Zmiany w strukturze naszego forum

Zapisy, wydarzenia, akcje społeczne i konkursy, czyli społeczność MazdaSpeed w akcji.

Postprzez tadziol » 30 paź 2014, 12:23

Yard napisał(a):Również nie chce im się używać szukajki, pisać we właściwych działach, wpisywać informacji o samochodzie... Ale mieć pretensje, że nie potrafimy wróżyć i nikt nie odpisuje i nie podaje gotowych rozwiązań to im się chce.

a co z tym zrobić ?
viewtopic.php?f=465&t=176200
wyklepał nowy wątek,zamaiast się podłączyć do tego:
viewtopic.php?f=426&t=9243
ale z drugiej strony,to czym ma się kierować ? silnikiem (DITD) czy autem (BJ)
ten wątek o migającej kontrolce powinien być we wszystkich 3 działach z silnikami DITD,a jest tylko w GF/RF2A-4F.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez bieski » 30 paź 2014, 12:25

tadziol napisał(a):ten wątek o migającej kontrolce powinien być we wszystkich 3 działach z silnikami DITD,a jest tylko w GF/RF2A-4F.

Dokładnie. Niestety podział działu trochę to wymusił.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez malutka » 30 paź 2014, 13:01

Mr_Bartek napisał(a):Nie każdemu chce się pisać z polskimi znakami diakrytycznymi, a inni nie mają możliwości lub nie lubią. Nie popadajmy w paranoję. To jest forum motoryzacyjne, a nie o filologi polskiej.

Być może mnie zlinczujecie, ale dla mnie poprawne pisanie jest po prostu oznaką dobrego wychowania, kultury osobistej i szacunku do innych użytkowników.
O ile wytłumaczenie, że ktoś jest poza granicami kraju i nie ma możliwości używania polskich znaków jest dla mnie do przyjęcia. To stwierdzenie, że ktoś tego nie lubi lub mu się nie chce już nie. Byka może walnąć każdy – jak słusznie zauważył Leszek, zdarzyło się to nawet naszemu forumowemu Miodkowi :) Ale jest różnica walnąć się raz na jakiś czas, a notorycznie. Mam rozumieć, że np. listy motywacyjne do pracy, albo jakieś urzędowe pisma takie osoby też piszą z błędami? Jeśli tak to nie ma tematu, ale jeśli kogoś stać by w "normalnym życiu" postarać się pisać jak człowiek, a na forum już nie...to jest to marne.

Dla rozluźnienia:
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Forumowicz

Od: 6 maja 2006, 12:20
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Postprzez Siw-y » 30 paź 2014, 13:09

bieski napisał(a):
tadziol napisał(a):ten wątek o migającej kontrolce powinien być we wszystkich 3 działach z silnikami DITD,a jest tylko w GF/RF2A-4F.

To jest powodem likwidacji działu dizli.
Co widać nie tylko mi nie przypadło do gustu ;)
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Marek 161BD081 » 30 paź 2014, 13:23

malutka – ta niechęć to TYLKO lenistwo.
Co do błędów ort. to większość przeglądarek ma wbudowany moduł sprawdzania pisowni ale .... trzeba jeszcze chcieć z niego korzystać :(
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez Siw-y » 30 paź 2014, 13:25

A da się wprowadzić aby w gotowym poście błędne wyrazy były z automatu jakoś podkreślane czy w innym kolorze?
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Dominator » 30 paź 2014, 13:35

Co do pisania z koncowkami itp. Ja akurat pisze tak jak mi wygodniej i nie uwazam tego za brak szacunku do innych, itd. Tym bardziej jak do korzystania z forum uzywam zazwyczaj telefonu. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :D
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez tadziol » 30 paź 2014, 15:35

bieski napisał(a):

Czyżby ?? Problemy z DPF-em mają swoje wątki o prawie tych samych tytułach ale w różnych działach.
Przykład:
viewtopic.php?f=410&t=123243
viewtopic.php?f=420&t=153623
Te same silniki,różne nadwozia...albo:
viewtopic.php?f=396&t=151872
viewtopic.php?f=468&t=157762
viewtopic.php?f=410&t=90175
znów-ten sam silnik,ten sam problem, trzy różne nadwozia.
Jakoś się da.Może dla DITD też to powielić ?

