Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)
brzmi niezle, ale poczytaj sobie o wypłacalności z Direct (nie tylko Liberty) w przypadku szkody, abys nie obudził się później z ręką w nocniku. nawet w tym temacie było to poruszane, toteż naprawde polecam lekture i nie dlatego żeby cie do czegoś zmuszać, ale sam tez to przerabialem pare m-cy temu.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies napisał(a):poczytaj sobie o wypłacalności z Direct (nie tylko Liberty) w przypadku szkody
Myślę, że w większości tego typu firmach można napotkać na problemy z wypłacalnością.
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.
Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
wiesiekj napisał(a):to polećcie coś zęby nie umoczyć i spać spokojnie
Polisa AC (bo CO jest takie samo dla wszystkich), to zwykły produkt.
Ale bywa że w różnych firmach bardzo się od siebie różni, coś jak czekolada i wyrób czekoladopodobny.
Tak jak z czekoladą zwykle jest tak, że jakość idzie za ceną.
Jak wybrać dobrą polisę?
Przeczytać ze zrozumieniem Ogólne Warunki Ubezpieczenia. Tak wiem, drobny druczek, ale ile tam jest ważnych informacji! [Zawsze można zdobyc PDF i powiększyć ;D ] To jest naprawdę w naszym interesie.
Są 3 najważniejsze rozdziały: definicje, zakres ubezpieczenia i sposób ustalania wysokości odszkodowania. Na nich należy skupić się w szczególności.
Jak wspomniałam produkty są różne , a dobrym na to przykładem jest pożar pojazdu.
Zdawałoby się że powinni zapłacić.
Tymczasem są towarzystwa, które w OWU mają zapisane, że odpowiadają za szkody wywołane działaniem czynnika termicznego z zewnątrz pojazdu. A oznacza to, że zapłacą tylko wtedy, kiedy źródło ognia pochodziła spoza pojazdu , np. podpalenie. A jak jest awaria i zwarcie, to dają odmowę.
A potem jest wielkie zdziwienie i oburzenie.
Jasne, że takie zapisy to jawne złodziejstwo, ale niestety polisa AC to ubezpieczenie dobrowolne, a po drugie podpisując polisę podpisujemy zawsze oświadczenie, że zapoznaliśmy się z OWU.
Podobnie jest z ustaleniem odszkodowania, jeśli nie doczytamy, że w pojazdach 8-letnich w każdej szkodzie będzie amortyzacja na części w wysokości 50%, to niestety tak będzie i po wstawieniu pojazdu do serwisu będziemy dopłacać. Amortyzację można często znieść, za opłatą dodatkowej składki.
Jest mnóstwo takich kruczków, dlatego radzę najpierw lekturę, a potem dopiero porównanie cen za polisę.
Chmooreck był zadowolony z likwidacji , ale zauważcie, że dokonał naprawy na używanych oryginałach.
Jemu to odpowiadało i spox, to jego wola. Ale jeśli ktoś ma w miarę nowe auto to z pewnością taka opcja nie będzie mu odpowiadać, będzie liczył na nowe oryginały, a tu dupa ubezpieczyciel policzy tylko na zamiennikach, albo dla 5-latka obniży o 20% amortyzacji, bo tak było w OWU zapisane.
Świetna likwidacja szkód zdarza się i w directach i w dużych firmach. Ale tak samo jest z beznadziejną likwidacją, kiedy źle liczą kosztorysy, nie wypłacają na czas itp.
Trudno mi określić, że w danym towarzystwie na pewno źle zlikwidują szkodę, a w innym dobrze.
To zależy też od naszych oczekiwań. A to jest pokłosiem tego, czy znamy warunki swojej polisy.
Koło się zamyka
PZU owszem ma całkiem niezłe produkty. Warta też, ale lubi dawać odmowy. w MTU (firma córka Hestii) ostatnio poprawili OWU i faktycznie jest to niezły produkt za niezłą cenę, ale uwaga bo ma sporo "kruczków". W Hestii lubię ucinać. Compensa ma beznadziejnych likwidatorów którzy czasem sami nie mają pojęcia o OWU.
I można by tak bez końca.
Dodam, że podobnie jest z produktami assistance i sławnymi już ograniczeniami, że holowanie należy się tylko jeśli pojazd jest 50 km od domu itp.
