Konkurs Fotograficzny 2015 – Wiosenne plenery – wyniki.

Zapisy, wydarzenia, akcje społeczne i konkursy, czyli społeczność MazdaSpeed w akcji.

Konkurs MazdaSpeed 2015 – IV tura "Wiosenne plenery"

Ankieta wygasła 15 maja 2015, 05:45

1. Nightfall
10
3%
2. Norreca
6
2%
3. Brasiu
3
1%
4. rafalmazda6
9
3%
5. ark
2
1%
6. KyRy
19
6%
7. transfuze
2
1%
8. siwy_plock
7
2%
9. blaze007
1
0%
10. dejneks
4
1%
11. Yoki
7
2%
12. drozdo
11
3%
13. DamianoV6
2
1%
14. francesco_franco
7
2%
15. KubinhoCris
3
1%
16. DeviS
1
0%
17. makmarc
25
8%
18. Weelkoo
49
15%
19. marek219
1
0%
20. em_dzej
65
20%
21. Maniekvip
1
0%
22. brodaM6
6
2%
23. robi31
3
1%
24. gerz50
2
1%
25. bejsu
6
2%
26. danmazda
22
7%
27. tomi911
12
4%
28. dicon
6
2%
29. matys
4
1%
30. dnf
25
8%

Liczba głosów : 321

Postprzez makmarc » 16 maja 2015, 23:32

mmarcis4 napisał(a):To dlaczego głosujesz na zdjęcie w hdr skoro to tura wiosenna a nie zdjęcie w hdr?Nie ubliżając nikomu ale pudło kompletnie nie na temat!!Fona nr: 30:ładne foto,ładna fura,ale czy wiosenna??Nie-a zajęła ex aequo 3 miejsce z makmarc (fota też nie na temat).

Miałem nic nie pisać, ale skoro już tak... To przepraszam bardzo, daj wskazówki jak wg Ciebie powinna wyglądać fotografia do tury wiosennej, skoro piszesz w tym przypadku, że zdjęcie jest nietematyczne? Jeśli to nie jest na temat, to co powiedzieć o reszcie zdjęć, które brały udział w konkursie i zostały dopuszczone do głosowania? Nikt tutaj nie walczy o złote kalesony, jak to kiedyś mówiło się na podwórku, tylko trzeba potraktować to w formie fanu, zabawy, odskoczni od naszej codziennej rzeczywistości. Obróbka graficzna? Nikt tego nie zabrania, regulamin również mówi o braku podpisów, ramek itp, a technika wykonania zdjęcia czy jego obróbka to inna sprawa. Każdy fotograf poddaje swoje zdjęcia przeróbkom, więc pisanie takich rzeczy jest bynajmniej bezsensowne. Trzeba brać samemu udział, pokazać innym jak to się robi, a jeśli nie i coś się nie podoba, to nie należy głosować i zabierać w tej sprawie głosu. Takie jest moje zdanie. I nie widzę tu powodów, byśmy mieli się za chwilę wszyscy kłócić o jakieś zdjęcia i konkurs, bo nie z tego powodu jesteśmy na tym forum.

Dopisano 16 maja 2015 23:33:

mmarcis4 napisał(a):Maniek chyba tylko my go nie rozumiemy bo nie znamy się z chłopakami z jury!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Takie pomówienia są właśnie o kant pupy podtarł, bo wyobraź sobie, że nie znam się z nikim z jury, jak większość, a i tak nie widzę tutaj żadnych zależności.
makmarc

Postprzez Norreca » 16 maja 2015, 23:34

mmarcis4 napisał(a):Czyli większość głosujących z forum wiosnę uważa za kupę gów....na?Skoro pudło to foty nie na temat.

nie będę oceniał tego co ludzie wybrali, ja oceniłem sam dla siebie zagłosowałem na to co mi się podobało i koniec.

