Dlaczego CX-30?
Auta szukałem do codziennej jazdy ale lekko podwyższonego jako że często zdarza mi się zjechać na boczne drogi.... nie 4x4 ale coś co na żwirze i wiejskiej drodze pojedzie. Padło na Crossover’a lub Suv’a.
Po przejrzeniu ofert kilku marek (VW Troc/Tiguan, Subaru Outback/Forrester, Nissan Qashqai, Volvo XC40/60 , Mercedes GLA, Audi...), kilku dniach spędzonych w salonach i na jazdach próbnych wizyta w salonie Mazdy, którą świadomie pozostawiałem na sam koniec. Szczerze jechałem nastawiony na cx-5...
Otworzyły się szerokie rozsuwane drzwi a tam na mnie patrzy takie coś białego, takie zadziorne światła, coś jak w CX-5 ale ten przód niski jakiś. Wszedłem i jak do swojego wsiadłem nie mówiąc nawet dzień dobry Pani recepcjonistce.
Pierwsza myśl, jestem w domu... tylko te lusterka boczne jakoś dziwnie do tyłu przesunięte.... no nic zobaczymy jak się przejadę.
Wykończenie wnętrza, spasowanie, materiały, nawet tylna kanapa poprawiona w porównaniu z BM. Nie wspomnę już jak na tym tle wypadł T-roc bo wyglada on jak Kia na sterydach w środku... Po jeździe próbnej odczucia fajne, lepie wyciszony niż wszyscy konkurenci, miłe wnętrze, osiągi lepsze od większości próbowanych aut z tego segmentu no i obietnica o niskim spalaniu całkiem osiągalna.
Rzuciłem jeszcze tylko okiem na CX-5 która stała tuż obok, przeszedłem się obok „Trójki” z nostalgią, odwróciłem się do żony i mówię ja biorę tą a ty? Na co ona „to ja tą szarą z czarnymi kołami” wskazując na „Dwójkę” stojącą w rogu.
No i wszystko jasne, idziemy negocjować...
Ostatecznie wybór padł na najwyższą wersję wyposażenia i najnowszy silnik Skyactiv-X w kolorze SnowFlake White Pearl. Czas oczekiwania 3 tygodnie.
Silnik::
Skyactiv-X 2.0 M Hybrid
Pojemność: 1998 cm2
Cylindry: 4
Maksymalna moc: 132KW(180KM) przy 6000 obr./min
Maksymalny moment obrotowy 224/3000 ibr.min
Stopień sprężania: 16,3:1
Napęd na koła przednie
Skrzynia manualna
Wyposażenie:
Wybór padł na najwyższą wersję wyposażenia dostępną na rynku hiszpańskim ZENITH (ciekawostka: dostępne tylko 3 wersje wyposażenia a nie 4 jak w Polsce). Jest ona odpowiednikiem polskiej wersji ENSO bez skórzanej tapicerki.
Lista ciekawszego wyposażenia:
Felgi aluminiowe 18”
Adaptacyjny układ utrzymywania stałej prędkości (aktywny tempomat – MRCC)
Fotel kierowcy regulowany elektrycznie z pamięcią ustawień
Lusterka boczne podgrzewane, sterowane i składane elektrycznie
Przednie matrycowe reflektory diodowe (LED) z systemem oświetlenia adaptacyjnego (ALH)
Przestrzenny system nagłośnieniowy Bose® (12 głośników)
System kamer 360 I czujniki parkowania przód/tył
System wykrywający znużenie kierowcy z kamerą (Driver Alert)
Wyświetlacz Head-up z wyświetlaczem ma przedniej szybie
System dynamicznej stabilizacji toru jazdy i kontroli trakcji (DSC + TCS)
System e-Call
Elektromechaniczny hamulec postojowy z funkcją Autohold
System wspomagający hamowanie (zapobiegający kolizjom przy małej prędkości A-SCBS)
System monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu z funkcją hamowania (RCTB)
Alarm antywłamaniowy
System monitorujący ruch poprzeczny przed pojazdem (FCTA)
Układem elektronicznego rozdziału siły hamowania (EBD)
System monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu (RCTA)
System monitorowania ciśnienia w ogumieniu (TPMS)
System rozpoznający znaki ograniczenia prędkości (TSR)
Nawigacja
Przyciemniane tylne szyby
Tylne światła diodowe (LED)
P.S. Już po pierwszych 200 km stwierdzam że hamulec ręczny z Autoholdem jest strasznie skomplikowany w użytkowaniu a przynajmniej dopóki się nie przyzwyczaję, oraz tragedią jest brak bezpośredniego wyłącznika systemu kontroli pasów ruchu (jest przycisk wyłączający wszystkie systemy monitorujące ruch pojazdu). Jest to irytujące gdy jeździsz ciasnymi uliczkami gdyż system wykrywa pas ruchu i nie tylko cie o nim informuje ale też stara przy niskich prędkościach utrzymać auto na danym pasie ruchu.