Siw-y napisał(a):
bieski napisał(a):

To jest powodem likwidacji działu dizli.

chciałeś napisać skutek,efekt,wynik.....
ale rozumiem i podzielam.
Obrazek
Firma

Postprzez malutka » 30 paź 2014, 15:39

Dominator napisał(a):Co do pisania z koncowkami itp. Ja akurat pisze tak jak mi wygodniej i nie uwazam tego za brak szacunku do innych, itd. Tym bardziej jak do korzystania z forum uzywam zazwyczaj telefonu. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :D

W telefonach też jest coś takiego jak słownik podpowiadający wyrazy z polskimi znakami :P Ale zgodzę się, że odpisywanie w ten sposób do wygodnych nie należy i mi samej na pewno się zdarzyło nie użyć w ten sposób ogonka.
Szczerze to najbardziej mnie wnerwia brak interpunkcji. Tasiemcowe zdania bez przecinków, kropek, wielkich liter... Próbowaliście to kiedyś przeczytać na głos tak, żeby zabrzmiało jak należy? <lol>
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Forumowicz

Od: 6 maja 2006, 12:20
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Postprzez petro » 30 paź 2014, 16:06

malutka napisał(a):
Mr_Bartek napisał(a):Nie każdemu chce się pisać z polskimi znakami diakrytycznymi, a inni nie mają możliwości lub nie lubią. Nie popadajmy w paranoję. To jest forum motoryzacyjne, a nie o filologi polskiej.

Być może mnie zlinczujecie, ale dla mnie poprawne pisanie jest po prostu oznaką dobrego wychowania, kultury osobistej i szacunku do innych użytkowników.
O ile wytłumaczenie, że ktoś jest poza granicami kraju i nie ma możliwości używania polskich znaków jest dla mnie do przyjęcia. To stwierdzenie, że ktoś tego nie lubi lub mu się nie chce już nie. Byka może walnąć każdy – jak słusznie zauważył Leszek, zdarzyło się to nawet naszemu forumowemu Miodkowi :) Ale jest różnica walnąć się raz na jakiś czas, a notorycznie. Mam rozumieć, że np. listy motywacyjne do pracy, albo jakieś urzędowe pisma takie osoby też piszą z błędami? Jeśli tak to nie ma tematu, ale jeśli kogoś stać by w "normalnym życiu" postarać się pisać jak człowiek, a na forum już nie...to jest to marne...

Ta wypowiedź nie zasługuje na lincz, tylko na pochwałę. <spoko>
Tłumaczenie, że komuś się nie chce pisać polskich znaków, gdy ma taką możliwość, bo to łatwiej i szybciej, oznacza tylko tyle, że piszący nie szanuje czasu czytającego.
Jeśli nawet takie "uproszczone" pisanie odbywa się sprawniej i szybciej, to czytanie wręcz odwrotnie. Jest męczące, a czytana treść bywa niejednoznaczna. <rotfl>
Kolejna rzecz, to wstawianie przecinków w odpowiednich miejscach zdania. To również potrafi diametralnie zmienić ich sens. Czy poniższe, przykładowe wypowiedzi mówią o tym samym?
Nie, nie chce mi się pisać poprawnie.
Nie nie, chce mi się pisać poprawnie. <oczko>
Język i pisownia są częścią naszej kultury. Jeśli nie dbamy o język marniejemy kulturowo.
Warto się czasami zastanowić, czy to co chcemy przekazać, jest tożsame z tym, co napisaliśmy. Czasami warto też pomilczeć w rozmowie...
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン

Postprzez Marianek » 30 paź 2014, 16:47

Osobiście wolał bym pisać bez ogonków bo ich nie mam w komputerze, posiadam klawiaturę AZERTY wiec doinstalowanie ich w systemie tez bywa śmieszne podczas korzystania. Za to korzystam z poprawiacza przeglądarki co niestety bywa czasochłonne <diabełek> . Nie lubię ale robię <glupek2>
Mi ogonki czy są, czy nie ma jest obojętne.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez ZOOMik » 31 paź 2014, 01:30

