakatu, który można powiesić na ścianie i który zmienia się co miesiąc. Użyteczne kalendarze mają zupełnie inny układ, więcej miejsca przeznaczonego na notatki, dodatkowe informacje jak. np. imieniny, etc., etc. Nie sądzę, żeby zwiększenie funkcjonalności kalendarza kosztem zmniejszenia zdjęć wyszło mu na dobre. Jeśli jest potrzebne narzędzie, to lepiej skorzystać z kalendarzyków, które w założeniu były ku temu przeznaczone, a klubowemu kalendarzowi pozostawmy funkcję miłego dla oka akcentu klubowego :).
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Radex » 11 lis 2011, 13:45

tco_tm napisał(a):
kinki napisał(a):ten poprzedni wogole nie spelnia roli kalendarza. nie jest wogole czytelny.

Radex napisał(a):Kalendarz to nie same fotki i "minimalizm datowy" bo z takiego kalendarza bardzo niewygodnie się korzysta co chyba może potwierdzić większość osób.

Kalendarz klubowy ze zdjęciami naszych samochodów ma przede wszystkim ozdobną formę obrazu – plakatu, który można powiesić na ścianie i który zmienia się co miesiąc. Użyteczne kalendarze mają zupełnie inny układ, więcej miejsca przeznaczonego na notatki, dodatkowe informacje jak. np. imieniny, etc., etc. Nie sądzę, żeby zwiększenie funkcjonalności kalendarza kosztem zmniejszenia zdjęć wyszło mu na dobre. Jeśli jest potrzebne narzędzie, to lepiej skorzystać z kalendarzyków, które w założeniu były ku temu przeznaczone, a klubowemu kalendarzowi pozostawmy funkcję miłego dla oka akcentu klubowego :).

i jak zwykle Zarząd swoje, a ludzie swoje...
nie zachowujcie sie jak PiS tylko posluchajcie nas czasem, nie tylko Wy bedziecie korzystac z kalendarza.
a jesli ma on pelnic funkcje obrazków to zróbcie plakaty albo katalog z autami a nie KALENDARZ.

skoro się tak upieracie przy swoim minimaliźmie to niech grafik chociaż dla porównania zrobi kilka projektów i przedstawcie je.

jeśli kalendarz ma być w takiej formię jak rok temu to na pewno go nie kupię gdyż nie spełni swoich funkcji a zatem po co mi on :( mam dużo innych fajnych obrazków, a zamiast cudzych aut to wolę sobie wydrukować w dużym formacie jakieś ekstra zdjęcie sowjego samochodu.
Forumowicz

Postprzez Paweł » 11 lis 2011, 14:03

Radex, oczywiście nie musisz kupować, ani dostawać za darmo klubowego kalendarza, szczególnie jeśli uważasz, że nie spełnia swojej funkcji. Nie po to robimy trwający rok konkurs fotograficzny, żeby później te małe dzieła sztuki upchnąć w nagłówku jakiegoś "użytecznego" szkaradzieństwa.

Proszę też powstrzymaj się od tej niby politycznej retoryki (przynajmniej na tym forum), bo nie zastąpisz nią logicznego argumentowania :).
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Radex » 11 lis 2011, 14:14

tco_tm napisał(a):Proszę też powstrzymaj się od tej niby politycznej retoryki (przynajmniej na tym forum), bo nie zastąpisz nią logicznego argumentowania .

logiczne argumentowanie jak widać nie trafia :P

dobra z mojej strony już koniec, coraz częściej widze że nie ma się co tutaj odzywać bo nie obchodzi Was zdanie innych :|
najgorsze jest że reszta zawsze siedzi cicho bo wychodzi z tego samego założenia że lepiej się nie odzywać bo to i tak nic nie da.
sami doprowadzacie do takiego stanu rzeczy
zobaczcie ile osób się udziela w ważnych tematach, sprawach, bardzo mała.
to o czymś świadczy. ale oczywiście zlejecie to bo to nie jest argument dla Was.
szkoda mojego czasu i klawiatury. szczerze – bardzo mi przykro z tego powodu bo na prawdę chcę w czymś pomóc.
Ostatnio edytowano 11 lis 2011, 14:20 przez Radex, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez ravo » 11 lis 2011, 14:21

