wskaźnik zasięgu pojazdu

Mazda CX-60 2022-

Postprzez Krzysztof11 » 24 wrz 2024, 13:09

Witam

Czy ktoś jeszcze tak ma: Wskaźnik pokazuje zasięg 50 km. A realnie jest na 160 km. Czyli przekłamuje o ponad 100 km. Inaczej mówiąc, pokazuje pusty bak a tam jest jeszcze 10-11 litrów paliwa. Wyjaśnienie ASO: to żeby panu nigdy paliwa nie zabrakło :|

pozdrawiam
Początkujący

Od: 24 wrz 2024, 12:55
Auto: cx 60, 3,3 l, 254 km

Postprzez krzychun » 24 wrz 2024, 13:39

Krzysztof11 napisał(a):A realnie jest na 160 km.

Wyjeździłeś do zera? :|
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez Krzysztof11 » 24 wrz 2024, 18:03

Nie, bak ma 58 l, wskaźnik pokazuje zasięg 50 km, wlewam 47l czyli w baku jest 11 l, przy spalaniu poniżej 7 l/100 to daje 160 km zasięgu.
Początkujący

Postprzez krzychun » 24 wrz 2024, 19:21

I myślisz, że np. jak będzie samochód jechał pod górę albo z góry, będzie na pochyłości to także masz tych 160km zasięgu?

A tak swoją droga jak pobujasz samochodem przy tankowaniu to może 1-2l zmieścisz więcej... Ale to tylko jak masz zamiar od razu spalić to dociśnięte paliwo...

Więc oczywiście w baku zostaje trochę więcej niż byś oczekiwał, ale raczej nie aż tyle i samochód nie ma możliwości wypalenia paliwa do 0. A na pochyłościach to paliwa dużo szybciej zabraknie. Więc producent woli żebyś nie utknął pod jakaś górę mają 1km zasięgu jeszcze... Ogólnie ja przejeżdżam do 10km jak się skończy zasięg, ale jak znam teren i nie ma raczej ryzyka że utknę w jakimś korku...
Moderator

Postprzez Krzysztof11 » 25 wrz 2024, 20:28

Widzę, że masz ten sam problem co ja. I mazda CI tę samą ciemnotę wciskała co mi. Tylko zapomnieli, że Mazda nie jest jedynym autem na świecie, które ma wskaźnik zasięgu. I jakimś dziwnym trafem, we wszystkich autach którymi jeździłem wskaźnik pokazywał prawidłowe wartości. Rozbawiło mnie to, że Mazda się troszczy, żeby nam nie zabrakło paliwa. Lepiej sprawdź, czy prędkościomierz CI prawidłowo wskazuje, bo może Mazda się zatroszczyła o Twoje mandaty i ścięła CI 50 km/h. A tak serio, jak producent montuje jakiś wskaźnik, obojętne, prędkościomierz, zegar, wskaźnik zasięgu czy cokolwiek, to powinien pokazywać prawidłowe dane a nie z d .. wzięte. Inaczej towar niezgodny z umową. Chyba, ze w instrukcji napiszą, zegar w aucie spóźnia się o około 2 godz. Tylko po co mi taki zegar? O kołysaniu i pod górkę mi nie mówili. Widać Twój miał większą fantazję, bo to nie ma nic do rzeczy. Aha, i chodzi nie o 1 litr tylko 11. Ale widać dla Mazdy rząd wielkości różnicy to żaden problem. Litr czy jedenaście, co za różnica, klient wszystko kupi. Kurde, sam pójdę sprawdzić ten prędkościomierz i wszystkim to radzę. Bo przy podejściu mazdy może się okazać, ze 5 czy 50 km/h to też wszystko jedno i tak ma być bo mniej mandatów zapłacicie. Ale w sumie to mogło być gorzej. Mazda mogła uznać, że 150 km rezerwy to za mało i przy 500 km zasięgu będzie mi się świecić zero to bym w ogóle ze stacji nie wyjeżdżał. No nic, poczekam, może ktoś jeszcze się zgłosi.
Początkujący

Postprzez krzychun » 25 wrz 2024, 20:41

Nie rozumiem Twojego rozgoryczenia. Akurat w poprzednim samochodzie innej Japońskiem marki miałem identycznie ze wskaźnikiem paliwa. Pokazywał pusto, a było według takich obliczeń jak stosujesz jakieś 8-9 litrów... Moje tłumaczenie nie wynika z tego co usłyszałem w ASO tylko znajomości tego jak działa pompa paliwa w baku... 1l paliwa to się zleje w zbiorniku przy byle zakręcie, a co dopiero na pochyłości...

Tutaj np. masz realny test:
https://www.youtube.com/watch?v=zI6nk4CpqCY
100km od momentu zasięgu 0km... Tyle, że na w miarę prostej drodze...
https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E
Tutaj 120km od momentu jak komputer pokładowy przestał pokazywać zasięg i to na autostradzie – tez na proste drodze...

Ale Ok to mi nawciskali kitu w ASO... Wiem, ja się nie znam. To już słyszałem wielokrotnie.