nie każdy najwidoczniej dorósł do wyborów. Nie ma po co kontynuować tej dyskusji bo nić pozytywnego z tego nie będzie.
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Weelkoo » 16 maja 2015, 23:42

tak dorzucę swoje dwa grosze, bo z tym HDR robi się trochę zamieszanie IMO – w każdej turze określona jest tematyka – wiosna określa temat kadru, nie narzuca techniki. Czy to będzie zdjęcie w kolorze, BW, panoramowany kadr, zdjęcie makro, tiltl-shift czy high-key – tu jest dowolność (co zrozumiałe). A HDR nie jest niczym innym niż techniką stosowaną w fotografii, nie wiem więc skąd to oburzenie na zdjęcie makmarca (tym bardziej, że to żaden HDR a taka obróbka ale nie mam zamiaru zaczynać tematu ;) ). W turze, gdzie narzucona jest technika wykonania fotografii (a jest tylko jedna taka tura – HDR właśnie) rozumiem doczepiania się do innych technik ale w turze, gdzie temat odnosi się do kadru <co?>
Forumowicz

Od: 25 paź 2011, 21:48
Auto: BMW 330e xDrive

Postprzez mmarcis4 » 16 maja 2015, 23:55

Makmarc czy Ty nie wiesz jak powinna według tematu wyglądać wiosna?Np: fota 4,9,12!!20 (tylko w oryginale było by super),21,22,23,26,27!!!!,28 czy to nie zdjęcia o tematyce wiosennej?Skoro pytasz jak powinno wyglądać foto o tej tematyce to dlaczego wysłałeś foto?Ja nie wysłałem w tym roku bo nie miałem dobrego pleneru,a przerabiać foto w hdr dla którego jest osobna tematyka konkursu?Bez sensu,nie odstawiajmy maniany.Jest regulamin,jest tematyka to się jej trzymajmy:jest konkurs wiosenny,dajny naturalną wiosnę,jest hdr dajmy hdr itp. itd.
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lut 2013, 16:12
Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)

Postprzez makmarc » 17 maja 2015, 00:11

Wiem, jak powinna wyglądać, dlatego wysłałem to zdjęcie, i jeśli ktoś nie widzi na nim wiosny, a jesień bądź zimę hahaha to już nie mój problem. A gdzie Ty widzisz zastosowaną technikę hdr na moim zdjęciu, bo tego jeszcze bardziej nie potrafię zrozumieć? Zdjęcie to zostało ustrzelone dosłownie w ciągu kilku chwil, bo natężenie ruchu w tym miejscu nie pozwalało na swobodne cykanie, a obróbka zdjęcia, bo takowa była, trwała jeszcze mniej niż samo jego zrobienie. Regulamin tego nie broni, więc nie narzucaj ludziom, co mogą, a czego już nie. Zrzućcie ciśnienie. Ja po raz kolejny wysłałem foto na konkurs i w żadnym nie nastawiałem się na zbyt wiele, ale widzę, że ostatnie resztki przyjemności czerpane z tej zabawy zostają odbierane przez takie bezsensowne, powiedziałbym bardzo niskich lotów dyskusje. Z powodu tego mojego 3 miejsca i Twojej krytyki, jak się okazuje nie tylko tego, ale i innych zdjęć, mi nie urośnie, a Tobie nie stanie, więc dalsza polemika mija się z celem.
makmarc

Postprzez szkodnik_byd » 17 maja 2015, 00:15

To zawsze jest trudna kwestia

Ja sam nie lubię retuszowanych zdjęć i ten temat był tutaj już walkowany wiele razy

Prawda jest taka że po to poprawiają ludzie zdjęcia bo są one przyjemniejsze dla oka i bardziej chwytliwe czyli większość chętniej na nie głosuje

Zawsze można winić regulamin, osoby zglaszajace takie zdjęcia czy stachana który je dopuścił jaki to ma sens

Życie nie jest sprawiedliwe i jak 250 osób głosuje to z wynikiem trzeba się pogodzić nawet jak się z czymś nie zgadzamy

Choć powtarzam ją zawsze byłem za tym aby były konkursy z edycja zdjęcia i bez niej gdyż lubię zdjęcia bez edycji ale ja jestem jednym z mniejszości pewnie
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Klubowicz

Od: 3 gru 2006, 00:10
Auto: X9 TA 2,5v6 MT 98r.
X9 TA 2,5v6 AT 01r. dawca
X9 TA 2,5v6 AT 99r. green
5 CW 1,6D 11r.
były:
MX-5 NC 2,5 06r
6 GG 2,0 02r.
626 GF2,0HP 98r.
323f BG 1,6 91r.

