Trzeszczenie podczas postoju/uruchamiania silnika – Mazda 3 AT

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez blindek » 30 maja 2024, 10:20

Cześć!

Zauważyłem 2 rzeczy:

* jak się wyłączy silnik, a dalej siedzi się wewnątrz auta, co jakiś czas wydawany jest dźwięk jakiegoś trzeszczenia, jakby coś się przełączało – trudno jest mi to opisać dokładnie, ale pewnie to standard, tylko nie wiem do czego to odnieść. Dźwięk przypomina jakby włączanie/wyłączanie czegoś

* również podczas postoju, ale bez wysiadania z auta, po ponownym włączaniu silnika, hamulec stawia duży opór i przy naciśnięciu i kliknięciu "start", nagle jest mocno zwolnienie oporu hamulca i taki charakterystyczne trzeszczenie, które przypomina trochę to z pkt.1

Jak wyjdę z auta, wrócę, to po naciśnięciu hamulca i włączeniu auta nie ma tego efektu, występuje tylko czasami jak zgaszę, włączę ponownie bez wysiadania i blokowania samochodu.

Zakładam, że oba przypadki to standard, ale nie wiem za bardzo co to jest – być może coś z hamulcem ręcznym elektronicznym?

Będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam!
Początkujący

Od: 30 maja 2024, 10:12
Auto: Mazda 3, 2.0, e-skyactive G, 150 km AT. Rok produkcji 2023

Postprzez Gregorypi93 » 2 cze 2024, 14:41

Mam to samo w identycznym modelu, I też nie mam pojęcia co to jest. <nauka> Może podpytam jak będę przy okazji u dealera.
Początkujący

Od: 16 kwi 2024, 11:00
Auto: Mazda 3 2023 eSkyactiv-G AT 110kw/150PS Homura

Postprzez Ktostam » 7 cze 2024, 13:08

Po pewnym czasie od wyłączenia auta przestawia się wyświetlacz HUD – obserwuj odbicie na szybie – będzie widać. To jest takie bzyczenie
Forumowicz

Od: 27 lis 2020, 10:50