tadziol napisał(a):
ZOOMik napisał(a):Na zakończenie coś „na deser”, ale w ramach tematu…
Jakiś czas temu zabrano forumowiczom podpisy, bo wg zarządu miał to być genialny pomysł w walce ze spamerami, reklamowaniem DG, itp. Nikt nas o planowanym rozwiązaniu nie poinformował ani nie poprosił o opinie. Po tym odgórnym wprowadzeniu go w życie pisałem, zresztą nie ja jeden, że to zły i nieskuteczny pomysł, który uderzy tak naprawdę w rzeszę uczciwych użytkowników. „Pijawki” i różnej maści kombinatorzy, jak będą chcieli to i tak znajdą inne sposoby a jedynym sensownym działaniem jest interwencja moderatora (zgłoszenia użytkowników), dokładnie tak, jak w przypadku innych publikowanych nieregulaminowych/niepożądanych treści. Na poparcie tej tezy, tego, że mieliśmy rację, oto przykład delikwenta, który podpisu mieć nie może, bo wg „nowych zasad” za mało postów spłodził, ale to nie przeszkadza mu reklamować swoją DG w najlepsze od kwietnia br. za pośrednictwem avatara oraz adresu strony www: memberlist.php?mode=viewprofile&u=83552

mam nadzieję,że reakcja zarządu będzie natychmiastowa.

No i jak Ci się podoba reakcja naszych włodarzy? Zadziwiająca indolencja, nieprawdaż?
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez tadziol » 31 paź 2014, 09:22

napisałem : mam nadzieję,a to czy czegoś dokonali może leżeć poza naszą wiedzą.
poza tym jak to zrobić ? usunąć im avatary,maile,linki ?? tylko wybranym czy wszystkim ?
kolego ZOOMik proponuj coś <spoko>
Obrazek
Firma

Postprzez bieski » 31 paź 2014, 09:55

tadziol napisał(a):Czyżby ?? Problemy z DPF-em mają swoje wątki o prawie tych samych tytułach ale w różnych działach.

No bo my (moderatorzy działu :P ) tego pilnowaliśmy w 6 :P Często przenosiłem wątki z GG/GY do GH.
W GH nikt nie pytał bo nie było wątku. Jak się dyskusja w GG/Gy odpowiednio rozwinęła to się wydzielało posty do GH, wątek powstał i teraz już pytania padają w dobrym dziale.

Moderator z GF powinien wydzielić posty dotyczące BJ i przerzucić do działu BJ.

Dopisano Pt, 31 paź 2014, 09:56:

ZOOMik napisał(a):No i jak Ci się podoba reakcja naszych włodarzy? Zadziwiająca indolencja, nieprawdaż?

Warto się zastanowić czy przygarnąć użytkownika do firm czy może zniechęcić do forum przez usuwanie wszystkiego co możliwe.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez tadziol » 31 paź 2014, 10:26

bieski napisał(a):Moderator z GF powinien wydzielić posty dotyczące BJ i przerzucić do działu BJ.

słusznie,ale czy to zrobi ? ja wątpię... :|
bieski napisał(a):Warto się zastanowić czy przygarnąć użytkownika do firm czy może zniechęcić do forum przez usuwanie wszystkiego co możliwe.

raczej postawić przed wyborem :firma lub brak ukrytej reklamy.koniec-proste.
Obrazek
Firma

Postprzez Yard » 31 paź 2014, 12:41

Proste rozwiązania są najlepsze.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez ZOOMik » 2 lis 2014, 12:52

tadziol napisał(a):napisałem : mam nadzieję,a to czy czegoś dokonali może leżeć poza naszą wiedzą.

A nie powinno. Problem wadliwej komunikacji był wielokrotnie sygnalizowany, ale jak widać nikt „na górze” nie wziął sobie tego do serca.

tadziol napisał(a):poza tym jak to zrobić ? usunąć im avatary,maile,linki ?? tylko wybranym czy wszystkim ?
kolego ZOOMik proponuj coś <spoko>

Z grubsza tak:
Przedstawiciel zarządu składa takim użytkownikom propozycję uzyskania statusu „Firma” na pewnych warunkach. W przypadku braku zainteresowania ofertą, zwraca się z prośbą o zmianę avatara/nicka/maila/podpisu na neutralne, niezwiązane w żaden sposób z prowadzoną DG własną lub cudzą. Niezastosowania się do tego w wyznaczonym terminie, skutkuje usunięciem konta niesubordynowanego „pacjenta” i tyle.