Przykro mi wszystkim nie dogodzimy, dla mnie także ten kalendarz jest formą plakatu pokazującą urok naszych aut a w dodatku możliwości Waszych umiejętności i o to tu chodzi. Organizer mam w telefonie, Radex proszę także nie pisz, że piszesz jako głos ludu bo może być dokładnie odwrotnie nie zawsze świat obraca się wokół nas choć pewnie wielu by tak chciało. Oczywiście bez złośliwości.
Np. Piękne zdjęcia chłopaków z Bydgoszczy jak bym miał je oglądać jako mniejszą część strony a w zamian dostanę duże daty dla inwalidów to dziękuje bardzo nie tego w nim szukam.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez boczek86 » 11 lis 2011, 14:31

to moze i ja cos powiem bo tak cicho siedziec to serio troche glupio. niekupowalem kalendarza bo jak Radex mowil malo praktyczny i kupilem wkoncu taki gastronomiczny. o niebo lepszy. wiec i mysle ze nasz jakby byl podobny to kazdy by byl zadowolony . przepraszam za jakosc zdjecia ale robione teraz na szybko telefonem.

Obrazek

jego wymiary to 45 cm x 32 cm. i sa wypisane daty , dni tygodnia, imieniny i zaznaczone swieta. a i zdjecie mozna fajnie wkleic.
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez Radex » 11 lis 2011, 14:31

jeśli dla Was kalendarz to zdjęcie, a pod nim numerki 12345678910111213141516171819202122232425262728293031 to nic nie poradzę.
nie chodzi o jak to napisałeś "duze daty dla inwalidów" ale o resztę treści i usystematyzowanie dat aby był przyjazny dla użytkownika :P

Obrazek
przykładów jest bardzo wiele....

ps.
nie uznaje się za głos ludu, twierdzę tylko że swoją postawą zniechęcacie ludzi do wypowiadania się.
Forumowicz

Postprzez Mako » 11 lis 2011, 15:08

Nie wiem dlaczego ale te przyklady ktore pokazaliscie sa takimi kalendarzami jakich w ogole bym nie zawiesil. Radex ten co zaprezentowales ma za duzo bialego miejsca, zdjecie male i ma powazna wade, ktora Ty wytykales klubowemu kalendarzowi czyli brak podzialu na tygodnie. Wedlug mnie kalendarz moze miec cyfry od 1 do 31 ustawione w szeregu, niedziele zaznaczone na czerwono i to wszystko, najwazniejsze zeby zdjecia byly duze i w dobrej jakosci. Glosy na zdjecia ode mnie pojda troche pozniej, trzeba sie dobrze zastanowic bo jest duzo zdjec a tylko 12 miejsc.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez Radex » 11 lis 2011, 15:22

to tylko przyklad, jest duzo roznych wzorow.
Forumowicz

Postprzez Magoor » 11 lis 2011, 15:56

Jest wiele układów graficznych i każdemu może się podobać inny. Najlepszy jest z maksymalnie dużym zdjęciem i czytelny użyteczny kalendarz ale tak się chyba nie da. Tu jest kalendarz od innych zapaleńców samochodowych i najpierw są zdjęcia też a treść pozostawiona w tle. Ale do formy kalendarza się nie wtrącam już.

Zdjęcia wybierałem ciekawe wizualnie ale przy tym bardzo dobre jakościowo. To ma być potem jako ozdoba i zastanawiałem się nad tym co bym sam chętnie powiesił na ścianie i nie musiał się wstydzić.
Obrazek
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 17 gru 2009, 00:29
Auto: M6 2,0 GY 136KM (~160KM) '05

Jazz 1,4 83KM '05
S-max 1,6 160KM' 12

Postprzez kinki » 11 lis 2011, 16:04

jak bedzie w podobnej formie jak dotychczas to ja nie kupuje :(
Wladca ognia
Moderator Globalny

Od: 28 lis 2006, 23:08
Auto: A4

Postprzez sewa » 11 lis 2011, 23:56

Jeszcze dodam cos do poprzedniej dyskusji o formie kalendarza. Uwazam, ze faktycznie jest malo czytelny, ale to nie jest najwazniejsze! Najwazniejsze sa zdjecia aut – ktore mozna co miesiac zmieniac :) A sam kalendarz jest zrobiony ze smakiem.

