CX-30 Takumi 2.0 eSkyactive X 2025

CX-30 (DM) / CX-50 (VA) / CX-60 (KH) /CX-70 (KJ) / CX-80 (KL) / CX-90 (KK)

Postprzez mirfex69 » 8 sie 2026, 21:39

Nie pytajcie jak to się stało ale moją kolejną M odebrałem w styczniu 2025 a wątek powstaje teraz <glupek2>
Po czterech M3 wcześniej ,to moja kolejna japonka więc myślę,że śmiało mogę nazwać się miłośnikiem marki i nie muszę wykładać dlaczego akurat Mazde kupiłem <oczko>
Może nadal jezdżiłbym M3 BP gdyby nie to,że..z racji wieku :D miałem silne pragnienie wygodniejszego wsiadania i automatu.
Za mną trochę ponad 23 tkm. wspólnych podróży i tylko potwierdziła się słuszność decyzji <ok>
Myśle,że wstęp mam odhaczony.Teraz kilka słów o aucie.

Wykończenie wnętrza i komfort:
-Skórzana tapicerka.
-Fotele pokryte są naturalną czarną skórą.
-Fotel kierowcy sterowany elektrycznie w kilku płaszczyznach z pamięcią ustawień (w tym pamięcią pozycji wyświetlacza HUD i lusterek).
-Podgrzewane fotele przednie, podgrzewana skórzana kierownica oraz podgrzewanie wycieraczek przedniej szyby.
-Podgrzewane luterka boczne i tylna szyba.
-Klimatyzacja automatyczna: Dwustrefowa, z nawiewami na tył oraz czujnikiem wilgotności.
-Elektryczna klapa bagażnika.Otwierana i zamykana automatycznie.
-System bezkluczykowy (Smart Keyless)
-Lusterko wsteczne oraz lusterko boczne po stronie kierowcy automatycznie ściemniają się, zapobiegając oślepieniu.

Nowe technologie i multimedia:
-Wyświetlacz o przekątnej 10,25" obsługujący system infotainment Mazda Connect.
-Wyświetlacz Head-up: Projektor HUD prezentujący kluczowe parametry jazdy bezpośrednio na przedniej szybie w polu widzenia kierowcy.
-Cyfrowe zegary: Zintegrowany 7-calowy wyświetlacz między analogowymi wskaźnikami przed kierowcą.
-Nagłośnienie Bose,system nagłośnieniowy z 12 głośnikami, przestrzennym brzmieniem i technologią kompensacji hałasu.

Łączność:
-Bezprzewodowa obsługa Apple CarPlay i Android Auto, nawigacja satelitarna.
-Ladowarka indukcyjna do telefonu.

Stylistyka zewnętrzna:
-18" obręcze w charakterystycznym dla tej wersji kolorze Bright Silver.
-Zaawansowane reflektory przednie (funkcja adaptacyjna LED – matrycowe doświetlanie z wycinaniem aut nadjeżdżających z naprzeciwka).
-Światła do jazdy dziennej LED
-Tylna oraz boczne tylne szyby są fabrycznie przyciemnione.

Zaawansowane bezpieczeństwo:
–(Pakiet i-Activesense)System kamer 360°: Cyfrowy podgląd otoczenia pojazdu z lotu ptaka ułatwiający parkowanie.
-Aktywny tempomat (MRCC): Działa w pełnym zakresie prędkości (z funkcją Stop & Go z automatyczną skrzynią biegów)
-Asystent jazdy w korku (CTS): Samodzielnie utrzymuje auto na pasie ruchu i kontroluje odległość przy niskich prędkościach.
-Wykrywanie zmęczenia kierowcy (Driver Monitoring): System z kamerą monitorującą wzrok i stopień skupienia kierowcy.
-Monitorowanie ruchu poprzecznego: Zarówno z tyłu (RCTA z funkcją hamowania podczas cofania), jak i z przodu (FCTA – ostrzega przed autami nadjeżdżającymi z boku na skrzyżowaniach).
-Autonomiczne hamowanie (SBS): System zapobiegania kolizjom z funkcją wykrywania pieszych i rowerzystów (również w nocy)

Napęd:
-Mild Hybrid .2.0 e-Skyactiv X (186 KM) – flagowa jednostka z rewolucyjnym zapłonem samoczynnym, generująca 186 KM, bardzo dynamiczna i oszczędna z 6-stopniowym automatem.
-Aktualny (średni)apetyt na oktany to 6,7 l.Mam tu troche górek <oczko> Rekordowe odczyty były za to w Holandii :D

Moja historia z Samurajami zaczela sie jakis czas temu,nie sposob zapomniec o poprzedniczkach :) Czesto je wspominam <serduszka>
M3 BP Sky Cruise 19'
M3 BM Sky Passion 14'
M3 BL Navigator 12'
M3 BL Active 09'

Czas na kilka fotek.Miała być profesjonalna sesja u córki fotografki aaaale skończyło sie oczywiście na ujeciach z mobilka.. :D
Załączniki
IMG_20250122_160710.jpg
IMG_20241203_144313.jpg
IMG_20241203_150749.jpg
IMG_20250122_161002.jpg
Dzień odbioru
IMG_20250122_161009.jpg
IMG_20250122_161025.jpg
IMG_20250125_095713.jpg
IMG_20250125_100326.jpg
IMG-20241203-WA0004.jpg
To jeszcze w salonie podczas ogladania