Widziałem, że należysz do grona osób, które opowiadały się w dyskusji za bezpardonowym piętnowaniem użytkowników popełniających błędy językowe a nie wiesz, że zdania rozpoczynamy Dużą literą :P
Jestem przeciwny radykalnemu podejściu do tego zagadnienia, ale nieco szerzej wypowiem się na ten temat innym razem.

bieski napisał(a):Warto się zastanowić czy przygarnąć użytkownika do firm czy może zniechęcić do forum przez usuwanie wszystkiego co możliwe.

Postąpić mniej więcej tak, jak napisałem wyżej – niech wybierają, w jakim charakterze chcą tu występować.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez tadziol » 2 lis 2014, 18:24

ZOOMik napisał(a):Widziałem, że należysz do grona osób, które opowiadały się w dyskusji za bezpardonowym piętnowaniem użytkowników popełniających błędy językowe a nie wiesz, że zdania rozpoczynamy Dużą literą :P
Jestem przeciwny radykalnemu podejściu do tego zagadnienia, ale nieco szerzej wypowiem się na ten temat innym razem.

Owszem,masz rację.Zdarza mi się opuścić dużą literę na początku,ale wynika to tylko z pośpiechu.
Znajdź moje dwie fotorelacje i sprawdź pod kątem ortografii i interpunkcji.Wtedy miałem czas.
Natomiast podzielam Twoje stanowisko,aby podejście do tego problemu nie było aż tak radykalne.Co nie mniej nie pozwala mi przejść obojętnie obok takich wypowiedzi :
paradox2604 napisał(a):Witam mam problemik z moja mazda premacy chodzi o to ze zaczely mi sie swiecic kontrolki poduszek zolta swieci sie caly czas a czerwona mruga musze zaznaczyc ze nie zawsze tak sie dzieje czasami wszystko jest w porzadku a czasami sie zaswiecaja???? zrobilo mi sie tak kiedy zona odkurzala samochod potem mi sie zapaliley poruszalem kablami pod siedzeniem pasazera i zgasly czyzby przetarty przewod? moja mazda to premacy 99r 2.0 ditd

A to tylko wybrany post z tej listy :
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=35121

Poza tym mogę się bronić tym,że biorę przykład z "góry" :
Wojtek napisał(a):
tadziol napisał(a):a na co stawiasz ?

myślę właśnie, że niezbyt dobrze/poprawnie był wykonany pomiar...

emPL napisał(a):Dzisiaj po przeglądzie Pan serwisant stwierdził, że są to pomiary mieszczące się w normie, że nie mam się czym martwić i na ten przebieg wszystko jest jak najbardziej ok.

po tym stwierdzeniu moje przekonanie się potwierdziło...

;P

A w kwestii drugiego zagadnienia...
tadziol napisał(a):kolego ZOOMik proponuj coś

Twoja propozycja :
ZOOMik napisał(a):Przedstawiciel zarządu składa takim użytkownikom propozycję uzyskania statusu „Firma” na pewnych warunkach. W przypadku braku zainteresowania ofertą, zwraca się z prośbą o zmianę avatara/nicka/maila/podpisu na neutralne, niezwiązane w żaden sposób z prowadzoną DG własną lub cudzą. Niezastosowania się do tego w wyznaczonym terminie, skutkuje usunięciem konta niesubordynowanego „pacjenta” i tyle.

...jest zbliżona do :
Paweł napisał(a):Zdecydowaliśmy się wprowadzić na naszym forum regulamin kont komercyjnych. Sprawa nie jest skomplikowana i polega na pobieraniu symbolicznych odpłat od osób, którym nasze forum pomaga prowadzić działalność zarobkową. Poniżej zamieszczam wersję roboczą regulaminu, abyście mogli zapoznać się z nią przed wprowadzeniem zmian. Oczywiście jesteśmy otwarci na uwagi i propozycje udoskonalenia zaproponowanych przez nas zasad. Jeśli macie wątpliwości, proszę śmiało pytać.

