Opony zimowe – przepisy prawne
1, 2
Hej
Zgłaszam teraz szkodę z OC i tak się zastanawiam czy nie będą robić jakiś problemów(TU) ze samochód jest na letnich kapciach (poszkodowany) ?
Mam nadzieje ze zbyt chaotycznie nie napisałem topica...
Zgłaszam teraz szkodę z OC i tak się zastanawiam czy nie będą robić jakiś problemów(TU) ze samochód jest na letnich kapciach (poszkodowany) ?
Mam nadzieje ze zbyt chaotycznie nie napisałem topica...
Auto na letnich nie jest sprawcą, tylko poszkodowane, więc opony nie mają tu nic do tego, bo w końcu to nie one wyrządziło szkodę. U mnie rzeczoznawca ostatnio pytał się o opony, ale nic to nie zmieniło w wycenie.
NIE
Nie ma u nas jeszcze wymogu jezdzenia w okresie zimowym na zimowych oponach, ale z tego co mi wiadomo taki przepis za jakis czas ma wejsc w zycie.
Nie ma u nas jeszcze wymogu jezdzenia w okresie zimowym na zimowych oponach, ale z tego co mi wiadomo taki przepis za jakis czas ma wejsc w zycie.
-
Szalotka
gadula napisał(a):Auto na letnich nie jest sprawcą, tylko poszkodowane, więc opony nie mają tu nic do tego, bo w końcu to nie one wyrządziło szkodę. U mnie rzeczoznawca ostatnio pytał się o opony, ale nic to nie zmieniło w wycenie.
lekko nie przychylam się do opini Kolegii!
no bo taki fakt w rękach sprytnego adwokata , może być sporą /mocną kartą przetargową,
bo podobnie może by analizować sytuacje kiedy ktoś uderzy w auto pozbawione hamulcy lub prowadzone przez pijanego kierowce, absolunie niewinnego danego zajścia drogowego!
co wtedy!?
taki fakt może lub powinnien wyeliminować takie auto/takiego kierowce z uczestnictwa w ruchu
i pomimo braku jasnych regulacji w kwestii przepisów drog. (jeszcze) może być to spora
tzw. kłoda na drodze dochodzenia roszczeń odszkodowawczych.ale to moje zdanie i mogę się tu mylić oczywiście , absolutnie! pozdr. Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Adwokat tu nic nie poradzi. Zeby nie wiem jaki sprytny był bo jak wyzej wspomnialem nie ma u nas w kraju jeszcze obowiazku jezdzenia na oponach zimowych w okresie zimowym.
-
Szalotka
gromaciek napisał(a):Adwokat tu nic nie poradzi. Zeby nie wiem jaki sprytny był bo jak wyzej wspomnialem nie ma u nas w kraju jeszcze obowiazku jezdzenia na oponach zimowych w okresie zimowym.
tego Tobie życze ale miej pozor!
znam wyrok sądowy, w którym to kierowca/ofiara kolizji została skazana prawomocnie do udziału %-nego
w całkowitej szkodzie obydwu aut (chyba w 30%-ach) i to z powodu tego, że jego auto nie miało opon (zimowych) dostosowanych do warunków pogodowych. no a przypisów okreslających takie spc. warunki nie było w obecnej chwili żadnych. pozdr.Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Enduro napisał(a):tego Tobie życze ale miej pozor!
Ja zawsze jezdze na zimowych w zime.
A od wyroku sądowego zawsze mozna sie odwołac. Nie mogą zarzucac winy skoro taki przepis jak jazda w zime na zimowkach nie istnieje ! I w takim przypadku to faktycznie przyda sie adwokat, ktory tylko wystosuje odpowiednie pismo, ktore zadziala na korzysc osoby, ktora zostala skrzywdzona przez niewiedze sedziego
W gorach istnieje taki przepis ze jesli w zime poruszasz sie po zasniezonych drogach a tam wiadomo jak jest to jesli masz letnie opony musisz miec lancuchy a jesli posiadasz zimowe lancuchy nie są obowiazkowe.
Wiec jak mowie drogi kolego nie ma obowiazku jazdy na zimowych oponach
-
Szalotka
gromaciek napisał(a):...
Wiec jak mowie drogi kolego nie ma obowiazku jazdy na zimowych oponach
tak, to jest tu bezsprzeczne.
nie ma takiego przepisu...jeszcze!
pozdr.E
Rzecz w tym, że jeśli ubezpieczyciel się zorientuje to może podnieść zarzut przyczynienia się poszkodowanego do powstania szkody (art. chyba 362 KC) i zmniejszyć wysokość odszkodowania odpowiednio do stopnia tego przyczynienia się.
Musisz poszukać czy jest w ustanowiony obowiązek jazdy na zimowych oponach. Wydaje mi się, że tego w przepisach nigdzie nie ma – co jest Twoim argumentem.
Ja osobiście uważam, ze jazda na letnich oponach po śniegu narusza reguły ostrożności i stanowi przyczynienie się do powstania szkody i nie musi to wynikać z przepisów prawa, bo wynika z zasad logiki i doświadczenia życiowego (którymi kieruje się każdy Sąd przy orzekaniu). Wszystko zależy więc od osoby, która będzie sprawę rozstrzygała.
