Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)

Zagadnienia prawne i porady w różnych sytuacjach drogowych.

Postprzez matthies » 8 gru 2013, 19:13

a nie było zapisu o tym w OWU ?
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez makovic » 8 gru 2013, 19:52

O proszę ciekawe. Dobrze wiedzieć. A jak miałeś skonstruowany umowę? Może miałeś jakiś biedny assistance dokupiony?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Forumowicz

Od: 20 paź 2013, 12:49
Auto: Mazda 6 147km s-vt benzynka

Postprzez lasic100 » 21 gru 2013, 00:31

Witam,

Piszę bo mam taki mały problem. Otóż 30 listopada tego roku kupiłem auto z polisą OC (Axa) która miała być ważna do września 2014r. Po ok tygodniu, gdy chciałem dostać aneks do umowy okazało się, że była zapłacona tylko jedna rata kwartalna która była ważna do początku grudnia. Zrobili mi od razu rekalkulacje wg moich warunków więc kwota wyszła spora (praktycznie wartość auta). Sprzedający jednak zapłacił 18 grudnia pozostałe raty na swój dotychczasowy nr konta przypisany rzekomo do polisy (tak też polecał zrobić konsultant w AXA). Dziś dzwonie by dokończyć formalności związane z uzyskaniem aneksu i konsultant oznajmił, że muszę osobiście zapłacić zaległą część polisy (kalkulacja wg warunków poprzedniego właściciela) na inny nr konta przypisany do mojej osoby (lecz tej samej polisy) bo na mnie po zakupie auta należy obowiązek zapłaty, a kasa którą sprzedawca auta przelał powinna do niego wrócić niby.

Sprzedający mówi żeby się nie martwić skoro pieniądze wpłynęły na ich konto wszystko powinno być ok.
Ja jednak się trochę zastanawiam bo nie chciałbym mieć potem problemów.

Będę wdzięczny za jakieś porady lub sugestie lepiej obeznanych w temacie,

Pozdrawiam serdecznie.
Forumowicz

Od: 22 lip 2010, 22:17
Auto: Mazda 626GW 2001r. 2.0 FS + LPG red. Alaska, Hana2000 czerwona, LPGTech

Postprzez kacha » 23 gru 2013, 23:29

Z tego co wiem, to za zapłatę składki odpowiadają solidarnie obie strony i sprzedający i kupujący.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2011, 15:36
Auto: Hyundai i30
MZ TS 250/1 30-letnia

Postprzez gtrzec » 28 gru 2013, 14:54

Kilka dni nie było mnie na forum. Jeśli ktoś potrzebuje sprawdzić historię ubezpieczenia w UFG to potrzebuję imię, nazwisko i PESEL.
Najszybszą formą kontaktu ze mną jest email: g.trzeciak@ubezpieczenia-krzepice.pl lub telefon: 662 112 473
Początkujący

Od: 17 lip 2012, 10:54
Auto: Ford

Postprzez gtrzec » 31 gru 2013, 00:08

Informacje te pochodzą bezpośrednio z UFG. Czy są zgodne ze stanem faktycznym zależy od towarzystw, w których masz wykupione ubezpieczenie, np. notorycznie HDI nie prowadzi historii ubezpieczenia współwłaścicielom samochodów- u głównego właściciela nie ma problemu, natomiast współwłaściciel, najczęściej młody, dopisany by nabywał zniżki, po kilku latach dowiaduje się, że w UFG ma czysto...
Początkujący

Postprzez grzech_z » 9 sty 2014, 14:51

Witam. Kończy mi się OC – mamy na forum jakiegoś agenta?
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez gtrzec » 9 sty 2014, 16:24

Zapraszam, g.trzeciak@ubezpieczenia-krzepice.pl

Dopisano 9 sty 2014, 16:01:

Z racji tego, że wiele osób pisze do mnie na g.trzeciak@ubezpieczenia-krzepice.pl w sprawie historii UFG, mam gorącą prośbę. W tytule wiadomości wpisujcie UFG- nick.
Emaile zatytułowane np. "prośba" zdarza mi się wrzucać do kosza bez odczytania.
Początkujący

Postprzez saturion » 12 sty 2014, 00:24

Wariant AC ''średni'' – nie była to ani najtańsza opcja ani full wypas – to kompletnie od tego nie zależy.

Auto co prawda udało się w miarę po ''bozemu'' im zrobić – ale obsługa i czas realizacji średni (1 miesiąc).

