Wrażenia z jazdy po miesiącu
Ta słyną rurka odchodzi od dolotu powietrza do silnika za filtrem powietrza. Nie sposób nie zauważyć.
Co do odłączania cylindrów to nie sądzę żeby w cx60 to było. Od oszczędzania jest silnik elektryczny.
Co do odłączania cylindrów to nie sądzę żeby w cx60 to było. Od oszczędzania jest silnik elektryczny.
Pablitos napisał(a):No dobrze wasky, ale co Ci powiedzieli u dilera na tę tarabaniącą skrzynię? Że tak ma być? Jeśli tak to co mówią teraz gdy skrzynia jest dużo cichsza.
nie pytałem, bo mi to nie przeszkadzało jeżeli to było tylko na P. Założyłem też, że to choroba wieku dziecięcego tego auta i jak sam się przekonałem w moim przypadku została wyleczona
Dopisano 18 cze 2023, 07:43:
Pablitos napisał(a):No dobrze wasky, ale co Ci powiedzieli u dilera na tę tarabaniącą skrzynię? Że tak ma być? Jeśli tak to co mówią teraz gdy skrzynia jest dużo cichsza.
nie pytałem, bo mi to nie przeszkadzało jeżeli to było tylko na P. Założyłem też, że to choroba wieku dziecięcego tego auta i jak sam się przekonałem w moim przypadku została wyleczona
Dopisano 18 cze 2023, 11:03:
luk59 napisał(a):wasky napisał(a):Wczoraj odebrałem swoją CX-60 RWD diesel. Kilka uwag:
-Komunikat o rozładowanej baterii 12V (nie akumulator, lecz bateria backup'owa) to jest jakieś nieporozumienie. Rozumiem, ze może być pusta po transporcie, ale czemu, żaden dealer nie naładuje jej przed wydaniem auta? Mi kazali dużo jeździć to się naładuje. Podobno w innych krajach wystartowała nowa akcja serwisowa i wygląda na to, że jest związana z tym problemem.
odłącz aku na 2h, zresetuje to system i info o rozładowanej baterii nie powróci – chyba że faktycznie jest rozładowany. Poszukaj na tym forum:
https://www.cx70forum.com/threads/cx-60 ... 33/page-70wasky napisał(a):z ładowarką bezprzewodową nic nie zrobili. Dalej przerywa i słabo ładuje (iPhone 13pro z i bez etui)
ja mam 14 pro w skórzanym etui appla, kładę go najbliżej lewej strony tak by ró telefony dotykał najgłębszego miejsca w podstawce. Odkąd tak kładę to najrzadziej przerywa.
Znalazłem wątek na https://www.cx70forum.com/threads/cx-60 ... 33/page-71 faktycznie pomogło z moim akumulatorem. Ciekawe czy na stałe
Co do ładowarki, to niestety, ale to nie jest rozwiązanie. Na zakręcie telefon się przesunie i jest lipa. Czekam na etui z magsafe. Może coś to da, albo bedzie jeszcze gorzej

julius napisał(a):s, julius jaka jest data produkcji Waszych CX60 i kiedy odbieraliście?
Ciekaw jestem czy Mazda i od kiedy wprowadza poprawki i zmiany w zgłaszanych wcześniej usterkach?
Z tego co czytam na forach
wszystko już jasne z tym dzwiekiem
moja odebrana w połowie czerwca, swieżo po dostawie do PL.
Co do diesla no to niemiła sytuacja z olejem – niski stan oleju.
również zamawiałem po odbyciu jazdy testowej PHEVem, niestety trafiła mi się RWD i już zaryzykowałem..a w deszczu potrafi buksować kołami, a co dopiero jak przyjdzie zima.
są inne duże suvy, które mają tylko RWD?
Dopisano 7 sie 2023, 11:59:
andrzej1158 napisał(a):Jestem po jeżdzie testowej CX60 3,3d awd, jeżdżę Volvo V60 CC D4 z 20r, wyciszenie w Mażdzie lepsze, kultura pracy silnika nieporównywalna, silnik 6cyl pracuje równo i cicho, dynamika świetna i reacja skrzyni w trybie sport również OK, w każdym razie moje Volvo już wystawione do sprzedaży, Mazda na dniach zostanie zamówiona, Takumi z pakietami, dostawa na sierpień 23', Mieszkam w Belgii
takumi na prawdziwą skórę?
Cześć, Takumi ma prawdziwą skórę a nawet lepszą od homury bo to delikatniejsza skóra nappa. Koniec końców, kupiłem Mazdę ze stocku 3,3D awd Homura z pakietami szybrem i hakiem w kolorze crystal blue.
Mi to pasuje na skore jak w GLC czyli Artico – syntetyk mieszany z naturalna mielona.
Naturalna skora inaczej sie wyciera i zagina.
I tego zapachu naturalnej skory nie ma :/
Naturalna skora inaczej sie wyciera i zagina.