Nie wierzcie też agentom, że macie pełny pakiet który was chroni, bo potem się okazuje, że owszem są wszystkie ryzyka: AC, OC, NNW, ASSISTANCE, ale w najniższych wersjach.
wiesiekj napisał(a):witam a co powiecie o tej ofercie Liberty Direct Pakiet OC + AC Standard, Premium Assistance za 1639 zl + 5% zniżki za płatność karta mazda 6 2008 Exclusive 141 tys km brać czy szukać czegoś innego???
Przeczytaj OWU po prostu
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
nemi napisał(a):wiesiekj napisał(a):witam a co powiecie o tej ofercie Liberty Direct Pakiet OC + AC Standard, Premium Assistance za 1639 zl + 5% zniżki za płatność karta mazda 6 2008 Exclusive 141 tys km brać czy szukać czegoś innego???
Przeczytaj OWU po prostu. LD płaci pieniądze, a przy małych szkodach wypłacają w 7 dni na podstawie zdjęcia – nie przysyłają rzeczoznawcy.
o to chyba masz zniżki 60% na wszystkim
proponuję zagłębić się w warunki ubezpieczenia. mi liberty dało w miarę dobrą propozycję ac/oc, ale po wejściu w szczegóły okazało się że:
– szkody szybowe i zawieszenie likwidowane są z polisy, ale skutkują utratą zniżek,
– jest udział własny (nie do zniesienia), już nie pamiętam ile
– i co najwazniejsze – suma ubezpieczenia to 43600 wg autodata.
poszedłem do innego ubezpieczyciela (celowo nie podaję nazwy, zeby nei narazić się na zarzut kryptoreklamy) i:
– szkody szybowe i zawieszeniowe sa likwidowane do kwot 5 tys. zł bez wpływu na zniżki,
– zniosłem udział własny
– auto zostało wycenione do ceny rynkowej (49 tys).
w obu przypadkach zawsze brałem średnie assistance i naprawę w opcji warsztat bez amortyzacji części
a wysokość składki porównywalna

naprawdę trzeba czytać co jest w polisie, składka AC niższa niż u innych ubezpieczycieli musi wzbudzać podejrzenia.
Justyśka napisał(a):matthies napisał(a):poczytaj sobie o wypłacalności z Direct (nie tylko Liberty) w przypadku szkody
Myślę, że w większości tego typu firmach można napotkać na problemy z wypłacalnością.
bzdura, likwidowałem szkody z oc sprawcy w allianz direct i axa i szło jak po maśle, zarówno sprawiedliwe wyceny jak i szybki przekaz pieniędzy. a jak trafiłem na "stacjonarną" firmę ubezpieczeniową o nazwie TUW, to pół roku kopaniny mi zajęło, żeby nie być w plecy na likwidacji szkody!
Witam,
kupuje samochód na współwłasność z moim tatą zameldowanym w innym województwie niż ja. Czy możemy zapłacić i złożyć pit w jednym urzędzie skarbowym np moim ?
Druga sprawa to fakt iż samochód ma OC i AC wykupione świeżo do 2014 roku. Czy przy zakupie mogę nie wypowiadać umowy od razu tylko w 2014 jak się skończy umowa ? AC nie przechodzi to wiem ale w jaki sposób jest to załatwiane. Czy pomimo tego że OC jest zapłacone musze się zgłaszać do ubezpieczyciela by zwrócili mi pieniądze / lub kazali dopłacić ? Czy lepiej wypowiedzieć umowę i ubezpieczyć gdzie indziej ?
Samochód jest z tego samego rejonu co ja więc pewnie nie będzie nawet zmiany tablic.
Co powinienem zrobić?
Najpierw US i zapłata podatku a później wydział komunikacji i przerejestrowanie ale co z ubezpieczeniem? Jak mam to rozegrać.
Dzięki wszystkim.
kupuje samochód na współwłasność z moim tatą zameldowanym w innym województwie niż ja. Czy możemy zapłacić i złożyć pit w jednym urzędzie skarbowym np moim ?
Druga sprawa to fakt iż samochód ma OC i AC wykupione świeżo do 2014 roku. Czy przy zakupie mogę nie wypowiadać umowy od razu tylko w 2014 jak się skończy umowa ? AC nie przechodzi to wiem ale w jaki sposób jest to załatwiane. Czy pomimo tego że OC jest zapłacone musze się zgłaszać do ubezpieczyciela by zwrócili mi pieniądze / lub kazali dopłacić ? Czy lepiej wypowiedzieć umowę i ubezpieczyć gdzie indziej ?
Samochód jest z tego samego rejonu co ja więc pewnie nie będzie nawet zmiany tablic.
Co powinienem zrobić?