Postprzez mmarcis4 » 17 maja 2015, 00:18

makmarc napisał(a):Wiem, jak powinna wyglądać, dlatego wysłałem to zdjęcie, i jeśli ktoś nie widzi na nim wiosny, a jesień bądź zimę to już nie mój problem

Jeśli Ty widzisz w lesie taką 100% wiosnę to chyba nie ze mną jest coś nie tak....bo równie dobrze takie samo foto mogę strzelić w sierpniu i to też będzie wiosna??????Oburzyłeś się bo ktoś odważył się skrytykować Twoje foto?Pierwszy raz spotkałeś się z negatywną opinią na forum?Czy może jak to napisałeś Ci nie urośnie?Bo już sam nie wiem.Szanuję Twój temat na forum,Twoje podejście do auta i samo auto,ale sorry fota słaba i tyle w temacie.Aaaaa jeszcze jedno,jeśli nikt tutaj nie walczy o złote kalesony to po co jest regulamin???Dlaczego fota która była na temat nie została dopuszczona do konkursu tylko dlatego że fota nie była nickiem podpisana/????Bo tak mówi regulamin!!!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowano 17 maja 2015, 00:23 przez mmarcis4, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Postprzez makmarc » 17 maja 2015, 00:22

szkodnik_byd napisał(a):Choć powtarzam ją zawsze byłem za tym aby były konkursy z edycja zdjęcia i bez niej gdyż lubię zdjęcia bez edycji ale ja jestem jednym z mniejszości pewnie

Nie jesteś :) gdyby regulamin jasno zabraniał takich kwestii te konkursy wyglądałyby inaczej, a jest tak piszesz, naciesz oko i wygrywam :) Chociaż z drugiej strony nie zawsze dałoby się poznać obróbkę zdjęcia, a więcej z tego byłoby kłótni, bo selekcja takich zdjęć do łatwych nie należy. I tu jest znowu gdybanie, dlatego traktowane jest to jako forma zabawy, dla przyjemności, tak jak picie Twojej cytrynówki ... Z kieliszka to już nie to samo co z dystrybutora ... W kieliszek tyle nie wlejesz <lol>
makmarc

Postprzez Weelkoo » 17 maja 2015, 00:27

szkodnik_byd napisał(a):Choć powtarzam ją zawsze byłem za tym aby były konkursy z edycja zdjęcia i bez niej gdyż lubię zdjęcia bez edycji ale ja jestem jednym z mniejszości pewnie

a co to znaczy bez edycji? ;) i jak to oceniać czy jest z czy bez – bo chyba tylko akceptując pliki RAW i wierzyć wysyłającemu, że w RAW niczego nie zmienił (bo i te można edytować, nawet z poziomu aparatu). IMO niewykonalne
Forumowicz

Od: 25 paź 2011, 21:48
Auto: BMW 330e xDrive

Postprzez makmarc » 17 maja 2015, 00:29

mmarcis4 napisał(a):Jeśli Ty widzisz w lesie taką 100% wiosnę to chyba nie ze mną jest coś nie tak....bo równie dobrze takie samo foto mogę strzelić w sierpniu i to też będzie wiosna??????