I tego zapachu naturalnej skory nie ma :/
dopiero teraz zauwazyłem – to ze sa atrapy wydechu to zdawalem sobie sprawe, ale w dieslu z lewej strony to w ogole jest sciema..auto ma rurke tylko z prawej strony..z lewej to niedosc ze nie oslona a typowo uadawana atrapa...
czyli dzwiek silnik nie jest naturalny
uklad wydechowy jest na jedna strone mimo ze koncówki są dwie i do tego udawane, to jedna udawana i na wyrost na dodatek
niemniej jednak nadal mi sie podoba
czyli dzwiek silnik nie jest naturalny
uklad wydechowy jest na jedna strone mimo ze koncówki są dwie i do tego udawane, to jedna udawana i na wyrost na dodatek

niemniej jednak nadal mi sie podoba
jest specjalna trąbka w podszybiu która wzmacnia ten dzwiek..takie to udawane troche..
nie wiem, nie mam porównania z audi co i jak brzmi.
natomiast w salonie opowiadają w mazdzie ze dzwiek jest naturalny, a jednak nie jest...
natomiast w salonie opowiadają w mazdzie ze dzwiek jest naturalny, a jednak nie jest...
No jak nie jest jak jest. To, że jest "dostarczony" do kabiny przez rurkę nie znaczy, że nie jest naturalny. Nic go sztucznie nie wzmacnia ani nie jest emitowany przez głośniki.
Naturalny dźwięk jest gdy nie ma zadnych wspomagaczy, tylko to co slychac spod maski bez rurek czy głośników
Ale mniejsza o to, dolany litr oleju do silnika, przejechany tysiac km od solanka i na bagnecie widac ze zaczyna ubywać…zaczyna robic sie wesolo…
Ale mniejsza o to, dolany litr oleju do silnika, przejechany tysiac km od solanka i na bagnecie widac ze zaczyna ubywać…zaczyna robic sie wesolo…
Gdy auto ma sportowy wydech a nie atrapy to tez jest sztuczny ?
Widocznie mazda ma tak wycinona kabine grodziowa od silnika ze chcieli przrniesc troszke tego pieknego dzeieku 6 cylindrow do kabiny – i to jest [tiiit] rozwiazanie.
Widocznie mazda ma tak wycinona kabine grodziowa od silnika ze chcieli przrniesc troszke tego pieknego dzeieku 6 cylindrow do kabiny – i to jest [tiiit] rozwiazanie.
Ostatnio edytowano 19 sie 2023, 07:47 przez Voice22, łącznie edytowano 1 raz
Mazda juz zaczyna wymieniac auta na nowe sztuki, bo te z awariami sa „nienaprawialne”
Ehh..japońska niezawodność to juz historia, jak tak mozna wypuścić gniotka ktory ma tyle problemow…
Czas oczekiwania kilka miesiacy…masakra powiem Wam Panie i Panowie…
Ehh..japońska niezawodność to juz historia, jak tak mozna wypuścić gniotka ktory ma tyle problemow…
Czas oczekiwania kilka miesiacy…masakra powiem Wam Panie i Panowie…
Cześć,
poniękad zawiedziony komfortem akustycznym w kabinie zdecydowałem się na wyciszenie auta.
Przeszkadzały mi głównie 2 rzeczy – dudnienie auta na postoju oraz szumy podczas prędkości autostradowych. Jako, że nie znam auta na tyle, żeby określić źródło tych hałasów wyciszyłem generalnie wszystko co mogłem – podłoga z tunelem, drzwi, nadkola, bagażnik, tylna klapa, maska, nawet słupki. Dach nie był ruszany ze względu na panoramę.
Rezultaty – niestety przeciętne.
Przy prędkościach autostradowych szumy dalej dośc duże. Niestety brak podwójnych szyb i panorama nie pomagają.
Dudnienie podczas postoju, też bez poprawy, a nawet mam wrażenie, że jest bardziej intensywne przez to, że auto jest odizolowane akustycznie. Stąd moje podejrzenie na ściankę grodziową i słynną już rurke z membraną uwydatniającą "rasowy" dźwięk silnika.
Czy mógłby ktoś z Was zrobić zdjęcie tej rurki (3.3 diesel)?
Poprosiłem serwis o jej zdemnotowanie/zatkanie, ale bez konsultacji z cenralą niestety nie mogą nic zrobic
. Jestem skłonny sam coś zrobić w tym temacie, bo pomysły się kończą 
poniękad zawiedziony komfortem akustycznym w kabinie zdecydowałem się na wyciszenie auta.
Przeszkadzały mi głównie 2 rzeczy – dudnienie auta na postoju oraz szumy podczas prędkości autostradowych. Jako, że nie znam auta na tyle, żeby określić źródło tych hałasów wyciszyłem generalnie wszystko co mogłem – podłoga z tunelem, drzwi, nadkola, bagażnik, tylna klapa, maska, nawet słupki. Dach nie był ruszany ze względu na panoramę.
Rezultaty – niestety przeciętne.
Przy prędkościach autostradowych szumy dalej dośc duże. Niestety brak podwójnych szyb i panorama nie pomagają.
Dudnienie podczas postoju, też bez poprawy, a nawet mam wrażenie, że jest bardziej intensywne przez to, że auto jest odizolowane akustycznie. Stąd moje podejrzenie na ściankę grodziową i słynną już rurke z membraną uwydatniającą "rasowy" dźwięk silnika.
Czy mógłby ktoś z Was zrobić zdjęcie tej rurki (3.3 diesel)?
Poprosiłem serwis o jej zdemnotowanie/zatkanie, ale bez konsultacji z cenralą niestety nie mogą nic zrobic