Nie zawsze zgadzam sie z zarzadem, ale w tym przypadku musze przyznac im racje. Chociaz twierdze, ze zarzad nie pozostawia zbyt wiele miejsca na dyskusje klubowiczom.. niestety.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 2 wrz 2009, 12:53
Auto: MX6 KL '92

Postprzez radzi89 » 12 lis 2011, 00:02

12 glosow oddane :) Co do samego wzoru kalendarza , uwazam, ze faktycznie moglby byc bardziej praktyczny niz ten, ktory moglismy kupic w roku obecnym :) To, ze w tym kalnedrzu glownie chodzi o fotki naszych aut nie znaczy ,ze nie moze on byc praktyczny :)
Ostatnio edytowano 12 lis 2011, 00:49 przez radzi89, łącznie edytowano 1 raz
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez kylu » 12 lis 2011, 00:36

Dyskusja jak najbardziej odpowiednia i dobrze ze radex sie odezwal ,kalendarz to kalendarz kazdy wie jak wyglada a jesli zarzadowi chodzi tylko o foty aut to niech zrobi album aut a nie nazywa go kalendarzem <dupa> duzo osob nie kupi go ale to nie jest najwazniejsze tak jak kos napisal jest duzo wzorow przedstawic, wybrac a nie wszystko tak jak sie przewodniczacym podoba, ale jak to w polsce wszedzie tak samo...
Forumowicz

Od: 15 gru 2009, 12:44
Auto: Mazda 323F BA 2.0 V6 95r.

Postprzez Paweł » 12 lis 2011, 01:11

Radex napisał(a):niech grafik chociaż dla porównania zrobi kilka projektów i przedstawcie je.

kylu napisał(a):a jesli zarzadowi chodzi tylko o foty aut to niech zrobi album aut a nie nazywa go kalendarzem duzo osob nie kupi go ale to nie jest najwazniejsze tak jak kos napisal jest duzo wzorow przedstawic, wybrac a nie wszystko tak jak sie przewodniczacym podoba

Radex, kylu – nie mamy absolutnie zamiaru narzucać własnego zdania, choć oczywiście zależy nam na spójnym wizerunku klubowych gadżetów. Jeśli chcecie przedyskutować i wybierać projekty kalendarzy, proszę o przedstawienie Waszych projektów, nad którymi wspólnie się pochylimy, bo nie mamy etatowego grafika, któremu można zlecić tą pracę.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez pawel1978 » 12 lis 2011, 01:50

Głosy oddane. A jak znajdę chwilę czasu to podeślę wam wzór kalendarza o który nie musielibyście się spierać. Racja jest po obu stronach.
Forumowicz

Od: 16 cze 2010, 19:34
Auto: mazda 6 2.2 sport
Black Panther

Postprzez Wojtek » 12 lis 2011, 01:53

pawel1978 napisał(a):Głosy oddane. A jak znajdę chwilę czasu to podeślę wam wzór kalendarza o który nie musielibyście się spierać. Racja jest po obu stronach.

trzymam kciuki ;)
moze bedzie i wilk syty i owca cala?

ps. co ja plote... hahaha
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Radex » 12 lis 2011, 11:18

tco_tm napisał(a):Radex, kylu – nie mamy absolutnie zamiaru narzucać własnego zdania, choć oczywiście zależy nam na spójnym wizerunku klubowych gadżetów. Jeśli chcecie przedyskutować i wybierać projekty kalendarzy, proszę o przedstawienie Waszych projektów, nad którymi wspólnie się pochylimy, bo nie mamy etatowego grafika, któremu można zlecić tą pracę.

to kto projektował kalendarz ostatnio? może on by dla porównania zrobił druga wersję.
mogę coś spróbować zrobić ale to będzie tylko zarys, bo nie mam zdolności w tym kierunku ani nie potrafie robić rzeczy w CADzie czy w czym tam taki kalendarz ma być zrobiony.
Forumowicz

Postprzez kinki » 12 lis 2011, 11:26

przeciez firmy zajmujace sie produkcja kalendarzy maja wzorce i bardzo chetnie zaproponuja jakies projekty. przeciez dla nich to jest kasa. a firm takich jest pelno
Wladca ognia
Moderator Globalny

Od: 28 lis 2006, 23:08
Auto: A4