Po pierwsze to nie jest las, tylko rząd drzew rosnących przy drodze <oczko> Po drugie nie ustrzelisz w sierpniu takiego zdjęcia, bo w sierpniu drzewa będą pełne zieleni, a tutaj tego nie ma, bo dopiero rozkwitały, czyli mamy wiosnę :) Jesienią też tego nie zrobisz, bo liście będą spadały ... Więc odbijając piłeczkę to chyba jednak nie ze mną jest coś nie tak, skoro już tak to nazwałeś.

mmarcis4 napisał(a):Oburzyłeś się bo ktoś odważył się skrytykować Twoje foto?Pierwszy raz spotkałeś się z negatywną opinią na forum?

mmarcis4 napisał(a):Szanuję Twój temat na forum,Twoje podejście do auta i samo auto

To jednak nie bardzo jesteś obeznany w moim temacie, bo z krytyką spotkałem się nie raz, i uwierz mi, jestem bardzo daleki od jakiegokolwiek oburzania się, zwłaszcza za takie pierdoły, ale nie wmówi mi nikt, że zdjęcie nie jest tematyczne bądź zrobione w HDR. Słabe? Może i tak, zgadzam się, ale robię to dla przyjemności, bo fotografami ani ja, ani moja narzeczona nie jesteśmy :)
makmarc

Postprzez rafałmazda » 17 maja 2015, 00:51

makmarc napisał(a):naciesz oko

czy ja tu widzę jakąś aluzję? hahaha jeśli tak to foko brakuje :P Panowie, wyłączcie tą spinkę <oczko> bo po pierwsze – to jest zabawa <oczko> po drugie – głosuje społeczność i za pół litra nikt głosów nie kupuje (chyba hahaha ). Mamy demokrację i te nasze wybory odbywają się na tych samych zasadach co np. prezydenckie (bo na czasie) :D też każdy może oddać głos (w naszym przypadku nawet 3) i też frekwencja jest mała <oczy> bo na ponad 10 tys wyświetleń (nie spojrzałem ile było jak ankieta wygasła, ale było ponad 10 tys) głosów mamy ile? 321 :( no ale nikogo nie zmusimy do głosowania :D tylko to nasze głosowanie różni się jednym znaczącym szczegółem od tego ww. prezydenckiego :P w naszych "wyborach" jest na kogo głosować :D i żeby nie było – nie mam tu zamiaru krytykować niczyich poglądów politycznych :P te konkursy to zwykła zabawa i chodzi w nich o to, żeby pooglądać przepiękne czterokołowe modelki w ciekawych plenerach :D a aranżacja i inne stylizacje czy charakteryzacje zależą od autora <ok> i nawet jeśli turę wiosenną ma wygrać zdjęcie w technice HDR o zachodzie słońca w grudniu to czemu nie? Przecież to my głosujący decydujemy i to od nas zależy ocena zdjęcia pod kątem wykonania i zgodności z motywem przewodnim <oczko> tyle w temacie ode mnie :D tylko nie bijcie :D
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez oldwin » 17 maja 2015, 08:15

mmarcis4 napisał(a):bo równie dobrze takie samo foto mogę strzelić w sierpniu i to też będzie wiosna??????

powodzenia.. ustrzelić kwitnące mlecze w sierpniu..

tak BTW wszystko OK? <głaszcze>
Forumowicz

Od: 4 gru 2013, 15:55
Auto: Subaru Legacy VI 2.5 H4 2017 CVT+LPG (Qbox Plus, AC R01 Red, AC W03)
Mazda 3BL (sedan) US 2.0 AT 2010+LPG (QBox, Zavoli N, Barracudy pojedyncze)
gdyby wymieniać co było to by strony nie starczyło

Postprzez brodaM6 » 17 maja 2015, 08:18

Marcin i mevenpik, pisząc tu to tak jakbyś kamieniami w ścianę na...ał ,już raz pisałem ,to samo we wszystkich konkursach ,nie ważny plener musi być HDR ,czyżby w komisi siedział Bronek hahaha
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Forumowicz

Od: 16 kwi 2012, 18:42
Auto: M6 2.3AT UsA-spec.07r.

Postprzez mmarcis4 » 17 maja 2015, 08:58

oldwin napisał(a):powodzenia.. ustrzelić kwitnące mlecze w sierpniu..