Wstępnie planujemy, że regulamin (w formie ostatecznej, która może nieco różnić się od poniższej) zostanie wprowadzony w życie 1 czerwca br. Osobom, które dotychczas korzystały z forum na starych warunkach, a których dotyczy regulamin kont komercyjnych, zaproponujemy okres przejściowy, trwający do 1 lipca, podczas którego będą mogły podjąć decyzję o uiszczeniu opłaty lub rezygnacji z komercyjnego wykorzystania forum.
Paweł napisał(a):Wyłącznie konta komercyjne mogą zawierać reklamę działalności komercyjnej w postaci tekstu, odnośników oraz grafiki, umieszczoną w następujących miejscach:

nazwie, awatarze i profilu użytkownika (np. strona www),
podpisie użytkownika,
dedykowanych wątkach działu Ogłoszenia / Firmy,
w treści dyskusji, jeśli oferta dotyczy jej tematu i towarzyszy szerszej wypowiedzi.

Za reklamę uznaje się nazwy przedsiębiorstw, nazwy usług i produktów, hasła reklamowe, dane teleadresowe, oraz charakterystyczne elementy identyfikacji wizualnej.

Konta zwykłe, nieposiadające statusu kont komercyjnych, a korzystające z powyższych uprawnień, będą automatycznie usuwane.

Ale na razie to chyba tylko teoria bez pokrycia w rzeczywistości.
Są równi i równiejsi ? :>
Obrazek
Firma

Postprzez ZOOMik » 4 lis 2014, 15:44

Niestety tak to wygląda. Podrzuciłem tylko dwa przypadki, jako przykład, ale oczywiście jest tego więcej. Widać zarządowi niespieszno uregulować te kwestie, podobnie jak „wyspowiadać się” z tego bajzlu…milczą jak zaklęci…ale nie trać nadziei <diabełek>

Odnośnie „bykóf”…cd.
Użytkownicy, tacy jak wymieniony paradox2604, ostentacyjnie łamiący wszelkie możliwe zasady pisowni, niereformowalni „recydywiści”, powinni jakoś odczuć, że są pewne granice tolerancji. Jeśli o mnie chodzi, to nawet nie próbowałbym czytać takich postów a tym samym piszący nie miałby szansy doczekać się ode mnie odpowiedzi. Jeśli inni postąpiliby w podobny sposób, byłaby to jakaś kara i zarazem nauczka dla autora. Przeciwny natomiast jestem robieniu wielkiego halo, ze błędów przypadkowych lub/i mniejszej wagi takich, jak np.: pisownia wielką/małą literą, łączna/rozdzielna czy bez polskich znaków. Nie bądźmy aż tacy małostkowi – zaglądają tu różni ludzie a poza tym forum ma służyć przede wszystkim pomocą techniczną a nie poradami językowymi. ;P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez tadziol » 4 lis 2014, 18:45

ZOOMik napisał(a):Widać zarządowi niespieszno uregulować te kwestie, podobnie jak „wyspowiadać się” z tego bajzlu…milczą jak zaklęci…ale nie trać nadziei

I nie zawiodłem się...odpowiedź na moje zapytanie otrzymałem bez zbędnej zwłoki :

tadziol napisał(a):
Paweł napisał(a):Wstępnie planujemy, że regulamin (w formie ostatecznej, która może nieco różnić się od poniższej) zostanie wprowadzony w życie 1 czerwca br. Osobom, które dotychczas korzystały z forum na starych warunkach, a których dotyczy regulamin kont komercyjnych, zaproponujemy okres przejściowy, trwający do 1 lipca, podczas którego będą mogły podjąć decyzję o uiszczeniu opłaty lub rezygnacji z komercyjnego wykorzystania forum.

Mam pytanie: czy ów regulamin wszedł w życie i obowiązuje?
Paweł napisał(a):To jest projekt regulaminu. Nie wszedł.

Tym samym Twój projekt :
ZOOMik napisał(a):Przedstawiciel zarządu składa takim użytkownikom propozycję uzyskania statusu „Firma” na pewnych warunkach. W przypadku braku zainteresowania ofertą, zwraca się z prośbą o zmianę avatara/nicka/maila/podpisu na neutralne, niezwiązane w żaden sposób z prowadzoną DG własną lub cudzą. Niezastosowania się do tego w wyznaczonym terminie, skutkuje usunięciem konta niesubordynowanego „pacjenta” i tyle.

ma szanse,a przynajmniej tak mi się wydaje.
Kwestia reklamowania DG swojej czy innej powinna przecież być w jakiś sposób uregulowana ? Nieprawdaż ?
Obrazek
Firma