Podpytywałem wielokrotnie na infolinii – ''przykro mi – nie mamy podpisanych umów o naprawę bezgotówkową w żadnym innym ASO w Warszawie'' – oczywiście zależało mi na ASO Mazdy
Początkujący

Od: 8 gru 2013, 17:21
Auto: Mazda 3

Postprzez kacha » 14 sty 2014, 10:13

A dlaczego uparłeś się, żeby naprawa odbyła się w ASO które ma podpisaną umowę z Warta?
Jeśli chciałeś rozliczyć się bezgotówkowo, trzeba było odholować auto do wybranego przez Ciebie serwisu, a potem wysłać do Warty deklarację wypłaty odszkodowania i wskazać w niej że odszkodowanie ma iść na konto tego właśnie serwisu. I po problemie.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2011, 15:36
Auto: Hyundai i30
MZ TS 250/1 30-letnia

Postprzez grzech_z » 17 sty 2014, 11:21

gtrzec napisał(a):Zapraszam, g.trzeciak@ubezpieczenia-krzepice.pl

Z racji tego, że wiele osób pisze do mnie na g.trzeciak@ubezpieczenia-krzepice.pl w sprawie historii UFG, mam gorącą prośbę. W tytule wiadomości wpisujcie UFG- nick.
Emaile zatytułowane np. "prośba" zdarza mi się wrzucać do kosza bez odczytania.

To miałem farta bo moja "prośba" nie poleciała do kosza :)
Dzięki Grzesiowi zaoszczędziłem pare złociszy – wymiana oleju i filterków mi się zwróciła :)
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez YaRQ » 29 sty 2014, 01:53

gtrzec napisał(a):Zapraszam, g.trzeciak@ubezpieczenia-krzepice.pl

Podziękowania dla "gtrzec" za pomoc, informacje, w temacie ubezpieczenia i UFG :)
Pozdr.
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 mar 2008, 14:40
Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6

Postprzez pawcio1017 » 29 sty 2014, 22:22

Ojciec ma nastepujący problem. W maju kupił auto (Forda) z upezpieczeniem OC w Warcie, które rzekomo było do lutego 2014r. Od sprzedającego dostał oczywiście kwietek. Pod koniec maja udał się do agenta celem przepisania ubezpieczenia i wtedy zaczeły się schody. Pani z ubezpieczenia stwierdziła, że na dany numer polisy ubezpieczony jest Fiat i jest to ubezpieczenie AC <glupek2> Wkurzony ojciec dzwoni do sprzedawcy Forda, a ten robi jeszcze większe oczy twierdząc że już drugi raz występuje ten sam problem (Opowiedział, że przy sprzedazy poprzedniego samochodu 1,5 roku wczesniej wyszły takie same kwiatki.). Ostatecznie pani agentka wywnioskowała tylko, że ktoś może próbować robić jakieś przekręty i nie bardzo wiedziała co ma dalej zrobić. Stwierdziła że jest zobowiązana do sporządzenia jakiegoś protokołu i powiadomienia kogoś tam o zaistnieniu takiej sytuacji. Ojciec ostatecznie stwierdził że nie będzie ryzykować, zrezygnował więc u ów agentki z tej polisy i wykupił inną w zupełnie innym TU. Od tamtego czasu byłby zapomniał o tej nieszczęsnej Warcie gdyby nie fakt, że w styczniu przysłali mi pismo, że miał wykupione OC na Forda do października (skąd taka data skoro OC było do lutego?!) I jest zobowiązany zapłacić za kolejną ratę wraz z naliczonymi odsetkami ok. 250pln (skąd taka kwota?! ). Ponownie udał się do agentki, która po rozmowie z Wartą rozłożyła ręce i stwierdziła że ona napisała wtedy rezygnację więc nie powinni już niczego wymagac od klienta. Żeby jeszcze tego było mało, jakiś tydzień temu ojciec dostał kolejne pismo od warty (z poprzekręcanymi danym i adresem) z kwitami do zapłaty OC za jakieś Renault <lol> Jest ktoś obeznany, kto potrafiłby poradzić i wytłumaczyc co robić dalej? Czy możliwe, żeby w biurze w którym to ubezpieczenie byo wykupowane przez porpzedniego właściciela auta agent robił jakieś przekręty z ubezpieczeniami? <oczy>
Obrazek
Przedstawiciel Warmii i Mazur

Od: 21 kwi 2011, 12:31
Auto: jest:
Mazda MX-5 NC 2.5,
Mazda 3 BP,
była:
Mazda MX-5 NC 1.8,
Mazda 3BK,
Mazda 323f BA,
Mazda 323 BG,

Postprzez 5qra » 29 sty 2014, 22:27

Skoro polisy są na inne – obce auta ja bym olał. Tym bardziej jezeli senior nie podpisywał żadnych umów. Czy ma OC na Fjordzie można sprawdzić na stronie UFG. Wystarczy numer rejestracyjny.