A co do prędkościomierza to każdy samochód zawyża. To chyba nawet jakieś normy przewidują. Chyba, że wsadzasz większy rozmiar opon niż fabrycznie. Mazda tutaj nie jest wyjątkiem na 60km/h pokazuje 58km/h to tak względnie małe zawyżanie jedynie 3,5%. W poprzednim samochodzie miałem więcej chyba nawet 8%... A na zimowym rozmiarze chyba coś koło 5%. Oczywiście % zależą od prędkości, różnie to producenci realizują. Moim zdaniem oni podchodzą tak, że jak da się fizycznie wsadzić dużo większe koło to zawyża więcej, a CX-3 nie da się nic większego wsadzić to zawyża minimalnie.

Masz tutaj literaturę:
https://www.motocaina.pl/artykul/predko ... 74253.html
https://www.wyborkierowcow.pl/predkosci ... -licznika/
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... 20jest%20w

Nie mógłbyś narzekać na coś konstruktywnego np. niepasujące zawieszenie, systemy bezpieczeństwa albo skrzynię biegów? Tylko wyskakujesz z jakimś dziwnymi tematami, które występują w każdym samochodzie...
Ostatnio edytowano 25 wrz 2024, 21:16 przez krzychun, łącznie edytowano 1 raz
Moderator

Postprzez Krzysztof11 » 25 wrz 2024, 21:15

Po to są wskaźniki, żeby pokazywały prawdę. A nie, że jadę i sobie w głowie obliczam, ile naprawdę mogę jeszcze przejechać. Aż kiedyś się pomylę i stanę na drodze. Mam bak 58 litrów a tylko raz nalałem do pełna, przy wyjeździe z salonu. Potem nigdy więcej niż 47, bo Mazda pokazuje rezerwę to nie chcę ryzykować. To po co mi taki bak? I po co ten wskaźnik, skoro wskazówka poziomu paliwa dokładniej pokazuje. Ja nie rozumiem, dlaczego w innych autach to może normalnie działać a w maździe nie może. I jeszcze mi mówią, że to dla mojego dobra. Ja bardzo dziękuję za taką troskę. Ja rozumiem, że może być usterka. Nie mam pretensji. Natomiast nie podoba mi się to, jak zostałem potraktowany. A co do prędkościomierza. 3% błędu ok. To ja poproszę na tym wskaźniku też 3 %. Ale nie 13! Chociaż w sumie to nie wiem czemu bo skoda czy bmw miały 0%. A benchmarkiem jest rynek.
Początkujący

Postprzez krzychun » 25 wrz 2024, 21:18

Dodałem Ci linki podczas edycji postu, nie wiem dlaczego ciągle powtarzasz, że w innych samochodach jest inaczej... Nie jest.

Jak zapali Ci się rezerwa, to sprawdź zasięg i poszukaj stacji w odległości zasięg +/– 10km. Będzie dobrze <spoko> Żeby użytkownicy CX-60 mieli tylko takie problemy.... <glupek2>

Tak klienci przestaną kupować Mazdę bo zawyża prędkość jak inne samochody i po tym jak zasięg wskazuje 0km jest kilka l paliwa jak w innych samochodach. Poważnie? :|

A wyjaśnisz o co chodzi z 13%? Bo nie czytam w myślach...
Moderator

Postprzez Krzysztof11 » 25 wrz 2024, 21:38

Nie obchodzi mnie co zrobią klienci. Po prostu zapytałem, kto jeszcze tak ma, bo mazda tłumaczy, ze wszyscy. A wskaźnik powinien działać a nie bzdury pokazywać z "troski o klienta". To nie jest jakieś wygórowane oczekiwanie. Co do tego, że inne auta też tak mają to sorry ale mazda to ani pierwsze ani nie jedyne auto, które posiadam. A że nie lubię jeździć od stacji do stacji to często zjeżdżam "na oparach". Więc jak działają wskaźniki w innych autach to akurat wiem. Wystraszyłeś mnie tym, że to mój najmniejszy problem. Nawet się boję pytać, co mnie czeka. Bo dotąd, oprócz tego wskaźnika, to nie mam większych zastrzeżeń. Ładowarka czasem nie załapuje i carplay. Ale w bmw na początku z carplayem było to samo.

Dopisano 25 Sep 2024, 21:42:

13 % o tyle mniej więcej myli się wskaźnik, licząc od pełnego baku, bo przy zjeździe na stację błąd wynosi 300 % czyli 100 x więcej niż ten co przywołałeś przy prędkościomierzu.
Początkujący

Postprzez krzychun » 25 wrz 2024, 21:47

Z klientami chodziło mi o "A benchmarkiem jest rynek." Może źle zrozumiałem...
A czyli prędkościomierz dobrze wskazuje. Czyli wszystko masz w normie. Jeździć obserwować...

A skoro reszta samochodu Ci pasuje to super. Mnie tam CX-60 nie leżało po prostu, moim zdaniem dopiero po głębokim lifcie będzie dojrzałym samochodem. Chociaż na skrzynie z ciernymi sprzęgami mam alergię, a tego chyba nie zmienią już.
Moderator

Postprzez Krzysztof11 » 25 wrz 2024, 21:58

choroby wieku dziecięcego mogą być, z tym się liczyłem. Chodzi mi tylko o to, żeby je eliminować.
Początkujący

Postprzez krzychun » 25 wrz 2024, 22:04

Można poprawić wiele softem, ale np. zawieszenia nie poprawisz... Ale to już kwestia gustu.
Moderator