Najpierw US i zapłata podatku a później wydział komunikacji i przerejestrowanie ale co z ubezpieczeniem? Jak mam to rozegrać.
Dzięki wszystkim.
-
squirel
squirel napisał(a):Witam,
zakładam, że chodzi Ci o PCC a nie PIT.
jeśli jesteście obaj na umowie sprzedaży jako kupujący, spoczywa na was tzw. solidarny obowiązek zapłaty podatku. tzn. że jeśli jeden zapłaci podatek, to drugi już nie musi.
deklarację pcc-3 składasz w urzędzie swoim albo taty – w zależności od tego, na kogo wypełnisz pcc-3. w deklaracji w polu B1, pozycja 7, zaznaczasz podmiot zobowiązany solidarnie do zapłaty podatku.
jeśli wypełnisz pcc-3 na siebie, to składasz go do us swojego miejsca zamieszkania i tam płacisz pcc. do pcc-3 dołączasz załącznik pcc-3A, w którym podajesz dane taty.
jesli wypełnisz pcc-3 na tate, to wszystko odwrotnie
squirel napisał(a):
ac to problem sprzedającego, Ty nic nie musisz robić. on zgłosi sprzedaż i wypowie umowę i poprosi o zwrot niewykorzystanej składki. pieniadze należą sie jemu.
powinienes natomiast zgłosić się do ubezpieczyciela umowa sprzedazy i przepisać na siebie polisę oc. albo ją wypowiedzieć, jak chcesz.
squirel napisał(a):
Co powinienem zrobić?
na us masz 14 dni od zakupu, na przerejestrowanie miesiąc. zapłata pcc nie jest warunkiem przerejestrowania.
Pytanie teoretyczne:
Spowodowaliśmy kolizję, daliśmy oświadczenie sprawcy.
Do momentu przedłużania naszej umowy OC poszkodowany nie zgłosił się do ubezpieczyciela. Przy wyliczaniu zniżek na OC na kolejny rok uwzględniamy tą szkodę czy nie ?
Dla mnie logiczne by było nie uwzględnianie tej szkody do momentu zgłoszenia przez poszkodowanego i wtedy ew. rekalkulacja składki. Ale jak sytuacja wygląda w świetle prawa ?
Spowodowaliśmy kolizję, daliśmy oświadczenie sprawcy.
Do momentu przedłużania naszej umowy OC poszkodowany nie zgłosił się do ubezpieczyciela. Przy wyliczaniu zniżek na OC na kolejny rok uwzględniamy tą szkodę czy nie ?
Dla mnie logiczne by było nie uwzględnianie tej szkody do momentu zgłoszenia przez poszkodowanego i wtedy ew. rekalkulacja składki. Ale jak sytuacja wygląda w świetle prawa ?
Parę linijek wyżej była mowa o Liberty Direct
Nie wiem czy wszystkie oferty ubezpieczeń tej firmy wychodzą korzystnie, ale ja swoją Mazdę 323 wlasnie tam ubezpieczylem i wyszlo mi naprawdę tanio. Kto chce niech obliczy sobie samemu https://www.libertydirect.pl/libertyapp/kalkulator-OC-AC.html#Obliczenie_skladki Pozdro 
-
tygrys455
nie wiem czy ktoś o tym wcześniej wspominał, ale w HDI mi agent proponował swojego czasu ochronę zniżek na wypadek ich utraty.
-
wierzew
są u niektórych takie pakiety, że możesz określone szkody do pewnej wysokośći likwidować z ac bez wpływu na zniżki. to jest dobre, dopłacasz np. 100 zł do składki (rocznie) a jak się coś popsuje i ubezpieczyciel pokryje, to za rok nie pojedzie po zniżkach.
b2 napisał(a):są u niektórych takie pakiety, że możesz określone szkody do pewnej wysokośći likwidować z ac bez wpływu na zniżki. to jest dobre, dopłacasz np. 100 zł do składki (rocznie) a jak się coś popsuje i ubezpieczyciel pokryje, to za rok nie pojedzie po zniżkach.
no właśnie o czymś takim pisałem. Jest też coś na podobnej zasadzie ze składką ubezpieczenia.
-
wierzew
Tylko trzeba doczytać/dowiedzieć, bo czasem to działa tak, że nie tracisz zniżki ale tylko u tego ubezpieczyciela, Tzn szkoda jest zapisana na Twoim koncie, ale jeśli przedłużasz polisę, to że niby ci nie lecą po składkach. Takie przywiązanie klienta do siebie, żeby odrobił wypłacone odszkodowanie w następnym roku