Musisz poszukać czy jest w ustanowiony obowiązek jazdy na zimowych oponach. Wydaje mi się, że tego w przepisach nigdzie nie ma – co jest Twoim argumentem.
Ja osobiście uważam, ze jazda na letnich oponach po śniegu narusza reguły ostrożności i stanowi przyczynienie się do powstania szkody i nie musi to wynikać z przepisów prawa, bo wynika z zasad logiki i doświadczenia życiowego (którymi kieruje się każdy Sąd przy orzekaniu). Wszystko zależy więc od osoby, która będzie sprawę rozstrzygała.
- Od: 24 lip 2010, 20:56
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD '00 sedan
997michael napisał(a):...ze jazda na letnich oponach po śniegu narusza reguły ostrożności i stanowi przyczynienie się do powstania szkody i nie musi to wynikać z przepisów prawa, bo wynika z zasad logiki i doświadczenia życiowego (którymi kieruje się każdy Sąd przy orzekaniu). Wszystko zależy więc od osoby, która będzie sprawę rozstrzygała.
o tym wczesniej wspominalem, tylko nie w tak rozbudowany sposob jak tu koega 997..,
ktory ma tu absolutnie racje. pozdr.E
Jasne, wyroki sądowe będą zależne od doświadczeń życiowych sędziego. Ten który potrafi jeździć zimą na letnich oponach będzie orzekał inaczej od tego który w swoim życiu jadąc zimą na letnich oponach uszkodził sobie samochód.Ja osobiście uważam, ze jazda na letnich oponach po śniegu narusza reguły ostrożności i stanowi przyczynienie się do powstania szkody i nie musi to wynikać z przepisów prawa, bo wynika z zasad logiki i doświadczenia życiowego (którymi kieruje się każdy Sąd przy orzekaniu).
I tym to sposobem możemy zrezygnować z tworzenia przepisów i zdać się na logikę i doświadczenie życiowe sędziów.
- Od: 30 kwi 2010, 20:31
- Auto: Mazda Premacy DITD 2000 r.
Kolega Speed tylko zapytał czy......
Wiec mu odpisalem ze NIE bo nie ma przepisu takiego ze trzeba jezdzic zimą na zimowkach
I spokojnie niech sobie swoją sprawe zalatwia.
A nie rozkminianie o wyrokach sądowych czy co bedzie jak bedzie.
Radku...
pozdro
Speed napisał(a):Zgłaszam teraz szkodę z OC i tak się zastanawiam czy nie będą robić jakiś problemów(TU) ze samochód jest na letnich kapciach (poszkodowany) ?
Wiec mu odpisalem ze NIE bo nie ma przepisu takiego ze trzeba jezdzic zimą na zimowkach

I spokojnie niech sobie swoją sprawe zalatwia.
A nie rozkminianie o wyrokach sądowych czy co bedzie jak bedzie.
Radku...
pozdro
-
Szalotka
Nie, sędziowie są bardziej inteligentni niż Ci się wydaje...Irek.k napisał(a):wyroki sądowe będą zależne od doświadczeń życiowych sędziego. Ten który potrafi jeździć zimą na letnich oponach będzie orzekał inaczej od tego który w swoim życiu jadąc zimą na letnich oponach uszkodził sobie samochód.
Dzieki za odpowiedzi , tez wątpiłem zeby miało to znaczenie głównie ze samochód nie był w ruchu tylko zaparkowany , samochód stoi na letnich bo na razie nie mam potrzeby jeździć nim a zimówki lezą sobie grzecznie na felgach w garażu. Ogólnie głupia sprawa bo wyjechałem z garażu żeby wjechać 323 bo miałem parę rzeczy do zrobienia a Ojciec cofał swoim i zapomniał ze tam stoję , przez zaparowana szybę nie widział. Ale po coś płacimy ciężkie pieniądze za OC.
Hehe, tak troszeczkę zmienia to postać rzeczy.Speed napisał(a):samochód nie był w ruchu tylko zaparkowany
... ale tata zniżki straciSpeed napisał(a): Ojciec cofał swoim i zapomniał ze tam stoję
Czy jest jakiś przepis mówiący o tym że muszę zmienić opony z letnich na zimowe i odwrotnie ? Czy np jeśli teraz mam na swojej Maździe opony letnie i zatrzymają mnie niebieskie misie to mogą mi coś "dowalić" ?
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.
tel. 693 153 844
tel. 693 153 844
- Od: 12 lut 2010, 11:52
- Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6
Nie ma (jeszcze) w Polsce takiej regulacji. Myślę, że powoływać się na zasadę zmian opon letnich na zimowe mogą obecnie najwyżej towarzystwa ubezpieczeniowe, chwytające się różnych pomysłów, aby nie wypłacić odszkodowania – nie mają jednak ku temu podstaw prawnych.
Zupełnie inna sprawa, że w warunkach zimowych (śnieg, breja) lepiej mieć opony, które pozwalają sprawnie poruszać się razem z innymi uczestnikami ruchu.
Zupełnie inna sprawa, że w warunkach zimowych (śnieg, breja) lepiej mieć opony, które pozwalają sprawnie poruszać się razem z innymi uczestnikami ruchu.
the right man in the wrong place...
1, 2