Do...eś <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Maniekvip » 17 maja 2015, 09:06

oldwin napisał(a):powodzenia.. ustrzelić kwitnące mlecze w sierpniu..

tak BTW wszystko OK?

Przeczytaj całą dyskusję lub czytaj ze zrozumieniem a potem dorzucaj swoje wypociny !!

30, 29, 17, 15, 11, 7, 3, 2 Według Ciebie te zdjęcia przedstawiają wiosnę ?? Śmiało można je zrobić w sierpniu i wyjdą takie same.

makmarc napisał(a):Po pierwsze to nie jest las, tylko rząd drzew rosnących przy drodze Po drugie nie ustrzelisz w sierpniu takiego zdjęcia, bo w sierpniu drzewa będą pełne zieleni

Wygląda na las :P
Ustrzelisz w sierpniu trochę obróbki i masz wiosnę :P
Podejrzewam, że bez obróbki Twoje zdjęcie i tak było ponure <lol> nawet w maju.
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez Wojtek » 17 maja 2015, 10:09

Przestancie juz odbijac pileczke.. :P
Glosuja uzytkownicy forum I oni wybrali juz kolejnosc fotek.
Jezeli ktos ma problemy I chce złożyć oficjalny protest, to zapraszam do wyslania go na skrzynke konkursowa... Zapewniam, ze komisja go rozpatrzy...

TT user
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Yoki » 17 maja 2015, 10:19

Już sobie wyobrażam wiadomość w skrzynce:

"Zgodnie z definicją z Wikipedii Twoje zdjęcie nie przypomina wiosny a bardziej sierpień nie zostałeś zakwalifikowany do konkursu. Przejedź autem pod jakieś kwitnące drzewo to rozpatrzymy Twoje zdjęcie ponownie." hahaha

Albo

"Zgodnie z informacją z programu graficznego XYZ (zakupiony ze zbiórki wśród forumowiczów) w którym zastosowaliśmy skomplikowany algorytm wyszło że Twoje zdjęcie jest B&W (czarno białe) niestety w tym konkursie chodziło o uwidocznione piękno kolorów w porze roku jakim jest jesień. W związku z powyższym nie dopuszczamy Twojego zdjęcia do konkursu." <lol>
https://www.facebook.com/BippuPoland
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
Tomek grupa rozwoju forum
Forumowicz

Od: 11 kwi 2008, 15:18
Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998

Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau

była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG

Postprzez Maniekvip » 17 maja 2015, 10:21

Yoki napisał(a): Twoje zdjęcie jest B&W (czarno białe) niestety w tym konkursie chodziło o uwidocznione piękno kolorów w porze roku jakim jest jesień. W związku z powyższym nie dopuszczamy Twojego zdjęcia do konkursu."

I właśnie tak powinno być jesień to jesień nasza polska złota a nie czarno biała ...
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez dicon » 18 maja 2015, 00:03

Weelkoo napisał(a):...HDR nie jest niczym innym niż techniką stosowaną w fotografii, nie wiem więc skąd to oburzenie na zdjęcie makmarca (tym bardziej, że to żaden HDR a taka obróbka ale nie mam zamiaru zaczynać tematu ;) ). W turze, gdzie narzucona jest technika wykonania fotografii (a jest tylko jedna taka tura – HDR właśnie) rozumiem doczepiania się do innych technik ale w turze, gdzie temat odnosi się do kadru <co?>