Za literufki odpowiada Tapatalk.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 16:27
Auto: Corolla 07
M3 SkyP 14

Postprzez grzech_z » 30 sty 2014, 13:13

Ale baizel mają w Avivie :)
Właśnie dzwonił pan z zapytaniem o zapłatę za OC, a podziękowałem im na piśmie 20.01 (polisa była do 25.01). Odnaleźli wypowiedzenie i przeprosili ale jak ich znam to jeszcze nie raz w tej sprawie będą dzwonić :)
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez Domelek » 7 lut 2014, 08:24

Ostatnio można się spotkać z ciekawymi praktykami a mianowicie dostajemy faktury do zapłaty z różnych miejsc często z takich w których faktycznie figurujemy jako klient itd do tego dochodzą faktury z "biur operacyjnych" które posiadły nasze dane – działają na zasadzie ...może ktoś zapłaci a potem się połapie i będzie dochodził zwrotu a to potrwa i <dupa>
Teraz do meritum będę ubezpieczał autko – Premcy 1.8 2002 i prosiłbym o porady jakie ubezpieczonko OC/AC zakupić i na co zwracać uwagę – mam swojego agenta ale dodatkowe info nigdy nie zaszkodzi. <czytaj> <nauka>
zasadniczo nie mam żadnych zninżek bo nie mialem nigdy na siebie ubezpieczonego auta – auto ma 11 latek i pytanie czy jest sens robić AC czy te NW.
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez marwol » 19 lut 2014, 18:13

U mnie meksyk się zaczął. Hestia , ac, ochrona zniżek , wariant serwisowy. Wykonywałem manewr zawracania "na trzy" i walnąłem przodem i tyłem :) coś tam podrapane , coś tam zbite... zgłaszam szkode. Dzisiaj rzeczoznawca policzył, pomyślałał i mówi "że to jako dwie szkody trzeba liczyć bo dwa zdarzenia były". nosz..... ja mu uparcie , że manewr zawracania to jeden manewr, jedno zdarzenie... i tak : zderzak z przodu do lakierowania – bo jak nie jest pękniety to lakierować można , na halogen amortyzacja z 900zł na 500zł :) koszt lakierowania zderzaka wycenione na 160zł – sama robocizna. napisałem odwołanie odnośnie uznania jako jedną szkodę. jutro jadę do aso , może oni coś wymyślą. ktoś ma jakieś pomysł??
Forumowicz

Od: 31 sie 2013, 20:19
Auto: Mazda3 MPS BK '08

Postprzez cbr » 19 lut 2014, 20:42

Równie dobrze taka oto sytuacja wymyślona: Jadę sobie drogą, wpadłem w poślizg, uderzyłem bokiem auta w latarnie, obróciło mnie i tyłem zahaczyłem w inne auto, następnie zaparkowałem przodem na innym samochodzie. Wg. tej firmy pewnie to by były 3 inne zdarzenia z AC, ponieważ samochód zmienił kierunek jazdy czyli inne zdarzenie.
Chcą Cie wydymać jak Ci przez tel mówiłem, zajadę do Ciebie jakoś na dniach (zadzwonię jeszcze) pożyczyć te środki to porozmawiamy na spokojnie. Nie bierz na razie naprawy bezgotówkowej w ASO, poproś najwyżej o wycenę uszkodzeń (pewnie z 200zł będą chcieli). Ale dzięki temu będziesz wiedział na ile kasy chcą Cie wy......ć i jak działać dalej.
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez marwol » 19 lut 2014, 21:20

Co najlepsze własnie : jak w poślizg to byłaby jedna szkoda. Nie chce w aso, chce gotowke bo uszkodzenia są na tyle małe że się obejdzie bez lakierowania auta.

Farsa jednym słowem.

Tapatalk
Forumowicz

Od: 31 sie 2013, 20:19
Auto: Mazda3 MPS BK '08

Postprzez 5qra » 19 lut 2014, 21:25

2 szkody to "tylko" 2 zniżki w dół. Na kasie nie powinni wyrolowac. Miałem tak z PZU, a że auto miało ubezpieczenie dopisane do rat leasingowych – waliło mnie to. Inna sprawa, że zawsze wybieram wariant bezgotówkowy i nie kombinuje z wypłatą gotówy. Kwotowo i tak dostaniesz mniej niż mogą zapłacić ASO a masz przynajmniej teoretycznie porządnie zrobione.

Za literufki odpowiada Tapatalk.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 16:27
Auto: Corolla 07
M3 SkyP 14