Czujniki Parkowania – spóźnione działanie

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez Kajtek » 16 sty 2026, 15:36

Dzien dobry,

Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z problemem sygnalizacji czujników parkowania (tak przód jak i tył). Mam Mazdę 3 Sky-X z 2025. Podczas zbliżania się do przeszkody czujniki milczą by nagle, gdy jest już blisko (stwierdzam to patrząc np. w kamerę cofania) zaczynają sygnalizować przeszkodę. Innymi słowy praktycznie nigdy nie sygnalizują wykrycia i łągodnego zbliżania się do przeszkody, za to nagle wchodzą w tryb ciągłęgo piszczenia, gdy jest już bardzo blisko. Kolega ma podobny model trójki też z 2025 i jest podobnie. Działąnie czujników jest naprawdę kapryśne i przestałem im zupełnie ufać. Zgłąszałem do ASO, ale nic nie pomogło, bo czujniki same w sobie działają. Kłopot w tym, że warunkach użytkowania sygnalizacja najpewniej będzie spóźniona i pojawi się w tej samej chwili co zderzenie z przeszkodą.
Początkujący

Od: 16 sty 2026, 15:14
Auto: Mazda3, SkyActive-X, 2025

Postprzez worn » 17 sty 2026, 20:40

Niestety czujniki w Mazdach tak działają i są praktycznie bezużyteczne.
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 19:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez MarTnes » 20 sty 2026, 14:11

Może z przeszkodą się nie zderzysz, bo samochód powinien ją wykryć i zahamować sam, oczywiście wcześniej wyświetlając informację HAMUJ. Ale zauważyłem, że cofając na automacie i nie spowalniając delikatnie hamulcem jest to chyba za szybko dla czujników i zamiast piszczeć powoli, od razu jest szybkie piszczenie, czyli już blisko przeszkody, aby momentalnie przejść w ciągłe. Natomiast jak samochód blokujesz lekko hamulcem i podjeżdżasz lub cofasz powoli to wszystko działa jak należy :D
Mam w domu Hyundaia tyle, że z manualem więc moim zdaniem cofasz siłą rzeczy wolniej i tam problemów nie ma z opóźnieniem. Ale ostatnio jak cofałem trochę dodając gazu, to raptownie zaskoczył mnie lag w reakcji czujników, a wcześniej przez 4 lata tego nie zauważyłem.
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 20:56
Auto: Mazda3 BP 2024/25, AT, Takumi, eSkyActiv-X

Postprzez Valdez » 22 sty 2026, 21:04

Mam 3 z 2023 roku i u mnie taki problem nie występuje. Niech się ASO nie wykręca. Uważam, ze powinni ponownie wgrać oprogramowanie.
Początkujący

Od: 16 kwi 2024, 22:14
Auto: Mazda 3 sedan, 2023 r., 150km 2.0, benzyna.

Postprzez 3bp » 23 sty 2026, 13:04

Podstawowe pytanie to jak wygląda ta przeszkoda?
Jest to ściana czy coś o nieregularnym kształcie?

Jeśli przeszkoda ma nieregularny kształt to może nie zawsze być w obszarze widzenia czujników. Przykład: coś jest niskie to może być tak, że cofasz i z większej odległości czujniki to widzą ale gdy się zbliżyłeś przeszkoda przestaje być w zasięgu widzenia czujników.
Podobnie jak masz coś wyżej, jakaś rampa wystaje itp. może to być poza zakresem widzenia czujników. Jeśli zachowanie o którym piszesz występuje przy cofaniu do prostej równej ściany to jest coś nie tak. Jeśli przeszkoda ma nieregularny kształt to prawdopodobnie wszystko działa dobrze tylko czujniki mają swoje ograniczenia.
Początkujący

Od: 24 paź 2025, 14:26
Auto: Mazda 3, Skyactiv-X, 2023

Postprzez Kajtek » 23 sty 2026, 14:14

Przeszkoda chyba nie ma specjalnego znaczenia: ściana, zaspa albo zabawa "chodzi ludzik w koło Mazdy nie wykrywa żadnej nogi" wygląda podobnie. Może jakiś filmik zmontuję jak się cieplej zrobi. Czujniki przednie tak samo kapryszą. Np przy parkowaniu przodem pomiędzy autami, to dźwięk ostrzeżenia usłyszę zwykle jak już wjechałem zatrzymuję. Póki co przyjąłem strategię, że auto nie ma czujników i polegam jedynie na swoim wyczuciu przy parkowaniu przodem. Tyłem wspomaga kamera naprawdę dobrej jakości i szeroko widzaca – tu plus dla Mazdy.
Początkujący

Od: 16 sty 2026, 15:14
Auto: Mazda3, SkyActive-X, 2025

Postprzez cebularz » 23 sty 2026, 20:42

3bp napisał(a):Podstawowe pytanie to jak wygląda ta przeszkoda?
Jest to ściana czy coś o nieregularnym kształcie?

Jeśli przeszkoda ma nieregularny kształt to może nie zawsze być w obszarze widzenia czujników. Przykład: coś jest niskie to może być tak, że cofasz i z większej odległości czujniki to widzą ale gdy się zbliżyłeś przeszkoda przestaje być w zasięgu widzenia czujników.
Podobnie jak masz coś wyżej, jakaś rampa wystaje itp. może to być poza zakresem widzenia czujników. Jeśli zachowanie o którym piszesz występuje przy cofaniu do prostej równej ściany to jest coś nie tak. Jeśli przeszkoda ma nieregularny kształt to prawdopodobnie wszystko działa dobrze tylko czujniki mają swoje ograniczenia.

To nie są czujniki optyczne, które widzą przeszkodę, one je słyszą, bo to ultradźwięki odbijające się od przeszkody. Teoretycznie, praktycznie są do bani, albo jest ich za mało.
Forumowicz

Od: 10 gru 2019, 11:49
Auto: Mazda 3 BP 2.0 2022r
Mazda CX-5 2.5 2019r