Pewnie wielu z Was za chwilę mnie "zhejtuje", ale: motoryzacyjny HDR to nie jest efekt graficzny wywołujący zachwyt... powiem otwarcie, zdjęcia, które robią największe wrażenie to zdjęcia krajobrazów i miast – nie zdjęcia motoryzacyjne. W HDR-rze chodzi o to aby na jednym zdjęciu uchwycić rozpiętość tonalną, cienie, ostre światło – co w praktyce na zwykłym zdjęciu może okazać się niewykonalne. Dlatego najlepiej wychodzą chmury, woda, wschody/zachody słońca. Robienie HDR-u ze zdjęcia o niskiej rozpiętości tonalnej jest zazwyczaj początkiem graficznej katastrofy – taki sam efekt jestem w stanie zrobić, jako grafik amator, w 1,5 minuty przesuwając w Photoshopie suwaki jasności, kontrastu, saturacji, regulacji luminacji i cieni. Ci, którzy na konkurs wysłali "HDR" niech przyznają, z ilu zdjęć stworzyli swoje dzieło? Z trzech? Z pięciu? z piętnastu? czy z jednego? Nie ma sensu robienia fotografii typu High Dynamic Range z jednego zdjęcia, broń boże wrzucić foto do jakiegoś magicznego programu. To będzie HDR tylko z nazwy.
Panowie bez obrazy, nie mam zamiaru nikogo zmieszać z błotem, ale te HDR-y rażą w oczy.

Jeszcze sprawa nadmiernego podkręcania kontrastu na fotografiach, błagam, podkręcajcie ale z głową.
Jako fotograf amator korzystam z monitora do obróbki grafiki i niektórych zdjęć po prostu nie mogę zobaczyć w całości, Norreca: koła to dwie wielkie czarne plamy, KyRy: część maski i zderzak wraz z cieniem zlewają się w jedną wielką czarną kropę, dnf: również u Ciebie przednie nadkole i oponę pożera wielka czarna dziura.

Wybaczcie mi mój fotograficzny "puryzm", nie chcę być także postrzegany jako "cwaniak z forum z 15-toma postami", tym bardziej nikogo obrazić. Niemniej jednak gratuluję zwycięzcom.
Zabawa zabawą, ale konkurs fotograficzny powinien być konkursem fotograficznym nie tylko ze względu na nazwę "fotograficzny".
Forumowicz

Od: 5 cze 2014, 20:57
Auto: Mazda 3 BK Top '05, 2.0 MZR (LF)

Fiat Punto 55 SX, 96'

Postprzez em_dzej » 18 maja 2015, 08:44

AloHa

Uwielbiam takie "wojenki", niestety nie mogłem uczestniczyć , ale chociaż 3 słowa po bitwie <rotfl> <rotfl> <rotfl>
Słuchajcie wszyscy "ZNAFCY" tematu foto i HDR . Nie poznalibyście prawdziwej fotki HDR nawet jak by wam spadła na głowę hahaha

Pusty śmiech mnie ogarnia ja czytam wasze wypociny na te tematy, ale nie martwcię się możecie się zawsze zajać szydełkowaniem albo koronkarstwem, wyszywaniem. Robótki na drutach są trudniejsze chyba, ale przy odrobinie szcześcia dacie radę <spoko>

Założę się że gdybym ja czy kolega Weelkoo , zrobił waszym Mazdą sesyjkę i obrobił w swoim stylu ( nie HDR, ale to już mamy wyjaśnione chyba ) to byście na wszystkich pulpitach mieli te foty i nad łóżkiem wydruk wielkoformatowy <dupa>
I codzienne poranne <sex:konik> <sex:konik> <sex:konik> obowiazkowe.

Od koordynatorów się odwalcie 4 uje w bok , czytajcie regulamin ze zrozumieniem i tyle

Teraz temat "ruch" zobaczymy co "ZNAFCY" nam pokażą ??
Choć pewnie nic , ale po wynikach pierwsi będą mieć najwicęcej do powiedzenia , czego osobiście nie mogę sie doczekać <faja> <faja> <faja>

NO TO NARA papa

Dopisano 18 maja 2015, 08:57:

A i jeszcze odpowiedz na ten zarzut

mmarcis4 napisał(a):Maniek chyba tylko my go nie rozumiemy bo nie znamy się z chłopakami z jury!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TWA nie ma jeszcze na tym forum , chyba że chodzi o Magdaleny , ale ZNAFCY zawsze mogą stworzyć pierwszy swój własny <fuck_u>

A tak wogóle to dla wszyskich fotografów i fotografistów
<peace> <peace> <peace> <peace> <peace> <peace> <peace> <peace> <peace>
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej